De macht van de zondebok in de narcistische familie.

De kracht en macht van de zondebok in de narcistische familie. Hoewel de sterke punten van de familie zondebok een…

Als je een zondebok in de narcistische familie bent of een zwart schaap in de narcistische familie, wees dan niet verslagen. Je bent gekozen omdat je de kwaliteiten hebt die narcisten missen.

Omdat je bedreigend was werd je als zondebok gekozen. Je werd gekozen omdat je krachtig was. Ze zagen die kracht in jou, en ze wilden het wegnemen.

De antropologische uniek rol van de zondebok in de narcistische familie.

Zoals elke familie, zijn de mensen in een familie waar een narcist heerst even éénmalig als hun vingerafdrukken, maar hun rollen zijn opvallend analoog in klasse, ras, en elke andere kenmerken van humaan “verschil.”

De narcistische familie.

De narcistische familie, als een middel van behoud draait iedereen rond de narcist, die meestal mama of papa is.

Soms zijn de beide ouders narcistisch.

Moeder kan een openlijke narcistische persoonlijkheid stoornis (NPD) type hebben, en vader ingeschakeld zijn in het misbruik, terwijl ook hij ook zijn eigen heimelijke, stiekeme, stille, tersluikse, clandestiene narcistische kenmerken, gemengd met een hogere orde heeft.

Soms kan hij toegeven aan affectie, aandacht, attentie, warmte, genegenheid en vrijgevigheid.

Wanneer het de narcistische behoeften dient, zoals typisch voor NPD, schonk hij of zij zijn fiat, zelfs geïdealiseerde verheerlijking, aan zijn “gouden kind,” mijn zus.

Moet je stoppen met contact te maken met een familielid? deel 3

Als u bekend bent met het narcistische familie scenario, weet je dat er bijna altijd een “zondebok” in de narcistische familie is.

In mijn familie was dat mijn oudste zus, het tweede kind van het gezin  (wat typisch is) — de narcist gebruikt de zondebok als zijn projectiescherm voor beledigend gedrag en als vuilbak voor schuld en woede.

Mijn oudste zus werd bovendien de zondebok, omdat mijn broer zeer jong gestorven is. Waarschijnlijk hadden ze dus wel liever een jongen gehad, en was het verdriet nog op en top hoog.

Omdat mijn moeder venijnige spotte met haar werd ik haar grote aanhanger, fan en adept van mijn zus ook geterroriseerd.

Het was namelijk geen leven met mijn moeder in huis. Ik wist dat onze familie ongezond was, maar het duurde een lange tijd voor dat ik  het psychologisch profiel dat onze bijzondere pathologie weerspiegelde, vond.

De Bijbelse zondebok.

Het Oude Testament Leviticus 16 vertelde van opofferende “zondebok”. Een geit dodelijk geofferd werd, terwijl een ander geit werd weggejaagd in de woestijn die de “zonden van de mens,” vrij maakte van haar schuld.

De Bijbelse ceremonie in de Joodse cultuur noemt Jom Kipoer (de Grote Verzoendag).

Dag van de Vergevingen is de heiligste dag van het joodse jaar en daarmee de belangrijkste joodse feestdag. Op deze dag beslist God over het lot van de mensen in het komende jaar. Men belijdt zijn eigen en gemeenschappelijke zonden.

William Tyndale van gasten wordt verondersteld de term “escape goat” te hebben bedacht in zijn 1530 Engelse vertaling van de Bijbel, uit de Hebreeuwse versie.

De zondebok en zijn sterke punten.

De zondebok voelt de directe onrechtvaardigheid van zijn of haar rol.

Het is pijnlijk, verwarrend, gekmakend, beschamend, onbehaaglijk, lastig, schrijnend, mishandelend en het gevolg is  vaak emotionele en fysiologische schade die een leven lang, duurt.

Letterlijk: mijn vrouw werd doof gehouden tot een lerares het opmerkte.

Maar familie zondebokken zijn zowel aangeboren als  aangeleerd.

Ze zijn niet willekeurig gekozen.

Integendeel, ze zijn meestal gekozen vanwege hun sterke punten.

De narcist weet heel goed wie op zijn gebied het meest manipuleerbaar is.

De narcist weet wie de meest zelfstandige-geest is. Hij richt zijn grootste bedreiging met projectie en straf naar die persoon.

De zondebok is aan de ene kant gewoon te vechten voor rechtvaardigheid binnen een inherent oneerlijk narcistisch systeem van de familie, zij verdedigt zichzelf en anderen vaak haaks op wat de narcist wil.

Zondebok kenmerken die hem of haar uitgekozen maken door de narcistische ouder.

 1. sterke wilskracht
 2. empathisch
 3. rechtvaardigheid zoekende
 4. internaliseert schuld
 5. emotioneel afwachtend.
 6. zeer gevoelige
 7. beschermend voor anderen
 8. de zondebok heeft autoriteit
 9. zorg en rekening houdend met anderen
 10. opvallende verschillen in zekere zin

Het gekozen doelwit heeft meestal empathie, veerkracht en is authentiek in hun integriteit.

Ze zijn aangenaam, vriendelijk en plichtbewust voor een fout, waardoor ze een ideale prooi vormen voor socio-pathische roofdieren.

Ze zijn open en bereid om andere perspectieven te overwegen. De narcistische leiders en hun aanhangers misbruiken hen gemakkelijk.

Dit is zeer bedreigend voor een groep die het beste werkt zonder integriteit of eerlijkheid.

Dit zijn allemaal eigenschappen waar narcisten naar op zoek zijn om hun slachtoffers te verstrikken, maar natuurlijk beseffen de meeste narcistische groepen dat dergelijke kwaliteiten deze slachtoffers ook krachtig maken.

Waarheidsvertellers worden over het algemeen als zondebok behandeld in groepen waar de toxiciteit onder het oppervlak zit.

De Verlossing van de narcistische familie door de zondebok.

Kinderen van narcisten zijn opgeleid tot de familieregel ten koste van alles.

Zo’n regel kan zijn voor het gouden kind onderdanig zijn, hem of haar erkennen als de pater familias, het superieur prinsje.

Dit uitdagende systeem van de familie wordt beschouwd als een heiligschennis, en zij roept op tot een moedige beweging weg van huis naar de wildernis van de wereld.

Hoewel de sterke punten van de familie zondebok een doel (mikpunt) zijn voor de narcist, zijn ze ook haar redding.

Haar vermogen om te zien en samen met haar wens voor rechtvaardigheid, goedheid, recht en gerechtigheid stelt haar in staat stellen te ontsnappen van de familie tirannie, terwijl anderen niet.

Het gouden prinsje verdrinkt ten slotte mee met de narcist in haar of zijn despotisme en dwingelandij dat hij of zij als vlooien meedraagt.

En haar vaardigheid voor empathie, dus in tegenstelling tot die van de grandioze en meedogenloze narcist, geeft de zondebok de mogelijkheid om gezonde en bevredigende relaties buiten haar gezin van herkomst te vormen.

Dat is precies de kans, de bevrijding, de transformatie en verlossing om los te komen.

Wanneer het zwarte schaap een gemeenschap, validatie en middelen vindt om zichzelf  te helpen gedijen na de ervaringen van vervolgd en vervreemd te zijn, komen ze opnieuw in contact met de verbluffende eigenschappen die hen in de eerste plaats tot doelwit maakten.

Wees gerust, karma komt wel voor diegenen die tegen hen samenspanden – en roofdieren  worden altijd op den duur blootgesteld.

De zondebok in de narcistische familie kan en zal boven de samenzwering uitstijgen – en ze kunnen toch sterker worden.

Het zou geweldig zijn als je de kracht had om de narcist te verlaten en niet langer de illusies van liefde voor hem of haar lijdt.

Er is absoluut een detox-proces (ontwenningskuur) om weg te gaan van narcisten, waaronder het vinden en loslaten van onze innerlijke trauma’s waarop ze ons steeds opnieuw triggeren.

De uitverkoren zondebokken.

De zondebok Echo versus Narcissus

klik op de foto

De Zondebok En Andere Verhalen en andere verhalen.

Muggenzifters en zondebokken.

klik op de foto

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Ik suggereer dat je grondig overweegt of het Quantum Healing Starters packet iets voor jou is, want het is een eenvoudig systeem dat iedereen kan gebruiken om zich te bevrijden van het trauma van narcistisch misbruik. Om dit te doen klik je hier.

Ga naar de homepage: https://narcisme.blog

Related Post
Share
Disqus Comments Loading...

View Comments

 • Eind goed al goed.......al een jaar of 40zondebok gespeeld....
  Nu een half jaar ongeveer achter Narcisme....ongeloofelijk herkenbaar de stukjes tot nu toe ...
  Deze had ik niet verwacht.....de reden om zondebok te zijn.....
  Op dit moment weinig kwaliteiten ,ben al blij dat ik het leven heb....

Recent Posts

 • afkicken van de narcist
 • co-afhankelijkheid
 • omgaan met narcisme
 • Recent
 • Zelfliefde tekort stoornis

8 emotioneel afhankelijke eigenschappen om een narcist aan te trekken

Als je geen lange termijn partner bent voor een narcist dan is het omwille dat je niet de "overdreven" emotioneel… Read More

 • alleenstaande ouder
 • Diagnose Narcisme
 • jaloersheid van de narcist
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent

10 narcistische eigenschappen waarop je moet letten als je uitgaat.

Heeft hij/zij een overvloed aan narcistische eigenschappen dan zal de relatie heel moeilijk worden? Zelfs als iemand niet voldoet aan… Read More

 • co-afhankelijkheid
 • echtscheiding van een narcist
 • Waarom werd ik door de narcist zo behandeld?

Alles over liefde en zelfliefde in narcistische tijden.

Als een persoon je niet respecteert, kunnen ze onmogelijk van je houden, niet op een normale, gezonde manier. Je krijgt… Read More