narcistische moeder

Onze moeder is onze eerste liefde. Zij is onze kennismaking met het leven en met onszelf. Zij is meestal onze reddingslijn voor veiligheid. We leren in eerste instantie over onszelf. Daarna ontdekken we onze wereld door interacties met haar. De kenmerken van narcistische moeders zijn volledig verschillend van de niet gestoorde moeders.

We verlangen natuurlijk naar haar fysieke en emotionele voeding. Daarom zoeken we haar aanraking, haar glimlach en haar bescherming. Dat is een natuurlijke reflex die mee aan de basis ligt van onze loyaliteit. Deze reflex diende voor onze overleving. 

Haar empathische weerspiegeling van onze gevoelens, wensen en behoeften informeert ons wie we zijn.

Het geeft ons ook het gevoel als kind dat we waarde hebben. (en een identiteitsgevoel)

Een narcistische moeder die zich niet kan inleven, beschadigt de gezonde psychologische ontwikkeling van haar kinderen.

Deze presentatie bevat afbeeldingen die zijn gebruikt onder een Creatieve Commons-licentie.

@narcismeHelp

Elke persoon die een ‘gewelddadige’ moeder heeft (emotioneel en/of fysiek) moet dit lezen.

De narcistische moeder ontkent alles.

Er is altijd een gemakkelijk excuus of een verklaring. Wreedheden worden geformuleerd in liefdevolle termen. Agressieve en vijandige handelingen paraderen als bedachtzaamheid.

Egoïstische manipulaties worden gepresenteerd als cadeau. Kritiek en laster wordt sluw vermomd als zorg. De gewelddadige moeder wil alleen maar wat het beste is voor jou. Ze wil dit alleen maar om u te helpen. Maar dit is niets minder dan geestelijke mishandeling.

De agressieve moeder zegt zelden direct wat ze denkt “dat je onvoldoende bent”.

In plaats daarvan, als u haar vertelt dat je iets goeds hebt gedaan, antwoordt ze met iets wat je broer deed dat beter was.  Of ze negeert u gewoon. Mogelijk dat zij u hoort zonder iets te zeggen.

Dan een korte tijd later doet ze iets wreed, omdat je zo zou begrijpen dat je niet boven jezelf moet uitstijgen. Je krijgt nooit geen bekrachtiging van haar.

De gewelddadige moeder zal nauwkeurig tussen de oorzaak “uw vreugde in je prestatie” en het effect “het weigeren om u de auto uit te lenen bijvoorbeeld om naar de prijsuitreiking te gaan”  voldoende tijd laten dat iemand die niet haar misbruik beseft nooit de verbinding zou geloven. Ze is een verborgen narcist.

Suggesties, vragen of commentaar? Ik hoor het graag.