Begrijp je verantwoordelijkheid en die van de narcist.

Begrijp je wat het betekent ‘je eigen spullen of zaken aantrekken’?

Je eigen spullen aantrekken is een gedachte techniek van het herinneren van jezelf te scheiden van wat echt uw verantwoordelijkheid, uw zorg en onder je controle is. Daarnaast is het belangrijk te weten wat de verantwoordelijkheid is van een narcistische persoonlijkheidsgestoorde individu.  Wat is er precies onder hun controle en wat is er onder de verantwoordelijkheid van het slachtoffer?

Wanneer u betrokken bent in een relatie met een persoon die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis is het gemakkelijk om gedesoriënteerd te worden als de narcist probeert om door uitdagingen zoals stemmingswisselingen, projectie, spiegelen, emotionele afhankelijkheid enz. u te manipuleren.

Het kan een beetje zijn zoals het gevoel om te proberen om je weg te vinden in een donkere kamer waar de meubels regelmatig worden herschikt.

Een van de aangelegenheden waar de niet narcist de neiging toe heeft, is dat hij of zij onbewust of ongewild begint persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen en zorgen van de narcist waarover zij of hij weinig of geen controle of vermogen heeft om invloed op uit te oefenen.

Daarbij zal de persoon die lijdt aan de persoonlijkheidsstoornis niet kunnen starten om hun eigen rommel op te ruimen. Namelijk daardoor zullen ze niet leren van hun eigen fouten en werken aan een gezonde levensstijl.

verantwoordelijkheid van het slachtoffer
Klik op de foto

Dit gedrag van het slachtoffer maakt ook wel mogelijk dat een disfunctionele situatie wordt voortgezet.

Een van de situaties die een grote oefening kan zijn is om te proberen om objectief te kijken naar je leven – en jezelf af te vragen – wat zijn mijn spullen of zaken en wat zijn de spullen van de narcist?

Denk na over alle goede aangelegenheden in je leven voor een tijdje – vergeet iemand anders voor een minuut.

Hoeveel controle heb je echt over jezelf? Hoeveel hangt af van uzelf om uw leven te onderhouden, op te bouwen en te ontwikkelen? Wat gebeurt er als je uw leven verwaarloost?

@zelfzorgHelp

Denk na over de zaken waar je het trotst op bent.

Wat zou er gebeurd zijn als je er niet was? Denk na over je lichaam, je werk, je talenten, je dromen. Wat zijn ze waard? De rommel die je maakt, de fouten die je maakt en uw zorgen.

Dat zijn uw persoonlijke zaken.

Denk nu eens na over de dingen die het meest aan die andere persoon in uw leven toebehoort.

Denk na over alle goede zin hun leven voor een tijdje – vergeet jezelf voor een minuut.

Hoeveel is het echt onder hun controle? Hoeveel hangt af van hun onderhoud, hoe ze zich opbouwen en hoe ze zich ontwikkelen? Wat zal er gebeuren als ze zich verwaarlozen?

Denk na over de dingen die ze het trotst op zijn. Wat zou er gebeurd zijn als ze er niet waren? Denk na over hun lichaam, hun werk, hun talenten, hun dromen. Wat zijn ze waard?

Het afval dat ze achterlaten, de fouten die ze maken, hun gebreken en hun zorgen. Dat zijn hun spullen en niet de verantwoordelijkheid van het slachtoffer.

Hoeveel procent voel je je verantwoordelijk voor jezelf en voor anderen? Laat het ons weten. Deze informatie delen met ons op sociale media betekent ondersteuning voor slachtoffers van narcisme.

Lees meer


Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees