Ken je het Jekyll en Hyde karakter van de narcist?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand … de narcist wil de eerlijkste gevonden worden van allen.

Ik beschouw vaak de narcistische persoonlijkheid als vergelijkbaar met de Jekyll en Hyde karakter. Dat zijn twee tegenover elkaar gelegen zijden van een schaal die nooit een evenwicht vindt. Wanneer je betrokken wordt bij een narcistische persoonlijkheid, lijkt er nooit een evenwicht te zijn in de relatie.

Relaties of omgang met mensen met NPD hebben een enorme invloed op ons welzijn. Er is ten gevolge hun stoornis een giftige hoeveelheid energie die deze interacties kan produceren.

De narcistische persoonlijkheid is bedreven in bedrog.  Bovendien is hij een meester in misleiding. Immers ze zullen er altijd in slagen om de juiste hoek met de vinger te draaien. Daardoor kunnen ze de schuld van zichzelf weg wijzen. Anderen worden verantwoordelijk gehouden voor hun verkeerde handelingen.

De narcistische persoonlijkheid heeft een buitengewone zelfabsorptie.

De typische narcistische persoonlijkheid wordt vaak gezien als zijnde geassocieerd met zelf-absorptie., Maar dat is niet alles.  De volledige omvang van de kenmerken die associëren met dit type persoon zijn veel extremer.

Zoals met de meeste dingen, is er een narcistisch spectrum. Sommigen zullen milde symptomen van narcisme hebben. Daarentegen kunnen anderen zich sterk identificeren met een zeer ongewoon zelfbeeld.

Ik geloof dat de meerderheid van ons enkele eigenschappen van de narcistische persoonlijkheid type hebben. Vooral, omdat we niet altijd in staat of bereid zijn om de volle waarheid van wie we zijn in te zien. We duwen onszelf omhoog.

We bouwen onszelf een imago.  Vaak zijn de adviezen over onszelf een beetje onrealistisch.

Die adviezen zijn niet volledig afgestemd op onze authentieke zelf.

Hoewel een narcist wordt gezien als zijnde “in liefde met zichzelf,” is het vaker het geval dat ze alleen verliefd zijn op het idyllische beeld van zichzelf. 

Zij kunnen dat idyllische beeld  precies waarnemen. In alle geval hebben ze de wens dat dat de waarheid was.

Diep in de psyche van een narcistische persoonlijkheid leven zelfdestructieve en verlammende twijfels. Dit is als gevolg van een in heel hoge mate laag gevoel van eigenwaarde.

Een narcist is vaak het kind van narcistische ouders., Maar dat is zeker niet steeds het geval. Sommigen hebben hun eigenwaarde opgebouwd door het kind te vertellen hoe speciaal, geweldig en begaafd het kind is. Dit soort opvoeding kan een aanleiding zijn.

Zeker als ze ook vertellen hoe dat kind gemaakt is om grote dingen te doen., Maar boden deze ouders geen solide basis of de stabiliteit van waar het kind zou kunnen functioneren.

De ouders van een narcist zijn vaak zo met zichzelf bezig. Daarom hebben ze alleen aandacht voor het kind wanneer het kind perfect geschikt is voor hun behoeften. Dat is buitengewoon voorwaardelijke liefde.

Dus, het kind groeit op met heel weinig liefde en aandacht.  Toch verwacht de ouder veel liefde en aandacht ten nadele van het kind.

Het zeer groot ego van de narcistische persoonlijkheid.

De typische narcistische persoonlijkheid geeft zichzelf een grandioos advies. Vaak zien zichzelf als superieur en veel beter dan anderen.

Ze hebben vaak een zeer groot ego als gevolg van hun superieure geloof over zichzelf. Narcisten kunnen zeer charismatisch en charmant zijn. Ze zijn in staat anderen te boeien, omdat ze in staat zijn om anderen te manipuleren voor hun eigen behoeften.

Het begin van een relatie met een narcist kan voelen als een verslavend en bedwelmend sprookje.  Dan speelt de narcist het spel van de charmante prins. Hun partners persoonlijkheid wordt volledig weggeveegd.

Narcisten zullen verliefd worden op wat hun ideaal lijkt te zijn.

Ze zien een uiterlijk en denken die persoon te kunnen veranderen volgens hun behoeften.  Daarnaast willen de narcisten zeer snel vooruitgang maken. Naarmate de tijd verstrijkt en hun partner de waarheid gaat zien hoe ze eigenlijk zijn kunnen de problemen snel ontstaan.

Ze ontwaken. En dan begint de relatie af te breken.

Als de partner van een narcist probeert de problemen aan te pakken, zal de narcist tot volledige ontkenning overgaan.

Dat leidt vaak dat hun partner hen aanvalt met beschuldigingen. Dat is een slechte poging om zich te verdedigen. Ook kan hij gaan voor de kwetsbare gevoelige aanpak.

Een narcist zal altijd juist zij. Je argumenten zijn zinloos als je in een soort van debat geraakt over fouten.

Als het gaat om goed of fout heeft een narcist een impulsief verlangen om ervoor te zorgen dat ze gelijk hebben, ongeacht de kosten. Als ze daardoor hun vrienden, familie of relaties verliezen zullen ze meestal liever lijden onder de gevolgen van het verlies in plaats van toe te geven dat ze verkeerd zijn.

Ze zullen echter vooraf een defensieve en vernietigende slag beraamd hebben.

Een narcist zal in principe een rollenspel acteren. Hij reageert op elke manipulatieve manier die het beste antwoord garandeert. Als ze met een sterke, vastberaden en onafhankelijk persoon te doen hebben veranderen ze naar de rol van een gevoelige, liefdevolle, zorgzame en kwetsbare persoon.

Als ze met een co-dependent persoonlijkheidstype te doen hebben, zullen ze waarschijnlijk verhuizen naar de rol van de agressor.

Er kan verwarring ontstaan bij het identificeren van een narcist.

Immers is het heel gezond om eigenliefde, eigenwaarde, eigen verlangens, wensen en behoeften te hebben. Uw aandacht zou feitelijk 51% dienen gericht te zijn op jezelf.

Ook, omdat we veel waarde moeten hechten  aan onszelf. Het is ook een gebrek aan eigenwaarde diep van binnen die ons kwetsbaar maakt voor de narcist.

Echter, wanneer zo’n grandioos masker voortkomt uit een interne kwetsuur kan daardoor een narcistische persoonlijkheid ontstaan.

Bijvoorbeeld van zelfhaat, een laag zelfbeeld en diepgewortelde onzekerheid die nog niet is genezen. Wanneer iemand andermans bewondering en validatie nodig heeft om zichzelf goed te voelen kan een aanleiding zijn om dat masker in te prenten.

Iedereen houdt ervan om het gevoel te hebben alsof ze belangrijk en waardig zijn. In het bijzonder heeft de narcist een onrealistisch beeld van zichzelf.  Hij vereist de onmogelijkheid om voortdurend andere mensen om zich heen te hebben.

De partners dienen dan dit beeld te stimuleren. Bovenop dienen ze hun adviezen goed te keuren. Daarbij hebben ze het enige doel dat hun gevoel van waardigheid hoog blijft.

Als ze niet bereiken dat ze regelmatig goedkeuring krijgen van anderen zullen ze zeker te luid spreken. Bovendien is dit het geval als ze worden bekritiseerd. In  het bijzonder verliezen ze hun al fragiele vermeende eigenwaarde.

Een narcist zal een andere persoon hun energie aftappen als zij dat toelaat.

Net als een vampier zullen ze het leven van hun partner wegzuigen.  Ze willen hun partner zwak want dan is de partner veel gemakkelijker te manipuleren. Alle energie die wordt afgenomen van jou zal het ego van de narcist vergroten.

Dit past bij de narcist die zijn slaven stevig houdt waar ze volgens hem moeten zitten. Dan geniet hij als hij kan neerkijken.

Ze zullen vaak verbaal een andere persoon aanvallen door beledigingen en vernederingen om ze te  verwarren en gedesoriënteerd te maken. Daardoor kunnen ze zich gemakkelijk overgeven en dit houdt de illusie sterk in de geest van de narcist dat ze de meer krachtige en aanzienlijk beter mens zijn.

Een narcist zal proberen hun tegenstander diep in de chaos te houden. Door die chaos blijven ze ondergedompeld en zijn ze bereid om de neiging van de narcist te beantwoorden. Het betreft zowel hun vraag naar een behoeftige aandacht en  als hun veeleisende verzoeken.

Kennis over narcisme is macht.

Hoe meer we weten over een fenomeen narcisme hoe meer kans we hebben om het te begrijpen. Dan gaan we er in alle geval beter mee omgaan.

Dat is wanneer we in staat zijn om alle stappen die nodig zijn om ons te beschermen en voor te bereiden op ons nemen, zodat de narcist niet langer ons verward kan vasthouden in hun plakkerig en eindeloos gesponnen web van leugens.

Een relatie beëindigen met een narcist is vaak moeilijk om snel te bereiken.

Ook zullen ze smeken, pleiten, overtuigen, charmeren. Daarnaast zullen ze elke truc gebruiken om de andere persoon terug te plaatsen in de veiligheid van hun web.

Een relatie met een narcist kan emotioneel verontrustend zijn. Het geeft net het gevoel als rijden op een achtbaan. Uw leven ontspoort van het ene uiterste naar het andere uiterste.

Wanneer een narcist alle aandacht krijgt dan zal zijn leven groot zijn. Zij zullen zich echter op hun gelukkigst voelen, maar zodra dit vermindert zullen ze snel de situatie manipuleren.  Dan kan de rol van charmeur vervangen worden zelfs door een agressor te spelen.

Als er sprake is van bezorgdheid voor de emotionele of fysieke veiligheid, is het altijd het best om hulp afzonderlijk te zoeken.

Een relatie of interactie met een narcist is een illusie.  Immers niets is bij een narcist eigenlijk zoals het lijkt. Hun innerlijke waarheid blijft diep verborgen.

Bovendien zullen ze alleen onthullen wat ze nauwkeurig kiezen om te laten zien.

De sleutel is om te begrijpen waarom de relatie tussen jou en de narcist heeft plaatsgevonden. Daarbij dien je te herkennen waarom de aantrekkingskracht zo sterk was. Je dient nog zo veel te leren over een narcistische persoonlijkheid als mogelijk.

Alleen dan kun je goede informatieve beslissingen nemen over de huidige relatie. Zo moet je  ook om op jouw hoede te zijn om niet nog een keer te hervallen op een andere narcist of dezelfde.

Disclaimer.

Voor iedereen die vindt dat zij verdere informatie of hulp nodig hebben voor zichzelf, of voor iemand die ze kennen, is er meer informatie te vinden bij psychotherapeuten en psychiaters.

Dit artikel is alleen maar een algemene aanpak van het type narcistische persoonlijkheid. Inmiddels  is er hulp beschikbaar voor meer gedetailleerde uitleg of ondersteuning.

Het narcistisch Masker.

Voor degenen die zijn getroffen door een relatie met een narcist kon je niet eerder de tekenen zien. Probeer je daarom niet verantwoordelijk te voelen door je dwaas te voelen.  Voel je daarom niet dwaas.

Een narcist ontwikkelde magnetiserende kwaliteiten.  Bovendien heeft hij  een verleidelijke charme dat zij nodig hebben om het masker te dragen. Zo kunnen ze nooit in twijfel getrokken worden.

Een spel van manipulatie is gespeeld. Dan is de enige manier om het spel te beëindigen om het zelfvertrouwen terug te krijgen.  Boven op moet je de controle over jezelf terug nemen.

Enkele belangrijke kenmerken van een narcist zijn:

Charismatisch
Charmant
Controlerend
Bedriegend 
Opgeblazen zelfperceptie
Maakt drama / over dramatisch
graag in de schijnwerpers
accentueren van hun prestaties
vereist constante bewondering
neemt voordeel van anderen
compulsieve leugenaar
kan niet omgaan met kritiek
raakt gemakkelijk gewond — gekwetst
Buitengewoon jaloers
sterk oppervlakkig 
verlangen naar macht
begrijpt moeilijk de emoties van anderen
Gebrek aan empathie
controle nodig
wanhopig Gedrag
Middelpunt van de aandacht
onauthentiek
Uiterst dominant
aandacht vragend

Als je dat wenst, eventueel om een uitkomst te vinden voor een situatie, kunnen we er praten wanneer je me bevriendt op Facebook of me een e-mail (mie.declercq@gmail.com) zendt.

Like en share dit artikel om jouw vrienden en kennissen ook dit voordeel te geven.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees