Verschillende vormen van emotionele verslaving!

Verschillende vormen van emotionele verslaving!

Elke verslaving heeft dezelfde kernwonden: het vermijden van en ontsnappen aan pijnlijke emoties of niet-genezen trauma door afleiding, zelfmedicatie of zelfverraad.

“Elke vorm van verslaving is slecht, of het nu gaat om alcohol, morfine of idealisme.” – Carl Jung

Het bovenstaande citaat van Carl Jung raakt alle verslavingen op de zenuwen – dat ze niet beperkt zijn tot drugs of alcohol, diëten of obsessies/compulsies in de sportschool, of winkelen of workaholisme.

Toch zijn enkele van de zwaarste verslavingen die we kunnen bestrijden, emotionele verslavingen, waarbij we onszelf ‘jagen’ op relaties (idealisme, zoals Jung het noemt), of waar we ‘rennen’ om kwetsbaarheid of intimiteit te vermijden.

Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Emotionele verslaving is misschien niet zo bekend als andere veelvoorkomende verslavingen, maar het resultaat is net zo giftig.

Als we in chaos zijn opgegroeid, worden we geconditioneerd om chaos na te jagen. Als we zijn opgegroeid met het gevoel genegeerd of ongehoord te zijn, kunnen we geconditioneerd raken om relaties na te jagen die deze negatieve gevoelens en situaties versterken.
Wat er gebeurt, is dat we dit soort niet-genezen kernwonden met zich meedragen in onze volwassen relaties, die op zichzelf vaak verslavingen worden. We jagen op de hoogtepunten (van idealisering, of de “huwelijksreis” – fase) en rennen weg van de dieptepunten.

De cyclus herhaalt zich elke keer, terwijl we misschien leven in ontkenning van onze situatie of onze niet-genezen kernwonden.

De kern van emotionele verslaving is meestal een patroon van overlevingsmodus waardoor we onze pijn verlijmen. Als we de pleister verwijderen en onze patronen gaan onderzoeken, kunnen we beginnen met genezen.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees