Psychologisch misbruik door stille behandeling en verdediging met “geen contact”.

De narcist gebruikt de stille behandeling om je pijn te bezorgen.

De stille behandeling is psychologisch misbruik door de narcist. Het doel is om je aan jezelf te laten twijfelen, jezelf de schuld te geven, zodat je alles doet wat je kunt om het goed te maken met de narcist om jezelf te verlichten van de pijn.

Woorden kunnen ons kwetsen, vooral de wrede, ongevoelige of herhalende woorden die we in onze gedachten steeds weer horen. Maar er is ook een soort kwetsuur dat ontstaat door afwezigheid van woorden, door de stilte die dan valt, die soms oorverdovend kan zijn.

Het is normaal om te willen dat een discussie ophoudt of om te zeggen dat je even pauzeert of dat je niet meer wilt praten. Maar ik denk dat het ergste aan de stille behandeling is dat het niet bedoeld is om een discussie te beëindigen of emotionele regulatie te herwinnen. Het is de bedoeling om de andere persoon te straffen. Natuurlijk als je altijd afstand wilt nemen van een narcistisch persoon is de ‘geen contact’ niet een bepaalde straf die je wilt nemen. Maar is het de bedoeling om met deze persoon fulltime te breken.

“Geen contact” is bedoeld om jezelf geen pijn te bezorgen en dus geen psychologisch misbruik.

Het is niet om hen ertoe te brengen naar je toe te rennen en zich te verontschuldigen. Dit kan dus niet gezien worden als psychologisch misbruik. Het wordt niet als straf gebruikt. Het is om goedaardig weg te lopen van iemand die je blijft teleurstellen en pijn doen. Bovendien is het jezelf te beschermen tegen de narcisten negatieve, giftige, kwetsende manieren.

In het kort, om je narcistische verleden achter je te kunnen laten en je weg kan gaan in hun leven. Zodat je de andere kant kunt gaan en naar een veel gelukkiger leven voor jou.

De Stille behandeling door de narcist.

Waarom gebruiken de narcisten de stille behandeling?

Emotionele verlating: de stilte behandeling

Trauma en traumazorg in Europa

De kennis over het stellen van grenzen is waarschijnlijk fout.

Een gevaarlijke relatie doet aan stille behandeling.

Stille behandeling & beschuldiging: ruimte voor ontrouw