Zelfhelpers, zelfzorgers, traumaherstellers, traumaverwerkers, samen vrij en verbonden!

naar Home: klik op de afbeelding

Menu

zoeken in Archieven
zoeken in Categorie*en

Hoe narcistische moeders CPTSS veroorzaken

Complexe posttraumatische stressstoornis en narcistisch emotioneel misbruik.

Als we denken aan posttraumatische stressstoornis (PTSD), bedoelen we meestal een aandoening die een reactie is op een enkele gebeurtenis. Kenmerkend zijn symptomen zoals flashbacks naar het oorspronkelijke trauma. Een enkele gebeurtenis kan geen CPTSS veroorzaken.

We horen vaak over PTSD in de context van oorlogsveteranen die een gevechtsgerelateerd trauma hebben meegemaakt. We kunnen het ook associëren met mensen die getuige zijn geweest van gruwelen, zoals een ongeluk, of die seksueel zijn mishandeld.

In 1988 suggereerde Judith Herman, een professor in klinische psychologie aan de Harvard University, dat een nieuwe diagnose – complexe PTSD (of CPTSD) – nodig was om de effecten van langdurig trauma te beschrijven. Langdurige trauma’s veroorzaken CPTSS.

Sommige van de symptomen tussen PTSD en CPTSD zijn vergelijkbaar – inclusief flashbacks. Het gevoel dat het trauma zich nu voordoet. Tevens kun je opdringerige gedachten en beelden, en fysieke gewaarwordingen zoals zweten, misselijkheid en beven hebben.

CPTSS veroorzaken
Tools voor zelfgenezing en groei!

Mensen met CPTSD ervaren vaak ook:

Regulering emotionele moeilijkheden

Gevoelens van leegte en hopeloosheid, van vijandigheid en wantrouwen, van verschil en gebrekkigheid

Dissociatieve symptomen

Suïcidale gevoelens

De oorzaken van CPTSD zijn geworteld in langdurig trauma.

Hoewel het kan worden veroorzaakt door elk aanhoudend trauma. Huiselijk geweld of het leven in een oorlogsgebied wordt meestal geassocieerd met trauma dat zich in de kindertijd heeft voorgedaan, dat kan CPTSS veroorzaken. De voor de hand liggende trauma’s uit de kindertijd zijn fysiek en seksueel misbruik en emotionele verwaarlozing. Maar ook leven in instellingen kan bij kleine kinderen CPTSS veroorzaken.

Maar emotioneel misbruik, hoewel vaak moeilijker te identificeren, kan ook CPTSD veroorzaken. En emotioneel misbruik vormt de kern van de ervaring van die kinderen die opgroeien met een narcistische moeder.

In het geval van de narcistische moeder-kindrelatie zal emotioneel misbruik worden vermomd als liefdesband.

Haar liefdesvorm kan een hele reeks gedragingen aannemen die zijn ontworpen om u te beheersen, u dichtbij te houden en u bij de hand te hebben om aan haar te reflecteren en ervoor te zorgen dat haar kwetsbare ego wordt versterkt.

Een van de moeilijkste aspecten van het kind zijn van een narcistische moeder is dat haar primaire interesse voor jouw is dat je haar van dienst kunt zijn. Wat voor soort gebruik ze van jouw maakt, is afhankelijk van wat voor soort narcist ze is, maar dit kan CPTSS veroorzaken.

We associëren narcisme vaak met die grootse types die altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan. Maar narcisten nemen alle vormen aan en hun narcisme wordt niet alleen gedefinieerd in termen van hun behoefte aan aandacht, maar ook in termen van hun behoefte aan controle over hun omgeving en bescherming van zichzelf door het gebruik van anderen.

Je moeder heeft je misschien gebruikt als iemand om haar tegen haar man te verdedigen, als iemand om haar beste vriend te zijn, als iemand om te negeren en te bekritiseren zodat ze zich beter over zichzelf kon voelen.

Welk specifiek gebruik ze ook voor je in gedachten hebben, kinderen maken een groot deel uit van de ‘voorraad’ van een narcist. Je zult waarschijnlijk tijdens het proces extreme voortdurende druk hebben ervaren.

In een ideale wereld zou je kunnen opgroeien als kind, genietend van de vrijheden van zelfonderzoek en zelfexpressie.

Kinderen van narcistische moeders krijgen die luxe vaak niet. Bovendien kijken ze in plaats daarvan constant over hun schouder om te zien of ze hun moeder van streek hebben gemaakt door iets verkeerds te zeggen of te doen.

Ze weten dat het belangrijkste in de wereld is om te proberen hun moeder een plezier te doen. Daardoor leven ze in een constante staat van angst voor het geval ze het bij het verkeerde eind hebben. Het vergt vele jaren van leren om te weten wat er nodig is om “het goed te doen”. De set regels van de narcistische moeder is zo complex.

Is het krijgen van een hard woord, kritiek, een ontkenning van iemands ervaring echt zo erg als de fysieke slagen voor slecht gedrag?

Het antwoord is een volmondig ja. Het verbale venijn dat een narcistische moeder op haar kinderen kan richten, is vaak extreem en net zo beangstigend voor een kind als de slagen dat het krijgt. En samen met de angst is er de constante verwarring.

Narcisten zijn emotioneel zeer kwetsbaar en creëren een zeer complex web om zichzelf heen om te controleren wat ze wel en niet in contact komen. De narcistische moeder kan de emoties van haar kind als inherent onaanvaardbaar beschouwen als ze een bedreiging vormen voor uw narcistische moeder.

Stel dat je van je grootmoeder van vaderskant houdt, maar weet dat je narcistische moeder jaloers op haar is. In plaats van vrij te zijn om je liefde te uiten, zou je kunnen merken dat je vervelende dingen over je grootmoeder zegt om je moeder een plezier te doen.

Of stel je voor dat je van nature een extravert kind bent. Je weet dat je moeder snel jaloers wordt als je de schijnwerpers bij haar wegneemt. Alleen al het uiten van verdriet of angst beantwoordt de narcistische moeder met spot. Een moeder kan rijk getrouwd zijn en kan enorm veel moeite doen om rijk te blijven.

Elke emotionele uitdrukking dat de dingen in het leven niet perfect zijn – eenzaam en met de zware dreiging van suïcidale gedachten die constant boven het kind van zo’n moeder hangen – stuitte op een scherpe sarcastische afweer die angstaanjagend en beschamend is om aan de ontvangende kant te staan.

Niet alle kinderen van narcistische moeders zullen CPTSD krijgen.

Toch zijn veel van de fundamentele ingrediënten aanwezig – inclusief constante angst, druk en verwarring. Narcistische moeders zijn meesters in gaslighting en tegen de tijd dat je volwassen bent, is je versie van de realiteit misschien zo gekleineerd dat je misschien het idee gaat geloven dat er iets inherent gebrekkig in jou is – omdat de redenen die je kunt bedenken zich depressief, angstig en hopeloos voelen zijn allemaal belachelijk gemaakt en ontkend door de persoon die je heeft opgevoed.

De kinderen van narcistische moeders laten zich niet ophouden.

Die constante behoedzaamheid en zorgen, die jarenlang dag in dag uit worden ervaren, kunnen de hoofdoorzaak zijn van aanhoudende psychische problemen, waaronder CPTSD. Gevoelens van waardeloosheid, onderwerping, afvalligheid, dissociatie en hopeloosheid kunnen en zullen lang na het oorspronkelijke trauma aanhouden.

Als u hulp nodig heeft bij één van de bovenstaande problemen, zoek dan een voldoende gekwalificeerde therapeut.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw aantal sterren vast te leggen!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

Referenties

1. Herman, J. (1997). Trauma en herstel: de nasleep van geweld, van huiselijk geweld tot politieke terreur. New York, NY: Basic Books

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Geplaatst

in

,

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Voeg je bij 4.587 andere abonnees