De limieten aan zelfgenezing! Deel 1 +audio

Medicatie!

audio van deze blog op narcisme.blog

Zelfgenezing is niet alleen soms simplistisch. Het kan ook gevaarlijk zijn. Stel dat iemand zou overgaan tot het nemen van medicatie zonder raadpleging van een dokter. Maar je kunt je ook vragen stellen bij het gemak waarmee je medicatie kunt verkrijgen bij een dokter. Daarom als we het over zelfgenezing hebben, betekent dit we het zelfgenezend vermogen aanspreken van geest en lichaam zonder het gebruik van medicatie. Maar zijn er ook limieten aan zelfgenezing?

Hoewel niet alle dokters het over een specifieke therapie voor iemand eens zijn, heeft Johan het geluk dat hij de medicatie kan krijgen voor de behandeling van zijn rug, en spierkrampproblemen waar hij zelf kan beslissen volgens de ernst in welke mate wat de dosering is.

Chronisch!

Een chronische aandoening wil niet zeggen dat je altijd die pijn hebt. Het kan variëren gedurende de dag, de week, de maand, het seizoen.

Dat is dan ook het voordeel van nu en dan bij een oudere arts te gaan die dan eerder een “kuur” zal voorschrijven die je stipt moet opvolgen. Beide voorstellen wissel ik dan met elkaar af, dit zorgt er dan ook voor dat er geen gewenning aan de medicatie optreedt.

Het is zeker zo dat de meeste dokters en apothekers gelijkaardige software gebruiken om een diagnose te stellen en medicatie voor te schrijven.

Maar zelden ga je vragen horen als hoe het met de voeding, het slapen, de uithouding, het urineren, de tijd dat je buiten verblijft en de tijd dat je op een stoel zit enz. Eigenlijk de basis van je gezondheid komt heel weinig aanbod: beweging en voeding.

Opleiding!

Er is een reden waarom het jaren duurt voordat therapeuten de opleiding en training krijgen die ze nodig hebben om daadwerkelijk een praktijk op te zetten. Dat is echter zeker niet een garantie voor een goede therapie. In de opleiding psychologie is er weinig therapie verwerkt.

Het is niet zo eenvoudig als het leren van de basistheorie. Het is bovendien geen garantie dat een geslaagde student psychologie bekwaam is om ernstige psychologische problemen aan te kunnen.

Maar de zelfgenezingstips komen wel uit de medische wereld. Ze worden wel in boeken en tijdschriften door verschillende artsen en psychiaters onderschreven.

Studies rond de invloed van het ademhalen op het stressniveau zijn te vinden op het internet. Dit geldt ook voor alle andere zelfgenezingstips voor herstel van trauma.

Ik zwijg hier natuurlijk over het feit dat er ernstige psychologische problemen zijn die niet kunnen, niet mogen, worden behandeld door middel van “zelfgenezing”; die een diagnose en een combinatie van medicatie en therapie vereisen.

Hoewel er ook over een diagnose kunnen twijfels ontstaan tijdens de evolutie van een patiënt.

Inderdaad iemand die een langdurig trauma heeft door narcistisch misbruik zou zich best regelmatig laten controleren door een arts. Als die persoon pijn in de borststreek heeft, gaat die waarschijnlijk niet verdwijnen met 15 minuten te gaan wandelen. Maar de tip 15 minuten gaan wandelen is ook niet gevaarlijk.

Dat er geen lamp brandt bij die dokter dat zijn patiënt leeft met een narcist dat is pas gevaarlijk. ‘t Is dan ook zo dat we een regelmatig bezoek aan een arts aanraden, ook bloedonderzoek, want je weet maar nooit welke gezondheidsrisico’s je oploopt als je met een narcist. Die zijn wel gekend! Je vindt ze met de zoekfunctie.

Klaar voor de volgende stap in groei naar zelfliefde na narcisme?
De juiste groeitaken doen voor stimulering van zelfgenezendvermogen!

Algemeen ontevreden gevoel!

Mensen die zelfgenezing raadplegen voor traumaherstel van narcistisch misbruik maken in hun reacties duidelijk, ook al heb je er niet rechtstreeks mee gepraat dat het niet over een onverklaarbare, algemene ongelukkig en ontevreden gevoel gaat.

Het is dus niet om dat hun emotionele pijn niet ernstig is dat ze naar zelfgenezingtips grijpen. Dikwijls is het omdat ze zich niet anders kunnen veroorloven, of al verschillende therapeuten gezien hebben die bij hen geen verlichting van de pijn bezorgde.

Als ik dan hoor dat psychologen hun klanten afraden om verkrachting bij de politie aan te geven, dan is de vraag waar ligt de grens tussen een ernstig trauma dat je zelf kunt aanpakken en waar dien je het over te laten aan een expert voor begeleiding. Je hoort trouwens ook dat dokters hun klanten niet aanraden om hun seksueel misbruik en /of drogering aan te geven.

Dan zit er niet anders op dat met de hulp van enkele vrienden of kennissen zelfgenezingstips toe te passen.

Je kunt niet verwachten dat iemand die achtereenvolgens de raad van een dokter A en een psycholoog A krijgt om een dubbele misdaad (drogering en verkrachting) niet aan te geven naar een andere dokter zal stappen om een ander advies. Een dokter en psycholoog waarmee ze niet vertrouwd zijn zoals met dokter A en psycholoog A!

Natuurlijk is het vermoeiend om het werk alleen te moeten doen, maar om te horen dat je geen kans maakt als je aangifte doet, is een vorm van hertraumatisering. Al wat een persoon meemaakt is dus een maat voor niets en voor herhaling vatbaar. Ook experten A hebben een glazenbol!

Voor aangifte van verkrachting dien je als persoon ook sterk te zijn.

Iets alleen moeten doen is toch beter dan een hertraumatisering mee te maken, maar het maakt wel duidelijk waarom er zo weinig aangiften gebeuren, en dat er niet altijd daarom met de vinger naar de politie moet gewezen worden.

Ik kan er niet anders dan op te wijzen hoe belangrijk je keuze van dokter en therapeut wel niet is voor de kwaliteit en de toekomst van je leven.

Je kunt dus maar beter zelf “klussen” dan je te laten bepraten door iemand die geen diepgaande positie kiest tegen onrecht. Helaas bestaat er wel tripadvizer voor hotels, maar niet door dokters en psychologen, hoewel een bezoek aan een restaurant en/of hotel wel aangenamer, maar wat intrinsieke waarde niet boven een dokter of therapeut kan!

Niet dat een expert een patiënt moet dwingen, maar het afraden lijkt me zelfs een lichte vorm medeplichtigheid en een gebrek aan burgerzin. Het afraden is zelfs verkeerde begeleiding!

De nood aan tools voor onze gezondheid!

Als je dergelijke verhalen hoort en meemaakt dan is dit een stimulans om nog meer informatie te plaatsen waar mensen steun aan hebben als ze trauma meemaken. Gelukkig zijn ze niet allemaal zo veronderstel ik, maar ik heb op de 6 verhalen die ik van dichtbij heb gevolgd noch niet het tegendeel meegemaakt.

Hoeveel moet er nog gebeuren om zelfgenezingstips voor traumaherstel te gebruiken als je geen hulp krijgt, behalve luisteren en dan de angst bevestigen in plaats van werktuigen aan te reiken? Is dit de nieuwe psychologische trend en werkwijze bij misbruik?

Onze Stijl

Een typische post heeft een paar ingrediënten: een kleurrijke afbeelding (denk aan groenblauw, Robins’ egg, mauve, een zacht koraal) met een kleine illustratie of grafiek, vergezeld van een bijschrift, meestal een paar honderd woorden lang, dat ingaat op de centraal onderwerp. 

Ik verkies de groene en blauwe tinten boven de rode. Getraumatiseerde mensen kunnen getriggerd worden door agressief ogende foto’s.

Getraumatiseerde mensen kunnen zich ook moeilijker concentreren, daarom dat ik op de video’s ook geen muziek meer zet.

Paradigma en mindset!

Ik baseer mijn advies op mijn eigen ervaring als consulent van mensen met armoede, verslaving en traumaproblemen. Met conventionele wijsheid ga je bij die mensen niet veel resultaat halen.

Het paradigma verschuiven is nodig om dat ook de overtuigingen, het zelfbeeld is aangetast van deze mensen. Het is nodig om nieuwe omgevingen te scheppen voor deze mensen.

Dikwijls hebben ze geen gezonde woning. Meestal hebben ze geen familie.

Zo zijn der de sociale restaurants, en ontmoetingshuizen, maar ook bijvoorbeeld een fietsclub.

Veel dient afgeleerd te worden en opnieuw aangeleerd. Zoals leren solliciteren, een vast ritme hebben. Dat zijn allemaal kernthema’s waar ik mee te maken hebben. Het kan niet anders bij velen van hen dat ze dienen leren zichzelf te genezen door stap per stap het aannemen van een gezondere levensstijl.

Dus, wat kun je doen als een zelfgenezer?

Het is belangrijk dat ze leren hun emotionele afhankelijkheid herkennen. Je dient je innerlijke kind te leren ontdekken.

Om je emoties te kalmeren ga je bewust worden over je ego en je “zelf”.

De levensstijl van deze mensen is dikwijls zo chaotisch dat de beperkingen van een diagnosegerichte aanpak valt. Het is een mix van verschillende geestelijke problemen met verschillende lichamelijke problemen.

Het is dus niet louter een psychisch probleem. Financieel dienen dikwijls deze mensen rond te komen met 50 euro per week. Daarom dat problemen die van bij de geboorte bestonden die louter kunnen gediagnosticeerd worden met wat je vindt in de DSM-5. Bij velen bestaan de problemen van verslaving en misbruik sinds generaties in de familie.

Er is niets mis mee om een eigen mening te vormen, vooral als het over je eigen lichaam gaat.

De geïntegreerde zelfgenezing zegt dat we al hulpmiddelen die we nodig hebben al in ons hebben. We hebben alleen een beetje begeleiding nodig over hoe ze te gebruiken. Dat is versterkend en bevestigend zijn. Het heeft ook hoop en perspectief.

Het is gemakkelijk te begrijpen waarom het concept van zelfgenezing aantrekkelijk is in de tijd waarin we leven: de medische kosten zijn ongekend hoog; verzekering dekt minder behandelingen dan ooit; geestelijke gezondheid wordt door de medische wereld nog steeds beschouwd als een tussen haakjes in plaats van een centraal facet van welzijn; en wellnessbedrijven die zelfbehandeling aanmoedigen in plaats van de hulp van gevestigde professionals te zoeken, zijn absoluut overal.

De zelfgenezingsbeweging heeft tot doel het idee te bevorderen dat een goede geestelijke gezondheid begint bij te luisteren naar je lichaam.

Misschien eindigt die ook daar, met de wil van het individu om gezond te bewegen, gezond te denken en gezond te eten. Je hoeft daarvoor de conventionele berichten rond geestelijke gezondheid en welzijn niet tegen te gaan want die zijn de laatste 50 jaar geëvolueerd. Bepaalde ideeën van vroeger zoals elektro-shock komen weer op de voorgrond zoals hier.

Ontstekingen en geestelijke gezondheid!

Ook bijvoorbeeld stimulatie van de vagus nerve krijgt weer aandacht terwijl dit voor 150 jaar in de vergeethoek geraakte. Zoals de techniek van ijsbaden bestaat al honderden jaren.

Deze leringen en de zelfgenezingsbeweging in het algemeen vormen een alternatief voor mensen die zich in de steek gelaten voelen door traditionele systemen van geestelijke gezondheidszorg, die meestal ook niet het verband met ontstekingen ziet in het gehele lichaam.

Dat komt door ontoegankelijkheid (volgens gegevens verzameld door Mental Health America in zijn 2020 Access to Care-enquête, meldde 22,3% van alle volwassenen met een psychische aandoening dat ze niet de behandeling konden krijgen die ze nodig hadden, een statistiek die niet meer afgenomen sinds 2011), of een andere vervreemdende factor zoals een gebrek aan concrete resultaten, pure vermoeidheid of een combinatie van deze obstakels laat ik in het midden.

Natuurlijk zijn de besparingswoede van de rechtse regeringen in de laatste decennia op gezondheidsvlak ook een oorzaak. 

En blijkbaar zoeken veel mensen online naar een oplossing: Mensen die zelfgenezing bevorderen hebben meer en meer volgers. En op sociale media verschijnen meer en meer berichten. #selfhealing heeft op Instagram meer dan 1.660.000 berichten.

Ik ben ook betrokken bij de zelfgenezers-gemeenschap. 

Ik wil dat iedereen weet dat er een kans is om te genezen van je mentale problemen door enkele werktuigen consistent te gebruiken gedurende enkele maanden. Zoals ademwerk, egowerk, toekomst, dagboeken, stretching, meditatie, beweging, creativiteit, muziek, vrienden maken, een nieuwe vaardigheid leren enz. We spreken dan over een periode van 6 maanden tot 1 jaar.

Ik ben het levende, ademende, zelfactualiserende bewijs dat zelfgenezing werkt. Sinds ik enkele adviezen toepas kan ik weer 8 km stappen in 90 min. Iets wat ik in de laatste 14 jaar niet meer voor mogelijk zag.

Ik kan gemakkelijk 300 km fietsen per week. Ook ben ik een 35 kg vermagerd.

De invloed van de adviezen vanuit de zelfgenezers-gemeenschap en het formaat waarin ze dat brengen had onmiddellijk effect op me.

Het stemt trouwens overeen met mijn antropologische visie nml die van de mimetische ‘theorie’ ondertussen bewezen concept met de spiegelneuronen van René Girard. Je kunt je niet ontdoen van bepaalde gewoonten als je met dezelfde mensen omgaat en activiteiten doet.

Gecombineerd met de geleide verschuivingsmeditatie en affirmaties en enkele NLP-technieken heb ik goede resultaten. Ik ben sterk geminderd in het gebruik van mijn puffers (astma) en Johan is sterk geminderd met spierverslappers en ontstekingsremmers.

Strijd tegen zelfverraad is een gemeenschappelijke strijd en geen persoonlijke fout.

Na het lezen van een bericht over zelfverraad, begon ik eindelijk mijn eigen onvermogen om me aan mijn verplichtingen te houden in te zien als een gemeenschappelijke strijd, in plaats van een diepe persoonlijke fout.

Zelfverraad wordt ons onbewust aangeleerd in de beïnvloedbare periode van voor 7 jaar, o.a. parentificatie. Het is sinds dat inzicht dat Johan opnieuw zijn passie op de eerste plaats heb gezet sinds 1998 waar ik die ben begin te verwaarlozen, namelijk lopen! Gelukkig ben ik mijn tweede passie in actie kunnen brengen vanaf 2010 door te online teksten te schrijven.

Ik zag iedereen in mijn leven slagen, en ik voelde me vastgelopen, overweldigd en hopeloos ondanks het vele werk wat ik deed. Daarna was het alsof ik steeds te laat kwam en me liet leiden door foute guru’s.

Natuurlijk heb ik dokter Nicole Lepera nog nooit ontmoet. Ik weet dat door video’s te bekijken je kunt het gevoel krijgen dat je iemand kent.

Via sociale media kun je een imago opzetten, maar vroeg of laat komen er barsten in, temeer daar ik net met narcistische profielen wel wat ervaring heb.

Geloven en hopen!

In alle geval Dr Nicole doet Johan geloven en hopen dat genezing van zijn chronische rugpijnen kan, en dat hij op zijn 66 jaar misschien weer 10 km kan joggen.

Dan is er nog een grote weg af te leggen voor een marathon of een 100 km.

Ik zal tegen het eind van dit jaar waarschijnlijk mijn gewichtsdoel bereiken. Voor mij zal dat een bewijs zijn van mijn traumaherstel en het zelfgenezend vermogen van mijn lichaam.

De tools die ik daarbij gebruik deel ik graag met je, omdat ze in geen geval gevaarlijk zijn. De effectiviteit is vooral de toepassing in babystapjes, anders kun je wel tijd verliezen. Als je overdrijft met bewegen krijg je er ontstekingen bij in plaats van minderen. Als je te weinig eet, zal je niet je vitaminen en mineralen aanvullen die al lang door stress onderdruk kwamen te staan.

We hebben hier sinds het begin juli 2021 grote veranderingen aangebracht aan onze levensstijl.

Daardoor zijn er nu doelen binnen ons bereik liggen, en kan ik de werktuigen die we gebruiken een lichtbaken noemen. Zonder de toepassing van het ademwerk en egowerk zou ik nu niet staan waar ik nu ben. Het helpt zowel de huidige pijnen te verlichten in mijn lichaam, als de overtuiging over mijn mogelijkheden te veranderen. Ook de affirmaties spelen een belangrijke rol.

Sindsdien heb ik geen nieuwe fysieke problemen gekregen. Natuurlijk ga ik me een griepvaccin aanschaffen, neem ik nog medicatie voor een te hoge cholesterol. We controleren ook regelmatig onze bloeddruk en binnenkort volgen we onze hartslag tijdens de trainingen. Regelmatig doen we ook een bloedonderzoek.

Praattherapie!

Het is meer dan 40 jaar geleden dat ik nog een therapeut geraadpleegd heb en het ziet er niet naar uit dat praattherapie in de toekomst nog een grote rol zou vervullen bij mij.

Ik vind korte boodschappen over zelfgenezing leuk als ze heel duidelijk en beknopt zijn. Maar ik zie er ook naar uit om enkele boeken te lezen.

Zoals over het bewuste zelf en een nieuwe theorie over trauma.

Als je regelmatig terug komt naar onze blog heb je na een tijdje een overzicht van onze werkmethode die we gebruiken voor zelfgenezing.

Ik ben ervan overtuigd dat er in de toekomst door samenwerking met andere zelfgenezers nog nieuwe tools zullen bij komen.

Tools zoals ego-werk raken aan de algemene menselijke ervaring die we allemaal voelen. En dan proberen we daar goede teksten rond te bouwen met echt goede anekdotes en bruikbare items om je te blijven motiveren. Die tools zijn de kern van zelfgenezing.

Het is niet zo dat ik ze allemaal elke dag doe, maar ik weet dat die tools er voor me zijn als ik klaar ben om aan één specifiek ding in mijn leven te werken.

Natuurlijk weten we dat de klimaatverandering en verontreiniging, het vernietigen van de biodiversiteit zijn invloed heeft op de fysieke en geestelijke gezondheid van de mens.

Zelfgenezing zal daarbij een stuk helpen. Maar het collectief raakt het individuele en omgekeerd. Maar net zoals rond nieuwe virussen die daardoor overspringen op de mens ga je dat niet stoppen met zelfgenezing.

Die tools hebben minder en minder hun effect naarmate de problemen zwaarder worden.

Kalmte kan je redden, dat wel maar in veel gevallen heb je bij verdrinken als gevolg van overstromingen een reddingsboot nodig. Zoals bij bosbranden alleen brandweerlieden met blusmiddelen je van jouw onderhang kan redden.

Maar voor herstel van trauma zal het nodig zijn om massaal die werktuigen kenbaar te maken en te verspreiden. De strijd voor geestelijke & fysieke gezondheid zal er door het volk moeten komen, gelijk met de strijd voor een gezond klimaat, en tegen de ongelijkheid. Daarin zit ook het holisme.

Ik hoop dat mijn ervaringen helpen om andere mensen te overtuigen enkele van die tools en zelfgenezingstips te gebruiken en te evalueren wat het resultaat ze krijgen als ze deze 30 dagen toepassen.

Iedereen is zonder limieten aan zelfgenezing!

Sah D’Simone, een spirituele instructeur, meditatiecoach en voorstander van zelfgenezing, vertelde VICE dat hij zijn studenten begeleidt bij het helen van hun psychologische wonden door ze te empoweren, hen bewust te maken van hun eigen intrinsieke bronnen. 

“Iedereen is een zelfgenezer, het is onmiskenbaar een kwaliteit die we hebben,” zei D’Simone. ‘Ik bedoel, kijk naar je lichaam. Wanneer je gesneden wordt. Het geneest zichzelf. Aan het eind van de dag ondersteunen je geest en lichaam je richting van je hart.”

D’Simone zei dat hij geïnspireerd was om het woord over zelfgenezing te verspreiden nadat hij een holistische benadering van zijn eigen geestelijke gezondheid had gevolgd, inclusief worsteling met verslaving. 

Hij zei ook dat hij er alles aan doet om ervoor te zorgen dat zijn Instagram-volgers weten dat het werk dat zijn methoden vereisen, verder gaat dan lezen op het internet. 

Je kunt niet zomaar de hashtag volgen, je kunt niet zomaar de Instagram-memes lezen en denken dat dat genoeg is, want dat is het niet. Je moet de oefeningen stap voor stap integreren in je leven, en consistent toepassen.

Het is best dat je je notities op je mobile gebruikt om je te verwittigen een bepaalde tool te gebruiken.

We willen ook onze volgers en abonnees voorzien van meer dan alleen maar tekst en video. Ik breng veel tijd door met mijn gemeenschap, zowel online als offline. Ik breng veel tijd door met reageren en de DM’s, en dat is wat me helpt [dingen] te maken die de meeste waarde kunnen opleveren. 

Bovendien bied ik ook gratis, downloadbare bronnen aan zoals ‘Future Self Journal’ van dr. Lepera of workshops van Melanie. We produceren YouTube-video’s, plaatsen op onze online zelfhulpgroep “zelfgenezing voor volwassen kinderen van narcist(e)” op Facebook aparte teksten zonder publiciteit. Alle links vind je in het menu.

Gesprekstherapie!

Spijtig genoeg heb ik nog weinig grote vooruitgang gezien met gesprekstherapie bij mensen waarmee ik contact heb en die lijden onder narcistisch misbruik. Bij sommige mensen trek ik ook de officiële diagnose in twijfel.

Andere therapeuten die ik ken o.a. een cognitief-gedragstherapeut passen wetenschappelijk gevalideerde behandelingsprotocollen toe die een behoorlijk goede werkzaamheid laten zien in termen van het helpen van mensen om hun leven te verbeteren en heeft daar een goed gevoel bij over wat ze doet.

Sommige beweren dat EMV-vervuiling geen negatieve invloed hebben, maar er zijn toch risico’s aan verbonden zoals blijkt uit deze studie.

The Body keep the score!

Een niet-geverifieerde theorie omvat de opslag van trauma in het lichaam, een concept dat verband houdt met het vaak ontmaskerde fenomeen “onderdrukte herinnering”. Traumabehandeling die verschilt van behandeling in de geestelijke gezondheidszorg is een opkomend gebied, maar wordt nog steeds uitgevoerd onder toezicht van professionals. Een autoriteit en psychiater op dat vlak is alvast Bessel Vander Kolk.

Polyvagale theorie, geïntroduceerd in de jaren 90, die het automatische zenuwstelsel koppelt aan de vecht- of vluchtreactie, wordt verder onderzocht meer daarover vind je hier, net zoals over psycho-neuro-immunologie, de studie van de invloed van stress op het immuunsysteem en vice versa, die theoretisch robuust is. Het bewustzijn daarover groeit net zoals het gebruik van vitaminen voor herstel.

We proberen voor gewone mensen zo begrijpelijk mogelijk te zijn!

Daarom dat het kan klinken alsof onze taal niet uit een wetenschappelijke hoek komt. We zijn er natuurlijk voor iedereen wat maakt dat mijn ervaringen in wezen niet verschillen van andere menselijke ervaringen, maar dikwijls sluiten de zogenaamde professionals zich voor die categorie af.

Het is altijd belangrijk om informatie te delen die werkt als je de beperking niet vergeet te vermelden. Feit is dat placebo’s werkzaam zijn. Op die manier is het niet gevaarlijk. Gevaarlijk is als Trump zijn “medische” expertise verspreid tegen alle wetenschappers in zoals andere populisten met duizenden slachtoffers tot gevolg.

Hoewel de combinatie van een afwijzing van normen en een occasionele omhelzing van nog niet compleet aanvaarde wetenschap sommigen, onder de juiste omstandigheden, zou kunnen storen, is het te begrijpen waarom mensen ervoor kiezen om zelfgenezingsmethodes te gebruiken in plaats van een meer traditionele behandeling.

Kosten zijn geen limieten voor zelfgenezing!

Veel therapieën voor traumaherstel brengen een hoge kost met zich mee, en die zijn ook dikwijls ontoegankelijkheid. Dikwijls is het ook een one-size-fits-all oplossing voor iedereen met psychische problemen die ze voorstellen. In mijn ervaring zijn enkele bevindingen niet als onverenigbaar met traditionele therapie of zelfs medicatie.

Het zelfgenezende ding maakt me ook blij, want eigenlijk is de praattherapie soms een uur per week en de meerderheid van de genezing moet dan buiten de therapieruimte plaatsvinden. Mensen zouden moeten aangespoord worden die zelfgenezingsmethoden te gebruiken.

Gelukkig is dan medicatie niet het enige antwoord. Sommige mensen hebben geen toegang tot therapie omdat het niet bij hen resoneert. Ze kunnen dan toch hun leven verbeteren en beslissen wat de beste methode is.

Is het medicatie? Is het sporten en goed eten en lezen, en lidmaatschappen van zelfhulpgroepen of online training doen? Of is het naar een therapeut gaan?

We blijven ons lezerspubliek herinneren om zelfzorg te oefenen!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Heb je al genuanceerd nagedacht over de limieten van zelfgenezing?

Heb je al genuanceerd over de limieten van zelfgenezing?

Inhoud van How to meet your self – HMYS +audio

Gratis bronnen narcisme – traumaherstel

Hoe doe je het werk voor zelfgenezing: boek Dr Nicole Lepera video

Zijn er limieten aan mijn zelfgenezing?

Veilige Limieten zelfgenezing Deel 4

Hoe doe je het werk voor zelfgenezing: boek Dr Nicole Lepera video

Groeitaak om los te komen aan je verslaving aan de narcist

Groeitaken voor traumaherstel

Zelfgenezend Vermogen Activeren? 15 Praktijktips & Uitleg!

dr. Nicole LePera holistic-psychologist

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees