Het isolement van het slachtoffer van de narcist doorbreken.

isolement van het slachtoffer

Misbruik resulteert bij een persoon dat hij geïsoleerd raakt van de steun van zijn of haar netwerk, met inbegrip van vrienden en familie.

De NPD gebruikt een techniek van isolement van het slachtoffer om controle over de mensen die het dichtst bij hen staan te behouden. Dat doet hij door verdeel en heers. Een van de effectiefste manieren om een gewelddadige cyclus te behouden is ervoor te zorgen dat er geen toegang meer is tot steun van buitenaf door het isolement van het slachtoffer systematisch te organiseren.

Mensen die sociale rivalen vertegenwoordigen voor de narcist worden vaak bekritiseerd. Ook als er een nauwe relatie met niet-NPD’s onderhouden wordt wordt dat vaak bekritiseerd. Ze worden zwart gemaakt en die vrienden zijn dan ook ongewenst. De niet-NPD wordt gewaarschuwd om weg te blijven.

Vaak zijn degenen die het slachtoffer zijn van misbruik gewillig in het isolement.

Omdat ze bang zijn voor als ze uitreiken naar anderen dat er met hen iets gaat gebeuren aanvaarden ze het isolement. Bovendien gaat niemand hen toch geloven?  Dus is dat erg ontgoochelend vooral als dat zo is bij familie. Worden er gênante roddels verspreid over hen?

Anderen kunnen proberen om in te grijpen in een contraproductieve manier. De dader kan te weten komen dat er gepraat wordt met anderen en hen daarvoor bestraffen.

Voorbeelden van isolement van het slachtoffer.

Een vrouw is bang om een avond met haar vrienden uit te gaan.  Gesteld dat ze dat toch doet weet ze dat haar man jaloers is op de relatie die ze heeft met hen. Daarom is ze bang voor hoe hij zal reageren als ze thuiskomt.

Dat bang zijn, bevordert het isolement van het slachtoffer. Vrienden en kennissen vragen zich af wat er scheelt.

Een man is bang om zijn ouders te bellen over lange afstand, omdat hij weet dat zijn vrouw jaloers is op hen en zal klagen over de kosten. Het niet meer kunnen bellen met de ouders betekent een emotioneel isolement van het slachtoffer. Het zijn tenslotte zijn ouders.

Een jong meisje is bang om tijd door te brengen met collega’s. Omdat ze zich schaamt voor haar familie misbruik gaat ze zichzelf isoleren, zodat anderen niet weten wat er in haar huis plaatsgrijpt.

Ze kunnen dan ook geen vragen stellen wanneer ze symptomen zien van misbruik. Maar die sociale desintegratie brengt op zich al fysieke en geestelijke gezondheidsproblemen.

Een moeder van een meisje dat zelfmoord heeft geprobeerd gaat niet naar sociale bijeenkomsten, want ze is bang dat mensen zouden kunnen vragen hoe het komt dat haar dochter dat doet. De moeder maakt zich grote zorgen wat haar in een isolement brengt.

Een man zal niet met anderen over het misbruik van zijn narcistische vrouw spreken. In het bijzonder vreest hij dat hij er zwak zal uitzien en daardoor mensen afstoten.

Wat je niet moet doen als je leeft met een narcist!

Denk niet dat je de enige persoon in de wereld bent die gaat door wat je meemaakt. Schaam je niet voor uw situatie. Geef jezelf niet de schuld voor iemand anders slecht gedrag. Laat je niet in een isolement brengen.

Wat moeten je kunt doen als je leeft met een narcist!

Denk eraan dat er miljoenen mensen zijn die een gelijkaardige situatie meemaken. Zoek mensen die begrijpen wat NPD-persoonlijkheidsstoornis is.  Die bovendien door hun eigen ervaringen de invloed kennen van isolement van een slachtoffer. Ervaringsdeskundige begrijpen wat je doormaakt.

Zoek een vriend, therapeut, coach of mentor op wie je kunt vertrouwen en bezoek ze regelmatig. Kies de minste van twee kwaden – Het is moeilijk om de stilte te doorbreken, maar het is nog moeilijker om alleen te strijden. Je zult een grote moed nodig hebben om het niet op te geven.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!