Kinderen in een narcistische scheiding: hoe ermee praten. Deel 1 +video

Hoe het voelt om in een disfunctioneel gezin te leven?

In termen van emotionele welzijn, zijn kinderen in een narcistische scheiding kwetsbaar voor narcistisch gedrag. Bovendien zullen ze uitzoeken voor zichzelf om er mee om te gaan. Het is belangrijk rekening te houden met kinderen in een narcistische scheiding.

Ze zullen een rol aanvaarden die een narcistische ouder (familielid) hen opdringt door het grensoverschrijdend gedrag van de narcist(e) en de manipulatieve communicatie en intimidatie van de narcist(e).

Ze kunnen gaan geloven dat het gedrag iets is wat ze veroorzaken, verantwoordelijk voor zijn, en zelfs verdienen, omdat ze op een of andere manier niet goed genoeg zijn tegenover andere kinderen of hun broers en zussen.

Dienen kinderen het gedrag te accepteren?

Verder, omdat kinderen in een narcistische scheiding zo afhankelijk zijn van volwassenen hebben ze het moeilijk om het gedrag van de narcist(e) te accepteren. Ze hebben het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan het gedrag van de narcist(e) te ondergaan.

Als we dus nooit met de kinderen praten over wat er gaande is in de omgang met de narcist(e), zijn ze potentieel onbeschermd en kwetsbaar voor het narcistisch misbruik.

Het is van groot belang voor de emotionele ontwikkeling en het welzijn van kinderen dat niet gestoorde volwassenen ingrijpen. Idealiter zouden ze hen dienen op te voeden, ondersteunen en beschermen.

Hoewel het rechtssysteem co-ouderschap kan verheerlijken, is het belangrijk om te erkennen dat alle pogingen die u onderneemt om samen met een narcist(e) co-ouderschap te implementeren, door hen wordt gedemoniseerd. In het algemeen gebruiken narcisten dat als een wapen tegenover de niet narcistische ouder.

In plaats van de narcist(e) macht over je te geven, houd je leven volledig gescheiden.

Daarom communiceer je alleen waar nodig.

U hoeft geen gezamenlijke verjaardagsfeestjes te houden, samen feestdagen te vieren of zelfs gezamenlijk deel te nemen aan activiteiten.

Houd uw grenzen duidelijk en stevig en erken dat uw kinderen het best kunnen worden bediend door ze te onderhouden. Door de tijd heen hebben we geleerd dat je uw kinderen het best kunt opvoeden door uw realiteit te accepteren.

Daarbij dien je ervoor te zorgen dat uw kinderen in een narcistische scheiding zich gesteund, gehoord, geliefd en zich aanvaardt voelen als ze bij u zijn.

Hun ervaring is verre van ideaal, maar het leven dat we hebben, is veel gezonder voor ons dan het uit te geven in een rechtszaal.

Leren om te gaan met de problemen die kinderen ervaren met de narcist(e).

Eerst en vooral, kinderen moeten begrijpen dat wat ze ervaren met de narcistische persoon iets is waar ze kunnen over praten met je.

Luister naar wat ze te zeggen hebben en laat hen weten dat je ze gelooft. Om hen dat te doen begrijpen, zul je het hen moeten vertellen. Je kunt ook leerlingen begeleiding aanvragen of hen therapie laten volgen bij een kind of jeugdpsycholoog.

Wees voorzichtig met de  narcist(e) te beschimpen met namen te noemen, zoals “slecht “gek’ of’ pervers”.

Als het passend lijkt en ze zijn oud genoeg om te begrijpen, dan kun je hen vertellen dat de narcistische volwassene problemen heeft met het beheersen van hun emoties.

Leg uit dat het “niet OK” is.

Belangrijk is dat je hen laat weten dat het niet te wijten is aan om het even wat het kind heeft gedaan of niet gedaan. Ook zelfs als het kind vindt dat ze zich slecht hebben gedragen of hebben te horen gekregen dat ze iets verkeerd doen.

De reactie van de narcist(e) is trouwens nooit proportioneel. Hij ontsteekt in woede of wordt hysterisch.

Dit kan sterk de gevoelens van verwarring verminderen als ze er met kunnen over praten. Ook gevoelens van schuld en zelfverwijt dienen aanbod te komen bij kinderen. Dit zal ervoor zorgen dat kinderen zich minder verantwoordelijk voelen voor de situatie (want dat zijn ze niet) en de kans dat ze vervreemd raken zal verminderen.

Dat bijvoorbeeld een kind van 5 jaar een fruitsap fles kan laten vallen is vrij normaal. Een woede-uitbarsting daarover echter niet.

Dit is vooral belangrijk met een narcistische ouder (zie Ouderverstotingssyndroom) (PAS). Hoewel dat moeilijk lijkt, zo niet onmogelijk om kinderen op te voeden zonder hen te vervreemden (van zichzelf, van de niet narcistische ouder, van de narcistische ouder). Het kan worden gedaan met het gebruik van sommige van de hieronder beschreven suggesties in de “Wat te doen”  sectie afhankelijk van de mate van narcisme bij de narcist.

Waar de narcist zich bevindt op het spectrum is dus wel uitermate belangrijk.

Kinderen in een narcistische scheiding worden echter geïntimideerd om al wat er gebeurt bij de narciste geheim te houden.

Afhankelijk van hoe de narcist(e) zich gedraagt, en eventuele bijkomende stoornissen, en het spectrum neigt hij of zij naar psychopathie.

Afhankelijk van zijn graad aan narcisme stelt hij of zij criminele daden kunnen de kinderen begrijpen wat er mis gaat met een narcistische ouder.

Maar bovendien is dit ook afhankelijk ook van de ontwikkeling van het kind volgens  leeftijd en cognitieve vermogen.

Het loyale kind zal begrijpen dat de narcist(e) niet “slecht” is als persoon. Op hetzelfde moment is echter welzijn gedrag heel gevaarlijk en levensbedreigend.

Het is ook belangrijk voor kinderen om te weten dat een volwassene die moeite heeft om zijn emoties of reacties te beheersen geen excuus is om dat gedrag te aanvaarden.

Ook een kind heeft het recht op een neen.

En een neen van een kind in ‘bepaalde’ situaties is een neen. Onvolwassen kinderen verplichten om alcohol of drugs te gaan kopen kan niet. Kinderen verplichten om te kussen, samen te slapen met de narcist(e) kan niet. Dat in het bijzijn van kinderen er naar porno gekeken wordt kan niet. In het bijzijn van kinderen seks hebben, kan niet. Rondrijden met kinderen, terwijl de narcist(e) onder invloed is kan niet. Gevaarlijk rijden met kinderen in de wagen, kan niet.

Kortom, alle daden die niet fatsoenlijk zijn en aanleiding geven op rechtelijke vervolging kunnen niet.

Kinderen in een narcistische scheiding hoeven niet te accepteren wat het gevolg is van het narcistisch gedrag zoals slagen, woede-uitbarstingen, fysieke of seksuele intimidatie, langdurige omhelzingen, uitvoeren van massages bij volwassen of gezamenlijke baden met volwassenen. Of volwassen te helpen wanneer ze naakt zijn. Ook niet als het zogenaamd een noodsituatie is.

Of dat ‘bevel’ nu komt van een narcistische moeder of vader speelt emotioneel voor een kind een des te groter schending van hun kinderrechten want het kind is niet de oorzaak dat het een narcistische ouder(s) heeft.

Het adopteren echter van een houding van openheid in plaats van het niet over “de gek in de kamer te hebben,” nodigt kinderen uit om hun gevoelens over verwarrende of kwetsend gedrag uit te spreken zowel tegenover de narcist(e) als bij de niet narcistische ouder en zodat jij die gevoelens kunt valideren.

Als de gevoelens van kinderen niet worden gevalideerd ontwikkelen ze emotioneel niet verder.

Gezonde grenzen aanleren.

Bovendien bevordert de ontwikkeling van gezonde grenzen de kans dat kinderen uiteindelijk de goedkeuring van ongezonde rollen in het gezin verminderen en vermindert het bovendien de kans dat ze die gedragingen zullen modelleren.

Het is zeker belangrijk dat ze een gezond verwijzingskader hebben in vergelijking met een ongezonde situatie. Dit betreft niet de verschillende opvoedingsmethodes, stijl, huisregels of mogelijkheden, ook dat dikwijls wordt ingezet door een narcistische ouder.

In termen van de bescherming van kinderen tegen lichamelijke en emotionele schade, spreekt het voor zich dat niet – gestoorde volwassenen altijd moeten kinderen op de eerste plaats zetten.

Zij zijn immers diegene waar het kind zal bij wenen, vertellen dat het hoofdpijn heeft en de gedragingen die bij hem of haar leiden tot emotioneel misbruik.

Je kunt het niet bedenken of het gebeurt. De narcist verkoopt het speelgoed van uw kind, de narcist verstopt de kleren of het huiswerk, verkoopt een erfstuk van zijn grootvader enz. om er dan mee te lachen als het kind verdrietig is.

Zoals altijd, erg bedankt voor het zijn van een mooie ziel. Wil je deze post liken en sharen? Zo kunnen we het bewustzijn doen groeien en waarde bij elkaar toevoegen.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Wat maakt ons gevoelig voor een narcist?

Gevoelig voor de narcist? Afhankelijk van uw zelfliefde?

Het geweten van de narcist? Ben je een Co-dependent of een narcist?

Praten met kinderen in een scheiding over persoonlijkheidsstoornissen. Deel 2

Scheiding van een narcist enkele tips & voorbereiding

8 emotioneel afhankelijke eigenschappen om een narcist aan te trekken!

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees