Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Helpen om jouw ervaring met trauma constructief te benaderen

Verhalen vertellen voor posttraumatische groei – een blauwdruk.

De volgende vragen zijn bedoeld om mensen te helpen hun ervaring te valideren en constructief vooruitgang te boeken als ze “de pandemie als een trauma hebben ervaren” op een bepaald moment. Je kunt dankzij en met deze vragen trauma constructief benaderen.

Wat is het grootste verlies dat je hebt ervaren tijdens Covid-19?

En de grootste winst die je hebt ervaren tijdens Covid-19?

Wat leer je over jezelf tijdens Covid-19?

Hoe zou het eruit zien als je je lessen in de toekomst zou toepassen?

Welke twee woorden of korte zinnen zullen je eraan herinneren hoe je het geleerde kunt toepassen?

trauma constructief benaderen
@zelfzorgHelp

Wanneer we verhalen delen op basis van vragen als deze, geven we uitdrukking aan authenticiteit en ontvankelijkheid voor vertrouwen en kwetsbaarheid.

Uit onderzoek blijkt dat het delen van en luisteren naar verhalen als ‘attente metgezellen’ voor elkaar de groei kan stimuleren.

Het werkt als een wederkerig proces dat betekenisgeving voor de vertellers stimuleert en waardering en nieuwe mogelijkheden voor de luisteraars oproept.

Onderzoek naar posttraumatische groei

Toen Jayawickreme zich in het onderzoek verdiepte, ontdekte hij echter dat de waarheid veel gecompliceerder was dan sommige berichtgeving in de media zou suggereren – en dat veel van de wetenschappelijke onderzoeken zelf ernstige gebreken kunnen hebben. 

Jayawickreme’s conclusies zijn genuanceerd, maar het lijkt nu steeds waarschijnlijker dat de gerapporteerde prevalentie van posttraumatische groei overdreven is. Dit is niet alleen muggenzifterij of pessimistisch nee zeggen: het kan ernstige gevolgen hebben. 

“In sommige gevallen kan dit verhaal over het potentieel om te groeien beklemmend zijn”, zegt Jayawickreme, die nu hoogleraar psychologie is aan de Wake Forest University in North Carolina, VS.

 “Het wekt de verwachting dat ik niet alleen moet herstellen van wat me is overkomen, maar dat ik blijkbaar beter moet worden dan ooit tevoren.” En deze druk, denkt hij, kan voor sommige individuen leiden tot slechtere geestelijke gezondheidsresultaten. 

Onderzoek vond bewijs van posttraumatische groei bij de overlevenden van veel verschillende crises – waaronder relatiebreuken, sterfgevallen, kankerdiagnoses, seksueel misbruik en immigratie uit oorlogsgebieden. En het leek verbazingwekkend vaak voor te komen, waarbij sommige schattingen suggereren dat maar liefst 70% van de overlevenden van een trauma PTG zou kunnen ervaren.

De onderzoekers die posttraumatische groei bestuderen, hebben ervoor gezorgd dat ze de pijn van het overwinnen van tegenspoed niet wegwuiven. “Het is zeker niet allemaal zonneschijn en regenbogen”, zegt Canevello. “Het betekent dat je aan de andere kant van dit ding bent gekomen – dat je deze groei-ervaringen hebt, ondanks de stress.” 

Deze boodschap gaat echter soms verloren in de media-aandacht en het publieke begrip van posttraumatische groei, die zich kan concentreren op de inspirerende elementen van het fenomeen. “Het concept leent zich voor een vrij ‘Pollyannaish’ begrip van herstellen van tegenslag”, zegt Jayawickreme

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees