Testen in de context van narcisme en narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Definitie van narcistisch testen:

Het herhaaldelijk dwingen van een ander om hun liefde of toewijding aan een relatie te tonen of te bewijzen door iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, is het narcistisch testen van een prooi of slachtoffer.

Pop-quizzen van het hart van het slachtoffer.

Veel mensen met persoonlijkheidsstoornissen narcistisch testen vaak de liefde, toewijding en emotionele gemoedstoestand van degenen die het dichtst bij hen staan. Het gedrag gaat hand in hand met kenmerken van laag zelfbeeld. Tevens gaat dit gedrag van de narcist samen met zijn angst voor verlating, waardoor mensen zich onzeker voelen over hun waarde en liefdelijkheid.

Wanneer iemand van ons ergens niet zeker van is, is ons gebruikelijke instinct om te proberen uit te vissen wat echt is en wat niet. Het probleem met mensen die aan persoonlijkheidsstoornissen lijden, is dat hun gevoelens dramatisch op en neer gaan.

Die wisselingen zijn er zowel in de tijdsspanne als in de intensiteit, en zijn vrij onvoorspelbaar.  Wanneer ze zich bijzonder laag voelen, kunnen ze diegenen om hen heen beginnen te testen als een manier om hun pijn en angst te kalmeren.

Hoe het eruit ziet als je getest wordt? begrippenlijst narcisme lexicon narcisme woordenlijst narcisme naricistische persoonlijkheidsstoornis

Een man vertelt zijn vrouw: “Als je echt van me hield, zou je stoppen met je werk en thuis blijven en voor me zorgen.”

Een man weigert uit zijn slaapkamer te komen en wacht op zijn vrouw om hem terug te brengen naar een meer normale toestand.

Een moeder vertelt haar kinderen: “Als je van me hield, zou je meer tijd met me willen doorbrengen dan met je vrienden.”

Een vrouw vernietigt een huwelijksherinnering en kijkt toe om de reactie van haar man te zien.

Een tiener die overdosis slaappillen nam vertelt haar ouders wat ze heeft gedaan. (om een reactie te zien)

Wanneer ze worden getest, zijn ze vaak verplicht hun liefde op ongepaste manieren aan te tonen.

Dit kan zoals het opgeven van waardevolle relaties. Dat heeft tot gevolg dat er voor de narcist minder pottenkijkers zijn. Maar het heeft ook de bedoeling  het isoleren van familie en vrienden.

Daarnaast kan het opofferen van een loopbaan, rijkdom of waardevolle bezittingen de bedoeling hebben om u minder onafhankelijk te maken. Als de narcist wil dat je hobby’s opgeeft dan is dat de bedoeling om uw energie te doen afnemen.

Als je minder energie hebt en minder gezonde gewoonten en recreatieve activiteiten kan de narcist zich superieur voelen en u proberen te domineren.

Deze opoffering van het zelf is een “test” die aantoont dat zij het gestoorde individu voorop stellen in hun leven.

Hoe voelt het als je narcistisch getest wordt?

Testen kan beangstigend en verwarrend zijn voor een niet narcist. Tegelijkertijd is het voor een niet narcist ook  irriterend en bedreigend. Aan de ene kant, als ze het probleem negeren, kunnen ze bang zijn om beoordeeld te worden als ongevoelig, onverschillig, nalatig of egoïstisch. Aan de andere kant, als ze op de test reageren, kunnen ze bang zijn dat ze het gedrag aanmoedigen of mogelijk maken en mogelijk samenwerken in hun eigen misbruik.

Testen is een klassieke No-Win-situatie waarbij je je misschien “verdoemd als je dat doet en verdoemd als je dat niet doet”.

Hoe om te gaan om te testen door een narcist? 

Wanneer u te maken krijgt met testen, zijn er twee veel voorkomende antwoorden:

Het eerste antwoord is om te weigeren om de test af te leggen.

Op dezelfde manier kun je weigeren om je positie te rechtvaardigen. Op die manier ga je beweren dat je de test niet hoeft te doen. Daarmee herinner je de narcist aan zijn eigen verantwoordeliijkheden, zijn eigen tekortkomingen en zijn eigenwaarde. Daarbij herinner je de narcist(e) aan  de oneerlijkheid van hun positie tegenover de verdiensten van uzelf.

Het is te verwachten dat dit antwoord doorgaans resulteert in een lang, circulair gesprek.

Deze post is nog niet voorbij, maar misschien ben je geïnteresseerd in :

Neerhalend sarcasme en betuttelende toon.

The narcist in action with parental alienation. (PAS)

Het tweede antwoord is om te proberen de test te halen.

Dit kan gemakkelijk of moeilijk zijn, afhankelijk van de aard van de test. Het kan alleen maar zijn om te zeggen “Ik hou van jou” of “Ik geef om je”, een vereiste om iemands gevoelens te valideren.

Of het kan veel moeilijker zijn. Dikwijls wordt door de narcist gevraagd dat je je carrière opgeeft.  Het opofferen van een belangrijke relatie kan ook als test dienen. Soms vraagt de narcist om het lidmaatschap te stoppen van bepaalde organisaties.

Soms wordt ook gevraagd om geld of tijd uit te geven aan iets dat geen waarde voor je heeft.

Het probleem bij het proberen om te slagen voor die testen is dat je iets moet doen wat je niet wilt doen. Maar zo’n test is ook ongezond voor je. Daarbij zal je niveau van wrok stijgen. Maar bovenal waarom zou je iets doen waar je geen belang bij hebt?

Het is best mogelijk dat je misschien het offer moet herhalen na een bepaalde tijd. Zelfs de moeilijkheidsgraad van het narcistisch testen kan ook escaleren. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat u een beloning ontvangt die evenredig is met het niveau van opoffering.

Wat je niet moet doen als iemand je probeert te testen?

Neem de test niet of geef niet toe aan onredelijke eisen. Het accepteren van de test is een vorm van faciliteren die zowel jou als de persoon die jou test, kan schaden.

Probeer uw positie niet te rechtvaardigen of te beargumenteren waarom de test oneerlijk is.

Praat er niet langer dan een paar minuten over.

Isoleer jezelf niet – je hebt op dit moment ondersteuning nodig.

Voel u niet schuldig omdat u degene die u test niet kalmeert. Je doet het enige liefhebbende ding dat beschikbaar is.

Wat je kunt doen als je getest wordt door een narcist? 

Zeg eens – en éénmalig – rustig en met respect dat u de test niet zult afleggen.

Zeg dat je opnieuw zult praten als je niet langer verplicht bent om het te nemen.

Sluit het gesprek met respect af en laat het zonder emotie achter.

Blijf weg totdat de test – of enige gevolgen voor het weigeren om het te nemen – voorbij is.

Ondersteuning vragen – vertel anderen die begrijpen wat je doormaakt wat er is gebeurd en laat ze je valideren.

Deel uw gedachten met ons want samen kunnen we opzettelijk de wereld verrijken door waarde aan elkaar toe te voegen.