Categorieën
Nederland België Nederlandstalig symptoom van een stoornis

Een kunstmatig grandioze, positieve wereldbeeld weerspiegelen.

Giftige positiviteit is een eigenschap die wordt vertoond door de persoon die een relatie heeft met een narcist. Giftige positiviteit is de overtuiging dat een positieve mindset de beste manier is om met problemen van de narcist om te gaan, zelfs als ze worden belogen of bedrogen. Daardoor houden ze ook vast aan kunstmatig grandioze positieve wereldbeeld.

Narcisten kunnen ook toxisch positief zijn – en dit is waar dingen echt gevaarlijk kunnen worden.

Omdat narcisten de neiging hebben om grandioos te zijn en in een wereld te leven waarin ze alles geweldig vinden, hebben ze weinig tijd voor de problemen van anderen.

Veel narcisten zullen er aanstoot aan nemen dat je een slechte dag hebt en je grijze wolk naar hun zonnige dag brengt. Een narcist zou tegen je kunnen zeggen: “Waarom ben je altijd zo negatief. Ik ben in een goed humeur. Ik wil je negativiteit niet bij me in de buurt.”

Narcistische mensen houden ervan om de emotionele thermostaat in de kamer te zetten. Ze willen dat dingen altijd geweldig zijn. Ze willen dat mensen hun kunstmatig grandioze, positieve wereldbeeld weerspiegelen.

Als ze je vragen hoe het met je gaat, willen ze horen dat alles geweldig is. Dat is het enige antwoord dat ze acceptabel vinden. In een narcistische relatie is de enige persoon die de vrijheid heeft om enige vorm van negatieve emotie te uiten, de narcist.

De ultieme controle met een kunstmatig grandioze positieve wereldbeeld.

Als iemand op die vraag reageert door een probleem te vertellen dat hij of zij ervaart, kan de narcist (niet in staat om de balans op te maken van zijn eigen privilege of gelukkige positie) een manier vinden om die persoon de schuld te geven van zijn eigen pech, door te zeggen dat hij geen positieve instelling heeft.

En dit is niet exclusief voor romantische relaties: het kan gebeuren in gezinnen, vriendschappen en op het werk. Omdat narcisten in veel gevallen verantwoordelijk zijn voor de meeste ellende om hen heen, zien ze de ellendige stormen die ze veroorzaken niet.

Dus lopen ze vrolijk door de wereld in de overtuiging dat het goed en eerlijk is, en gewoon, vooral omdat ze mensen graag pesten tot onderwerping.

Enkele waarheden die een superieure narcist niet vertelt.

Misbruik amnesie & minimalisering van fysiek geweld bij slachtoffer narcisme.

Hoe omgaan met het verlies van een pleegkind? tools

Door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie.
Ze werkt al vele jaren om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente.
Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren.
Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder, pleegmoeder, en plusmama van 2. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik, ouderverstoting en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren