Categorieën
onderzoek en research over narcisme Recent trauma

Hoe is de relatie tussen slachtoffer, PTSS symptomen en paranoia?

Enkele cross-sectionele studies van de afgelopen jaren hebben associatie en relatie aangetoond tussen het slachtoffer zijn, PTSS-symptomen en de huidige achtervolgende ideatie – paranoïde (bijvoorbeeld Campbell & Morrison, 2007; Gracie et al. 2007).

Een analyse van een nationaal epidemiologisch onderzoek vond bijvoorbeeld zeer sterke associaties van een waarschijnlijke diagnose van PTSS met paranoïde denken, met een odds ratio van 3,5 voor milde paranoia en een odds ratio van 27 voor sterke paranoia (Freeman et al. 2011).

In dit rapport waar je hier de link vindt onderzoeken ze voor de eerste keer het optreden van paranoia en PTSD.

Het onderzoek vindt plaats in de maanden onmiddellijk na een aanval. Ze onderzoeken hoe paranoïde te onderscheiden is van PTSS. Daarbij bouwen ze verder op cognitieve modellen. Bovendien onderzoeken ze de factoren die ertoe leiden dat PTSS en paranoia in de loop van de tijd blijft bestaan.

Er is een uiterst consistent patroon van de variabelen die zowel paranoia als PTSS voorspellen.

Ik denk dat ik me terecht zorgen maak dat mensen die lijden aan PTSS gemakkelijker vatbaar zijn voor complottheorieën vanuit dit paranoïde denken.

Ikzelf heb dat 10 jaar geleden meegemaakt bij mezelf en dat is dan ook de reden waarom ik op de hoogte ben van die complottheorieën en dat ik destabiliserende krachten en anti-democratische krachten beschouw als diegenen die deze complottheorieën sponsoren.

We dienen ons dus goed bewust te zijn van deze correlatie om niet in de valkuil te lopen die vooral dan nog gelegd worden door de meest narcistische politici en narcistische denkers van het moment.

PTSS en paranoia het gevaar van de “menselijke” achtbaan: de narcist

De struikelblokken om te genezen van Narcistisch Misbruik?

Wat kun je doen aan de symptomen van depressie na narcistisch misbruik?

Referenties: EMDR-therapie

Referenties: EMDR voor PTSS

Nieuwsgierigheid ontwikkelen zonder te veroordelen.

Yoga is zinnig voor de behandeling van PTSS (taak)

https://videos.files.wordpress.com/ubLaw1LK/pijnlijke_uitdrukking_het_is_verleden_tijd_toch.mp4

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren