Cognitieve dissonantie en de identiteit van de narcist.

cognitieve dissonantie

Narcistische Cognitieve dissonantie.

De externe, vervaardigde identiteit van de narcist is gebaseerd op leugens. Die identiteit is ook gevormd door ontkenning. Bovendien verwacht de narcist van haar of zijn familieleden dat ze haar versie van de ‘waarheid’ accepteren. Ze stimuleren cognitieve dissonantie.

Geschatte leestijd: 6 minutes

Wat dit betekent voor de partner en kinderen van de narcist, is dat ze zich in ‘tegenovergesteld land’ bevinden.

In werkelijkheid vertelt de narcist aan zijn familie via een reeks manipulatieve tactieken dat ‘de werkelijkheid’ verschilt van of zelfs het tegenovergestelde van wat ze voelen en waarnemen.

Daarom dat de narcist een cognitieve dissonantie produceert bij anderen. Daardoor ervaren de slachtoffers een diep ontwrichtende kloof tussen wat ze waarnemen en wat de narcist zegt dat er is gebeurd.

Als een illustere kun je zeggen dat zonder reden je plots het gevoel krijgt dat zwart-wit is, goed is slecht, onwaar is waar.  Je hoort een persoon iets zeggen met een totaal strijdige lichaamstaal. Er heerst een complete verwarring over de realiteit zoals bij gaslighting.

Vooral bij jonge kinderen is cognitieve dissonantie buitengewoon traumatisch, wat leidt tot zelftwijfel en dissociatie.

Op wat is de identiteit van de narcist gebaseerd?
klik op de foto

Definitie cognitieve dissonantie.

Cognitievedissonantie is een psychologischeterm voor een onaangenamespanning.  In principe ontstaat die spanning bij het kennis nemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening.

Daarom dat die spanning ook bij het horen of zien van gedrag dat strijdig is met de eigenovertuigingwaarden en normen….

De cognitieve dissonantietheorie van Festinger geeft aan dat er een onprettig gevoel ontstaan als je attitudes en gedrag andere kanten op wijzen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door groepsdruk. Je staat negatief tegenover roken, maar probeert toch eentje, omdat je vrienden zo aandringen.

Op dit moment komen attitudes en gedrag niet meer overeen. Dit bezorgt mensen een onprettig gevoel. Het gevolg daarvan is dat zij zullen op zoek gaan naar mogelijkheden om dit recht te trekken.

Het oplossen van dit onprettige gevoel wordt door Festinger beschreven als cognitieve dissonantie vermindering. Dit zorgt ervoor dat het vervelende gevoel opgeheven wordt. Die vermindering  kan plaatsvinden op enkele manieren.

A Lesson In Cognitive Dissonance Jason Bentley Jones 

 

Heb je vragen ik antwoord graag.

Lees Meer want ik weet dat je nog meer vragen kunt stellen.

Voor Dummies - Cognitieve gedragstherapie op het werk voor dummies

Voor Dummies – Cognitieve gedragstherapie voor dummies.

Ons feilbare denken thinking, fast and slow

Ons feilbare denken thinking, fast and slow.

Leven in je leven Leer de valkuilen in je leven herkennen

Leven in je leven. Leer de valkuilen in je leven herkennen.

Voortbouwend op de uitgangspunten van de cognitieve therapie zijn de psychologen Jeffrey Young en Janet Klosko erin geslaagd om een uiterst bruikbare gids te schrijven voor een breed publiek.

Het boek leert mensen hun negatieve gedachtepatronen, door de auteurs ‘valkuilen’ genoemd, te herkennen.

Helder en aansprekend beschrijven Young en Klosko elf van de meest voorkomende valkuilen, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen.

Tegelijkertijd bieden zij uitgebreide diagnostische tests en vragenlijsten om elke valkuil te herkennen, en stapsgewijze suggesties om ze in de toekomst te omzeilen. In Amerika hebben al duizenden mensen geprofiteerd van deze directe methode.

Het boek Leven in je leven laat niet alleen zien hoe mensen kunnen ontsnappen aan de vicieuze cirkel van negatieve gedachten, het werkt ook inspirerend voor eenieder die over zijn leven wil nadenken.
Een must have over cognitieve gedragstherapie.

‘Young en Klosko

hebben baanbrekend werk verricht door technieken te ontwikkelen die je kunnen helpen je leven, werk en relatie te veranderen zoals jij dat wilt. Het boek weerspiegelt de enorme betrokkenheid, de deskundigheid en het klinische inzicht van de auteurs.’
– Uit het voorwoord van Aaron Beck.

Het slimme onbewuste denken met gevoel

Het slimme onbewuste denken met gevoel

Waarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 staat in de hitlijsten leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen?

En hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewuste dat hen tot genieën maakte?

We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en redelijk maakt dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt.

Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Freud zag het al als een vergaarbak van ellendige herinneringen en dierlijke driften die door het bewustzijn beteugeld moeten worden.

Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens.

Ap Dijksterhuis weet op verbluffend heldere manier duidelijk te maken hoe menselijk gedrag werkt.

Ap Dijksterhuis (1968)

is hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft veel gepubliceerd over het onbewuste, onder meer in het gezaghebbende “Science”.

Zijn werk krijgt veel aandacht en werd meerdere malen besproken in “The New York Times”. Hij won verschillende wetenschappelijke prijzen, waaronder de prestigieuze “Early Career” Award van de American Psychological Association.

In 2005 kreeg hij een subsidie, de grootste wetenschappelijke subsidie van nwo. ‘Dijksterhuis krijgt de prijs voor geweldig creatief onderzoek naar de rol van automatische en onbewuste processen.

Hij leidde zijn generatie met de introductie van een opmerkelijk aantal vindingrijke paradigma’s dat een tipje van de sluier oplicht en de onbewuste bronnen van menselijk denken en doen onthult.’ apa-juryrapport.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!