Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

De relatie tussen PTSD en sociale angststoornis SAD

Schuld en schaamte bij PTSS-patiënten kan leiden tot SAD – sociale angststoornis.

PTSS en sociale angststoornis – SAD komen vaak samen voor. Er zijn enkele mogelijke redenen waarom mensen met PTSD, in vergelijking met mensen zonder de PTSS-diagnose, een grotere kans hebben om angst voor sociale situaties te ontwikkelen.

Wat is sociale angststoornis?

SAD, soms ook “sociale fobie” genoemd, wordt beschouwd als een angststoornis. Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders moet je, om de diagnose SAD te krijgen, een frequente en eindeloze angst hebben voor sociale situaties of situaties waarin van je wordt verwacht dat je op de een of andere manier presteert.

In deze situaties kom je in contact met onbekende mensen of ervaar je de mogelijkheid van controle door anderen.

Je kunt ook angst ervaren door angstig over te komen.

Je kunt angst hebben dat door op een bepaalde manier te handelen dat je in verlegenheid wordt gebracht of vernederd.

Bovendien veroorzaakt je aanstaande contact met een gevreesde situatie bijna altijd angst, misschien zelfs in de vorm van een paniekaanval.

Je erkent dat de angst die je ervaart als reactie op sociale situaties onredelijk of groter is dan het zou moeten zijn. Je vermijdt situaties waar je bang voor bent.

Als je in die situaties moet zijn, doe je dat met grote mate van angst en verdriet. Deze symptomen verstoren veel aspecten van uw leven (werk, relaties, enz.) Ze zijn niet het gevolg van medicatie, een middel (drugs of alcohol), een medische aandoening of een andere aandoening.

Percentages van SAD onder mensen met PTSD

Studies variëren in het percentage SAD dat samen met PTSD wordt aangetroffen, variërend van 14% tot 46%. Dit percentage is variabel omdat het afhangt van de groep mensen die een studie onderzoekt.

Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat populaties met het hoogste percentage van zowel SAD als PTSD-veteranen zijn met PTSD.

Waarom zijn PTSD en SAD gerelateerd?

Er zijn enkele theorieën voorgesteld om uit te leggen waarom PTSD en SAD-verband houden.

Ten eerste kunnen de symptomen van PTSD ervoor zorgen dat een persoon zich anders voelt, alsof hij geen relatie of verbinding met anderen kan hebben.

Iemand met PTSD kan problemen hebben met anderen praten of uitgaan, uit angst om in aanraking te komen met herinneringen die gerelateerd zijn aan het trauma.

SAD sociale angststoornis
Groeitaken

Dit alles kan de ontwikkeling van SAD voeden.

Bovendien voelen veel mensen met PTSD een hoge mate van schaamte, schuldgevoelens en zelfbeschuldiging. Deze gevoelens kunnen tot SAD leiden. Ten slotte zijn er aanwijzingen dat SAD onder mensen met PTSD het gevolg is van depressie.

Mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSD) kunnen vaak depressief zijn, wat kan leiden tot sociale terugtrekking, isolatie en een gebrek aan motivatie die kan bijdragen aan de ontwikkeling van een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)

Over het algemeen suggereert onderzoek dat het verband tussen PTSD en SAD complex is, als gevolg van meerdere factoren, waaronder de genen van een persoon, de geschiedenis van trauma en psychologische kwetsbaarheden, zoals angst om negatief beoordeeld te worden door anderen.

Misschien kunnen verdere studies experts helpen de nauwe band te ontdekken tussen PTSD en SAD.

Als je PTSD en SAD heeft, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Gelukkig zijn er veel effectieve behandelingen voor SAD. Daarnaast zijn er behandelingen voor PTSD waarvan is aangetoond dat ze succesvol zijn bij het verminderen van de symptomen. Door een behandeling voor PTSD te krijgen, merkt je misschien ook dat je symptomen van SAD ook lager zijn.

Gemeenschap, ondersteuning, aanvaarding en validatie zijn onmisbaar voor echt herstel of zelfs het omgaan met tegenslag.

Dit is de reden waarom de narcist of giftige persoon ons probeert te isoleren. Ze weten dat als we steun hebben, we ALLES kunnen doen.

Isoleer jezelf niet, het is contraproductief. Word in plaats daarvan lid van onze gratis (of donatie als je wilt) live-ondersteuningsgroep VKoN op Facebook. Alle links vind je in het menu.

Verzin geen excuses en krijg vandaag nog de hulp die je nodig hebt!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Hoe narcistische moeders CPTSS veroorzaken

3 dingen om te doen zodat angst voor narcistisch misbruik vermindert.

Angst zonder jeugdtrauma te hebben gehad


door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.590 andere abonnees