Het onderscheid tussen narcisten en hun vlooien. Deel 2

Het onderscheid tussen narcisten en hun vlooien. Deel 2

De meesten van ons stellen de vraag of we genetisch zijn geconditioneerd om ook een narcist te zijn. Dat is dikwijls het middelpunt van onze gedachten. Het komt allemaal neer op het onderscheid tussen de aandoening ‘Narcistische stoornis’  en wat wij noemen vlooien. Naar mijn mening is het volgende een zeer ingenieuze en beknopte uitdrukking van de essentie van narcisme!

“De psyche van de narcist is zo geconstrueerd dat de eenvoudige handeling van zelfreflectie hoogst onwaarschijnlijk is. In plaats van de uitoefening van zelftwijfel, zal de narcist gewoon zoeken naar manieren om die gedragingen die hij heeft die je bang maken wellicht te rationaliseren of te rechtvaardigen.”

We hebben allemaal narcistische vlooien. Het is onmogelijk om op te groeien zonder hen.

Wat ons onderscheidt van onze narcist, echter, is de bereidheid om wat zelfreflectie te doen. We erkennen dat we ons gedragen op een manier die kan worden gewijzigd voor onszelf en anderen, en doen het dan ook. Het hebben van vlooien maakt je niet tot een narcist. 

Het vinden van iets in jezelf dat kan veranderd worden voor anderen en het weigeren om het te veranderen at is het gedrag van een narcist. Het vinden van manieren om zich te verontschuldigen, te rationaliseren of te rechtvaardigen dat is het gedrag van een narcist.

Zolang je zich zorgen maakt over hoe uw acties anderen beïnvloedt, moet je geen zorgen maken over het feit of je wel of niet een narcist bent.  In het bijzonder is een narcist alleen bezig met hoe hij of zij de acties van anderen kan beïnvloeden in zijn voordeel!

Een vriend van me vroeg dat zichzelf ook af. Hij was zo bezorgd over enkele van zijn verwrongen denkpatronen dat hij naar 3 verschillende psychologen ging om te vragen of ze dachten dat hij een persoonlijke stoornis had.

Gelukkig, reageerden ze allemaal met een volmondig “Nee, maar ze zegden wel dat het lijkt dat hij een ernstig geval van PTSS heeft.”

vlooien
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Iedereen die met een van deze narcistische monsters werd opgevoed zal begrijpen waarom …

Het is een oprechte bezorgdheid van mij hoe het gedrag van een narcistische moeder het gedrag van anderen beïnvloed. Helaas heb ik het genoegen er enkele te kennen.

Op dit punt in mijn leven, moet ik me minder zorgen maken over het hebben van een persoonlijke stoornis. Inmiddels maak ik me meer zorgen over hoe ik minder een magneet kan worden voor narcisten.

Narcisten lijken een zesde zintuig te hebben om mensen die geconditioneerd werden door een andere narcist en een bron van hulp voor hen te laten worden.

Helaas heb ik geen antwoord op de vraag hoe minder een narcistische magneet te worden op dit moment, want ik merk dat ik ze net zo goed aantrek. Dus heb ik mijn energie gericht op het leren hoe ze te herkennen en op het ontwikkelen van de sterkte hen de deur te laten zien als ik ze tegen kom.

Zolang je niet een narcist ontdekt kun je wel goed doen voor iemand. Maar neem de tijd en zie de rode vlaggen die je onderbewustzijn gooit. Geef daarom niet een potentiële narcist volgens je buikgevoel het voordeel van de twijfel.

Ik denk nu ook echter dat het mogelijk is dat narcisten gewoon een veel hoger percentage van onze bevolking bevolken dan eerder geraamd.

Het is waarschijnlijk dat er meer narcisten volgens een spectrum zijn van geniepig tot openlijk gewelddadig.

Veel gedragingen zoals gaslighting, triangulatie, etc. – zijn zojuist geaccepteerd als normale ongemakkelijke trekken van familieleden. Het is precies een soort evolutie die te maken heeft met de toename van het autoritarisme in veel westerse landen.

Het valt op dat in de wereld van volwassen kinderen van narcistische ouders hetzelfde soort verhaal wordt gedaan.

De hele zaak is dat een borderline narcist een meester is in het voorwenden van zelfreflectie.

Het probleem is dat hij of zij fictionaliseert dat ze aan  “soul-searching” doet.

Het is een van de moeilijkste dingen om te zien. Ondanks dat ze zegt naar zichzelf te kijken met open ogen van zelfreflectie blijkt er toch puur bedrog te zijn.

Het is onderdeel van het rationalisatie of rechtvaardigingsproces. Je weet wel. Het is vooral bedoeld om zichzelf ervan te overtuigen.  Als ze ondertussen een paar gelovige bondgenoten mee kunnen sleuren, des te beter denken ze.

Maar zolang je weet dat ze dit doen, zolang je zich bewust bent, is het onwaarschijnlijk dat je verstrikt raakt in hun net.

Het kan moeilijker zijn om anderen te waarschuwen want ze kunnen erg overtuigend zijn.

Ik heb geleerd om hen te laten hun eigen lessen te leren, want als ik tussen kom,  kijken ze naar mij alsof ik kleingeestig ben.

Sommige mensen kunnen niet gered worden door anderen, want ze moeten op de harde manier leren.

Een ding dat me opviel over wat de 30 jaar oude narcistische man zei was dat hij zijn hele leven zou verkeerd geweest zijn als hij nu zou toegeven dat hij verkeerd is. Dit is een van de grootste obstakels om een narcist te veranderen. Omdat ze zouden moeten inzien wat ze gedurende al die jaren mensen hebben aangedaan.

Helaas is het enige gevoel dat ze absoluut niet tolereren is schaamte.

Narcisten brengen hun leven door, door er alles aan te doen om te voorkomen dat ze schaamte voelen over zichzelf. Daardoor kunnen ze geen kritiek aannemen.

Het is de reden waarom ze nooit excuses maken op geen enkele echte manier. Het is de reden waarom ze altijd een vals gezicht opzetten om indruk te maken bij de mensen.

Omdat ze zichzelf nooit als gewone, als onvolmaakte mens kunnen accepteren. Om gewoon of onvolmaakt te zijn betekent voor hen hetzelfde als niet geliefd zijn. Het is de reden waarom ze liegen, hun cv opsmukken en vervalsen.

Het is de reden waarom ze andere mensen neerhalen met het oog om zichzelf superieur te voelen. Als iemand zijn tijd doorbrengt met anderen verbaal te misbruiken dan is die persoon mentaal en moreel ziek. Dit is hetzelfde met anderen te schande te maken, en te bespotten.

De kwestie van schaamte staat centraal in narcisme.

Narcisme is vaak een allergische reactie op schaamte voelen. Afgezien dat er ook iets fysieks in de hersenen kan mislopen. Schaamte voelt giftig, maar het is ook nodig.

Het dwingt ons te realiseren dat we niet perfect zijn. En eerlijk gezegd iedereen die opgevoed is door twee narcistische ouders gaat veel narcistische vlooien hebben.

Voordat je begint te begrijpen dat narcisme een systemische stoornis is, ben je veel kwetsbaarder om zich aan narcistisch gedrag over te geven. Bijvoorbeeld als er een conflict is, heb je dan een verdedigende reflex voor je eigen ego?

Het is een zegen van het ouder worden dat je gezicht verandert dat je lichaam sneller slijt. Daarom is het gemakkelijker dat je de fantasie loslaat dat je volmaakt bent.

Als je zelden het gevoel van schaamte of schuld hebt, betekent dat niet dat je een narcist bent.

Door bittere ervaring kun je hebben geleerd door wat schaamte en schuld werd opgeroepen. Precies daardoor heb je geleerd dat gedrag te voorkomen.

Dit is precies hoe schaamte en schuld worden geacht te werken: je geweten is je innerlijke “beeldscherm”. Het deelt schaamte en / of schuld uit wanneer je het geweten schendt.

Als we volwassen worden maken we de overgang van externe controle en disciplinering naar het internaliseren van de moraal en ethiek van onze cultuur. Dit maakt dat we onszelf  disciplineren.

Alleen door het leren van de les van het zich onthouden van dat gedrag dat schaamte en schuld veroorzaakt kan schaamte en schuld vermeden worden.

De narcist, echter, rationaliseert dat gedrag / rechtvaardigt of wijt het aan iemand anders.

De narcist denkt niet na over wat hij voelt. Noch internaliseert hij die boodschap of verandert zijn gedrag.

Daardoor kan hij de onaangename sensaties van schaamte en schuld vermijden. Dus hij verandert nooit.  Behalve dat het alleen met de tijd erger wordt, misschien subtieler.  Immers de gevolgen voor het slachtoffer zijn erger.

We leren op de knie van de narcist. Maar er is geen reden waarom we niet kunnen die lessen afleren en verplaatsen naar de normaliteit als we willen.

Maar rationalisatie kan zeker verleidelijk zijn om dat niet te doen.

Narcisten zijn meesters in rationalisatie.

Zij gaan zeer diep in op hun leugens, tot ze die daadwerkelijk geloven. Ze zijn echte zelfhypnotiseurs. Zij verstaan de kunst van het moedwillig liegen.

Liegen bezorgt de niet-narcist schaamte en hij zal zich snel en oprecht verontschuldigen als dit ontdekt wordt. We hebben dit allemaal wellicht meegemaakt.

Dat was echte moed want dat corrigeren is de sleutel tot het worden van een fatsoenlijk mens.

Een narcistische moeder heeft een schaamteloze mentaliteit.

Ze kan een verontschuldiging nu faken. Maar dan een jaar later kan ze zeggen zonder blikken of blozen dat ze het niet meende. Bijvoorbeeld zal ze zeggen dat het alleen maar was om de vrede te bewaren.

Heb je nog enkele ideeën over het verschil tussen een narcist(e) en de vlooien die hij of zij verspreidt? Laat het me weten in de commentaren hieronder.

Word lid van onze Facebookgroep of zoek contact voor een persoonlijk gesprek. Bekijk de links met mogelijkheden in het menu.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

knop voor alle groeitaken

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees