foto van vrouw met hoofd achteruit voor tekst Het was een illusie dat begin met de narcist.

Emoties zijn energie


De Latijnse afgeleide voor het woord energie is “emotere” betekent letterlijk energie in beweging.
Alle emoties zijn neutraal. Emoties hebben alleen betekenis als het denkende brein er een creëert. Daarbij hebben emoties alleen invloed op het lichaam als we ze geloven. Ze hebben alleen invloed op mensen om ons heen als we ze uiten.
Voelen. Wijs geen betekenis toe. Zitten. Vrijlating. Herhaling.

Uw gedachten en emoties kunnen uw gezondheid beïnvloeden. Emoties die vrijelijk worden ervaren en uitgedrukt zonder oordeel of gehechtheid, hebben de neiging vloeiend te stromen zonder onze gezondheid te beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen onderdrukte emoties (vooral angstige of negatieve) mentale energie zappen, het lichaam negatief beïnvloeden en tot gezondheidsproblemen leiden.

Reflecteren over onze emoties

Het is belangrijk om onze gedachten en emoties te herkennen. Ook is het belangrijk u bewust te zijn van het effect dat ze hebben – niet alleen op elkaar, maar ook op ons lichaam, ons gedrag en onze  relaties.

Negatieve houdingen en gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid kunnen chronische stress veroorzaken , die de hormoonbalans van het lichaam verstoort, de chemicaliën in de hersenen die nodig zijn voor geluk uitputten en het immuunsysteem beschadigt. Chronische stress kan onze levensduur zelfs verkorten. (De wetenschap heeft nu vastgesteld dat stress onze telomeren, de ‘eindkappen’ van onze DNA-strengen, verkort, waardoor we sneller verouderen.)

Slecht beheerde of onderdrukte woede (vijandigheid) houdt ook verband met een hele reeks gezondheidsproblemen, zoals hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten , spijsverteringsstoornissen en infectie.

Onze negatieve emoties overwinnen door vergeving, dankbaarheid en veerkracht.

Omdat we vastbesloten zijn ons te verdedigen tegen bedreiging en verlies in het leven, hebben we de neiging om het slechte boven het goede te stellen. Hoewel dit een netjes overlevingsmechanisme is voor iemand die hyperwaakzaam moet blijven in een gevaarlijke omgeving, is de waarheid dat voor de meesten van ons deze “negativiteitsbias” contraproductief is.

Onze ‘negativiteitsbias’ houdt in dat we te veel tijd besteden aan het nadenken over de kleine frustraties die we ervaren – slecht verkeer of een meningsverschil met een geliefde en de vele kansen negeren die we hebben om gedurende de dag verwondering, ontzag en dankbaarheid te ervaren .

Om deze negativiteitsbias te compenseren en een harmonieuze emotionele toestand te ervaren, stelt Fredrickson voor dat we drie positieve emoties moeten ervaren voor elke negatieve. Dit, beweert ze, kan opzettelijk worden gedaan voor diegenen onder ons die minder “vastgebonden” zijn aan positiviteit. Deze positieve emoties keren letterlijk de fysieke effecten van negativiteit om en bouwen psychologische bronnen op die bijdragen aan een bloeiend leven.

De praktijk van vergeving is ook in verband gebracht met een betere immuunfunctie en een langere levensduur. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat vergeving meer heeft dan alleen een metaforisch effect op het hart: het kan zelfs onze bloeddruk verlagen. Ook de cardiovasculaire gezondheid gaat verbeteren door vergeving.

Brene Brown bespreekt de relatie tussen vreugde en dankbaarheid. Erkenning van de goede aspecten van het leven en bedanken hebben een krachtige invloed op emotioneel welzijn. In een baanbrekend onderzoek voelden mensen aan wie gevraagd werd hun zegeningen te tellen zich gelukkiger en oefenden meer. Ook hadden ze minder lichamelijke klachten en sliepen beter dan degenen die lijsten met gedoe opstelden.

Positieve emoties hebben een wetenschappelijk doel:

het lichaam helpen herstellen van de nadelige gevolgen van aanhoudende negatieve emoties. Het cultiveren van positiviteit in de loop van de tijd kan ons dus helpen veerkrachtiger te worden in tijden van crisis of stress.

Emotionele veerkracht is als een rubberen band. Ongeacht hoe ver een veerkrachtig persoon wordt uitgerekt of getrokken door negatieve emoties, hij of zij heeft het vermogen om terug te kaatsen naar zijn of haar oorspronkelijke staat.

Veerkrachtige mensen zijn in staat moeilijke emoties zoals pijn, verdriet, frustratie en verdriet te ervaren zonder uit elkaar te vallen. Veerkrachtige mensen ontkennen de pijn of het lijden die ze ervaren niet; ze behouden eerder een gevoel van positiviteit dat hen helpt de negatieve effecten van hun situatie te overwinnen. Sommige mensen zijn zelfs in staat om met optimisme en hoop naar uitdagende tijden te kijken. Ze weten dat hun ontberingen zullen leiden tot persoonlijke groei en een bredere kijk op het leven.

 

Ik mediteer om te voelen hoe gedachten energie in mijn lichaam creëren.
Je kunt jouw emotionele energie voelen voordat je probeert iemand anders het te laten begrijpen.
Bovendien kun je humor hebben en luchtigheid rond jouw emoties.
Ik geef geen label of klamp me niet vast aan emoties als ze komen. Dat is omdat ik weet hoe snel ze gaan.
Mijn emoties betekenen niet per se iets.
Ik reageer niet meteen op emoties. Ik kan erin zitten.

You may also like...

Geef een reactie, vraag of antwoord. Dank je wel!