Schudden zorgt voor  E-motie in beweging +video

Schudden zorgt voor E-motie in beweging +video

Ervaringen die we als kind hebben opgedaan, kunnen ervoor zorgen dat we ons later emotioneel afsluiten voor anderen. Maar er is een mogelijkheid om die ervaringen in ons lichaam weer los te maken door te schudden of ook twitching genaamd.

expressie E-motion = energie in beweging

Wanneer we een emotie ervaren en niet weten wat we ermee moeten doen, kan het vast blijven zitten in ons lichaam en luider, intenser worden en bijdragen aan geestlichaam symptomen.

Er is een oefening gericht op het activeren van de sympathische zenuwstelselcentra om gevangen e-motion te bewegen en los te laten.

Dit wordt bereikt door het masseren van de zenuwen in onze meest sympathische lichaamsgebieden: kaak, schouders, rug, armen en benen. Je kunt altijd kiezen om een element van je stem toe te voegen, zoals grommen, roepen of zelfs schreeuwen. De aanwezigheid van deze stimulus zal de nervus vagus aanzetten om een kalmerende reactie te activeren, waardoor de emotie wordt getemperd.

Op de CFS-school (een online zenuwstelsel genezingsprogramma voor de oplossing van chronische aandoeningen van geestlichaam) in enkele van de bonus content leert kardenrabin twitching – schudden: een fantastische somato-emotionele release techniek die voor velen buitengewoon werkt!

Kan het schudden van je lichaam helpen bij het genezen van stress en trauma?

Sommige experts zeggen ja. Neem een les van Taylor en schud die van je af. Het kan je gewoon helpen om te ontstressen.
We ervaren allemaal stress in ons leven. Stress kan voortkomen uit alledaagse gebeurtenissen, zoals het missen van een bus of het geven van een toespraak. Andere keren komt stress voort uit trauma.
Hoewel sommigen baat kunnen hebben bij counseling of therapie, kan het ook nuttig zijn om rechtstreeks met het lichaam en het zenuwstelsel te werken.

Dit is waar schud-therapie om de hoek komt kijken. Kan schudden helpen bij stress?

Stress is een natuurlijke reactie op iets wat ons lichaam als een bedreiging beschouwt. Chronische of intense stress kan echter een hele reeks negatieve effecten op het lichaam hebben.

Symptomen zijn onder meer:

Prikkelbaarheid
Angst
Depressie
Hoofdpijn
Verzwakt immuunsysteem
Verhoogd risico op een hartaanval
Dit is de reden waarom stressmanagement belangrijk is voor het algehele welzijn.

Schud-therapie is zo’n managementtechniek.

Het is ook bekend als therapeutisch of neurogeen tremoren, een uitdrukking bedacht door David Berceli, PhD.
De aanpak omvat het schudden van het lichaam om spanning en trauma los te laten, waardoor het zenuwstelsel wordt gereguleerd.

Dr. Peter Levine ontwikkelde somatische ervaring als een lichaamsgerichte therapie om trauma te verwerken en los te laten.

In zijn boek “Waking the Tiger: Healing Trauma” merkt Levine op dat dieren kunnen worden waargenomen terwijl ze trillen om spanning en stress los te laten. Misschien heb je een hond dit zien doen.
Het schudden of trillen helpt om spierspanning los te laten, overtollige adrenaline te verbranden en het zenuwstelsel te kalmeren tot zijn neutrale toestand, waardoor het stressniveau in het lichaam wordt beheerd.

Hoe het allemaal werkt

Het autonome zenuwstelsel reguleert lichamelijke processen, waaronder:
bloeddruk
Hartslag
Ademhalingsfrequentie
Lichaamstemperatuur
Spijsvertering
Metabolisme
Seksuele opwinding

Het doet dit met twee tegengestelde functies, bekend als upregulatie en downregulatie.

Upregulatie verhoogt de energie die beschikbaar is in het lichaam.
Downregulatie vermindert het. Wanneer het lichaam stress ervaart, verhoogt het autonome zenuwstelsel en beïnvloedt het lichaamsfuncties. Wanneer je lichaam bijvoorbeeld iets als stressvol of bedreigend waarneemt, geeft je autonome zenuwstelsel adrenaline en cortisol af als onderdeel van de vecht-vlucht-bevriesreactie. Dit versnelt de hartslag en geeft het lichaam een uitbarsting van energie en kracht om te reageren op de waargenomen dreiging.

Het lichaam kan ook overdreven reageren op stressoren, zoals werk- of gezinsdruk, wat een tol kan eisen van uw gezondheid. Deregulering is dan nodig om het energieniveau weer naar beneden te brengen, waardoor de hartslag, ademhalingsfrequentie en bloeddruk worden verlaagd. Dit brengt het zenuwstelsel terug naar neutraal en reset lichaamsfuncties.

Het schudden van het lichaam kan helpen een overprikkeld zenuwstelsel te verlichten en het lichaam weer te kalmeren.

Voordelen

Schud-therapie kan helpen bij het beheersen van emotionele toestanden, zowel op korte als op lange termijn.
Het reguleren van stress kan ook voorkomen dat het zich opbouwt en zich ontwikkelt tot symptomen van angst, trauma of depressie.
“Stress is een basisuitgangspunt voor veel mentale en emotionele ontregeling”, zegt gezondheidscoach en trauma-expert Adair Finucane, LMSW. “

Schudden is een bevrijding voor het lichaam, een bevrijding voor het zenuwstelsel.

Je schudt letterlijk het stof van stress, trauma en alles wat je lichaam liever niet vasthoudt van je af.”

Het reguleren van stress kan helpen:

Symptomen van angst verminderen
Symptomen van depressie verminderen
Bemiddelen hoge bloeddruk
Stimuleren van de immuunfunctie
Verbetering van de stemming
Verminder stress op cardiovasculaire systemen
Verminder het risico op obesitas, hartaandoeningen en diabetes

Hoe het te doen

Schud-therapie kan zittend of staand worden uitgevoerd. Focus op bepaalde delen van het lichaam en schud het gewoon uit.
“Soms word ik er gewoon gek van en maak ik gekke bewegingen”, zegt Finucane.

Je kunt ook gewoon pauzeren en … let op je ademhaling. Misschien zelfs zuchten, diep ademhalen en dan een van je armen nemen en beginnen er een beetje mee te wiebelen. Hang hier nog drie keer adem.

Finucane benadrukt dat je niet echt op zoek bent naar iets in het bijzonder. Wees gewoon bewust en nieuwsgierig.

Stel jezelf de volgende vragen:

Hoe voelt het om in mijn lichaam te zijn?
Hoe voelden mijn lichaam en emoties voordat ik dit deed?
Hoe voelden mijn lichaam en emoties nadat ik dit deed?
Als je klaar bent, ben je klaar om van kant te wisselen.

Herhaal dit op elk been, de heupen en vervolgens het lichaam als geheel. Schud het rond en beweeg alle delen waar je zin in hebt, inclusief je hoofd, vingers en onderkant.
Je kunt de video van Finucane hieronder volgen of kiezen voor een zittende versie.

Voor nieuwkomers

“Ik zou aanraden om heel klein te beginnen.” zegt Finucane. “Ik raad iemand aan om zijn dag te beginnen door 30 seconden te schudden als hij nog nooit heeft geschud.”
Finucane zegt dat zelfs minimaal schudden, zoals 10-30 seconden, het zenuwstelsel kan veranderen en de hormoonproductie beïnvloedt.

Wanneer je je op je gemak voelt, kun je de oefening opbouwen tot 30 seconden tot 2 minuten elke ochtend en avond.
Je kunt ook schudden wanneer je acute stress voelt, of wanneer je er gewoon zin in hebt. Finucane zegt dat ze de hele dag door schudt, inclusief kleine releases, zoals bij terugkomst uit de badkamer.

U kunt ook een aanbieder van spannings- en trauma-bevrijdende oefeningen (TRE) vinden en hun trainingsinstructies en begeleiding volgen.

Een provider voor TRE vinden

Gecertificeerde TRE-beoefenaars hebben training in spannings- en trauma-loslatende oefeningen en schudtherapie. U kunt een provider bij u in de buurt vinden door in deze TRE-providerlijst te zoeken of je kunt ook gewoon zoeken op Instagram of YouTube naar instructies.

Omdat trillende therapie intense emoties kan loslaten, raadt Berceli aan om iemand mee te nemen om je te ondersteunen. Dit geldt vooral als je een ernstig trauma hebt meegemaakt. “Het is nog steeds veilig om te doen, maar vaak hebben mensen iemand nodig om hen te begeleiden. Ze kunnen huilen of angstig worden”, zegt hij.” Ze kunnen overwegen een clinicus mee te nemen die hen helpt die emotionele toestand te reguleren of zelfs een goede vriend of een partner bij wie ze zich veilig en comfortabel voelen.”

Houd er rekening mee: Gebrek aan bewijs

Hoewel schudtherapie voor veel mensen effectief is, is wetenschappelijk bewijs rond de aanpak nog steeds beperkt.

Beperkingen van het lichaam

Zoals bij elke fysieke beweging, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden en beperkingen van je lichaam.
“Mensen moeten voorzichtig zijn als ze fysieke beperkingen hebben, zoals een geblesseerde knie of heup,” merkt Berceli op. “Het betekent niet dat ze de oefeningen of zelfs tremor niet kunnen doen, het betekent alleen dat ze voorzichtig moeten zijn … en respecteer de beperkingen van hun lichaam.” U kunt ervoor kiezen om zittend te schudden om letsel te voorkomen of de belasting van uw lichaam te verminderen.

Conclusie over schudden – twitching – schud-therapie

Schudden kan helpen het zenuwstelsel te reguleren en het lichaam te kalmeren wanneer het overprikkeld is. Hoewel bewijs nog steeds ontbreekt, kunnen trauma- en spanningsverhogende & verlagende oefeningen, zoals schudden, nuttig zijn bij het beheersen en verlichten van stress.
Overweeg om thuis te schudden als u stress wilt verlichten, maar begin stap voor stap.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

Nederlandse editie How to do the work dr. Nicole LePera
Klik op de foto voor meer info
Engelstalig How to meet your self dr. Nicole LePera
Klik voor meer Info

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

over stressvermindering
dr. Nicole LePera holistic-psychologist