Zet kinderen op de eerste plaats tegenover een narcistische ouder.

Zet kinderen op de eerste plaats tegenover een narcistische ouder betekent dat je beslissingen neemt op basis van “wat er in het beste belang van de kinderen is.”

Ongeacht de gevolgen voor de ouders en alle andere betrokken partijen moet je dat doen.

Als u dit leest, is de kans groot dat je ergens in het midden zit van een lange en moeilijke reis.

Op die reis zullen er vele vorken in de weg zitten dat je niet per se op dit moment ziet. Als je kinderen hebt, zul jezelf afvragen bij elke splitsing in de weg: “Welke manier het beste is voor de kinderen.” en het kiezen van die richting zal u helpen voorkomen dat aantal veel voorkomende fouten worden gemaakt.

Kinderen zijn vaak het slachtoffer in disfunctionele gezinssituaties omdat ze in een positie van bijna volledige machteloosheid zitten.

Kinderen hebben inferieure fysieke kracht waarmee ze zich weinig kunnen verdedigen.

Ze missen de ervaring en geestelijke geschiktheid om volledig wat er gebeurt te begrijpen.

Ze hebben over het algemeen geen alternatief middel van voedsel, onderdak en emotionele comfort dan van hun ouders.

Maar niet als ze gruwelijke zichtbare littekens, snijwonden en blauwe plekken hebben op hun lichaam.  Hebben ze misschien geen toegang tot wettelijke bescherming van één van hun ouders?

Zij kunnen worden blootgesteld aan chronische, aanhoudende fysiek emotioneel of seksueel misbruik met geen ontkomen aan.

Ouders kunnen van elkaar scheiden, maar kinderen kunnen niet van hun ouders scheiden.

Uit onderzoek is gebleken dat de overgrote meerderheid van kindermishandeling en verwaarlozing optreedt in de handen van hun eigen ouders.

In het licht van deze, is het nodig dat als u te maken hebt met een persoon die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, dan moeten uw kinderen op de eerste plaats komen. Je moet dat je hoogste prioriteit geven om hen te beschermen.

Mensen die lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornissen hebben vaak niet de wil of het vermogen om te begrijpen hoe hun gedrag invloed heeft op de mensen om hen heen.

Als je zelf worstelt met dit als volwassen,  dan moet je je voorstellen hoe moeilijk het is voor alle betrokken kinderen.

Daarom moet u nadenken. Je moet handelen om alles te doen wat in uw vermogen ligt om te doen wat in hun eigen belang is. Je kunt niet doen wat er in het beste belang is van de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of zelfs in uw eigen belang.

Kinderen eerst plaatsen is niet alleen een ethische en morele verplichting.

Het is een nuttige strategie bij het minimaliseren van conflicten binnen een gezinssituatie.

Als je leeft of geleefd hebt  voor een lange tijd met een persoon die lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, bent u waarschijnlijk geconfronteerd met veel “onmogelijke keuzes”, waar je je voelt “verdomd als je dat doet en wee als je dat niet doet.”

Geconfronteerd met dergelijke situaties, is het uitgangspunt van kinderen eerst, een techniek die kan helpen om uw denken te verduidelijken. Door het uitgangspunt kinderen eerst krijgen de behoeften van de kinderen een voorsprong  op uw eigen of iemand anders behoeften. Daardoor gaat u objectief meer rekening houden met de opties.

De kinderen eerst plaatsen wordt ook een goede juridische strategie bij het omgaan met familie rechtbank situaties. “Belang van de kinderen” is wat de meeste rechters in de gezin rechtbank zoeken wanneer zij regeren bij voogdij.

Laat het ons weten of het bij jou ook zo is. Deze informatie delen met ons op sociale media betekent ondersteuning voor slachtoffers van narcisme.

Johan en Annemie Persyn Declercq.

 

PS: Als je open staat om meer te leren van ons schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en krijg ons 21 — daagse programma “Leren omgaan met narcisme.”

 

Deel uw gedachten met ons om waarde toe te voegen.