Categorieën
narcist Nederland België Nederlandstalig Recent

Neem de tijd om na te denken over de momenten van trauma

Opgeladen, lopende en razende gedachten, verwardheid, hartkloppingen, zweten, temperatuurstijging of -daling, beklemming of spanning, angst of opwinding, gevoelloosheid, je lichaam volledig verlaten – niet merken wat er gebeurt op de momenten van trauma.

Het kan zo gemakkelijk zijn om deze momenten in je leven te negeren of te missen, en andere situaties en mensen daarvan de schuld te geven.

Deel dit als u zich op uw gemak voelt: wat zijn veelvoorkomende, eenvoudige situaties waarin u zich in een trauma-reactie bevindt? Hoe meer we delen, hoe meer schaamte we hierover kwijtraken, omdat ze ons allemaal overkomen!

Als we dat doen – als we deze momenten van trauma wegredeneren door naar andere mensen te wijzen – komen we eigenlijk nog meer vast te zitten.

Een voorbeeld voor mij zijn conflictsituaties zoeken. Dit zijn allemaal resultaten van trauma uit het verleden, en als ik volledig dissocieer, kan het gemakkelijk zijn om niet op te merken dat ik eigenlijk vanuit een trauma reageer, in plaats van te reageren op het leven.

Houd er rekening mee dat deze lichamelijke symptomen niet altijd het gevolg zijn van een emotioneel trauma, het kunnen natuurlijk ook andere factoren zijn! Emotioneel trauma kan samen gaan met een fysiek trauma en het signaal van de pijn kan niet juist geïnterpreteerd worden.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren