Rusland overtuigen tot het verslagen is in Oekraïne +video

Rusland overtuigen tot het verslagen is in Oekraïne +video

Hoe de Russische Federatie te dwingen om Oekraïne eindelijk los te laten en te vergeten! +video

Westerse landen moeten de angst voor de dreigementen en bravoure van Moskou laten varen en Oekraïne helpen Rusland volledig te verslaan – zowel op het slagveld als, belangrijker nog, in de hoofden van de leiders van het Kremlin en de Russen zelf. Dat betoogt Eliot Cohen, voormalig adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (in de tijd van Condoleezza Rice in 2007-2009), auteur van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic, professor aan de School of Advanced International Studies aan de Johns Hopkins University en analist aan het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (VS).

Cohen presenteerde zijn visie op de nederlaag van Rusland in het tijdschrift The Atlantic in een artikel met de titel “Winnen is niet genoeg voor Oekraïne. Rusland moet verliezen.” De basis van deze tekst was de recente toespraak van Eliot Cohen op de Strategic Ark Conference in Warschau.

In dit artikel bespreekt hij de belangrijkste stellingen uit zijn materiaal over het verslaan van Rusland door Oekraïne!

Eliot Cohen bekritiseert de vage formuleringen van de VS en andere westerse landen over de vooruitzichten en doelstellingen van de Oekraïense overwinning als “onzinnig of naïef” – met name zinnen als “Oekraïne helpen zichzelf te verdedigen” of (“erger nog”, zoals de onderzoeker opmerkt) “waardoor Oekraïne de best mogelijke onderhandelingspositie krijgt”.

Cohen noemt dergelijke “bureaucratische mist” gevaarlijk en wijst erop dat Oekraïne daarentegen zijn overwinning heel duidelijk omschrijft:

 • De bevrijding van Oekraïens grondgebied van indringers tot aan de grenzen van 2014.
 • Terugkeer van vluchtelingen en mensen die gedwongen werden geëvacueerd of gedwongen te vertrekken.
 • Herbouwde samenleving en economie.
 • Lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO.
 • Het bereiken van een zekere mate van gerechtigheid, waaronder het verzekeren van bestraffing van Russische verkrachters, folteraars en moordenaars.

De auteur benadrukt dat ook de Russische visie op “overwinning” duidelijk is:

Oekraïne is vernietigd en afgesneden van het Westen; annexatie van een groot deel van zijn grondgebied; wanorde in Europa, dat gedwongen wordt zijn afhankelijkheid van goedkope natuurlijke hulpbronnen en zakelijke kansen in de Russische Federatie te herstellen; wederopbouw van een groot deel van de oude Russische keizerlijke staat.

“We moeten streven naar de overwinning zoals Oekraïne die definieert. Maar om dit te bereiken, moet het Westen niet alleen Rusland helpen verslaan – het moet de Russische Federatie ervan overtuigen dat het verslagen is”, benadrukt Cohen als hoofdstelling van zijn materiaal.

Daar is geen reis naar Moskou voor nodig, benadrukt de onderzoeker (“vroeger was dat zelden een goed idee”, grapt hij). Het is niet nodig dat Rusland “verwoest en weerloos” wordt (wat “onmogelijk is zonder de Derde Wereldoorlog”, meent de auteur).

Volgens hem kan de Russische nederlaag worden bereikt “liever in de hoofden van de Russische leiders en bevolking”.

“Rusland moet ervan overtuigd zijn dat militaire instrumenten en het gebruik ervan in een grootschalige oorlog onvermijdelijk zullen instorten, en het moet beseffen dat Oekraïne definitief en volledig verloren is [voor de invloed van Moskou]”, benadrukt hij.

Eliot Cohen haalt historische voorbeelden aan waaruit blijkt dat je een nederlaag kunt bereiken in de hoofden van de leiders en de bevolking, en niet alleen op het slagveld:

 • Israël heeft in 1967 geen Arabische hoofdsteden bezet, maar deze oorlog dwong de Arabische staten af te zien van het idee dat ze de Joodse staat konden vernietigen door middel van conventionele oorlogsvoering. De oorlog van 1973 overtuigde de Arabische landen ervan dat zelfs een beperkt militair conflict te gevaarlijk zou zijn om te proberen.
 • In Vietnam en Afghanistan werd de VS verslagen zonder ook maar één veldslag te verliezen. “We zijn ervan overtuigd geraakt dat de strijd zinloos en pijnlijk was, dat onze vijanden onverzoenlijk en onoverwinnelijk zijn, en dat de te betalen prijs in bloed, materiële waarden en aandacht deze kosten niet waard zijn en dat ook nooit zal zijn”, benadrukt hij.
 • De leiders van de USSR raakten ervan overtuigd dat ze de vooruitgang in de westerse militaire technologie aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig niet konden bijhouden, toen de Sovjet-Unie haar lange oorlog in Afghanistan uitvocht – en uiteindelijk verloor. “De omwentelingen van het Gorbatsjov-tijdperk waren gedeeltelijk het resultaat van dit besef”, herinnert hij zich.

De analist citeert ook Karl von Clausewitz, een beroemde Duitse theoreticus van oorlog.

Karl von Clausewits oorlog beschouwde als “een test van morele en fysieke krachten met behulp van laatstgenoemde”. Daarom moet Oekraïne niet alleen slagen op het slagveld in zijn toekomstige tegenoffensieven; het moet meer doen dan alleen zorgen voor een ordelijke terugtrekking van Russische troepen na onderhandelingen over een staakt-het-vuren. “Om het in wrede voorbeelden te beschrijven, moeten we een massale uittocht zien van Russen die deserteren, hun eigen officieren neerschieten, die hun officieren gevangen nemen of doden. Een Russische nederlaag moet ongetwijfeld een grote, bloedige puinhoop zijn [voor Rusland]”, benadrukt hij.

Hij wijst er ook op hoeveel Russische “overwinningsfantasieën” al in duigen zijn gevallen:

 • Dat Oekraïne binnen een week zou capituleren.
 • Dat het in een maand of twee van zware gevechten uiteen zou vallen.
 • Dat Europa Oekraïne in de steek zou laten tijdens de koude winter zonder Russisch gas.
 • Dat Oekraïne zich zou overgeven door zijn steden te bombarderen.

Cohen benadrukt dat het nu tijd is voor het Westen om de bijna laatste overwinningsfantasie die Rusland nog koestert te verpletteren: dat westerse landen niet bereid of in staat zullen zijn om eindeloos enorme middelen in Oekraïne te pompen.

Om deze illusies van Moskou definitief te ontkrachten (Rusland verslagen in Oekraïne), stelt de analist voor dat het Westen zich op verschillende fronten moet inspannen.

Geef Oekraïne zo snel mogelijk alle wapens die de strijdkrachten kunnen gebruiken:

inclusief langeafstandsraketten om de Krimbrug voorgoed te vernietigen, en zelfs clustermunitie om Russische uitrusting en infanterie te vernietigen. “Het Russische leger vernietigen, terwijl we slechts een klein deel van ons defensiebudget uitgeven en ons eigen bloed niet vergieten, is een indrukwekkende strategische prestatie”, is Cohen overtuigd.

Overtuig de Russen ervan dat ze Oekraïne voor altijd kwijt zijn:

het land dat ze beschouwen als een pseudostaat of ‘jongere broer’. Dit betekent de snelle toetreding van Oekraïne tot de EU en de NAVO, evenals de diepe betrokkenheid van het Westen bij de economische wederopbouw van Oekraïne en, belangrijker nog, bij de maximale bewapening ervan voor de komende jaren.

Voorzie Oekraïne van F-16 vliegtuigen:

terwijl de regering-Biden haar “domme en kortzichtige” sluwheid in deze kwestie zou moeten laten varen en ook overtollige vliegtuigen naar Oekraïne zou moeten overbrengen, aldus Cohen. Hij geeft toe dat de jagers het beeld op de grond de komende maanden niet zullen veranderen, maar het vooruitzicht dat Oekraïne de komende vijf jaar honderden van dergelijke vliegtuigen zal ontvangen, zou een “diepe symbolische betekenis” hebben. “We moeten praten over hoe we de strijdkrachten van Oekraïne zullen herbouwen – het grootste, meest beproefde en in sommige opzichten het vastberadenst leger van het Westen”, benadrukt de analist.

Voer een agressieve informatiecampagne om de realiteit van de nederlaag van Rusland aan de bevolking te bewijzen.

“De Russen moeten eraan worden herinnerd dat hun fragiele economie slechts een tiende van de EU-economie uitmaakt.

Daarbij zijn ze niet in staat zijn een moderne tank te bouwen en in gebruik te nemen.

Ook hun nieuwste hoogwaardige jets, de Su-57, in aantal kleiner zijn dan de F-35-vloten van slechts vier kleine Noord-Europese landen.

Vervolgens zijn hun generaals al oud en incompetent zijn; dat hun opperbevel onverschillig staat tegenover het leven van hun eigen volk.

En hun technologie is inferieur aan de Oekraïense technologie.

Bovendien is hun logistiek en logistieke steun opgeslokt door omkoping en corruptie”, geeft Cohen voorbeelden van dergelijke accenten.

Versterk de informatieoorlog door sancties uit te breiden:

met als doel niet zozeer de overwinning in de oorlog, maar de langdurige vernietiging van het militaire potentieel van Rusland, de onderdrukking van zijn economie en het dwingen van de Russische Federatie om onderdelen en reserveonderdelen van lage kwaliteit te gebruiken.

Om Rusland politiek en psychologisch te isoleren, speel in op de historische ambivalentie van zijn twee hoofdsteden vergeleken met de landen van het Westen:

we hebben het over St.-Petersburg, dat traditioneel op Europa is georiënteerd, en Moskou, dat eerder op Azië is georiënteerd, legt Cohen uit. Hij voorspelt ook dat het vele jaren, of waarschijnlijker zelfs decennia zal duren voordat het post-imperialistische Rusland zich weer naar het Westen keert.

Ondanks dat geeft Eliot Cohen toe dat zelfs een verslagen Rusland kwaadaardig, boos en wraakzuchtig zal blijven.

Zelfs dan zal het waarschijnlijk nog steeds worden beheerst door de “machtsverticaal” in de vorm van veiligheidstroepen van verschillende veiligheidsdiensten. Rusland zal ook doordrenkt zijn van wetteloosheid en moord. Ongetwijfeld zal het zich bezighouden met ondermijning, politieke oorlogvoering en elke mogelijke kwaadaardige hybride actie.

Het belangrijkste is echter dat de nederlaag van de Russische Federatie haar verdere pogingen om een conventionele oorlog te voeren onmogelijk zal maken, maakt Cohen duidelijk. “Wie zou er niet liever met duizend [Russische] trollen en frontorganisaties te maken hebben dan met slechts één Mariupol?”

Bovendien zou een op deze manier verslagen Rusland veel minder gevaarlijk zijn voor het Westen en veel minder nuttig voor China; en zou het de komende jaren veel minder kans hebben om verschrikkelijke nieuwe dreigingen te creëren, benadrukt de analist.

Hij roept het Westen op om doortastend te zijn bij het uitvoeren van de strategie om Rusland te verslagen in Oekraïne.

“We moeten onze angst voor Russische dreigingen en escalatie, voor zijn nucleaire bravoure en zelfs voor de ineenstorting van Rusland overwinnen”, somt Eliot Cohen op.

Hij herinnert eraan dat als Rusland de oorlog met Oekraïne wint, het nog meer mogelijkheden zal hebben om zich te mengen in de zaken van Europese landen en zijn invloed uit te breiden met behulp van onbeperkt geweld. Het zal “een Rusland zijn dat beseft dat het straffeloos bloedbaden en wreedheden kan begaan”, wiens ambities zullen groeien; terwijl China een “bemoedigend” voorbeeld zal krijgen; en het Westen en de VS zullen moeten toegeven aan een gebrek aan vastberadenheid en een onvermogen om hun verplichtingen na te komen, ondanks alle rijkdom.

Basisnormen van fatsoenlijk gedrag in internationale politiek als Rusland verslagen is in Oekraïne!

Omgekeerd zal de nederlaag van Rusland Peking (“dat al nerveus is door de incompetentie en gekke uitspraken van zijn partner”) dwingen om in het defensief te gaan; zal het de westerse alliantie versterken; en zal het helpen om minstens enkele basisnormen van fatsoenlijk gedrag te behouden.

“Maar bovenal zou [de nederlaag van de Russische Federatie] het Russische imperiale project voor altijd blokkeren; want zonder Oekraïne kan Rusland geen imperium zijn”, vat Cohen samen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

Oekraïnse referenties en bronnen en schrijvers op sociale media in het Engels

Mariam Naiem: Instagram en Twitter

Tetyana Denford: Instagram en Twitter

Marichka Buchelnikova: Instagram en Twitter

Maria Kuchapska: Instagram

Julia Kyrylova-Fedorchenko: Instagram

Oleksandr Shyn: Twitter

Valeria Voshchevska: Instagram en Twitter

Julia Tymoshenko: Instagram en Twitter


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees