Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Narcistisch testen in de context van een persoonlijkheidsstoornis.

Het herhaaldelijk dwingen van een ander om hun liefde of toewijding aan een relatie te tonen of te bewijzen door iemand die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, is het narcistisch testen van een prooi of slachtoffer.

Pop-quizzen van het hart van het slachtoffer.

Veel mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis “narcistisch testen” de liefde, toewijding en emotionele gemoedstoestand van degenen die het dichtst bij hen staan.

Het gedrag gaat hand in hand met kenmerken van laag zelfbeeld. Bovendien gaat dit gedrag van de narcist samen met zijn angst voor verlating, waardoor mensen zich onzeker voelen over hun waarde en liefelijkheid verliezen.

Wanneer iemand van ons ergens niet zeker van is, is ons gebruikelijke instinct om te proberen uit te vissen wat echt is en wat niet. Het probleem met mensen die aan persoonlijkheidsstoornissen lijden, is dat hun gevoelens dramatisch op en neer gaan.

Die wisselingen zijn er zowel in de tijdspanne als in de intensiteit, en zijn vrij onvoorspelbaar.  Wanneer ze zich bijzonder laag voelen, kunnen ze diegenen om hen heen beginnen narcistisch testen als een manier om hun pijn en angst te kalmeren. Hoewel dat vrij logisch klinkt, kun je de narcist dat niet aan het verstand brengen, integendeel als je dat probeert, krijg je het deksel voor de zoveelste keer op je neus.

Hoe het eruit ziet als ze je narcistisch testen?

Een man vertelt zijn vrouw: “Als je echt van me hield, zou je stoppen met je werk en thuis blijven en voor me zorgen.”

Een man weigert uit zijn slaapkamer te komen en wacht op zijn vrouw om hem terug te brengen naar een meer normale toestand.

Een moeder vertelt haar kinderen: “Als je van me hield, zou je meer tijd met me willen doorbrengen dan met je vrienden.”

Een vrouw vernietigt een huwelijksherinnering en kijkt toe om de reactie van haar man te zien.

Een tiener die overdosis slaappillen nam, vertelt haar ouders wat ze heeft gedaan. (om een reactie te zien)

Wanneer ze narcistisch testen ondergaan, zijn ze verplicht hun liefde op ongepaste manieren aan te tonen.

Dit kan zoals het opgeven van waardevolle relaties. Dat heeft tot gevolg dat er voor de narcist minder pottenkijkers zijn. Maar het heeft ook de bedoeling je te isoleren van familie en vrienden.

Daarnaast kan het opofferen van een loopbaan, rijkdom of waardevolle bezittingen de bedoeling hebben om je minder onafhankelijk te maken. Als de narcist wil dat je hobby’s opgeeft dan is dat de bedoeling om je energie te doen afnemen. De narcist vraagt zelfs om je geloof af te zweren.

Als je minder energie hebt en minder gezonde gewoonten dan zal de narcist je gemakkelijker kunnen domineren waardoor hij zich superieur voelt. Ook wanneer je minder recreatieve activiteiten hebt, ga je meer gestrest zijn. Dan kan de narcist zich superieur voelen en je proberen te domineren.

Deze opoffering van het zelf is een “test” die aantoont dat zij – het gestoorde individu – voorop stellen in hun leven.

Hoe voelt het als je narcistisch testen meemaakt?

Testen kan beangstigend en verwarrend zijn voor een niet narcist. Tegelijkertijd is het voor een niet narcist ook irriterend en bedreigend. Aan de ene kant, als ze het probleem negeren, kunnen ze bang zijn om beoordeeld te worden als ongevoelig, onverschillig, nalatig of egoïstisch.

Aan de andere kant, als ze op de test reageren, kunnen ze bang zijn dat ze het gedrag aanmoedigen of mogelijk maken en mogelijk samenwerken in hun eigen misbruik.

Testen is een klassieke “Geen – Winnaar – situatie” waarbij je je misschien “verdoemd wordt als je dat doet en verdoemd als je dat niet doet”.

Hoe om te gaan met narcistisch testen? 

Wanneer u te maken krijgt met testen, zijn er twee veel voorkomende antwoorden:

Het eerste antwoord is om te weigeren om de test af te leggen!

Op dezelfde manier kun je weigeren om je positie te rechtvaardigen. Op die manier ga je beweren dat je de test niet hoeft te doen. Daarmee herinner je de narcist aan zijn eigen verantwoordelijkheden, zijn eigen tekortkomingen en zijn eigenwaarde.

Daarbij herinner je de narcist(e) aan de oneerlijkheid van hun positie tegenover de verdiensten van jezelf.

Het is te verwachten dat dit antwoord doorgaans leidt tot een lang, circulair gesprek.

Het tweede antwoord is om te proberen de test te halen!

Dit kan gemakkelijk of moeilijk zijn, afhankelijk van de aard van de test. Het kan alleen maar zijn om te zeggen “Ik hou van jou” of “Ik geef om je”, een vereiste om iemands gevoelens te valideren.

Of het kan veel moeilijker zijn. Dikwijls wordt door de narcist gevraagd dat je je carrière opgeeft.  Het opofferen van een belangrijke relatie kan ook als test dienen. Soms vraagt de narcist om het lidmaatschap te stoppen van bepaalde organisaties.

Soms wordt ook gevraagd om geld of tijd uit te geven aan iets wat geen waarde voor je heeft.

Het probleem bij het proberen om te slagen voor die testen is dat je iets moet doen wat je niet wilt doen. Maar zo’n test is ook ongezond voor je. Daarbij zal je niveau van wrok stijgen. Maar bovenal waarom zou je iets doen waar je geen belang bij hebt?

Het kan dat je het offer moet herhalen na een bepaalde tijd. Zelfs de moeilijkheidsgraad van het narcistisch testen kan ook erger worden. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat je een beloning ontvangt die evenredig is met het niveau van opoffering.

narcistisch testen
Tools voor je traumaherstel vind je hier!

Wat je niet moet doen als iemand je probeert te testen?

Neem de test niet of geef niet toe aan onredelijke eisen. Het accepteren van narcistisch testen is een vorm van ondersteuning die zowel jou als de persoon die jou test, kan schaden. Probeer uw positie niet te rechtvaardigen of te beargumenteren waarom de test oneerlijk is. Praat er niet langer dan een paar minuten over.

Isoleer jezelf niet! Je hebt op dit moment ondersteuning nodig. Voel je niet schuldig, omdat u degene bent die de test niet wilt. Je doet het enige liefhebbende ding dat beschikbaar is.

Wat je kunt doen als je getest wordt door een narcist? 

Zeg eens- en éénmalig – rustig en met respect dat je de test niet zult afleggen. Zeg dat je opnieuw zult praten als je niet langer verplicht bent om dat te nemen. Sluit het gesprek met respect af en laat het zonder emotie achter.

Blijf weg totdat de test stopgezet wordt! Weiger enige gevolgen voor het weigeren van de test op je te nemen tot het voorbij is. Vraag ondersteuning: Vertel anderen die begrijpen wat je doormaakt wat er is gebeurd en laat ze je reactie bevestigen.

Handhaaf je zelfbeheersing. Dit is hoe je je kracht behoudt en laat zien dat je niet zo gemanipuleerd gaat worden.

PS Heb je ervaringen met narcistisch testen? Wanner heb je narcistisch testen ondergaan? En hoe evolueerde dat? Laat het me weten. Uw ervaring kan een ander helpen. Ik antwoord ook graag op al je vragen.

We zijn out-reachers die hier zijn om je te helpen onoverwinnelijk te worden en je interne BS en blokkades te overwinnen, zodat je een ongelooflijk geweldig leven kunt maken!

We schrijven  over persoonlijke ontwikkeling, manifesteren & meer voor slachtoffers van narcisme.

Lid blijven VKoN: Volwassen kinderen van een narcist. Deel 1

Het onderzoek in de Amerikaanse politiek: het autoritaire kiespubliek.

Je kunt geen eikel verplichten zich te diagnosticeren.

Voorwaarden en Privacy narcisme.blog & co.

This is an interactive version of the Narcissistic Personality Inventory.

Narcist toont nooit spijt – wat ze je hebben aangedaan.

dating

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees