Geen herstel van narcistische misbruik zonder inspanningen. +video  +audio

Geen herstel van narcistische misbruik zonder inspanningen. +video +audio

audio van deze blog op narcisme.blog

Inzicht in narcisme en in de fases van herstel helpt enorm om te kunnen herstellen. Het is voldoende om een basis inzicht te hebben in narcisme om te kunnen werken aan je herstel. In feite kun je hier zowel een aha-moment verkrijgen. Ook kun je angst enorm toenemen want er is geen herstel van narcistische misbruik zonder inspanningen.

Het kost zeker een belangrijke inspanning om je angst om te zetten in hoop voor een goed doel en niet opgeven. Er speelt echter een belangrijk ongeloof dat “liefde instaat zou zijn om alles te genezen”.

Het is niet nodig dat je een expert psychiater wordt. Tenslotte hoef je niet de narcist te helpen, maar jezelf om te herstellen van het trauma. Wie beter dan jijzelf zou jezelf kunnen kennen? Alleen jij kunt weten hoe je voelt bij bepaalde gebeurtenissen en wat je geweten daarover zegt om te doen.

Deze presentatie bevat afbeeldingen die werden gebruikt onder een “Creative Commons-licentie”.

Je hoeft niet alles over narcisme te kennen.

Dus overdrijven in de noodzaak aan kennis over narcisme en twijfelen over een diagnose is het een punt waar je jezelf zou moeten verplichten om verder te studeren.

Belangrijk is dat je weet hoe de verslaving van jezelf aan de narcist werkt.

Dat je ook de gevolgen daarvan zit zoals ontkenning, minimalisering en de drang om de narcist te veranderen.

Je leven voelt enorm eenzaam en je fundamenten van geloof in de mensheid zijn gebroken.

In eerste instantie geraak je in een apathische fase. Toch met het Narp programma module 1 kun je hier verlichting vinden, en zal je energie terugkomen.

Die apathische fase is de bodem die je bereikt. Om uit die fase te komen heb je geen uitweg meer behalve als begint met reflecteren over jezelf.

Omdat je het niet gewoon bent om naar binnen te gaan, ga je lectuur zoeken rond narcisme. Zo word je meer bewust van wat narcisme met je doet.

Natuurlijk komt ook de schuldvraag op steken. Daarbij heb je ook de drang om terug te eisen wat de narcist van je ‘gestolen’ heeft. Kortom, je wilt dat je misbruik erkend wordt.

Ook hier de juiste stappen nemen afhankelijk van je mogelijkheden vergt een belangrijke inspanning. Je dient je voor te bereiden op een scheiding.

In deze fase is het mogelijk dat je verhuist, ander werk moet zoeken, alleen komt te staan voor de opvoeding en kosten van de kinderen. Ook hier hebben we een belangrijke inspanning. Dit gaat tevens gepaard met een woede, omdat de narcist liegt, bedriegt, ontkent en zelf beschuldigt.

Volgend op de woede heb je een periode dat je verdrietig bent, depressief. Dan komen er veel gelijklopende ervaringen van vroeger naar boven en dat kan je overweldigen.

Ga je voor de volledige verantwoordelijkheid?

In die periode kan het belangrijk zijn om zoveel mogelijk te noteren in je dagboek van wat je herinnert van misbruik dat je hebt meegemaakt. Maar ook de signalen die je had en de twijfels. Op die manier kun je tot een radicale verantwoordelijkheid komen om aan je zelfliefdetekort te werken.

In die periode kun je ook angst voelen dat het opnieuw zal beginnen, maar ook een volledig onvermogen om te genieten. Je ziet geen toekomstperspectief.

Naarmate dat je de herstellingen doorvoert met Narp of het innerlijk proces doet, krijg je stilaan terug een sterker gevoel over jezelf.  De narcist zal dan ook proberen je terug te stofzuigen en in zijn macht te behouden door onder meer smaadcampagnes.

Eindelijk leer je volledig vanuit jezelf te vertrekken en niet wat anderen menen over jou te weten. Je leert jezelf kennen en je krijgt wat meer zelfvertrouwen.

Belangrijk is dan niet in de ervaring te blijven hangen door je verhaal dat je hebt meegemaakt telkens te herhalen noch door je te koesteren in een slachtofferrol. Hier is het belangrijk dat je geen kwetsbaarheid toont tegenover de narcist en zijn aanhangers.

Bovendien is het ook belangrijk van geen verwarring, medelijden of angst te tonen.  Dit vergt een belangrijke inspanning om te leren je niet meer te laten provoceren. Je kunt ook leren geen sympathie meer te tonen, schuldgevoel noch woede.

Eindelijk ga je inzien dat je partner een persoonlijkheidsstoornis had, maar ook je eigen zwakheden zoals misschien hoogsensitiviteit. Je gaat er echt werk van maken om al je kwetsuren en pijnpunten in je lichaam te transformeren.

Je hebt tijd genoeg om zoveel mogelijk mensen te leren kennen.

Het kost ook een belangrijke inspanning om geduld te hebben en niet opnieuw holderdebolder verliefd te worden. Het is echt belangrijk dat je minimaal 1 jaar tussen laat voor je een nieuwe relatie begint.

Stel dat je opnieuw een relatie gestart bent dan zal elke gebeurtenis, seizoen, feest enz. je doen herinneren aan je narcist. Dit is dan een moment van verwerking waar weinig ruimte is voor een nieuwe partner.

Het zal een grote inspanning vergen om volledig voor je dromen te gaan, financieel en emotioneel onafhankelijk te worden.

Dit is de belangrijkste inspanning om een bloeiend leven te kunnen leiden.

Zoals steeds zijn we benieuwd naar uw reactie en suggesties.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

dr. Nicole LePera holistic-psychologist

Geplaatst

in

, , ,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees