Het is niet overdreven om te zeggen dat slaap en rust een van de krachtigste hulpmiddelen is die mensen tot hun beschikking hebben om hun fysieke gezondheid te verbeteren. Tijdens het slapen en rusten ondergaat het lichaam kritieke herstelprocessen. Die processen helpen ziektes te bestrijden, wonden te helen en te herstellen van de stress van het dagelijks leven.
Passende hoeveelheden rustgevende slaap zijn overtuigend gekoppeld aan een gezonder lichaam. Zowel van binnen als van buiten, een betere immuunrespons en een langer leven is te danken aan een rustgevende slaap.
Maar slaapgebrek komt helaas maar al te vaak voor. Een gebrek aan slaap en rust kan op zijn minst gedeeltelijk de oorzaak zijn van veel kwalen die tegenwoordig veel voorkomen.
Het is niet altijd gemakkelijk om voorrang te geven aan slaap en rust. Slapen en rusten kan mensen, zowel op individueel als op maatschappelijk niveau, helpen hun gezondheid te verbeteren en mogelijk hun zorgkosten te verlagen.
Positieve effecten van slaap en rust!
De meeste mensen zijn zich er wel van bewust hoeveel beter ze zich voelen, zowel mentaal als fysiek, na een goede nachtrust. Maar goed slapen doet veel meer dan de hersenen en het lichaam een boost van energie geven.
Het herstelt ze in feite op cellulair niveau. Slapen en rusten pakt schade aan die in de loop van het dagelijks leven is opgebouwd. Het versterkt belangrijke systemen die het lichaam helpen ziektes te bestrijden, de conditie te verbeteren en er gezonder uit te zien en te voelen.
Slaap en rust heeft een gunstig effect op bijna alle belangrijke systemen van het lichaam.
Van het cardiovasculaire systeem tot het spierstelsel tot het spijsverteringsstelsel zou slapen en rusten de sleutel kunnen zijn tot het bestrijden van veel van de ‘ziekten van de beschaving’ die grote schade aanrichten in de moderne wereld.
Hoewel de exacte reden niet volledig wordt begrepen, speculeren onderzoekers dat de tijd die in slaap wordt doorgebracht minder stressvol is voor het hart dan de tijd die wakker wordt doorgebracht. Bovendien zou slapen en rusten de cortisolspiegel verlagen die kan bijdragen aan hartproblemen.
Ook tijdens de slaap en rust maakt het immuunsysteem cytokines vrij, eiwitten die het lichaam helpen infecties te bestrijden en af te weren. Wanneer slapen en rusten verstoord of onvoldoende is, wordt de immuunrespons onderdrukt. Bij verstoring van slaap is het lichaam vatbaarder voor ziek worden of voor een langer herstel.
Deze Engelse test is bedoeld om je niveau van slaaphygiëne te beoordelen.
Voor sommigen is in slaap vallen net zo eenvoudig als achteroverleunen in een zacht kussen. Voor anderen is het een frustrerend proces van woelen, draaien en zenuwachtig kijken naar de voortschrijdende klok.
Of je fris wakker wordt en klaar om de dag tegemoet te gaan, of met rode ogen en sloom wakker wordt, hangt grotendeels af van uw slaaphygiëne. Doe deze Engelse slaaphygiënetest en ontdek of je slaapgedrag je slaapervaring verbetert of afleidt. Houd er rekening mee dat deze test niet geschikt is voor ploegenarbeiders of mensen die ‘s nachts werken en overdag slapen.
Bestudeer elke vraag. Kies het antwoord dat het beste op je van toepassing is. Of hoe vaak je deelneemt aan de gevraagde activiteiten. Geef eerlijk antwoord om de kwaliteit van uw resultaten te verbeteren.
Als je de uitslag van de test kent, ben je misschien nog meer gemotiveerd om enkele veranderingen aan je slaaphygiëne aan te brengen.
Laten we het dan eens hebben over wat slaap en rust voor je genezing kan betekenen.
Genezen is niet analyseren, constant denken of “werken”/doen.
Genezing is leren terugkeren naar het lichaam. Als we willen genezen dienen we te leren hoe te voelen. Voor de meesten van ons is het de eerste keer ooit. Leren hoe te reageren op manieren buiten onze conditionering. Het is integratie – ons ware zelf worden. Het heeft rust nodig. Veel rust. We nemen geen “rust” van genezing. Rusten is genezen. Daarom is slaap zo belangrijk.
Het belang van traumaherstel voor je algemene gezondheid en welzijn!
Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin hebben aangetoond dat mensen met een hoge activiteit in een bepaald hersengebied zwakke immuunresponsen kunnen opbrengen door negatieve emoties.
Melissa Rosenkranz en collega’s volgden de hersenactiviteit van 52 mannen en vrouwen. Ze vroegen hen te schrijven over emotioneel negatieve momenten in hun leven. Onderzoekers injecteerden vervolgens elke proefpersoon met een griepprik. Ze volgden het niveau van antilichamen in hun bloed om te ontdekken hoe goed hun lichaam het virus in het vaccin bestreed.
Ze ontdekten dat proefpersonen met een hoge elektrische activiteit in de rechter prefrontale cortex tijdens de emotionele schrijftaak lagere niveaus van antilichamen produceerden, wat wijst op een verminderde immuniteit.
Het verbeteren van je slaaphygiëne helpt je traumaherstel.
Het “ironisch” systeem heeft invloed.
“Dingen die we onder het tapijt vegen, vullen onze geest terwijl we dromen”, zegt Daniel Wegner Hij is hoofdonderzoeker en hoogleraar psychologie aan de Harvard University. Dat verklaart waarom rokers die proberen te stoppen, bijvoorbeeld de neiging hebben om sterker te dromen.
De studie maakt gaten in een populaire theorie die zegt dat dromen de manier is waarop de hersenen willekeurige activeringen interpreteren. “Dit bewijst dat sommige dromen niet willekeurig zijn; ze komen van eerdere inhoud, vooral inhoud die je probeert te blokkeren”, zegt Daniel Wegner.
Wegner beschrijft het fenomeen in termen van twee mentale processen:
de ene houdt de hersenen bij de les, terwijl een tegengesteld ‘ironisch’ systeem de gedachten verkent die we bewust op afstand proberen te houden. “Terwijl we slapen, is het systeem dat zich bezighoudt met mentale controle niet erg werkzaam”, zegt Wegner. Het ironische systeem is dan vrij om het over te nemen. Zo krijgen ongewenste gedachten de vrije loop.
Het is dus erg belangrijk om deze beelden of gedachten te bekijken om geen nachtmerries of slapeloze uren wakker te liggen. Slapen is namelijk voor iedereen de grootste activiteit die we doen gedurende de dag. Een derde van ons leven brengen we al slapend door.
Je kunt het dus maar beter op zo’n manier doen dat het bijdraagt aan je herstel en algemene gezondheid. Het moet echt een topprioriteit worden. Wist je dat gebrek aan slaap en rust gevolgen heeft voor je gewichtstoename?
Gevolgen van aanhoudend slaaptekort
Het is helaas steeds vaker bekend dat een tekort aan slaap, elke dag een tekort aan zo goed mogelijke rust, niet alleen de immuunrespons en cognitieve vaardigheden kan verzwakken, maar het is ook gekoppeld aan het begin van diabetes bij volwassenen. Nu komt het bericht van wetenschappers dat beknibbelen op slaap iemand dik kan maken.
Volgens een onderzoek aan de Eastern Virginia Medical School lopen mensen die slechts 16 minuten minder per nacht slapen dan de gemiddelde persoon een aanzienlijk risico op overgewicht. Hoe onbelangrijk die momenten ook klinken, het komt neer op bijna twee uur verloren slaap per week.
Na controle voor andere leefstijl- en gezondheidsfactoren, berekenden onderzoekers dat het missen van twee uur slaap per week geassocieerd is met een toename van 10 punten in de body mass index. Dit is het verschil tussen een gezond gewicht en obesitas.
Of je al dan niet snurkt of slaapapneu hebt kan van invloed zijn op ADHD. Ook kan een gebrek aan slaap en rust het gevolg hebben dat je emoties moeilijker kunt lezen van het gezicht van een ander. Dit kan belangrijk zijn bij een date, maar ook voor nieuwe ouders.

Uw slaaphouding is zeker een kwestie van voorkeur. Maar het is veel meer dan dat.
Onze slaaphoudingen hebben een breed scala aan effecten op het lichaam. Denk er eens over na: U brengt ongeveer een derde van uw leven slapend door. Dat betekent dat een derde van uw tijd relatief onbeweeglijk wordt doorgebracht in een handvol slaaphoudingen.
Deze slaaphoudingen kunnen van invloed zijn op hoe goed en hoeveel we slapen. Ze hebben een invloed op onze gezondheid. Er is onderzoek dat aangeeft dat de slaaphouding onze dromen beïnvloedt en zelfs verband houdt met onze persoonlijkheid!
Het is dus belangrijk van verschillende houdingen te proberen rekeninghoudend met een bepaalde aandoening die je hebt. Meer over deze verbanden vind je in dit Engelstalig artikel.
Welke voedingsmiddelen helpen je beter te slapen en te rusten?
Over het algemeen kan het eten van een gezond dieet gevuld met groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten het lichaam helpen om regelmatig te slapen. Meer specifiek kunnen complexe koolhydraten, die voorkomen in bonen, volle granen en veel groenten, bloedsuikerpieken en – crashes helpen voorkomen die de slaap kunnen verstoren.
Complexe koolhydraten kunnen het lichaam helpen belangrijke vitamines, zoals vitamine B of tryptofaan te absorberen die het herstellend vermogen bevorderen.
Het eten van fruit dat melatonine bevat, zoals bananen, ananas of sinaasappels, kan het lichaam ook helpen de slaap te reguleren. Voedingsmiddelen met veel tryptofaan, zoals eieren, noten, tofu en gevogelte, kunnen iemand ook helpen beter te rusten.
Drinken van alcohol voor het slapengaan is een tweesnijdend zwaard. Alcohol onderdrukt ook het vermogen van het lichaam om de REM-slaap in te gaan. Minder rem-slaap maakt dat een persoon zich suf en slecht uitgerust kan voelen bij het ontwaken.
De Rem-slaap bevorderen voor traumaherstel
Het team van Walker heeft sterk bewijs geleverd dat de aanname onder wetenschappers ondersteunt dat een specifieke slaapfase, snelle oogbewegingen of REM genaamd, een sleutelrol speelt bij het omgaan met verontrustende emoties. Tot nu toe was er “weinig tot geen” bewijs dat dat waar is. Er was nog minder begrip van hoe het werkt.
Maar het Berkeley-team ontdekte dat tijdens REM, wat ook de tijd is dat we dromen, stresschemicaliën worden onderdrukt in de ’emotionele hub’ van de hersenen, de amygdala. Uit het onderzoek blijkt dat na een goede nachtrust zelfs potentieel traumatiserende ervaringen worden verzacht.
“Tijdens de REM-slaap worden herinneringen opnieuw geactiveerd, in perspectief geplaatst en verbonden en geïntegreerd. De rem-slaap is een toestand waarin neurochemicaliën van stress gunstig worden onderdrukt”, zei Els van der Helm, een doctoraalstudent psychologie aan Berkeley, bij het vrijgeven van de studie, gepubliceerd. in het tijdschrift Current Biology.
ik heb een paar bronnen gevonden die informatie geven over slaap. Een daarvan is Wikipedia, die een algemene beschrijving geeft van wat slaap is, hoe het werkt, waarom het belangrijk is en welke problemen het kan veroorzaken. Een andere is SLEEP, een wetenschappelijk tijdschrift dat onderzoek publiceert over slaap en aanverwante onderwerpen. Een derde is healthdirect, een website die advies geeft over slaap, slaapstadia, slaaptips en slaapstoornissen.
Volgens deze bronnen is slaap een toestand van verminderde mentale en fysieke activiteit, waarin het bewustzijn veranderd is en de zintuiglijke activiteit tot op zekere hoogte geremd is. Tijdens de slaap wisselt het lichaam af tussen twee verschillende modi: REM-slaap en non-REM-slaap. REM staat voor “rapid eye movement”, maar deze modus van slaap heeft vele andere aspecten, waaronder een virtuele verlamming van het lichaam. Dromen zijn een opeenvolging van beelden, ideeën, emoties en sensaties die meestal onvrijwillig in de geest optreden tijdens bepaalde stadia van de slaap. Tijdens de slaap zijn de meeste systemen van het lichaam in een anabole toestand, wat helpt om het immuunsysteem, het zenuwstelsel, het skelet en de spieren te herstellen. Dit zijn essentiële processen die de stemming, het geheugen en de cognitieve functie beïnvloeden, en een grote rol spelen in de functie van het endocriene en immuunsysteem.
Slaap is essentieel voor je gezondheid, welzijn en prestaties, maar veel mensen hebben moeite om goed te slapen door stress, angst, trauma of andere factoren.
Slaap kan verbeterd worden door het volgen van een regelmatig slaapschema, het creëren van een comfortabele en donkere slaapkamer, het vermijden van cafeïne, alcohol en schermen voor het slapengaan, het doen van ontspanningsoefeningen en het raadplegen van een arts als je slaapproblemen aanhoudt. Slaap kan ook verstoord worden door verschillende slaapstoornissen, zoals obstructieve slaapapneu, narcolepsie, slapeloosheid en circadiane ritmestoornissen.
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.
Lees meer

