Voortaan aandacht voor jouw buikgevoel als je op date gaat.

Van alle gesprekken die ik heb met slachtoffers van narcisten steek ik steeds meer op als ik goed en actief luister.

Zoals nu dat ik ontdek dat de narcist het vaak leuk vindt om weg te komen met de overtreding van regels en sociale normen, zoals in de rij gaan staan, kantoorbenodigdheden of restaurantgerief stelen, meerdere afspraken overtreden of verkeersregels negeren.

Iets waarop je niet onmiddellijk zou letten, zelfs al gebeurt dat in je bijzijn.

Ik denk dat we allemaal terug kunnen kijken naar het ogenblik toen we de narcist voor het eerst ontmoetten en de rode vlaggen die we toen zagen.

Ik herinner me dat toen ik voor het eerst haar foto doorgestuurd kreeg dat ik haar lach abnormaal kunstmatig vond.

Toen ik haar voor het eerst aan de telefoon hoorde was het ook zo zeemzoeterig.

Besteed bijvoorbeeld ook aandacht aan hoe uw date mensen behandelt, zoals een serveerster of een ober, en ander ondersteunend personeel.

Als hij of zij hen bevelen heeft alsof hij de koning is, of kleine servicefouten aanpakt, wees je dan bewust dat er veel kans is dat dit bij jou ook zal gebeuren.

Vooral degenen onder ons die empathische zielen zijn, wat ons tot de hoogste begeerde prooi voor de narcist maakt zullen één en ander opgevangen hebben.

Het lijkt vaak gemakkelijker om te proberen de signalen te negeren, jezelf de schuld te geven voor hun gedrag, of probeer zo hard mogelijk de vrede te bewaren.

De dingen ZIEN er eerst zo goed uit, we duwden die zeurende gevoelens weg.

Een vriendin maakte de opmerking dat haar narcist zelfs tijdens haar eerste date met hem een opmerking maakte over haar kleding.

Hij vond haar decolleté te diep ingesneden.

3 maand later, toen ze al samenwoonden in haar huis stelde hij een volledig scenario samen met alle huishoudregels die dienen toegepast worden.

Ze zeggen dat allemaal achteraf.

Hadden we maar aandacht besteed aan wat onze darmen ons vertelden.

Ons buikgevoel merkt ook in deze fase ogenschijnlijk kleine, passief-agressieve moppen op van je date en opmerkingen over je achtergrond, lichaamskenmerken, keuze van kleding, gebruik van tijd, evenals persoonlijke en werkprioriteiten waarbij je jezelf niet 100% OK voelt.

Echter, volgens gegevens afkomstig van een studie van meer dan 34.600 volwassenen, heeft ongeveer 6 procent van de Amerikaanse bevolking NPD, met percentages die groter zijn voor mannen (7,7 procent) dan voor vrouwen (4,8 procent).

Nu als iemand Roxane noemt, en vindt van haarzelf dat ze in de verkeerde tijd geboren is dan is dat wel een leuke manier om zich voor te stellen, maar als ze verwacht dat je de rijkdommen hebt van een Alexander de Grote, dan is er wel iets mis in de bovenkamer.

Door een reeks van zeven studies met verschillende methodologische benaderingen, analyseerden onderzoekers hoe narcisten “bewondering” en “rivaliteit” dimensies in een relatie uitwerken.

Bewustheidsgedrag vertegenwoordigt de charmante, zelfverzekerde en vermakelijke kwaliteiten van narcisten en wordt geassocieerd met grotere kortetermijntevredenheid in relaties.

Rivaliteitsgedrag is de som van de uitbuitende, zelfzuchtige en ongevoelige eigenschappen van narcisme en is de drijvende kracht achter ongeluk in langdurige relaties met een persoon die NPD heeft.

Als iemand jou op een voetstuk plaatst, is dat geen normaal gedrag om elkaar te leren kennen gedurende het daten.

Een van de gemakkelijkste manieren om een mogelijke narcist te detecteren, is door te luisteren naar de manier waarop hij of zij spreekt.

Een pathologische narcist houdt ervan om over zichzelf te praten, vaak in overdreven en grootse termen.

Hij is ook iemand die een gesprek waarschijnlijk zal domineren.

Gemeenschappelijke gespreksonderwerpen voor narcisten zijn onder meer prestaties en prestaties (het trofee-complex), opwindende en jaloerse activiteiten, overdreven focus op persoonlijke kwesties en zorgen, overdreven focus op uiterlijk en materialisme, en anderen in de steek laten om hun eigen superioriteit te tonen.

Als we maar niet zo aangetrokken waren en gecharmeerd waren door het masker dat het monster droeg.

Laten we dieper inzicht bekomen in deze meest pijnlijke en traumatische ervaringen en luisteren meer tijd besteden aan ons buikgevoel, onze intuïtie.

We weten meer dan we beseffen.

 

Een andere manier om een narcist te herkennen, is om haar of zijn acties te meten met zijn woorden.

Veel narcisten missen de betrouwbaarheid en volgen hun beloften niet op.

Dit kan variëren van het regelmatig afbreken van afspraken, tot het gewoon vergeten van beloftes en afspraken.

Het gebrek aan betrouwbaarheid kan ook emotioneel zijn – er op het ene moment voor je zijn en het volgende moment weg.

Wanneer u een patroon van inconsistentie waarneemt tussen wat uw partner zegt, versus wat zij of hij eigenlijk doet, hebt u mogelijk te maken met een narcist.

Zien hoe je date reageert.

Een snelle manier om een mogelijke narcist te detecteren, is door zachtjes ‘nee’ of ‘laat me erover na te denken’ te zeggen op een verzoek waar je je niet comfortabel bij voelt, en te zien hoe je date reageert.

Als zij of hij er alles aan doet om u te overtuigen en niet wil ophouden, of tekenen van ongeduld, irritatie of woede vertoont (zoals een nukkig kind), let dan op, want dat betekent een gebrek aan toewijding om je te leren kennen en je de tijd te geven om je comfortabel te voelen.

De narcist wil al de voordelen van intimiteit plukken, terwijl hij kan uitkijken naar andere, misschien meer in aanmerking komende (naar de mening van de narcist) vooruitzichten.

Als u een relatie hebt met een persoon waarvan u vermoedt dat hij NPD heeft of waarvan u vermoedt dat deze weigert om hulp te zoeken, of als u nog steeds herstelt van een eerdere relatie met een narcist, kan het helpen om op therapie te gaan om daaraan te werken.

Meer over de methoden en technieken van de narcist vindt je hier op mijn website. In de reeks werktuigen vindt u honderden tips hoe je een gezondere relatie kunt vinden.

Onthoud: je hebt de macht om op elk gewenst moment van het onbewuste naar het bewuste leven over te schakelen en te groeien in onoverwinnelijk worden! Als je het beu bent om je slachtoffer te voelen, dan is het vandaag een goede dag om helemaal onoverwinnelijk te worden.

Ik hoop dat deze post over onoverwinnelijk worden  je van dienst is! Als je het leuk vond, vergeet dan niet om het te delen.

 

Zoals altijd, heel erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel!

Liefs xx

Johan en Annemie Persyn Declercq

 

Als je open staat om meer te leren van ons schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en krijg ons 21 — daagse programma “Leren omgaan met narcisme.”

Als je ook open staat om meer te leren van Melanie Tonia Evans, abonneer je dan op haar nieuwsbrief. Krijg toegang tot een video waarin de 4 dingen worden uitgelegd die alles hebben veranderd dat ik wist over herstel. Onderwerpen waar niet eens psychologen, counselors of ondersteuningsgroepen het over hebben.

U krijgt 2 e-boeken die de nodige eerste stappen uitleggen die u moet nemen om uw herstel gestart te krijgen.
U krijgt toegang tot een gratis online seminar (3 uren webinar) over los komen van narcisme waarbij u Melanie’s  genezingsmethode uit eerste hand kunt ervaren.
Bekijk het nieuwe Golden herstelprogramma voor narcisme en lidmaatschap van Melanie of het nieuwe Zilver herstelprogramma. Bekijk ook de andere cursussen van Melanie hier.

Echt bruikbare suggesties.

Gezonde zelfliefde Waarom het nodig is en hoe je het kunt beoefenen
Gezonde zelfliefde. Waarom het nodig is en hoe je het kunt beoefenen.

‘Gezonde zelfliefde’ is een door Hans Knibbe ontwikkelde werkvorm om de liefde die in ieder mens besloten ligt vrij te maken.

Deze werkvorm leert ons ontspannen en weer aanwezig te zijn bij de lege plekken in onszelf. Hierdoor ontwikkelen we compassie voor onszelf en voor anderen.

Niet door te streven maar juist door vertrouwend te rusten in jezelf, kan de liefde en helderheid van je aard toegang tot jou krijgen. Zo creëer je een goed uitgangspunt om passende antwoorden te vinden op de uitdagingen die het leven ons iedere dag stelt.

Gezonde zelfliefde is niet vanzelfsprekend. Onze westerse leefstijl en de emotionele tekorten uit onze jeugd maken dat we wegkijken van onszelf en vervulling zoeken in iets buiten ons.

Deze zoekende houding zet zich door in onze omgang met geliefden, op het werk en in de psychologische of spirituele ontwikkeling die we doormaken. Zo blijven we van onszelf verwijderd. Gezonde zelfliefde is daarom geen luxe, maar een noodzaak. Dit boek biedt een schat aan inzichten en praktische methoden om deze kunst te ontwikkelen.

(Ik) Hou van Mij van afhankelijkheidsrelaties en zelfhaat naar waarachtige liefde voor jezelf en de ander
(Ik) Hou van Mij. Van afhankelijkheidsrelaties en zelfhaat naar waarachtige liefde voor jezelf en de ander.

Waarom zouden wij ons uitsloven, een leven lang, om te leren houden van anderen, en daarbij onszelf overslaan? Dat houdt toch geen steek? Waar komt die overtuiging vandaan dat houden van jezelf egoïstisch zou zijn? Als je meer van jezelf houdt, zal je meer kunnen houden van anderen.

Wanneer je meer houdt van jezelf, hoe meer je de liefde van anderen kunt binnen laten. Hoe meer je houdt van jezelf, hoe meer liefde je toevoegt aan de planeet. Bemin je naaste als jezelf. Houden van jezelf is Liefde. Houden van jezelf is levensnoodzakelijk. Iemand moet het doen!

Waarom het vragen aan een ander als je het zelf kunt doen?

Omdat we niet geleerd hebben te houden van onszelf, heb ik dit boek samengesteld. Je zult jezelf doorheen de bladzijden van dit boek beter leren kennen en meer en meer liefhebben.

De diamant die je bent zal weer beginnen te schitteren. Die liefde en schittering voeg je toe aan de Wereld. Liefde toevoegen op Aarde heeft helemaal niets met egoïsme te maken. Integendeel. Er komt Liefde bij! Als iedereen zou houden van zichzelf, dan zou er nergens nog oorlog zijn.

Deel uw gedachten met ons om waarde toe te voegen.