Wat heeft trauma in kindertijd met narcisme te maken? +video

Wat heeft trauma in kindertijd met narcisme te maken? +video

Zoveel mensen vragen me vaak: ‘Heeft mijn jeugd eraan bijgedragen dat ik op narcistische manier ben mishandeld?’ Wat is het gevolg van trauma in de kindertijd met narcisme? Het antwoord is een volmondig ‘ja’.

‘Had mijn jeugd iets te maken met mij als volwassen narcistisch misbruikt persoon?’ Misschien heb je het verband gelegd tussen een pijnlijke jeugd en het onderhouden van narcistische mishandeling als volwassene.

Misschien is mishandeling alles wat je ooit hebt gekend, een trauma in de kindertijd met narcisme dat je niet echt beseft.

Of misschien was er iets subtielers aan de gang dat je vatbaar maakte voor narcisten zonder dat je zelfs begrijpt wat dat zou kunnen zijn.

Is dat te weten genoeg om uit de gruwelen van narcistisch misbruik te geraken?

Als je met trauma in de vroege kinderjaren werd geconfronteerd, waaronder grote problemen met ouder-kindproblemen in uw gezin van herkomst dan heb je veel kans op problemen in je later leven. Zie artikel over vroegkinderlijk trauma en de ACE schaal.

Naast trauma ontwikkelt het kind coping-mechanisme om met de narcistische omgeving om te gaan.

Met ouders die meerdere en ernstige psychologische problemen vertoonden, vormt het kind de eerste vijf jaar coping-mechanismen om de koude, afwijzende, narcistische beledigende omgeving te kunnen overleven.

Die vroeg aangeleerde coping-mechanismen zijn later een blokkade voor het ontwikkelen van liefdevolle relaties.

Met de persoonlijkheden van de ouders die abnormaal waren, identificeerde het kind zich via een zogenaamd existentieel criterium dat een weerspiegeling was van hun opvoedingsstijlen: autoritair, afwijzend en traumatisch voor hem als kind.

Deze opvoedingsstijlen hebben een directe invloed op de vorming van het persoonlijkheidstype van het kind. Die kenmerken zijn dan ook introversie, vriendelijkheid en diepe empathie voor geesteszieken.

Helaas maakt hoge angst, gekenmerkt door periodes van intense eenzaamheid en depressie, deel uit van zijn persoonlijkheidsontwikkeling.

Natuurlijk heeft dit kind professionele hulp nodig (zie boek van Kwetsuur tot lidteken.) en dient het zo snel mogelijk in een trauma sensitieve omgeving opgevoed te worden.

Emotionele verwaarlozing in de kindertijd.

Dit gebeurt wanneer uw ouders niet voldoende reageren op uw emoties en emotionele behoeften terwijl ze u opvoeden.

Dit stuurt jou, een kind, een subtiele boodschap: “Je gevoelens doen er niet toe.” Kinderen die dit bericht ontvangen, drukken hun gevoelens automatisch naar beneden, waardoor ze in feite worden afgeschermd, zodat ze er geen last van zullen hebben.

Hierdoor kun je het misschien redden in je ouderlijk huis, maar als je volwassen bent, veroorzaakt het blokkeren van je gevoelens allerlei problemen in je leven.

Je gevoelens afschermen is in feite een recept om je tijdens je volwassen leven niet verbonden en onvervuld te voelen.

Het maakt emoties verwarrend. Je gevoelens afschermen zorgt ervoor dat je relaties essentiële connectie ontbreken. Ook voel je je minder belangrijk, minder waardevol en minder geldig dan andere mensen.

Narcistische ouders zijn een belangrijke bron van emotionele verwaarlozing bij kinderen.

Narcistische ouders zijn niet in staat de ware aard van hun kinderen te zien of emotioneel op hen te reageren. Ze proberen in hun eigen behoeften te voorzien. Maar ze zijn niet in staat om zich emotioneel aan iemand te geven, en dat geldt ook voor hun kinderen. Dus kinderen van narcistische ouders worden vaak genegeerd of ontmoedigd.

Het is een startpunt, maar niet het complete antwoord.

Echte genezing en oplossing kan alleen komen door het corrigeren van de traumatische emotionele innerlijke indrukken van onze jeugd.

Omdat we dan een solide en gezonde innerlijke identiteit kunnen hebben die niet langer vatbaar is voor misbruik.

Door deze zeer belangrijke video zul je begrijpen hoe je jeugd je heeft ingesteld voor misbruik. Ook hoe je echt kunt genezen, zelfs als gezonde relaties, liefde en verbondenheid nooit voor jou zijn gemodelleerd.

Ik wil je helpen vitale fysiologische waarheden te begrijpen over hoe je vermogen om met stress om te gaan zich als een kind vormde.

Wanneer de ouders emotioneel hun kinderen verwaarlozen, worden de verschillende niveaus van gevoeligheid van de kinderen gecombineerd met de verschillende manieren waarop de emotionele verwaarlozing op elk kind overkomt.

Iemand kan opgroeien met de strijd van een zondebok en een andere broer of zus kan eindigen met narcisme. Dit kan dus beide kanten opgaan als gevolg van trauma in de kindertijd met een narcist.

Hoe dit vermogen om met stress om te gaan kan zijn aangetast.

Wat een aangetast vermogen om om te gaan met trauma te maken heeft met het onderhouden van trauma als volwassene.

Ik weet dat dit enkele zeer belangrijke vragen voor je zal beantwoorden. Bovendien zal het je ook toestaan om te leren hoe je van deze breuken en trauma’s vandaag kunt helen.

Oké, dus voordat we beginnen, wil ik je eraan herinneren dat als je je nog niet narcisme.blog volgt, doe dat dan nu.

En als je deze video goed vindt, zorg er dan voor dat je op de like-knop klikt.

Er is zoveel waarop we dieper kunnen ingaan, maar ik wil de belangrijkste punten bespreken.

Dit is van vitaal belang omdat ik geloof dat we tientallen jaren in therapie kunnen doorbrengen zonder resultaat, als we niet gewoon meteen doorhakken naar de kern.

Op onze website vind je tientallen artikels over narcistisch ouderschap

Hier wil ik het vooral hebben over onze verminderde emotionele ontwikkeling als kinderen wanneer we narcistisch ouderschap of trauma hebben meegemaakt in onze kinderjaren.

Hoe trauma en complex trauma in onze kinderjaren ons in de rij heeft geplaatst voor narcistisch misbruik.

Evenals hoe je echt complex trauma kunt genezen met het Engelstalige programma van Melanie Tonia Evans.

Voordat ik uitleg geef over het trauma dat we in onze kindertijd hebben gekregen, laten we eerst enkele fundamentele afspraken maken over trauma die vind je in de volgende video.

Vragen, suggesties of commentaar. Ik hoor het graag. Sharing is caring.

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Lees meer

innerlijke kind