Psychologisch misbruik door stille behandeling en verdediging met “geen contact”.

De narcist gebruikt de stille behandeling om je pijn te bezorgen.

De stille behandeling is psychologisch misbruik door de narcist. Het doel is om je aan jezelf te laten twijfelen, jezelf de schuld te geven, zodat je alles doet wat je kunt om het goed te maken met de narcist om jezelf te verlichten van de pijn.

De meesten van ons weten hoe het is om gekwetst te worden door woorden – de wrede, de ongevoelige, de woorden die zichzelf steeds weer herhalen in onze gedachten. Maar velen van ons zijn ook gekwetst door de afwezigheid van woorden, door de ruimte ertussen, door stiltes die echt oorverdovend kunnen worden. 

Er is niets mis mee om een ​​grens te willen stellen of in een meningsverschil of in nood te zeggen: ‘Hé, kijk, ik moet even pauzeren’ of ‘Ik moet hier niet meer over praten.’ Maar ik denk dat wat anders is aan de stille behandeling is dat het niet de bedoeling is om een ​​grens te stellen of emotionele regulatie te herwinnen. Het is de bedoeling om de andere persoon te straffen. Natuurlijk als je volledig afstand wenst te nemen van een narcistisch persoon is de ‘geen contact’ niet een bedoeling om een bepaalde straf te geven. Maar is het de bedoeling om met deze persoon volledig te breken.

“Geen contact” is bedoeld om jezelf geen pijn te bezorgen en dus geen psychologisch misbruik.

Het is niet om hen ertoe te brengen naar je toe te rennen en zich te verontschuldigen. Dat kan dus geen psychologisch misbruik zijn. Het wordt niet als straf gebruikt. Het is om vriendelijk weg te lopen van iemand die je blijft teleurstellen en pijn doen. Bovendien is het om jezelf te beschermen tegen de narcisten negatieve, giftige, kwetsende manieren.

Kortom om de narcist in je verleden achter te laten, zodat ze naar weg kunnen gaan en verder kunnen met hun leven. Zodat jij de andere kant kunt gaan en naar een veel gelukkiger leven voor jou.