Hoe is de relatie tussen slachtoffer, PTSS symptomen en paranoia?

Enkele cross-sectionele studies van de afgelopen jaren hebben associatie en relatie aangetoond tussen het slachtoffer zijn, PTSS-symptomen en de huidige achtervolgende ideatie – paranoïde (bijvoorbeeld Campbell & Morrison, 2007; Gracie et al. 2007).

Een analyse van een nationaal epidemiologisch onderzoek vond bijvoorbeeld zeer sterke associaties van een waarschijnlijke diagnose van PTSS met paranoïde denken, met een odds ratio van 3,5 voor milde paranoia en een odds ratio van 27 voor sterke paranoia (Freeman et al. 2011).

In dit rapport waar je hier de link vindt onderzoeken ze voor de eerste keer het optreden van paranoia en PTSD.

Het onderzoek vindt plaats in de maanden onmiddellijk na een aanval. Ze onderzoeken hoe paranoïde te onderscheiden is van PTSS. Daarbij bouwen ze verder op cognitieve modellen. Bovendien onderzoeken ze de factoren die ertoe leiden dat PTSS en paranoia in de loop van de tijd blijft bestaan.

Er is een uiterst consistent patroon van de variabelen die zowel paranoia als PTSS voorspellen.

Ik denk dat ik me terecht zorgen maak dat mensen die lijden aan PTSS gemakkelijker vatbaar zijn voor complottheorieën vanuit dit paranoïde denken.

Ikzelf heb dat 10 jaar geleden meegemaakt bij mezelf en dat is dan ook de reden waarom ik op de hoogte ben van die complottheorieën en dat ik destabiliserende krachten en anti-democratische krachten beschouw als diegenen die deze complottheorieën sponsoren.

We dienen ons dus goed bewust te zijn van deze correlatie om niet in de valkuil te lopen die vooral dan nog gelegd worden door de meest narcistische politici en narcistische denkers van het moment.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie behaalde aan de Hogeschool Gent een Bachelor diploma in Orthopedagogie. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden en dit als armoede consulente. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama. Ze werkt 34 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!