De invloed van emoties op brein en lichaam! +video

De invloed van emoties op brein en lichaam! +video

Emoties zijn energie.

De Latijnse afgeleide voor het woord energie is “emotere” betekent letterlijk energie in beweging. Alle emoties zijn neutraal. Emoties hebben alleen betekenis als het denkende brein er een maakt.

Daarbij hebben emoties alleen invloed op het lichaam als we ze geloven. Ze hebben alleen invloed op mensen om ons heen als we ze uiten. Je kunt dus emoties voelen. Deze emoties geen betekenis toewijzen. Er gewoon bij zitten zonder oordeel. En deze emoties weer laten voorbij gaan.

Je gedachten en emoties kunnen je gezondheid beïnvloeden. 

Emoties die vrijelijk worden ervaren en uitgedrukt zonder oordeel of gehechtheid, hebben de neiging vloeiend te stromen zonder onze gezondheid te beïnvloeden. Aan de andere kant kunnen onderdrukte emoties vooral angstige of negatieve mentale energie zappen, het lichaam negatief beïnvloeden en tot gezondheidsproblemen leiden.

Reflecteren over onze emoties!

Het is belangrijk om onze gedachten en emoties te herkennen. Ook is het belangrijk je bewust te zijn van het effect dat ze hebben – niet alleen op elkaar, maar ook op ons lichaam, ons gedrag en onze relaties.

Negatieve houdingen en gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid kunnen chronische stress veroorzaken, die de hormoonbalans van het lichaam verstoort, de chemicaliën in de hersenen die nodig zijn voor geluk uitputten en het immuunsysteem beschadigt. 

Chronische stress kan onze levensduur zelfs verkorten. De wetenschap heeft nu vastgesteld dat stress onze telomeren, de ‘eindkappen’ van onze DNA-strengen, verkort, waardoor we sneller verouderen.

Slecht beheerde of onderdrukte woede (vijandigheid) houdt ook verband met een hele reeks gezondheidsproblemen, zoals hypertensie (hoge bloeddruk), hart- en vaatziekten, spijsverteringsstoornissen en infectie.

emoties
Tools voor je emotionele groei vind je hier!

Onze negatieve emoties overwinnen door vergeving, dankbaarheid en veerkracht.

Omdat we vastbesloten zijn ons te verdedigen tegen bedreiging en verlies in het leven, hebben we de neiging om het slechte boven het goede te stellen. Hoewel dit een netjes overlevingsmechanisme is voor iemand die hyperwaakzaam moet blijven in een gevaarlijke omgeving, is de waarheid dat voor de meesten van ons deze “negativiteitsbias” contraproductief is.

Onze ‘negativiteitsbias’ houdt in dat we te veel tijd besteden aan het nadenken over de kleine frustraties die we ervaren – slecht verkeer of een meningsverschil met een geliefde. Op die manier negeren we de vele kansen die we hebben om gedurende de dag verwondering, ontzag en dankbaarheid te ervaren.

Om deze negativiteitsbias te compenseren en een harmonieuze emotionele toestand te ervaren, stelt Fredrickson voor dat we drie positieve emoties moeten ervaren voor elke negatieve. 

Dit, beweert ze, kan opzettelijk worden gedaan voor diegenen onder ons die minder “vastgebonden” zijn aan positiviteit. Deze positieve emoties keren letterlijk de fysieke effecten van negativiteit om en bouwen psychologische bronnen op, die bijdragen aan een bloeiend leven.

De praktijk van vergeving is ook in verband gebracht met een betere immuunfunctie en een langere levensduur. 

Andere onderzoeken hebben aangetoond dat vergeving meer heeft dan alleen een metaforisch effect op het hart: het kan zelfs onze bloeddruk verlagen. Ook de cardiovasculaire gezondheid gaat verbeteren door vergeving.

Brene Brown bespreekt de relatie tussen vreugde en dankbaarheid. Erkenning van de goede aspecten van het leven en bedanken hebben een krachtige invloed op emotioneel welzijn. In een baanbrekend onderzoek voelden mensen aan wie gevraagd werd hun zegeningen te tellen zich gelukkiger en oefenden meer. Ook hadden ze minder lichamelijke klachten en sliepen beter dan degenen die lijsten met gedoe opstelden.

Positieve emoties hebben een wetenschappelijk doel:

Het lichaam helpen herstellen van de nadelige gevolgen van aanhoudende negatieve emoties. Het cultiveren van positiviteit in de loop van de tijd kan ons dus helpen veerkrachtiger te worden in tijden van crisis of stress.

Emotionele veerkracht is als een rubberen band. Het maakt niet uit hoe ver een veerkrachtig persoon wordt uitgerekt of getrokken door negatieve emoties, hij of zij heeft het vermogen om terug te kaatsen naar zijn of haar oorspronkelijke staat.

Veerkrachtige mensen zijn in staat moeilijke emoties zoals pijn, verdriet, frustratie en verdriet te ervaren zonder uit elkaar te vallen. 

Veerkrachtige mensen ontkennen de pijn of het lijden die ze ervaren niet; ze behouden eerder een gevoel van positiviteit dat hen helpt de negatieve effecten van hun situatie te overwinnen. 

Sommige mensen zijn zelfs in staat om met optimisme en hoop naar uitdagende tijden te kijken. Ze weten dat hun ontberingen zullen leiden tot persoonlijke groei en een bredere kijk op het leven.

Brene Brown on joy and gratitude

Ik mediteer om te voelen hoe gedachten energie in mijn lichaam scheppen.
Je kunt je emotionele energie voelen voordat je probeert iemand anders het te laten begrijpen.

Bovendien kun je humor hebben en luchtigheid rond je emoties.
Ik geef geen label of klamp me niet vast aan emoties als ze komen. Dat is omdat ik weet hoe snel ze gaan. Mijn emoties betekenen niet per se iets.
Ik reageer niet meteen op emoties. Ik kan er blijven bij stil zitten tot ze voorbij gaan.

Hoe gaat dat bij jou?

Steun elkaar in de commentaren!

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Lees meer

knop meer info

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees