Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Cognitieve dissonantie en de identiteit van de narcist. +video

Narcistische Cognitieve dissonantie.

De externe, vervaardigde identiteit van de narcist is gebaseerd op leugens. Die identiteit is ook gevormd door ontkenning. Bovendien verwacht de narcist van haar of zijn familieleden dat ze haar versie van de ‘waarheid’ accepteren. Ze stimuleren cognitieve dissonantie.

Wat dit betekent voor de partner en kinderen van de narcist, is dat ze zich in ‘tegenovergesteld land’ bevinden.

In werkelijkheid vertelt de narcist aan zijn familie via een reeks manipulatieve tactieken dat ‘de werkelijkheid’ verschilt van of zelfs het tegenovergestelde van wat ze voelen en waarnemen.

Daarom dat de narcist een cognitieve dissonantie produceert bij anderen. Daardoor ervaren de slachtoffers een diep ontwrichtende kloof tussen wat ze waarnemen en wat de narcist zegt dat er is gebeurd.

Als een illustere kun je zeggen dat zonder reden je plots het gevoel krijgt dat zwart-wit is, goed is slecht, onwaar is waar.  Je hoort een persoon iets zeggen met een totaal strijdige lichaamstaal. Er heerst een complete verwarring over de realiteit zoals bij gaslighting.

Vooral bij jonge kinderen is cognitieve dissonantie buitengewoon traumatisch, wat leidt tot zelftwijfel en dissociatie.

Definitie cognitieve dissonantie.

Cognitieve dissonantie is een psychologische term voor een onaangename spanning.  In principe ontstaat die spanning bij het kennis nemen van feiten of opvattingen die strijdig zijn met een eigen overtuiging of mening.

Daarom dat die spanning ook bij het horen of zien van gedrag dat strijdig is met de eigen overtuigingwaarden en normen….

De cognitieve dissonantietheorie van Festinger geeft aan dat er een onprettig gevoel ontstaan als je attitudes en gedrag andere kanten op wijzen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door groepsdruk. Je staat negatief tegenover roken, maar probeert toch eentje, omdat je vrienden zo aandringen.

Op dit moment komen attitudes en gedrag niet meer overeen. Dit bezorgt mensen een onprettig gevoel. Het gevolg daarvan is dat zij zullen op zoek gaan naar mogelijkheden om dit recht te trekken.

Het oplossen van dit onprettige gevoel wordt door Festinger beschreven als cognitieve dissonantie vermindering. Dit zorgt ervoor dat het vervelende gevoel opgeheven wordt. Die vermindering  kan plaatsvinden op enkele manieren.

A Lesson In Cognitive Dissonance Jason Bentley Jones 

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop meer info

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.588 andere abonnees