Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en
gecondioneerd gedrag copingmechanisme

Kenmerken van narcistische moeders doorgelicht.

Een van de meest verschrikkelijke misbruiken van kinderen wordt gepleegd door narcistische moeders.

Het narcistisch misbruik van moeders kan zo subtiel zijn. Over het algemeen realiseren we niet eens als kind dat we mishandeld worden. Vandaar dat ik die narcistische moeders doorgelicht heb in dit artikel.

De gevolgen van het gedrag van dit soort geestelijk zieke moeder is een zelfverloochening van de ziel van het kind. Dit betekent schade aan het kind in zijn kern. Onderontwikkeling in hersenenfuncties is het gevolg. Misvorming in hersenenpatronen die heel moeilijk omkeerbaar zijn.

De schade die dit doet, is meer verraderlijk dan de meeste andere vormen van kindermishandeling. Het is helemaal onzichtbaar voor iedereen. Immers de schade die het doet, is alles doordringend.

Het is vies, pijnlijk onrechtvaardig en verminkend. Het doordringt de persoonlijkheid dat niet met woorden is te vatten. De baby heeft het opgeslagen in gebieden zonder dat het er woorden voor had.

Het kind heeft vanaf de eerste levensdagen een instinctieve behoefte aan de moeder. Pasgeboren baby’s zijn de meest kwetsbare ‘zoogdieren’. Behalve dat ze snel het gedrag uit hun omgeving leren.

Gezonde pasgeboren baby’s waarop niet gereageerd wordt worden allemaal gefrustreerd.  Zelfs al duurt de non-actie, non-respons alleen 3 minuten het kan een diepe schade toebrengen.

Die frustratie kunnen lijden bij gezonde baby’s tot braken, bewusteloosheid en slapeloosheid. Kinderen in de eerste levensmaanden hebben een directe reactie nodig van een moeder of haar surrogaat.

Narcisme en Human Magneet syndroom.

Je kunt je inbeelden welke gevolgen geen reflectie heeft op de ontwikkeling van de baby? Hoeveel diepgaander is de schade als die op een bepaald minder gezond kind wordt toegepast?

Uiteraard wordt het een trauma als een non-respons van een moeder of surrogaat frequent plaatsvindt. Als er een samenloop is met andere disfunctionaliteiten in het gezin is de frustratie enorm krachtig.

Een baby die geen eten krijgt, die uren in een vuile luier vertoeft, geplaatst wordt voor een lawaaierige televisie, vastgebonden in een maxi-cosy, waarom geen antwoord van een moeder-figuur komt gedurende een uur?

Die frustratie doet agressie inzinken in het onderbewustzijn, omwille van het overlevingsinstinct van de baby en de drang naar sociaal contact.

Als je de kenmerken van narcistische moeders doorgelicht hebt, zal je de oorzaak vatten waarom je je al lang niet goed in je vel kunt voelen. Bij sommigen kinderen en volwassenen leidt dat tot narcisme, bij anderen tot het tegenbeeld nl. het human magneet syndroom en complex trauma.

Hier zijn de top 4 kenmerken en gedragingen waarop je volgens mij moet letten als je vermoedt dat iemand een kwaadaardige narcistische moeder is.

Narcistische moeders doorgelicht: enkele tips over hoe er mee om te gaan:

1. Een sadistisch gevoel van plezier in de pijn die iemand anders heeft.

Een van de meest specifieke kenmerken van de vrouwelijke kwaadaardige moederlijke narcist is het plezier en de vreugde dat ze vindt bij het neerhalen van haar kind. Ze geniet van het maken van geheime steken en ze kijkt vrolijk als haar kind beteuterd, geschokt en beledigd kijkt.

Ze toont een gebrek aan empathie als het gesprek op meer ernstige emotionele zaken komt, zoals haar wrede berispingen die ze zal beschouwen als niet bestaand.

De narcistische moeder is meedogenloos in haar vermogen om eerst te idealiseren, en daarna te devalueren zonder pardon tegenover haar kind. Voor de buitenwereld speelt ze de perfecte moeder.

In de praktijk is ze woedend als ze haar kind moet verzorgen. Ze reageert boosaardig als ze reageert tijdens de verzorging, of als de baby, peuter of kleuter troost nodig heeft.

Ze kan zich niet inlaten met gezonde, emotioneel bevredigende relaties, omdat ze geniet van het saboteren van de relaties en vriendschappen van anderen voor haar eigen persoonlijke entertainment.

2. Een onverzadigbaar gevoel voor concurrentievermogen, als gevolg van pathologische afgunst en de noodzaak om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Relationele agressie is een meer voorkomende vorm van pesten onder meisjes, die worden gesocialiseerd om fysiek minder expressief te zijn in hun agressie dan hun mannelijke collega’s.

De kwaadaardige narcistische moeder is niet anders; in feite, misschien enkele van haar meest gewelddadige tactieken worden ingezet voor vrouwelijke vriendschappen van haar kinderen.

In haar groep van vrouwelijke vrienden en familieleden is de vrouwelijke kwaadaardige narcist sterk in het zien van wie er een bedreiging is en wie een blinde volgeling.

De kinderen die op enigerlei manier de narciste bedreigen (of het nu door hun succes, het uiterlijk, hun persoonlijkheid, hun middelen, status of  een mix van alle kenmerken is van hierboven) moet worden uitgeschakeld. Daarentegen dient degenen die gehoorzaam zijn te worden uitgebuit tot dat hun middelen voldoende zijn uitgeput.

De kinderen die een bedreiging vormen worden in eerste instantie op een voetstuk geplaatst om optredens te houden in de sociale kring, maar later opgezet om te mislukken.

De kwaadaardige narcistische moeder zal haar naïeve bewondering voor haar doelwit binnenkort onthullen om een onderstroom van minachting, jaloezie en woede te tonen, want als het gaat om afgunst, is er niemand meer jaloers dan de narcistische moeder.

De vrouwelijke narcistische moeder kan haar band met haar kind gebruiken om de toegang tot de middelen of de status te verkrijgen die ze wenst, maar zodra de idealisering fase voorbij is, begint de devaluatie.

Ze houdt zich dan bezig met geruchten te verspreiden, lastercampagnes te organiseren en  ‘driehoekjes’ te maken waar ze anderen voedt met verkeerde of vernederende informatie over het slachtoffer.

Ze kan haar kinderen tegen elkaar op zetten door te beweren dat ze roddelen over elkaar, terwijl het in feite, zij is die eigenlijk haar onwaarheden binnen het gezin produceert.

Door het onderwerpen van haar slachtoffers met geheime en/of openlijke vernederingen, is ze in staat om vervolgens haar eigen vals gevoel van superioriteit te bevestigen.

U hebt waarschijnlijk te maken met een narciste of sociopaat in jouw familie als:

De persoon die overdreven vriendelijk is, is waarschijnlijk diegene die achter je rug spreekt.

Als je een ongemakkelijke stilte bemerkt, een geheime uitwisseling van blikken of negatieve energie wanneer je de kamer binnen komt.

Het zal net zijn alsof je jouw meest intieme geheimen met dit familielid kunt delen in het begin vanwege hun lief en betrouwbaar gedrag.

Later merk je dat je wordt uitgesloten in familiegesprekken en op sociale evenementen niet wordt uitgenodigd.

Je wordt geïdealiseerd door jouw familie, met zoet gepraat, met bewondering, geprezen en gepronkt in het begin.

Je hoort dat er over je diepste geheimen wordt gesproken met spot in de familie of dat er geruchten worden verspreid op basis van kwetsbaarheden en angsten die  je in vertrouwen aan een familielid hebt verteld.

Waarschijnlijk dien je een narciste of sociopaat uit te staan in uw familie als:

Je merkt ook een ijzingwekkende zelfgenoegzaamheid wanneer jouw familie praat over je of als ze jouw prestaties devalueren.

Uw narcistische moeder zal vaak kwaad spreken over je andere vrienden of andere familieleden op een zeer ongewoon minachtende toon, terwijl ze vriendelijk en boeiend met hen praten in het openbaar.

Dit is het bewijs van de dubbelhartigheid van jouw narcistische moeder en het vermogen om te misleiden.

Een authentieke persoon zou af en toe kunnen ventileren in het geval van stress of conflict. Daarentegen zou een niet narcist zich niet bezighouden met overmatige roddelen of ongenuanceerde karaktermoord. Een niet narcist pakt het probleem rechtstreeks aan.

Vergis je niet, de manier waarop de narcistische moeder spreekt over anderen is de manier waarop ze uiteindelijk over jou zal praten.

3. Een obsessie met haar uiterlijk, evenals een hoog niveau van materialisme en oppervlakkigheid.

Dit zou zich ook kunnen vertalen in een hooghartige zin van intellectuele superioriteit, als de narcist in kwestie meer cerebraal is dan somatische.

Christine Hammond, LMHC (2015), wijst er in haar artikel op het verschil tussen mannelijke en narcistes dat de narciste “gevechten voert met andere vrouwen voor dominantie” en terwijl mannelijke narcisten gebruiken maken van hun charme, samen met hun uiterlijk om hun doelen te bereiken, zullen de vrouwtjes narcisten daarvan gebruiken maken om superioriteit te verkrijgen.

Narcistes passen heel goed bij de ‘femme fatale’ stereotype.

Velen van hen zijn conventioneel aantrekkelijk en, net als de mannelijke somatische narcisten.

Ze gebruiken hun seksualiteit in hun voordeel. Omdat vrouwen in onze samenleving ook worden gesocialiseerd om zichzelf te objectiveren zal de narciste deze sociale norm gebruiken. Haar lichaam, haar sex dient om haar macht te doen gelden met fysieke activa.

Hammond (2015) merkt ook op dat de narcistes de neiging vertonen om te veel geld uit te geven. Hun mannelijke collega’s grijpen meer kans om geld te verkrijgen.

Dit kan leiden tot een zeer materialistische narciste. Zij versiert (zich) graag versiert met de beste designer kleding. Zo’n narciste geeft zich over aan luxe ten koste van haar geliefden. Dikwijls ook laat zich overmatig verzorgen door een rijke stiekeme 2de partner.

Narcistes kunnen ook hun geld ophopen en ook gebruiken als een aanwijzing voor haar superioriteit.

De meer vrouwelijk cerebrale narcist zal haar accumulatie van de geloofsbrieven, graden, en prestaties gebruiken om anderen te controleren en te terroriseren.

Bijvoorbeeld, een narcistische vrouwelijke hoogleraar kan routinematig haar leerlingen onderwerpen aan hypercriticisme, pesten en wrede beschimpingen. Zij doet dit onder het mom van “opbouwende kritiek”. Weet dan dat ze haar meestal richt tot haar meest getalenteerde en briljante studentes in de klas.

Dit komt omdat, ondanks haar eigen expertise en positie van macht, ze nog steeds door een andere vrouw wier intellect de hare zou kunnen overtreffen wordt bedreigd.

 4. Een schaamteloze minachting voor de grenzen van de intieme relaties.

In overeenstemming met de typische narcistische gedrag,  zal de narciste waarschijnlijk een harem van bewonderaars hebben. Die bewonderaars zijn ongeacht hun geslacht.

De harem bestaat uit exen die nooit lijken te verdwijnen. Het zijn bewonderaars die altijd lijken op de loer te liggen in de achtergrond. Ook in haar harem vind je complete vreemden die verstrikt zijn in haar web. Allen dien ze om jaloezie op te roepen in haar romantische partner.

Ze schept liefdes driehoeken met haar wederhelft en andere mannen (of vrouwen, afhankelijk van haar seksuele geaardheid).

De narciste verheugt zich in mannelijke aandacht en over het feit dat ze beschikt over het object van haar verlangen.

Deze sociopate houdt zich bezig met emotionele en / of fysieke ontrouw. Ze is daarover zonder enige wroeging.  Met veel gaslighting en bedrog gericht op haar partner slaagt ze daarin.

Blind en in de wolken is die meestal dol op haar en verwent haar. Haar slachtoffer is zich niet bewust van de omvang van haar ontrouw.

De narcistische moeder gaat ook over de grenzen van haar vrouwelijke vriendschappen. Terloops probeert ze ook om “een stap” te zetten op de partners van haar vrienden.

Ze is teleurgesteld en jaloers als haar “verleiding” mislukt. Ze is betoeterd wanneer haar vrienden genieten van meer aandacht van hun partners dan zij doet.

Narcistische moeders doorgelicht: Het verraad is ongelooflijk pijnlijk.

Haar observerende blik is een duidelijk teken van hoe ver de narciste kan gaan. Die observaties bevredigen haar pathologisch gevoel.

Wat te doen als je vermoedt dat je te maken hebt met een vrouwelijke narciste?

Als je te maken hebt met een vrouwelijke kwaadaardige narcist in een vriendschap, in de familie, een relatie of op het werk, wees op je hoede.

Vergeet niet dat ze elk moment kunnen “draaien” van mening.  Dus laat je niet misleiden door te denken dat je ooit de uitzondering bent op hun interpersoonlijke uitbuiting.

Als je te maken hebt met een narciste op de werkvloer gebruik dan jouw e-mail. Het is wijs om zo veel mogelijk te documenteren.

Vertel hen in het begin van een ontluikende relatie geen persoonlijke informatie. Immers later zal die tegen jou gebruikt worden wanneer die wordt onthuld.

Dit is ook een uitstekende manier om narcisten te ontmoedigen om met je te daten. Bovendien kan het haar ‘ware’ aard sneller zichtbaar maken, hetzij in een relatie of vriendschap.

Het is niet omdat een man een kind heeft of een vrouw dat hij daarom een fatsoenlijk persoon is. We hebben narcistische moeders doorgelicht en het imago dat ze naar buiten verspreiden strookt niet met hoe ze in het gezin zijn.

Je mag niet vergeten dat de giftige persoon zal proberen om smaad te vertellen over jou. Hij zal hen overtuigen dat jij degene bent die kwaad spreekt over hen. Dat is dan ook de reden waarom alles wat je tegen hen zegt tegen je gebruikt zal worden.

Hoe in actie komen als je vermoedt dat je te maken hebt met een vrouwelijke narciste?

Als een narciste al haar tijd wil doorbrengen met jou en je onder druk zet om voortdurend tijd met haar door te brengen, verminder dan langzaam de communicatie tot ze helemaal miniem wordt.

Als je aan een narciste grenzen stelt zal ze je alles vertellen wat je moet weten.

De meeste narcisten kunnen niet verdragen te worden genegeerd; ze vinden dat ze het recht hebben op jouw voortdurende aandacht. Dus ze zullen blijven aanhoudende inspanningen doen. Ze stoppen niet totdat ze krijgen wat ze willen. Daarna zullen ze proberen je te saboteren als ze falen.

Een vrouwelijke vriendin of moeder heeft de neiging om geruchten te verspreiden of zich bezig te houden met roddelen. Als je dat merkt, hou dan de interactie zo kort mogelijk en excuseer je.

Het maakt hen ongemakkelijk wanneer ze een doel niet zo gemakkelijk bereiken.  Dat betekent dat er iets meer kracht is bij hun slachtoffer dan verwacht. Narcisten zijn aan de luie kant.

Als je wordt besmeurd door een narcistische moeder, leg dan rustig de feiten van de situatie uit aan je vrienden. Daarna neem je kennis voor wie opkomt voor jou. Je ziet wie gelooft in de narciste en zich kan ontwikkelen tot een vliegende aap.

Hoe ageren als je vermoedt dat je te maken hebt met een narciste?

Maak je los van de groep van narcisten en breek met de mensen die  je niet ondersteunen en verdedigen.

Blijf kalm wanneer een vrouwelijke narciste je probeert te provoceren; jouw onverschilligheid en moed in het gezicht van hun bedreigingen of beledigingen is eigenlijk je grootste ‘gereedschap’ tegen hun tactiek.

Vergeet niet dat in de aanwezigheid van een overtuigende narcist(e) of sociopaat, er altijd wel een paar mensen zullen zijn die je voor de gek gehouden.

Laat je energie niet verspillen aan het proberen om hen te overtuigen.

Als de narcist(e) bepaalde vrienden gemakkelijk voor de gek kunnen houden dan verdienen die eigenlijk jouw vriendschap niet.

U zult merken dat ze de waarheid uiteindelijk zelf zullen onthullen. Als ze doorgaan met hun narcistisch gedrag onthullen ze het mogelijk zelf. Ze zullen merken dat ze kozen voor de nep-vriend die kan van mening veranderen op elk gewenst moment.

Laat je niet inpakken door vleierij of charme in het vroege stadia van interactie. Als het echt is, zal het opnieuw worden gegeven als positieve terugkoppeling tijdens jouw vriendschap of relatie. Om die reden zal  je niet worden overrompeld door een plotselinge persoonlijkheidsverandering.

Vergeet niet dat de grootste angst van een narcistische moeder is te worden ontdekt.

Als de narcist(e) een slachtoffer ontmoet die ze niet kunnen controleren vinden ze dat verschrikkelijk.

Zolang je diep bent geworteld in je eigen zelfbevestiging, kan geen enkel narcist – vrouw of man — moeder of vader echt gebruikmaken van de aantasting van jouw reputatie of vriendschappen.  Ze weten dat je uiteindelijk geen verlies hebt van dergelijke ontrouwe vrienden.

Zij weten ook diep van binnen, terwijl  ze hun hele leven zullen proberen om hun valse imago te beschermen dat jouw eigen integriteit zal blijven voor zichzelf spreken.

Heb je nog meer kenmerken of specifieke ervaringen met een narcistische moeder? Heb jij al voldoende narcistische moeders doorgelicht? Weet je dat jouw inbreng anderen kan helpen. Laat ze daarom weten wat jouw mening is in de commentaren. We zullen graag reageren.

Referenties.

Centifanti, LCM, Fanti, KA, Thomson, ND, Demetriou, V., & Anastassiou-Hadjicharalambous, X. (2015). zich door Callous emotieloze Trekken, Peers en Parental opperbestier. Gedragswetenschappen5 (4), 518-536. Soorten Relationele agressie bij meisjes onderscheiden

Bressert, S. 2016. Psych Central . 18 mei 2017, van Antisociale persoonlijkheidsstoornis symptomen.

Hammond, 2015, juli 2. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten. Ontvangen 24 juli 2017

De Canonville, CL 2014, 10 november.  De typische narcistische vrouw als vriend. 24 juli 2017

Lancer, D. 2016, november 10.  van Hebt u te maken met een sociopaat of een narcist? 24 juli 2017,

Powell, W. (2015 3 februari). 10 manieren om narcisten te ontmoedigen om jou te daten

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees