Een geactiveerd ego wat is dat? +video

Een geactiveerd ego wat is dat? +video

Hoe weet je dat je ego is geactiveerd?

Als je een geactiveerd ego hebt dan ben je defensief en luister je niet meer omdat je probeert te bewijzen dat je “gelijk” hebt. Je hebt intense emoties en hebt het gevoel dat je wilt huilen, gillen of je gewoon overweldigd voelen. Bovendien zeg je dingen die je niet echt meent en je zenuwstelsel is ontregeld. Je blijft het gesprek herhalen en wenste dat je verschillende comebacks had of op de een of andere manier wraak wilt nemen. Daarbij ben je niet langer in staat om luchtig, nieuwsgierig en open te zijn. Je voelt de behoefte om jezelf te beschermen, of anders ga je kapot van binnen.

Het geactiveerd ego krijgt een slechte tik, maar in werkelijkheid is het ego je beschermer.

Het ego vecht om je te beschermen tegen alles waarvan het voelt dat het een bedreiging is.

Ieder mens heeft een ego (of de ‘ik’-identiteit/het zelfconcept dat in de kindertijd is gecreëerd.)

Wanneer het ego wordt geactiveerd, gaat het in de volledige beschermingsmodus. Omdat ons niet is geleerd om met ons ego om te gaan, neemt het ego meestal onmiddellijk de controle over ons gedrag.

We kunnen: uithalen, proberen ons punt te bewijzen, zwijgen, dingen zeggen die we niet menen, of mensen behandelen alsof ze een bedreiging vormen voor ons eigen leven.

Dit kan zoveel schaamte veroorzaken, want wanneer het ego ons gedrag stuurt, voelen we achteraf spijt.

Egowerk is de oefening om bewust te zijn van het geactiveerd ego.

Vervolgens keuzes maken die verder gaan dan de reactie van het ego.

Hoe meer we oefenen om bewust te zijn: “oh, dit is mijn ego”, ademen, pauzeren voordat we reageren – hoe zelfverzekerder we worden.

Dit stelt ons ook in staat om ons bewust te zijn van wanneer andere mensen zich in een ego-activeringsstaat bevinden. We kunnen leren dat hun gedrag niet persoonlijk is, hun reactiviteit is een resultaat van hun eigen innerlijke wereld.

Wanneer we niet worden gezien, niet gehoord, niet begrepen, worden onze ego’s geactiveerd.

Het is zo belangrijk voor ons om te leren hoe we onszelf kunnen zien, horen en begrijpen om ons ego te kalmeren.
Bewust zijn van onze gedachten en het verhaal dat om die gedachte heen gaat. Ik noem het de “ego onzin detector” waar je de gedachte kunt onderscheiden als waarheid of illusie/leugen.

Het ego kun je beschermen tegen het gevoel onwaardig te zijn (een mislukking, egoïstisch, ‘slecht’, wat een coping-reactie is uit het verleden kan zijn) door veroordelend te worden en geen ruimte te geven aan je authentieke zelf dat nieuwsgierig is om het echt te begrijpen. Voortdurende gesprekken en argumenten en mededogen en genezing en liefde voor mijn egobewustzijn is altijd de sleutel om het ego van moment tot moment te deactiveren.

Groeitaken voor zelfgenezing bij traumaherstel!

Mijn grootste strategie die heeft geholpen om mijn ego drastisch te deactiveren, is wat ik mezelf coach via ACT, de 3 N’s: opmerken, benoemen en neutraliseren.

Objectief de gedachten opmerken en noteren.
Ze een naam geven om die scheiding van mezelf toe te staan, en het dan neutraliseren om zijn aanwezigheid te erkennen/accepteren, maar het definieert mij niet.
Dit kan lijken op iets zeggen als: ‘Ik merk dat ik angstige/verontrustende gedachten heb, ik zie je. Ik weet dat je er bent om me te beschermen, maar ik ben veilig. Bedankt voor het komen opdagen, maar ik heb dit.” Het is zo’n krachtige oefening.

De activering van je ego is ook een traumareactie omdat het ego, het zenuwstelsel en het trauma allemaal met elkaar verbonden zijn.

Ik voel mijn ego het actiefst als ik me bedreigd voel, het komt naar boven als een reflex en ik word defensief. Omdat ik heb geleerd de sensatie in mijn lichaam te identificeren, krijg ik een fractie van een seconde de tijd om te kiezen wat er uit mijn mond komt.

Als ik me genegeerd, ondoordacht of erger (voor mij) niet gerespecteerd voel, reageer ik vaak overdreven en haal uit of sluit af. Ook al ben ik me daar nu meer van bewust, het valt me ​​nog steeds vaker op dan ik wil. Dus ik leer meer compassie voor mezelf te hebben als ik deze momenten heb.

Deze zijn een geweldige herinnering om te begrijpen vanuit welke plaats we opereren, vanuit angst en onzekerheid of vanuit de plaats van liefde en overgave.

Ik voel de behoefte om de situatie weer onder controle te krijgen door te “werken”, zelfs als het laat in de nacht is, vooral wanneer de situatie onrechtvaardig is wanneer mensen geen gevolg geven aan beslissingen van de rechtbank. Maar een paar uur later vraag ik me af waarom ik mezelf ziek maak door boos te worden als het niet de tijd is om een ​​oplossing te vinden. Het wordt echter pas echt als ik niet kan slapen. Dan een begin om het ego-werk te doen.

Wanneer je een koudwaterbad neemt, moet je verder gaan dan de gedachten van “kom uit het water” “ik wil dit niet doen” en ademen en verder gaan dan wat je geest wil doen, dus je bent onthecht jezelf van je ego!

Daarom is het zo belangrijk om onze innerlijke kinderwonden te helen. Wanneer we de betekenissen begrijpen die we aan deze gebeurtenissen hechten, hebben we veel betere controle over onze emoties en coping-reactie.

Ik heb een complete gids voor egowerk op deze website, je kunt het vinden met de zoekfunctie of Google “hoe egowerk te doen”.

Terugkomen naar ons centrum waar we in relatie kunnen zijn met deze reacties in plaats van ze weg te duwen, heeft me geholpen. Wanneer je nieuwsgierig kunt worden naar je reactie, nodigt dat uit tot duidelijkheid.

Wanneer heb je het gevoel dat je ego het reactiefst is?

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer


Reacties

Eén reactie op “Een geactiveerd ego wat is dat? +video”

  1. Mariska avatar

    Erg herkenbaar, zowel bij mezelf en anderen.
    Een artikel om over na te denken!

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees