Chronisch behagen is een conditionering van zelfopoffering.

Mensen chronisch behagen is iets wat we als kinderen leren als we onze eigen realiteit en eigen emotionele toestand moeten ontkennen om ons geliefd of verbonden te voelen.

Ik was er lange tijd trots op dat ik mensen behaagde. Ik ben opgegroeid in de conditionering dat zelfopoffering je een goed mens maakte.

Het maakte je onzelfzuchtig.

Toen ik me meer bewust werd wat de oorzaak is van chronisch behagen, begreep ik dat het eigenlijk best egoïstisch is.

Het komt voort uit de behoefte om de perceptie van een ander van mijzelf te beheersen. Het komt voort uit een verlangen om op een bepaalde manier gezien te worden – om te presteren als een versie van mezelf die liefde en goedkeuring zou krijgen.

Chronisch behagen leidt tot wrok.

Bij het zoeken naar die goedkeuring geven we vaak onze eigen behoeften, beperkingen en verlangens op.

Als we duidelijk zijn over onze grenzen en onze waarheid authentieker beginnen te spreken, onderbreken we dit patroon. In het begin kan het eng zijn. Vooral als we mensen teleurstellen of als ze teleurgesteld zijn dat we onze waargenomen ‘rollen’ niet kunnen vervullen.

Na verloop van tijd zien we dat we aan het genezen zijn. We leren om te stoppen met onszelf te verraden en beginnen zelfvertrouwen te ontwikkelen. Onze relaties komen meer overeen met wie we werkelijk zijn.

Enkele vragen die gesteld moeten worden om bewust te worden voor mensen die er plezier in hebben om chronisch te behagen:

  1. Doe ik dit omdat ik het echt wil, of omdat het van mij wordt verwacht?
  2. Als ik mijn eigen behoeften of grenzen zou uitdrukken; hoe zou deze persoon reageren?
  3. Zeg ik ja tegen iets om de ‘slechte gevoelens’ te vermijden?
  4. Als ik ja zeg of probeer iets voor andere mensen te doen, verwacht ik dan een bepaalde uitkomst of verwachting. Dit kan betekenen dat je een diep zelfonderzoek dient te doen omdat we ons hier vaak niet van bewust zijn. Je weet dat je dit doet als je dit doet. Je voelt je vaak teleurgesteld over een bepaalde persoon of dat er geen gelijke energie-uitwisseling is met een bepaalde persoon.
@narcismeHelp