De macht van de zondebok in de narcistische familie. dl 1

De macht van de zondebok in de narcistische familie. dl 1

Als je een zondebok in de narcistische familie bent of een zwart schaap in de narcistische familie, wees dan niet verslagen. Je bent gekozen omdat je de kwaliteiten hebt die narcisten missen. Omdat je bedreigend was werd je als zondebok gekozen. Je werd gekozen omdat je krachtig was. Ze zagen die kracht in jou, en ze wilden het wegnemen.

De antropologische uniek rol van de zondebok in de narcistische familie.

Zoals elke familie, zijn de mensen in een familie waar een narcist heerst even éénmalig als hun vingerafdrukken, maar hun rollen zijn opvallend analoog in klasse, ras, en elke andere kenmerken van humaan “verschil.”

De narcistische familie, als een middel van behoud draait iedereen rond de narcist, die meestal mama of papa is.

Soms zijn de beide ouders narcistisch.

Moeder kan een openlijke narcistische persoonlijkheid stoornis (NPD) type hebben, en vader ingeschakeld zijn in het misbruik, terwijl ook hij ook zijn eigen heimelijke, stiekeme, stille, tersluikse, clandestiene narcistische kenmerken, gemengd met een hogere orde heeft.

Soms kan hij toegeven aan affectie, aandacht, attentie, warmte, genegenheid en vrijgevigheid. Wanneer het de narcistische behoeften dient, zoals typisch voor NPD, schonk hij of zij zijn fiat, zelfs geïdealiseerde verheerlijking, aan zijn “gouden kind,” mijn zus.

Als u bekend bent met het narcistische familie scenario, weet je dat er bijna altijd een “zondebok” in de narcistische familie is.

In mijn familie was dat mijn oudste zus, het tweede kind van het gezin  (wat typisch is) — de narcist gebruikt de zondebok als zijn projectiescherm voor beledigend gedrag en als vuilbak voor schuld en woede.

Mijn oudste zus werd bovendien de zondebok, omdat mijn broer zeer jong gestorven is. Waarschijnlijk hadden ze dus wel liever een jongen gehad, en was het verdriet nog op en top hoog.

Omdat mijn moeder venijnige spotte met haar werd ik haar grote aanhanger, fan en adept van mijn zus ook geterroriseerd.

Het was namelijk geen leven met mijn moeder in huis. Ik wist dat onze familie ongezond was, maar het duurde een lange tijd voordat ik  het psychologisch profiel dat onze bijzondere pathologie weerspiegelde, vond.


Geplaatst

in

door

Reacties

Eén reactie op “De macht van de zondebok in de narcistische familie. dl 1”

 1. joris3pinter.... avatar
  joris3pinter….

  Eind goed al goed…….al een jaar of 40zondebok gespeeld….
  Nu een half jaar ongeveer achter Narcisme….ongeloofelijk herkenbaar de stukjes tot nu toe …
  Deze had ik niet verwacht…..de reden om zondebok te zijn…..
  Op dit moment weinig kwaliteiten ,ben al blij dat ik het leven heb….

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees