Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Ervaringen van Oekraïnse militairen voor burgers om beter te slapen.

Een Wetenschapper-somnoloog vertelde hoe je kunt leren om voldoende slaap te krijgen in omstandigheden van nachtalarmen en beschietingen.
De vragen van Radio NV worden beantwoord door Yuriy Pohoretsky, kandidaat medische wetenschappen, somnoloog-cardioloog, voorzitter van de publieke organisatie Ukrainian Association of Sleep Medicine. Er is van dit interview een artikel in Oekraïnse geschreven door Auteur: Julia Petrova op nv.ua die ik hier bewerkt heb.

De stelling dat we moeten voldoende rusten en slapen, roept volgens mij geen twijfels op.

Maar hoe te slapen als raket- en droneaanvallen bijna elke nacht plaatsvinden? Kun je dat even uitleggen.
“Op het moment van het bombardement is het heel moeilijk om te slapen, omdat alles luidruchtig is, fladdert. Dit is instinctieve angst. We moeten ons op tijd verstoppen. Zoek een plek om je te verstoppen als je niet thuis bent. Dit alles gaat ervan uit dat er een slaapverstoring zal zijn op dit moment dat er een bombardement is. Maar vandaag bleek het zo’n basaal advies te zijn.

Polyfasische slaap, die voor de oorlog niet erg vriendelijk en noodzakelijk was, en zelfs onwenselijk was, maar nu heel goed is voor zo’n moment.

Als het even kan, begin dan om negen uur ‘s avonds, om 21.00 uur, te slapen. En dan zul je slapen voordat het bombardement begint, de aanval om één, twee, drie uur ’s ochtends. Dan slaag je er in om de zeer belangrijke eerste, twee of drie fasen van de nadering in de diepe fasen van de slaap te vangen. Twee of drie cycli.

Dit is uiterst noodzakelijk, omdat het hormoon melatonine wordt geproduceerd tijdens de diepe fasen van de slaap, vooral van 22:00 tot 23:00 uur.

Dat is een heel belangrijk punt. Het is onmogelijk om dit punt te verschuiven. Dus laten we wijs en sluw zijn. Laten we een uurtje eerder naar bed gaan, onze melatonine opvangen en dan na het bombardement, als je terug uit de schuilkelders komt, kun je nog slapen.
Dat betekent, er zal een gebroken slaap zijn, polyfasische slaap.
Zorg er dan overdag voor dat je 25−30−45 minuten slaapt als je ‘s nachts niet kon slapen. Tegelijkertijd zorgt die rust voor minder paniek, minder opwinding, minder angst, verschrikkingen.

Creëer meer positiviteit gedurende de dag om weer op krachten te komen.

Deel die positiviteit. Geef kinderen meer liefde, knuffels, kusjes, knuffels, meer oprechte communicatie. Kom niet in een slecht humeur naar het werk en bederf de stemming niet van iedereen in de buurt. Integendeel, maak van jezelf een symbool van positiviteit. Neem het positieve van anderen. Creëer en maak een wedstrijd voor de positiefste momenten op het werk.
Kijk hoe het nu gebeurt, hoe nieuws over Moskou wordt ontvangen, hoe ze beginnen met Rusland te bombarderen. Hoe opbeurend is het. Geweldig!

Maar laten we nog steeds denken aan de slaap van militairen vandaag.

Ze hebben tegenwoordig bijna geen slaap meer elke dag. Maximaal twee uur lang kan het een droom in hen zijn. Daarom, wanneer ze naar huis gaan op rotatie-aflossing, wanneer ze vakantie hebben, besteed dan maximale aandacht aan hen.

Zeg tegen alle familieleden, vrouwen van die soldaten die thuiskomen, om zoveel mogelijk tijd te besteden, liefde, dezelfde knuffels te geven. Laat ze ontspannen. Waarschuw vrienden en gasten vooraf zodat ze de eerste twee of drie dagen niet komen. Laat de vechter slapen. Anders beginnen gasten en vrienden onmiddellijk te komen en begint het nachtelijke verlies van slaap, bijeenkomsten. Zorg ervoor dat je dit moment eert.

Als je ziet dat hij kreunt, of hij praat in een droom, hij snurkt en heeft een ademhalingsstilstand in zijn slaap, dan is dat catastrofaal, los dit probleem dringend op voor tijdige diagnose en behandeling.

Toename slapeloosheidsproblemen tijdens oorlog met 600%

Het is een feit dat er studies zijn van militaire somnologie van de Verenigde Staten van Amerika, die militairen bestudeerden die deelnamen aan gevechtsoperaties in Afghanistan, Syrië, Irak van 2001 tot 2014. Er zal dus een catastrofale toename zijn van het leger dat deelnam aan vijandelijkheden: 650% van de slapeloosheid zal toenemen en snurken en apneu zullen met 600% toenemen. En ook dit zal worden gevolgd door dezelfde cyclus van toenemend metabool syndroom en er zal depressie optreden, wat vroeg of laat leidt tot zelfmoorden. We moeten erover praten. Er is een hoog risico op zelfmoord onder militairen wanneer ze terugkeren naar huis voor rotatie of aflossing.

Maar bijna honderd procent resultaat van het succes van het elimineren van dergelijke aandoeningen is te wijten aan het verzorgen van de slaap.

We introduceren elementen van de slaapcultuur, introduceren levensstijlaanpassingen en vangen, volgens de aanbeveling van de Nobelprijs 2017, onze melatonine op.

Melatonine geeft ons gemoedsrust.

Kan melatonine bijvoorbeeld als pil worden gebruikt? Ik weet dat dergelijke medicijnen in apotheken worden verkocht.
— Tot nu toe geldt dit voor voedingssupplementen. Het behoort niet eens tot de medicijnen. Daarom, als zo’n pil zou werken, zouden we nu niet met jullie hierover schrijven.
“We aten melatonine in pakjes en sliepen”.
Ze zouden melatonine eten, de slaap, de kracht, de activiteit herstellen. Nee.
Je moet je melatonine stimuleren dankzij, ten eerste, de discipline van de slaap. En hoe moeilijker de situatie in het leven, het was voor de oorlog zo’n aanbeveling van ons slaapinstituut, hoe moeilijker de introductie van slaapcultuur zou moeten zijn.
Melatonine zal vrede geven, wijsheid, talenten, hoge gevechtscapaciteit en prestaties, uithoudingsvermogen, hoge immuniteit, kracht, vreugde en geluk geven. Het wordt het hormoon van geluk genoemd. Het wordt alleen ‘s nachts geproduceerd.

Tryptofaan

Om het te stimuleren, onze eigen melatonine, verbinden we voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, en dit is het aminozuur waaruit melatonine ‘s nachts wordt geproduceerd.
Dat betekent, vrijwilligers die voedsel naar militair personeel en voedingsdeskundigen naar het leger brengen, die menu’s voor het leger ontwikkelen, zorg ervoor dat ze producten zoals kalkoen, konijn, wild bevatten.
Nu zijn en worden er in Oekraïne genoeg kwartels geproduceerd. Dan zijn Hollandse kazen ook goed. Je kunt ze overdag veel eten. Bananen indien mogelijk, als het mogelijk is om ze te bewaren. Een of twee bananen zijn ook goed om te eten. En dit wordt aan iedereen aanbevolen, niet alleen aan militairen. Zelfs melk en honing voor kinderen voor het slapengaan heeft ook tryptofaan.
De volgende zijn noten. Griekse noten en vooral pompoenpitten. De Kozakken in de Zaporizja Sich aten constant pompoenpitten, maar rauw, ongebrand. Dat is het effect. Dit is een gouden product voor tryptofaan. Dan vis, dan pap, enzovoort.

Wees zo kalm mogelijk en blijf maximaal optimistisch.

Let op: aan het front zijn er echte problemen, het is daar echt moeilijk. Kijk daarom optimistischer naar je alledaagse dingen die je plagen, die je in een depressie drijven. Dat is allemaal onzin. We moeten vrolijk, actief naar de overwinning toe. Na de overwinning hebben we veel werk voor zowel artsen als andere specialisten om Oekraïne weer op te bouwen. Daarom moeten we slaperig en volhardend zijn, en dit is allemaal mogelijk door constante, regelmatige en gezonde slaap.

Welke aanbevelingen hebben de Oekraïnse experten nog meer om goed te slapen?

Neem geen gadgets mee naar bed. Gooi tv’s uit de slaapkamer. Wie zich verstopt in de metro, maak een plek voor jezelf klaar, verstop je in een schuilkelder in de metro, bril over je ogen zodat het licht niet valt.

Verlichting kan niet worden uitgeschakeld, dus bril op de ogen en oordoppen in de oren. Vermijd alles wat cafeïne bevat – het is beter om niet te overprikkelen. Aan de frontlinie weten ze dat ze op deze manier het regime een beetje kunnen schenden, omdat er geen tweede remedie is.

Medicijnen – slaappillen en antidepressiva gebruik je niet. Alleen onder toezicht van artsen. Er is vandaag geen speciale slaappil. Maar elementen van de slaapcultuur, we beginnen zeker met de rehabilitatie van iedereen die slaapstoornissen heeft, voornamelijk in het leger, met de implementatie van een slaaplaboratorium in revalidatiecentra.

Massages, waterbehandelingen, yogische ademhalingsoefeningen – dit alles is geweldig.

Depressie

Maar ‘s nachts, met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap, hebben ze onvoldoende slaap en depressie begint hiermee. Daarom moeten in de eerste plaats in de nieuwe revalidatiecentra die worden gecreëerd, slaaplaboratoria op grotere schaal in ziekenhuizen worden geïntroduceerd. Dit is een verplicht moment van militaire geneeskunde, militaire somnologie. Er zijn technische mogelijkheden.

Uit ervaring blijkt dat Oekraïne, Europa en Amerika al hebben ingehaald wat de kennis van slapen betreft. Het blijft alleen het aantal van dergelijke afdelingen waar ze kunnen slapen, ‘s nachts een diagnose kunnen stellen en een behandeling kunnen kiezen. Ik ben verbaasd, want nergens schrijven ze erover, over onze Oekraïense ervaring.
Wanneer je slaap voor een soldaat hebt ingesteld en snurken en apneu hebt geëlimineerd, kan dit alleen dankzij een apparaat worden opgelost.

De compressor, die een voeding van 220 volt moet hebben, en vertelt dat je naar de derde of vierde verdedigingslinie moet gaan, waar er een alternatieve voeding is, waar je constant moet slapen, omdat anders het risico op een beroerte, hartaanval, diabetes, hypertensieve crises, ritmestoornissen enzovoort bestaat. Anders kun je doodgaan. Dit zullen geen gevechtsverliezen zijn. En ik zie hun heldhaftigheid en ze willen niet weglopen van het leger, met zo’n moeilijke diagnose.

Ze zeggen: ik wil vechten, ik moet terug naar mijn kameraden, die ik met mijn gesnurk en apneu niet in de dug-out heb laten slapen. En de helft van hen: ze snurken, interfereren met elkaar. Maar hij zegt: ik wil terug naar de frontlinie, ik moet op nul staan, ik bestuur drones van daaruit, ik moet daar slapen. Ik heb powerbanks voor mezelf uitgevonden, er zijn nog batterijen in de buurt, ik slaap zo lang mogelijk in de frontlinie met het apparaat.

Laten we daarom dit optimisme van militairen die niet slapen, niet genoeg slaap krijgen, op één lijn stellen met onze dagelijkse problemen hier.

Ja, en we zullen ze niet op zo’n manier in aanmerking nemen met deze dagelijkse problemen. We kunnen dan gemakkelijker relativeren.

Is het mogelijk om van tevoren te slapen?

Als ik tijd heb, realiseer ik me dat ik bijvoorbeeld een vrije dag heb, en dat ik de hele dag slaap en dit betekent dat ik dan slaap tekort kan komen?

Ooit kon niemand dit bevestigen, maar nu is er bewijs dat je kunt goedmaken wat je niet hebt geslapen. Het is onwaarschijnlijk dat je van tevoren slaapt, maar om in te halen, als er tijdens de week aanvallen waren, was het niet mogelijk om volledig te slapen, het wordt aanbevolen om niet meer dan een uur of twee voor het weekend extra te slapen. Dat wil zeggen, het is mogelijk en correct.

Als een persoon gewoon fysiologisch te wijten is aan slechte slaap en snurken, apneu heeft en hij slaapt 10-12 uur, zelfs op weekdagen, dan moet hier aandacht aan worden besteed en al worden behandeld. Omdat in de overslaapgroep, als hij stikt, apneu heeft, 300-400 stops per nacht heeft en in totaal drie tot vier uur niet ademt, dan is het risico op een beroerte, een hartaanval in de groep die extra slaapt groter dan in de groep van gebrek aan slaap. Daarom, wees op tijd om een behandeling toe te passen. Ze hebben technologieën in Oekraïne.
De Oekraïense Vereniging voor Slaapgeneeskunde introduceert een interdisciplinair moment. In hun team zijn er otolaryngologen, bariatrische chirurgen, orthodontisten, cardiologen, longartsen, allemaal praktisch specialisten, inclusief zwangerschap.

Zwangerschap

Tijdens de oorlog moeten vooral zwangere vrouwen beschermd worden. Ik bedoel dit als een groep burgers, want die hebben slaapstoornissen, en al voor de oorlog waren die er. En nu, tijdens de oorlog, maakt het het nog moeilijker om volledig de zwangerschap vol te houden. Het is erg moeilijk om op de juiste tijd te bevallen. Bovendien zijn dat 52%, dit zijn vooroorlogse cijfers, 52% van de zwangere vrouwen snurkt en heeft hypoxie.
En deze hypoxie maakt het niet mogelijk de zwangerschap tot het einde te dragen en op de gepaste tijd te bevallen. Daarom kunnen er voortijdige miskramen zijn, er kan een vroeggeboorte zijn. Daarom besteden we hier vooral aandacht aan en behandelen ze zwangere vrouwen tijdig.

Kinderen.

Oekraïnse experten suggereren elementen van liefde en positiviteit voor kinderen en om kinderen niet te overprikkelen voor het slapengaan. Drie uur voor het slapengaan wordt iedereen aangeraden om zich klaar te zetten om naar bed te gaan, hun eigen ritueel van naar bed gaan te creëren: thee drinken, warme douche, wie de mogelijkheid om yogische ademhalingsoefeningen en frisse lucht te nemen, doet dit. Zorg dat de kamer donker en stil is.

Melatonine houdt van duisternis en stilte.

Daarom besteedt noodzakelijkerwijs aandacht aan dergelijke kleine nuances en die kunnen je slaap herscheppen. Het is belangrijk om hierover met elkaar, op televisie, radio, krant en sociale media over dit onderwerp te praten, zodat mensen met elkaar die geheimen delen van hoe ze, ondanks alles, hun slaap opbouwen. Ik zal heel blij zijn als je je ervaringen wilt delen.

Wissel gedachten uit en hoe je het beste kunt slapen.

Gisteren vroeg een vriend me trouwens of ik ‘s nachts slaap en wat ik doe om in slaap te vallen. Ik drink pepermuntthee, ongeveer een uur voor het slapengaan met citroen. Ik geloof dat dat me helpt.

De schone slaap overdag:

En ik wilde ook duidelijkheid scheppen over de slaap overdag. Je sprak over hem en zei dat het tijdens de oorlog normaal is om overdag tenminste een beetje te slapen. En vertel me, alsjeblieft, hoe zit het met welzijn? Als ik bijvoorbeeld overdag slaap, voel ik me erg overweldigd en kan ik ‘s avonds niet slapen. Wat kun je eraan doen?

Daarom moet de slaap overdag in uw geval kort zijn: 30-40 minuten, niet meer. Want als je overslaapt, begin je in de diepe slaapfasen te duiken, de cyclus duurt ongeveer 90 minuten. Als je in de diepe fasen van de slaap begint te duiken, is het erg moeilijk om eruit te komen, dus je zult overweldigd worden.
Maak het korter. Vang dit moment: schone slaap moet 20-25 minuten zijn en dit is ideaal voor herstel. Denk aan de film over Stirlitz. O, hij stopte zichzelf, sliep 20 minuten en ging verder. Dit geeft levendigheid.

Als iemand bijvoorbeeld met een overgewicht van 120-140 kilogram overdag slaapt dan kan hij daar niet van genieten.

Dan zal overslapen in dergelijke gevallen gepaard gaan met een verslechtering van de druk, ritme, hoofdpijn, migraine. Omdat dit snurken zal hebben, zullen apneu en slaap overdag geen enkel voordeel opleveren. Onder behandeling met mechanische apparaten: de tweede heeft geen middelen. Noch pillen noch operaties lossen problemen op met respiratoire insufficiëntie tijdens de slaap.
Laten we daarom, rekening houdend met de ervaring met militaire somnologie, ook bij burgers implementeren.

In Amerika vocht de natie (burgers en militairen) niet. Het zijn daar beroepsmilitairen. De Oekraïners die samen vechten met militairen, die hierbij betrokken zijn, die zich echt zorgen maken over de oorlog, die zich zorgen maken over familieleden, geliefden, militairen hebben extra ervaring over dit onderwerp opgedaan. Daarom wil ik een vredige nacht wensen aan degenen die slapen en de mogelijkheid hebben om te slapen en je droom te maken, wat er ook gebeurt. En Gods bescherming voor onze soldaten die wakker zijn en onze slaap beschermen.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter

knop voor alle groeitaken

Legale informatie. Dit artikel bevat algemene informatie van referentiekarakter en mag niet worden beschouwd als een alternatief voor de aanbevelingen van een arts. We zijn niet verantwoordelijk voor enige diagnose die door de lezer wordt gesteld op basis van het materiaal op de site. We zijn ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van andere internetbronnen waarnaar in dit artikel wordt verwezen. Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid, raadpleeg dan een arts.


Geplaatst

in

, ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees