In mei sliep Kiev bijna niet vanwege de constante nachtelijke beschietingen. De situatie is hetzelfde in veel andere regio’s van Oekraïne. Mensen worden moe, werk wordt steeds moeilijker en het is niet duidelijk hoe ze kunnen terugkeren naar een normale mentale toestand. Maar het is mogelijk! In andere landen is het te warm, of hebben ze weken overstromingen gehad of misschien was er iemand erg ziek in je gezin, met slapeloze nachten als gevolg.
Kateryna Timakina, een psychologe en methodoloog bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheid van de Masha Foundation dat binnenkort opent in Kiev, geeft eenvoudigste technieken om jezelf te hervinden.
Ja, de afgelopen 15 maanden waren in Oekraïne buitengewoon moeilijk.
Ja, het doel van de vijand is om niet alleen onze luchtverdedigingsreserves uit te putten, maar ook de Oekraïners. Maar Oekraïners zijn een ontembare natie. En ontembare mensen moeten fysieke en psychologische eerste hulp kunnen bieden. Het Kremlin kan niet verdragen dat Oekraïne een bloeiende natie wordt en daarom zaait ze verderf. Net zoals ze haar eigen bevolking terroriseert en brainwashed, terroriseert ze Oekraïne, zodat ook zij zombies worden. Echter, de veerkracht van Oekraïners doet hen voor het leven kiezen en niet het verderf.
Ik heb al tientallen artikelen geschreven over zelfhulp- en stabilisatietechnieken. Maar het probleem met het gebruik van deze oefeningen is dat ze niet werken als je ze niet doet. Dus laten we nu ademhalingsoefeningen en spierontspanning doen. En we zullen zien dat het werkt!
Ademhaling 3×6 of 4×8
Wanneer ons lichaam voelt dat we in gevaar zijn, produceert het een cocktail van hormonen. We worden gemobiliseerd, onze aandacht wordt afgeleid door het zoeken naar gevaar van buitenaf. En we zullen ons niet kunnen vermannen totdat deze hormonen verwerkt zijn. Wat zal ik doen? Realiseer stressvolle energie en laat het lichaam voelen dat het veilig is.
De oefening is heel eenvoudig: je moet 3 of 4 tellen inademen en twee keer zo lang uitademen. Voor het beste effect, om de draaikolk van gedachten te stoppen, stel je elk cijfer voor je ogen voor. Als we langdurig ademen, krijgen onze hersenen een signaal: alles is in orde, het gevaar is geweken. En het zenuwstelsel ontspant.
Ontspanning van de spieren na slapeloze nachten
Als je niet van ademhalingsoefeningen houdt (en dat is oké), houd dan een alternatief. Deze oefening helpt om stress te verminderen, jezelf te aarden en te focussen. Door de spieren samen te trekken, laten we de opgehoopte stress los.
De oefening kan liggend, zittend of staand worden gedaan.
Laten we beginnen met de voeten: voel de voeten, de steun, span de voeten door de tenen te buigen, houd een paar seconden vast, ontspan. Herhalen.
Span nu je voeten, til je tenen zo hoog mogelijk op, houd vast en ontspan. Herhalen. Span je kuiten aan. Wacht even, ontspan. Herhalen.
Span het bovenste deel van de dij aan, u kunt uw hielen op de grond laten rusten om de spieren beter te voelen. Houd een paar seconden vast, ontspan. Herhalen.
Span de billen aan. Voel jezelf opstaan in een stoel of op een bed. Wacht even, ontspan.
Span de buikspieren aan. Voel hoe sterk ze zijn, ontspan. Adem uit met een geluid.
De nek en schouders reageren als eerste op stress na slapeloze nachten!
We beschermen instinctief onze nek en proberen ons te verstoppen. Dit wordt ook wel de schrikreflex genoemd. Om onszelf hiermee te helpen, doen we het volgende: we heffen onze schouders op tot aan onze oren, houden ze vast, buigen onze armen bij de ellebogen, houden onze schouders hoog, spannen onze vuisten, ademen in en uit, en nog eens. Laat de handen los, adem in – adem uit, ontspan de handen, schouders zijn nog steeds hoog, adem in – adem uit, laat de schouders scherp zakken – je zou de vernieuwing van de bloedstroom in het hoofd moeten voelen. En het laatste: span alle spieren van het gezicht en ontspan dan. Herhalen. Glimlach naar jezelf, haal diep adem en kom weer tot leven.
Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.
Lees meer

