<link rel="stylesheet" id="all-css-083ca7974f793b085718289e26f2fae8" href="https://narcisme.blog/_static/??-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" type="text/css" media="all">

Eén van de dingen waarvoor ik dankbaar ben met deze feestdagen, is dat ik deze geweldige kans heb om anderen te helpen ontsnappen aan pijnlijke en beledigende relaties en weer te leren van zichzelf (en het leven) te houden.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Voor het geval je het nog niet wist, ik werk nu als armoedeconsulent om deze droom om de kans te hebben om anderen te helpen na te streven.

In het begin had ik geen idee hoe het allemaal zou verlopen of zelfs of ik iemand zou kunnen helpen. Ik ben dan orthopedagogie in afstandsonderwijs gaan volgen, terwijl ik fulltime werkte om me nog beter te kwalificeren om te kunnen slagen in mijn kans om anderen te helpen. ⠀

Ik ben zo blij dat ik 6 jaar die inspanning van studeren gedaan heb. ⠀ ⠀

Weet alsjeblieft dat ik precies ben geweest waar je nu bent. Geen werk, klein inkomen, 3 kinderen, leningen, familie en ouderverstoting, haaruitval van de stress, stem kwijt, armoede, bedrog en leugens. Ik heb het allemaal meegemaakt. De pijn, de kwelling, de twijfel, het verlangen, het gevoel van totale wanhoop en zelfs niet meer willen leven. Maar ik kon niet anders voor mijn schatten van kinderen. ⠀ ⠀

Maar die gevoelens waren allemaal het gevolg van de relatie waarin ik verkeerde.

Ik wist dat op dat moment niet. Ik was mijn eerste toxische persoon met o.a. narcistische trekken tegengekomen. ⠀ ⠀

En ja, nadat ik ontdekte waarmee mijn ex-man, allemaal bezig was, voelde ik dezelfde hopeloosheid; geloven dat ik nooit meer uit deze relatie zou geraken. Tot ik na een aantal jaren besloot om hem buiten te zetten.⠀

Het was dus een hele weg om me te bevrijden, mijn kinderen op te voeden, mijn carrière een duw te geven, een goede man te vinden, een relatie te beginnen, samen te wonen, te huwen, en mijn 6-jarige studie aan te vatten en een nieuwe functie te beginnen als armoedeconsulente en een website op te starten rond anti-narcisme en zelfliefde.

Maar armoede en narcisme ligt in elkaars verlengde.

Narcistisch misbruik maakt dat veel mensen en hun kinderen in armoede terecht komen. Veel kinderen die later in armoede terecht komen hebben als kind hechtingsproblemen gehad ten gevolge van narcistisch misbruik. Velen onder hen ontwikkelen ten gevolge van hun (vroeg) kinderjaren een persoonlijkheidsstoornis, een ontwikkelingsstoornis, of hebben beperkingen. (ten gevolge van drugs of alcoholmisbruik van de ouders) Veel personen in armoede hebben op één of andere manier misbruik meegemaakt.

Mensen in armoede worden niet alleen geconfronteerd met een verzuurde maatschappij, maar ook van schuldbemiddelaars en gerechtsdeurwaarders die nog eens extra gaan profiteren. Mensen in armoede worden daarbij geconfronteerd met drugsproblematiek, huis uitwijzing, partnergeweld, gevangenis, alcoholisme en met het verlies van voogdij, en pro-deo advocaten die hun werk maar half doen. Bovendien kunnen ze in een complete slachtofferrol vallen, of geduwd worden. ⠀

Er is dus veel inzicht nodig en teamwerk en vaardigheden om een kans te maken om anderen te helpen.

Later leerde ik dat deze gevoelens niet echt liefde waren.

Liefde met iemand met een agenda om zijn ware aard te verbergen en in compleet bedrog te leven, is geen liefde. Het gevoel dat je hebt lijkt voor een masker. Een echte connectie is er nooit. Je beeldt dat in. Het wordt op den duur een biochemische verslaving, het Stockholmsyndroom en het narcistisch misbruiksyndroom ten gevolge van de cyclus van het voortdurend op eieren lopen, het drama en het partnergeweld.⠀ ⠀

Weet alsjeblieft dat, hoe verlammend het nu ook voelt, er een einde aan komt op voorwaarde dat je de kans aanneemt als anderen je willen helpen.

Het lichaam en de geest hebben een enorme kracht om zichzelf te genezen.

Als ik het heb gedaan, kunt u dat ook. ⠀ ⠀

Als je meer wilt weten over mijn achtergrond en hoe ik gekwalificeerd ben om je te helpen, kijk dan hier. Verder kun je meer over ons verhaal te weten komen als je zoekt in de categorie verhaal. Daarin kun je mijn ervaringen lezen in verband met narcistisch misbruik.

Jouw taak is naar binnen keren, en moed houden.

Als je het herstelpad op wilt dan kun je de taken uitvoeren op “narcisme.blog taak” waardoor je je pijn kunt verlichten. Hoe meer herhaalde oefeningen je doet, hoe groter je groei.

Annemie Persyn Declercq
Orthopedagoge

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord.

%d bloggers liken dit: