<link rel="stylesheet" id="all-css-083ca7974f793b085718289e26f2fae8" href="https://narcisme.blog/_static/??-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" type="text/css" media="all">

Geschatte leestijd: 3 minuten

Trauma doet 2 dingen:

  1. De geest verlaat het huidige moment. (dissociatie) Dit is ter bescherming. Het is een poging om veiligheid te vinden. Dit lijkt op piekeren in ‘worst case scenario’s’ met obsessieve gedachten. Deze gedachten zijn op angst gebaseerde gedachten. We gaan voortdurend het verleden analyseren en de toekomst analyseren.
  2. We verlaten het lichaam. Dit is ook ter bescherming. We distantiëren ons van ons lichaam en onze emoties om het hoofd te bieden aan het trauma.

Wanneer we losgekoppeld zijn van het lichaam, komt het ego tussenbeide om iets te ontwikkelen dat lichaamsbeeld wordt genoemd.

Lichaamsbeeld is een geïnternaliseerde overtuiging over je lichaam om met de ontkoppeling om te gaan. Het lichaamsbeeld moet consequent worden gehandhaafd. Dus we houden ons bezig met chronische vergelijking, evaluatie, veroordeling, zelfverraad, kritiek en self shaming.

Het lichaamsbeeld is gemaakt door:

  1. Ouderfiguren. Hoe ze spreken over hun eigen lichaam, jouw lichaam en uiterlijk en het uiterlijk van anderen. Dit wordt een lichaamswaarde-systeem – of eigenschappen waar ons wordt geleerd wat wenselijk is. Net als sponzen bootsen we het lichaamsbeeld van de ouderfiguren na.
  2. Media en samenleving. Het is een spiegelreflectie van deze waardensystemen. Media en samenleving projecteert een ideaalbeeld. Denk op het pesten en uitsluiten van zwaarlijvige kinderen op heel jonge leeftijd. Wanneer we de producten consumeren (diëten, schoonheidsproducten, enz.), proberen we eigenlijk opluchting te kopen. Een nieuwe emotionele toestand met eigenwaarde, validatie en verbinding.

Bewust verbinden met het lichaam is helend.

Het is het opnieuw leren zich veilig te voelen in het huidige moment.

Manieren om bewuste beweging te beginnen:

  1. Strek je 10 minuten lang uit als je wakker wordt
  2. Maak een wandeling + wees je bewust van de manier waarop je lichaam beweegt, hoe je voeten de grond raken, hoe de wind je lichaam raakt
  3. Yoga: geest, lichaam en adem. Beveel “Yoga with Adrienne” ten zeerste aan op YouTube.

Elke keer dat je weer verbinding maakt met je lichaam zonder te oordelen over hoe je je voelt over je lichaam is een stap vooruit. Het betekent dat alle schaamte en gedachten er gewoon ZIJN. Daarmee leg je een positieve verklaring af van je eigen bestaan.

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord.

%d bloggers liken dit: