Ghosting van narcisten zorgt dat je je waardeloos voelt.

Dankzij moderne technologie is daten een van de gemakkelijkste – en moeilijkste – vaardigheden geworden om onder de knie te krijgen. Met één druk op de knop kan men zich aanmelden en vrijwel onmiddellijk door in aanmerking matching kandidaten swipen. Het gemak van partnerkeuze wordt nog verergerd door de beschikbaarheid en de anonimiteit die de apps bieden. Met één druk op de knop kun je ook iemand ghosting toe dienen.

Maar met deze anonimiteit komt de kans voor narcisten om hun ware zelf te verbergen terwijl ze hun digitale slachtofferlijst verzamelen en hun vermeende macht behouden.

“Ghosting” is een relatief moderne date term.

De Urban Dictionaire definieert het als het afsluiten of stoppen van communicatie met iemand zonder voorafgaande kennisgeving. Het kan worden gedaan door telefoonnummers, socialemediaprofielen en datingaccounts te blokkeren; of degene die de ghosting doet, laat de andere persoon gewoon op “lezen” staan en antwoordt nooit. In een HuffPost-artikel uit 2017 werd ghosting beschreven als de “ultieme stille behandeling” (Borgueta).

Urban dictionary: Wanneer een persoon alle communicatie met zijn vrienden of de persoon met wie hij aan het daten is, verbreekt, zonder enige waarschuwing of kennisgeving vooraf. Je ziet ze meestal de telefoontjes van vrienden, sociale media vermijden en ze in het openbaar vermijden. Ook: opzettelijk iemand negeren / niet terug sms’en om ze te vermijden.

Voorbeelden en verspreiding van ghosting

De meeste gediagnosticeerde narcisten zijn mannelijk (APA, 2013) en dit wordt weerspiegeld in een Elle.com-onderzoek uit 2017, waarin 27% van de vrouwen beweert dat ze werden geghost.

voorbeelden ghosting

Jack, 30,

Hij geeft toe dat hij in het verleden vrouwen heeft ghosted om confrontaties en conflicten te vermijden, en zegt dat het gemakkelijker is om gewoon een nummer te blokkeren en verder te gaan. “Het was geen serieuze relatie, en ze achtervolgde me om een reden waarom ik haar niet meer antwoordde.”

Robert, 40,

geeft openlijk toe dat hij in het verleden veel vrouwen ghoste. Toen hem werd gevraagd waarom, had hij geen reden. Zijn meest recente slachtoffer was een vrouw met wie hij meer dan een week sprak en zelfs zo ver ging dat hij een afspraakje maakte; hij reageerde toen gewoon niet meer op haar teksten.

De meningen van de twee mannen hierboven weerspiegelen niet noodzakelijk hun narcistische trekken; het helpt echter wel bij het verzamelen van redenen waarom mensen ervoor kiezen om te spoken.

Redenen voor ghosting

De belangrijkste redenen voor ghosting hebben niets te maken met de persoon die wordt ghosted; ironisch genoeg weerspiegelden de redenen de tekortkomingen van de persoon die de ghosting deed. Het vermijden van en angst voor conflicten zijn twee van de meest voorkomende zelfgerapporteerde redenen (Borgueta, 2017).

De handeling van ghosting reflecteert op de belangrijkste eigenschappen van een narcist, met name een laag zelfbeeld, obsessie met waargenomen macht en controle hebben, en gebrek aan bezorgdheid voor anderen.

De reden dat narcisten weg kunnen lopen zonder definitief afscheid te nemen, is het feit dat ze cruciale menselijke componenten missen om te zorgen dat hun acties anderen beïnvloeden. Zolang ze comfortabel zijn, maakt het niet uit hoe anderen zich voelen.


Narcisten vormen vaak vriendschappen, partnerschappen en allianties om zichzelf strikt te bevoordeligen (APA, 2013). Ze beschouwen zichzelf als ongelooflijk uniek en speciaal en projecteren een bombastische buitenkant om hun kwetsbare gevoel van eigenwaarde te beschermen.

ghosting
Handbook Narcissism Recovery

Door degene te zijn die vertrekt in een relatie, behouden ze de macht en voorkomen ze de klap die gepaard gaat met ‘gedumpt worden’.

Personen met narcistische eigenschappen worden beschreven als emotioneel koud en kunnen de emoties van andere mensen niet tolereren of respecteren (APA, 2013). Het uiten van emoties wordt beschouwd als een teken van zwakte, niet als kracht, en narcisten zien deze mensen met walging. Ghosting haalt de emoties uit een breuk en laat ze achter met een spoor zonder tranen, smeekbeden of argumenten.

De verantwoordelijkheid voor het oppakken van de stukjes van de narcistische puinhoop valt op de schouders van de levenden, of degene die gecharmeerd was.

“Ghosting is de wreedste vorm van afwijzing”, zegt Moriah, 37. Katrina, ze ging op vijf dates met een man en dacht dat het goed ging, “maar ik probeerde contact met hem op te nemen. en toen ik me realiseerde dat ik bedrogen was, werd ik een beetje depressief. Ik voelde me eindelijk op mijn gemak bij hem en we hadden altijd leuke debatten en gesprekken. Hij stuurde zelfs geen tekst met de tekst: ‘Hé, dit gaat niet lukken.’

Kelly is ‘te vaak’ ghosted om te tellen.

‘ De meest verbijsterende situatie was aan het begin van de COVID-19-uitbraak, toen quarantaine voor het eerst werd geïmplementeerd. “We ontmoetten elkaar online en begonnen te praten.

In de loop van de weken en eventuele maanden belde hij me elke ochtend en avond en we maakten plannen voor onze eerste date na quarantaine. We zouden elkaar de hele dag door foto’s sturen, altijd in contact blijven en elkaar leren kennen. Toen plotseling … niets. Elk contact hield op. Ik stuurde een paar berichten met de vraag of alles in orde was, of hij gezond was en geen antwoord. Ik maakte me zorgen over het virus. Het was gewoon zo vreemd.”

Hoewel ghosting meestal het middel bij uitstek is om een korte flirt te beëindigen, is het niet alleen gereserveerd voor ontmoetingen op korte termijn.

Als je met een narcist uitgaat, kunnen zelfs langdurige relaties kwetsbaar zijn voor empathie, mededogen en respect. Ghosting kan een verwoestend effect hebben op het zelfrespect en de geestelijke gezondheid van de levenden.

Moriah had al bijna een jaar een toegewijde relatie:

toen haar partner net stopte met communiceren. “We woonden net drie maanden samen tijdens de pandemie, en toen kregen we een miscommunicatie over één sms en was hij weg. Ik voelde me verward, verdrietig, boos, onbeduidend en onwaardig.”

Alison, 45,

had meer dan een decennium lang een vaste relatie met een seriële ghoster. “Ik had altijd het gevoel dat ik het probleem was, maar nu weet ik dat hij het is. Ik had altijd het gevoel dat als ik op een bepaalde manier handelde of de juiste dingen deed, hij bij mij zou willen zijn. Maar nu weet ik dat dat allemaal niet waar is … nu ben ik gewoon mezelf en speel ik niet mee in het spel achter hem aan.”

Er is kracht in het besef wat je waard bent als de levenden.

Narcisten zijn echt geesten; het zijn slechts schaduwen van mensen, zonder enige diepte of emotie. Ghosting is pijnlijk en kan ervoor zorgen dat je je waardeloos voelt, maar het heeft niets te maken met de levenden: ghosting heeft alles te maken met de doden.

Ben je ghosted? Laat het me weten in de commentaren.

Wat moet je weten over ghosting en hoe dat stoppen van ghosting?

Orbiting is een trend dat narcisten doen om je te frustreren.

Gratis bronnen

Minder is meer houding om mee te beginnen als je groeitaken doet.

Niet vermijden van de narcist – veranderen na misbruik

Wat is de moederwonde in generaties als basis voor misbruik?

Omgaan met een gebrek aan aanraking! video


door

Tags:

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees