Geleerde hulpeloosheid bij kinderen – hoe belemmert het gezond herstel?

Een mens heeft veel opties om op stress te reageren. Voor sommigen is het angst en apathie, iemand wordt opgewonden en agressiever, of andersom, hulpeloos en apathisch. Dat is een reactie waar we het vandaag over willen hebben: geleerde hulpeloosheid bij kinderen.

Geleerde of verworven hulpeloosheid bij kinderen is een menselijke toestand waarbij een persoon niets doet om zijn of haar welzijn te verbeteren, ondanks het vermogen.

Met andere woorden, het is iemands diepe vertrouwen in zijn onvermogen om met een bepaalde gebeurtenis of met zijn leven in het algemeen om te gaan.

In het geval van kinderen manifesteert zich aangeleerde hulpeloosheid het vaakst als gevolg van overbezorgdheid. Wanneer ouders het kind niet de mogelijkheid geven om initiatief en verantwoordelijkheid te tonen, maar alles voor hen proberen te beslissen.

Overbezorgdheid is vooral gevaarlijk in stressvolle situaties.

Ik heb herhaaldelijk geschreven dat een kind geholpen moet worden door traumatische ervaringen, we moeten emoties begrijpen, we kunnen de kinderen niet afsluiten van de stress in de omgeving door te veel voogdij, want dat zorgt voor aangeleerde hulpeloosheid.

Dat betekent niet dat je helemaal niet voor het kind hoeft te zorgen. Integendeel, er zijn, steunen en helpen is een plicht. Maar het ouderschapsproces moet voorzichtig en kalm zijn om het kind geleidelijk terug te brengen naar een staat waar het zelf keuzes en beslissingen kan maken.

U kunt dit project steunen! Meer informatie daarover vind je hier.

Vul de vragenlijst in als je kinderrevalidatie wilt aanvragen bij 

Gen.Camp
— u of uw kind is mishandeld in Ukrainia en hulp nodig heeft.

Wie kan lid worden van Gen.Camp? Kinderen van 6-12 jaar die tekenen van psychisch trauma als gevolg van de oorlog hebben uitgesproken en zo snel mogelijk hulp nodig hebben.

In Spain, a camp was organized for Ukrainian children who suffered from the war

Oekraïense kinderen verwerken oorlogstrauma’s door te tekenen

Educatieve tips en materiaal over werken met kinderen met een oorlogstrauma

NOODHULP OEKRAÏNE


door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees