Hoe je jezelf kunt beschermen tegen de narcist: wat je niet moet doen!

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen de narcist: wat je niet moet doen!

Als je resoneert met deze titel of zelfs maar een voorbijgaande nieuwsgierigheid hebt naar deze titel, hebben we veel om over te praten. Maar iedereen is welkom, als je het met me eens of oneens bent, wil ik je standpunt horen, want als individuen zijn we net zo belangrijk als ieder ander op deze aarde.

Voordat we beginnen, wil ik het een en ander duidelijk maken. Ik heb zeker niets uitgevonden van de concepten waar ik het over heb. Zoveel van wat ik hier zeg, zal een aanpassing zijn, een uitbreiding van andermans concept over complex trauma, het genezen van schaamte en het opbouwen van gezonde relaties.

Op deze blog gebruiken we verschillende psychologische modellen als middel om onszelf beter te begrijpen en andere mensen beter te begrijpen en in het algemeen te proberen de gezondheid van onze relaties en ons leven in het algemeen te verbeteren.

Dus wat betekent, is dat we meer krijgen van wat we wel willen in ons leven en onze relaties en minder van wat we niet willen en hier verwijs ik naar het model van complexe posttraumatische stressstoornis.

Nu ga ik niet te diep in op wat cptss is of toxische relaties zijn.

Als je het niet weet, vind je meer in de categorieën en tags, zodat je wat meer kunt leren voordat je terugkomt. Maar ik wil er ook voor zorgen dat je geen cptss of toxische relatie hoeft te hebben om je te verhouden tot wat ik in dit artikel ga zeggen. Zoveel van wat ik zeg, zal van toepassing zijn op iedereen die worstelt met gevoelens van giftige schaamte, evenals op iedereen die een zeer onveilige hechtingsstijl heeft.

Dus de reden dat ik de term regelmatig cptss gebruik, is omdat ik geloof dat waar ik het over ga hebben het directst van toepassing is op mensen met cptss. (ten gevolge van narcistisch misbruik of langdurige toxische relaties. Maar als je jezelf herkent in dit artikel, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat je cptss hebt, want de situatie dat ik ga beschrijven zal van toepassing zijn op mensen in een breed scala aan contexten. Dus waar ik het vandaag over wil hebben, kan inspirerend voor je zijn. Ik hoop dat je neemt wat goed voor je is, en dat je vermijdt om te doen wat op dit moment niet met je resoneert.

Welk pad je ook hebt gevolgd, ik ben echt blij dat je er bent.

Deze site staat vol met ongelooflijke bronnen en ideeën die u kunnen helpen uw complex trauma te stoppen en een gelukkig leven op te bouwen. Ik ben geen filosoof, wel ontwikkelaar van deze site en ik heb niet alle antwoorden.

Ik maak fouten, heb slechte dagen en raak verwikkeld in angst en twijfel aan mezelf, net als de rest van de mensheid. Maar het is mijn toewijding om u het allerbeste te bieden van wat ik leef en leer, terwijl ik het tegelijkertijd reëel en eerlijk houd. Verwacht dus geen perfectie (daar ben ik te openhartig voor), maar verwacht wel tot nadenken stemmende ideeën, tijdloze wijsheid, wat gekke capriolen en een niet aflatende toewijding om je te helpen zoeken naar antwoorden en werktuigen om om te gaan met complex trauma.

Sommige liefde is blind, maar andere kan ronduit schadelijk en vermoeiend zijn. Als volwassene ben je verantwoordelijk voor je geluk. De beslissingen die je neemt in je huidige situatie met een narcist, kunnen een grote invloed hebben op de rest van je toekomst. Er zijn ook dingen die je niet moet doen als je met een narcist omgaat. Iets wat je zeker niet moet doen zijn de volgende verboden.

Het beëindigen van de relatie met een narcist is vaak de beste beslissing die je kunt nemen voor je fysieke en emotionele welzijn. Wanneer je echter nog steeds twijfelt of je moet vertrekken of niet, is het verstandig om een van de volgende keuzes uit te stellen.

1: verboden om te huwen met een narcist

Heb je je altijd je perfecte trouwdag voorgesteld? Heb je je prachtige jurk al uitgekozen en geheime Pinterest-borden vol huwelijksgeluk gemaakt?

Vaak zullen narcisten hun partners proberen te “lokken” door hen te verleiden met de bruiloft van hun dromen. Misschien gaan ze overboord met het mooie, verrassende voorstel en beginnen ze je onophoudelijk te bombarderen. Misschien schrijven ze een sappige, tranentrekkende Facebookstatus uit om hun onsterfelijke liefde voor jou aan te kondigen. Ze kunnen jou en iedereen om je heen voor de gek houden door te denken dat je de perfecte potentiële partner hebt gevonden.

Als je al een tijdje aan het daten bent, lijkt het huwelijk misschien de volgende voor de hand liggende stap. U kunt te maken krijgen met druk van uw familie of vrienden. Misschien voel je je klaar om ‘te settelen’ en het gezin te stichten dat je altijd al wilde.

Zelfs als er conflicten of spanningen in de relatie zijn geweest, kan de narcist proberen je ervan te overtuigen dat het huwelijk deze problemen op de een of andere manier zal oplossen. Dit is een vreselijke misvatting!

Narcisten kunnen het instituut van het huwelijk binnen willen gaan, maar alleen omdat hun partner de lakmoesproef heeft doorstaan ​​omdat hij of zij een goede voorziening is. Dit betekent verschillende dingen voor verschillende narcisten, maar over het algemeen betekent het dat ze iemand hebben gevonden die hun disfunctionele manieren tolereert.

Of, als hun masker nog niet helemaal is afgegleden, kunnen ze zich tijdelijk binden aan iemand die hen een “thuisbasis” zal bieden.

Een plek om naar toe te gaan als ze een paar goede stille behandelingen moeten toepassen op hun andere bevoorradingsbronnen of misschien een jaar of twee vrij willen nemen van hun werk.

Als alternatief zullen ze de schijn wekken dat ze zich aan iemand hebben gecommitteerd om schadebeperking te verminderen na een bijzonder gruwelijke verwerping van een voormalige partner om het imago van de narcist van “normaal” te behouden, terwijl anderen geloven dat hun voormalige partner degene is die instabiel is.

Dit is de reden waarom we zien dat ze een relatie verlaten. Daarna gaan ze zich snel verloven of bij iemand anders intrekken. Houd er rekening mee dat dit niet betekent dat er iets beters is aan het nieuwe doelwit. Nogmaals, het is gewoon imago onderhoud (en een een-tweetje om je het gevoel te geven dat je het niet verdient).

Het huwelijk kan het risico op conflicten en spanningen al vergroten, maar met een narcist is die kans op conflict veel groter. Dan is de inzet nu juridisch en emotioneel ook veel hoger door het huwelijk met hen! De narcist in je leven zal steevast meer macht over jou, je bezittingen en je toekomst hebben. Narcisten willen niets liever dan het gevoel van controle en macht. Dan blijf jij een pion in hun venijnige spel.

2: Verboden om zwanger te worden met een narcist

Als je er altijd van hebt gedroomd om ouder te worden, dan is het tijd om je narcistische relatie te laten varen. Waarom? Kinderen krijgen terwijl je met een narcist te maken hebt, zal de problemen in je leven alleen maar vergroten – en het zal oneindig veel problemen in het leven van je ongeboren baby brengen.

Narcisten zijn niet in staat om de koestering, liefde en aandacht te bieden die kinderen nodig hebben.

In plaats daarvan houden narcisten van hun kinderen wanneer het hen uitkomt. Met andere woorden, kinderen zijn een weerspiegeling van het succes van de narcist. Ze worden geprezen en gewaardeerd wanneer ze het imago van de narcist positief versterken.

In narcistische gezinnen ervaren kinderen herhaalde conflicten waarbij hun giftige ouder hun gevoelens niet goed interpreteert, niet goed op elkaar afstemt of ronduit negeert. De narcistische ouder keurt de emoties van het kind niet goed. Boven prijst hij of zij alleen maar alles wat in hun eigen belang is.

De narcistische ouder kan kinderen straffen voor huilen. Ze kunnen hun kinderen beschamen omdat ze angst ervaren. Bovendien kunnen ze zelfs hun kinderen onderdrukken wanneer ze ‘te veel’ geluk uiten. Met andere woorden? Kinderen leren dat hun gevoelens grillig en onveilig zijn. Ze leren dat ze een bron van problemen zijn.

Om deze reden groeien veel kinderen op met het idee dat gevoelens onderdrukt moeten worden. Om deze onderdrukking te bereiken, zien we dat veel kinderen van narcisten worstelen met middelengebruik, eetstoornissen, zelfbeschadiging en andere impulsieve of dwangmatige levensstijlen.

Dit zijn de redenen waarom we nu in veel gevallen een directe correlatie zien tussen kinderen die een narcistische ouder hebben en vervolgens zelf een narcist worden.

Door kinderen te krijgen met een narcist, loop je het risico een giftige thuisomgeving te creëren. Dit vergroot de kans op ongunstige ervaringen in hun kindertijd voor eventuele kinderen die je bij hen hebt. Als je ervoor kiest om de relatie na de bevalling te verlaten, loop je het risico te maken te krijgen met de volslagen nachtmerrie van voogdijgevechten, bezoekrechten en voogdij.

Omdat de narcist van macht, controle en drama houdt, kun je er zeker van zijn dat de narcist tot het uiterste zal gaan om over je kinderen te vechten.

3: Verboden om een huis te kopen met een narcist.

Het kopen van een huis is misschien wel de belangrijkste financiële beslissing die u ooit neemt. Eigenwoningbezit kan een overgangsritueel zijn op volwassen leeftijd; het kan een enorm gevoel van trots en prestatie oproepen.

Het kopen van een huis met een narcist kan echter al snel een van uw grootste financiële rampen worden. Ten eerste, wanneer u besluit geld in een huis te storten, moet u methodisch en logisch zijn bij uw beslissing. U moet uw opties zorgvuldig overwegen, en hoewel het oké is om “verliefd te worden” op uw huis, is het veel slimmer om te leiden met uw hersenen in plaats van met uw emoties.

Narcisten neigen ertoe beslissingen te nemen die in hun voordeel uitpakken. Dit heeft geen enkele betrekking tot u. Als ze het huis mooi vinden, als ze denken dat het de beste keuze is, als ze daar willen wonen, dan is dat het huis dat je krijgt! In de huidige situatie is er mogelijk weinig tot geen ruimte voor onderhandeling.

Als je de relatie beëindigt, zit je opgescheept met een juridische en financiële nachtmerrie om de volgende stappen uit te zoeken. Daarom is het verboden om met een narcist een huis te kopen. Op dezelfde manier zullen de meeste narcistische partners proberen te scharrelen voor absoluut alles wat ze te pakken kunnen krijgen.

4: Verboden om je baan op te zeggen en te verhuizen als je met een narcist bent.

Wilt uw partner met narcistische trekken u dwingen om naar een nieuw huis te verhuizen? Is er een nieuwe job die een perfecte kans lijkt te zijn? Is het zo dat zij hebben besloten dat het tijd is voor jullie beiden om een nieuw leven te beginnen, en weg te gaan van alle mensen die jullie liefhebben?

In gezonde relaties zullen partners van tijd tot tijd een compromis moeten sluiten. Deze compromissen zijn echter wederzijds. Beide partners bespreken hun behoeften openlijk en ze spreken vanuit respect en mededogen.

Narcistische partners geven alleen om hun behoeften. Als ze besluiten dat het tijd is om in te pakken en te verhuizen, verwachten ze dat jij ook aan boord bent. Als je toegeeft, loop je het risico je eigen identiteit op te geven. Je loopt het risico je ondersteuningssysteem en je gevoel van vervulling te verliezen. Net zo loop je het risico het vangnet te verliezen dat je kan redden als en wanneer je besluit de relatie te beëindigen.

Narcisten zijn bekend om radicaal te handelen wanneer zij problemen in de relatie vermoeden, met als doel de macht en controle te herwinnen. Ze zullen trachten je onder druk te zetten, totdat je besluiten neemt die niet overeenkomen met wat je nodig hebt, als gevolg hiervan.

5: Verboden om te geloven en de dingen te doen met een narcist om dat ze zouden veranderen. Want dat doen ze niet.

Dit is een van de dingen waar je in een relatie met een narcist op moet letten. Het is je verlangen om bij je partner te zijn. Je wilt het boek uitlezen tot het einde, waarin alles goed komt. Het enige wat je wilt, is dat je partner zichzelf zal verbeteren. Je weet dat er iets niet in orde is en je denkt dat als dat zou veranderen, al je problemen opgelost zouden zijn. Maar het is een grote verspilling van al je tijd en energie.

Dit verkeerde denken is gevaarlijk. Het weerhoudt je ervan om je volledige potentieel te leven. Je loopt het risico dieper in de bodemloze afgrond van narcistisch misbruik te vallen.

Er is geen remedie tegen narcisme.

Mensen veranderen alleen wanneer ze dat zelf willen. Verandering komt alleen maar tot stand wanneer men bereid is de inspanning, het werk en de discipline te leveren die nodig zijn om hun gebreken te verhelpen. Narcisten zien niet in dat ze veranderen moeten, dus er is ook geen motivatie voor nieuw gedrag.

Als gevolg hiervan verspilt u uiteindelijk tijd en loopt u potentiële kansen mis. Je offert je eigen gezond verstand en welzijn op onder het valse voorwendsel dat er iets anders zal gebeuren.

verboden met een narcist
Klik op de foto als je klaar bent om los te breken

Een overdenking over het omgaan met een narcist

Omgaan met een narcist is natuurlijk een uitdaging. Als je al kostbare tijd en middelen in je relatie hebt geïnvesteerd, is het gemakkelijk om door te gaan met het rechtvaardigen van grote beslissingen. Maar hoe langer we in deze giftige omgevingen blijven, hoe moeilijker het is om te vertrekken en hoe meer schade we oplopen aan ons lichaam, onze geest en onze ziel.

Ieder van ons heeft deze scenario’s moeten overwegen en moeilijke beslissingen moeten nemen. Maar ik garandeer je dat niemand ooit een succesvolle uitkomst heeft gehad met een narcist nadat hij ervoor had gekozen om in die relatie te blijven. Ik weet wat er achter de schermen gebeurt en sommige verhalen die ik hoor zijn buitengewoon hartverscheurend.

De moeilijke waarheid is dat we onszelf verantwoordelijk moeten houden voor ons toekomstige zelf.

Als we deze gebieden in ons leven in gevaar brengen, lopen we het risico ernstige gevolgen te ondervinden, zowel in het heden als in de toekomst.

Ben je klaar om los te komen van de emotionele onrust? Ben je klaar om het huwelijk, het gezin en het huis te hebben, maar weet je dat je het niet kunt doen met je huidige partner?

Het is van essentieel belang om te beseffen hoe krachtig je bent. Je kunt nu jezelf beschermen door je af te zetten tegen de narcist en je zo ver mogelijk van hem of haar af te zetten.

Voel je niet verplicht om door te gaan met het weggeven van je kracht en je leven aan een narcist. Zelfs als je je in een van de situaties bevindt die ik in dit artikel bespreek, is het nooit te laat om je leven weer op de rails te krijgen.

Gebruik de aangegeven stappen om uit het narcistische misbruik los te komen, het is niet relevant wie de narcist is, bijvoorbeeld familielid, echtgenoot, partner, vriend, enz., en het maakt ook niet uit wat de betrokken omstandigheden zijn.

Als je nu klaar bent om los te breken en aan de slag te gaan met de stadia van genezing na narcistisch misbruik, zijn er enkele manieren om dat te doen: ik zal je hieronder laten zien hoe je de narcist kunt vergeten en verder kunt gaan.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

website van Kim Saeed
dr. Nicole LePera holistic-psychologist
knop voor alle groeitaken

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees