vriendelijk bewustzijn over jezelf en je trauma na misbruik door een narcist voor narcisme.blog

Heb je Ptss?

De ontrafeling van wat je hebt meegemaakt als slachtoffer van een narcist begint wanneer we ons bewust worden van wat er echt aan de hand is in ons lichaam en onze geest.

In plaats van te leven in onze beschermende mechanismen, beginnen we ze op te merken. Daarom bent u in eerste instantie misschien geneigd om deze delen van uzelf te beoordelen, maar dat is niet het doel van dit werk.

In plaats daarvan beginnen we een vriendelijk en nieuwsgierig bewustzijn te ontwikkelen van wat er gaande is. Dus als we veroordelend of boos worden op onszelf in dit proces, nemen we dat op in ons vriendelijke bewustzijn.

Wanneer we aan het trauma werken, is het belangrijk om aandacht te schenken aan ons lichaam (hart, spieren, darm), die veel van hun eigen wijsheid hebben.

Probeer de plaatsen in je lichaam op te merken die pijn doen. Wellicht heb je ze jaren of maanden verdoofd om aan de eisen van de narcist te kunnen voldoen.

Het is frustrerend om te communiceren met lichaamssensaties zoals “gevoelloosheid” of “spanning”, maar we kunnen beginnen met de wetenschap dat ons lichaam die verdediging opricht om ons te beschermen tegen enkele echt overweldigende dingen.

Door deze nobele poging te erkennen, kunnen we beginnen om veel zorg en vriendelijkheid aan deze sensaties te bieden.

Omdat psychologische misbruikers je emoties minimaliseren en afwijzen, is het in dit proces vrij gewoon om te denken “Dit is stom” of “Ik verzin alles” of “Ik ben de schuldige”.

Wat is er mis met mij?

Het kan zelfs zo zijn dat je veel genezing hebt ervaren vanuit de instelling “Wat is er mis met mij?”. Nogmaals, neem deze gewoon op in je vriendelijke bewustzijn.

Noem dit deel van jezelf, maat, kameraad, mijn kleine meisje of jongen enz.

Het zal in het begin niet gemakkelijk zijn, omdat deze angsten en twijfels diep in je denken zijn geëtst. Maar als je deze gedachten elke dag omarmt, zal het bewustzijn sterker worden.

De meeste narcisten gaan niet in therapie.

Ze zitten vol van schaamte en kunnen hun leegte niet vriendelijk omhelzen, stel dat ze er bewust van worden. Daarom kunnen ze ook geen vriendelijk bewustzijn ontwikkelen om trauma te verbeteren. De enkele keer dat ze in therapie gaan is als ze de rechtbank hen verplicht.

Narcisten denken tenslotte niet dat er iets mis met hen is. Daarom is herstel van narcistische mishandeling meestal in het voordeel van de misbruikte partner, het misbruikte kind of de misbruikte geliefde.

Als je een relatie hebt met een narcist, is het belangrijk om professionele hulp en ondersteuning te zoeken om je zelfvertrouwen te herstellen en je zelfrespect te herstellen.

Houd in gedachten dat je beter bent dan je denkt te zijn.

De voortdurende tegenslag van de NPD-persoon heeft je zelfvertrouwen doen afnemen en je onwaardig laten voelen, maar dat doe je niet verder. Dat is zelf-sabotage. Je bent het slachtoffer van misbruik. Het is echt mogelijk om een einde te maken aan die negatieve programmering door de narcist.

Zoek een beroepsbeoefenaar in de geestelijke gezondheidszorg die speciaal is getraind in het traumaherstel.

De bedoeling is om te helpen bij genezing door narcistische mishandeling.

Als je de relatie niet kunt verlaten, kan een therapeut je helpen effectief te leren communiceren en grenzen stellen, zodat de narcist niet langer misbruik van je kan maken en jij je angst voor hem overwint.

Als alternatief of supplement heb je nu ook de optie van het Engelstalige NARP programma.

Hoe verloopt het bewustzijn bij jou over wat er met jou en je lichaam is gebeurd gedurende het narcistisch misbruik. Was er sprake van verlies aan identiteit? Hoe ben je erin geslaagd om van je gevoelens voor de narcist los te komen?

Heb je vragen? Ik zie er naar uit.

Annemie Persyn Declercq.
Orthopedagoge

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze prive Support group VKoN. Lees eerst de info vooraleer uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

You may also like...

1 Comment

  1. Hannie van Ieperen

    Soms gaan narcisten wel in therapie, meestal om een goede indruk te maken naar de buitenwereld. Ze kiezen dan wel een argeloze therapeut die er in trapt en ze bevestigd. Een kritische therapeut zullen ze nooit nemen. Ik heb er destijds een therapeut gehad die hem door had. Ik was die man zo dankbaar…..eindelijk werd ik gehoord.

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!