Verschillende vormen van emotionele verslaving!

Elke verslaving heeft dezelfde kernwonden: het vermijden van en ontsnappen aan pijnlijke emoties of niet-genezen trauma door afleiding, zelfmedicatie of zelfverraad.

“Elke vorm van verslaving is slecht, of het nu gaat om alcohol, morfine of idealisme.” – Carl Jung

Het bovenstaande citaat van Carl Jung raakt alle verslavingen op de zenuwen – dat ze niet beperkt zijn tot drugs of alcohol, diëten of obsessies/compulsies in de sportschool, of winkelen of workaholisme.

Toch zijn enkele van de zwaarste verslavingen die we kunnen bestrijden emotionele verslavingen, waarbij we onszelf ‘jagen’ op relaties (idealisme, zoals Jung het noemt), of waar we ‘rennen’ om kwetsbaarheid of intimiteit te vermijden.

Emotionele verslaving is misschien niet zo bekend als andere veelvoorkomende verslavingen, maar het resultaat is net zo giftig.

Als we in chaos zijn opgegroeid, worden we geconditioneerd om chaos na te jagen. Als we zijn opgegroeid met het gevoel genegeerd of ongehoord te zijn, kunnen we geconditioneerd raken om relaties na te jagen die deze negatieve gevoelens en situaties versterken.
Wat er gebeurt, is dat we dit soort niet-genezen kernwonden met zich meedragen in onze volwassen relaties, die op zichzelf vaak verslavingen worden. We jagen op de hoogtepunten (van idealisering, of de “huwelijksreis” – fase) en rennen weg van de dieptepunten.

De cyclus herhaalt zich elke keer, terwijl we misschien leven in ontkenning van onze situatie of onze niet-genezen kernwonden.

De kern van emotionele verslaving is meestal een patroon van overlevingsmodus waardoor we onze pijn verlijmen. Als we de pleister verwijderen en onze patronen gaan onderzoeken, kunnen we beginnen met genezen.

Voeg hieronder een reactie toe!

%d bloggers liken dit: