Stofzuigen door een narcist: Hoovering.

Dit stofzuigen door een narcist begint vaak subtiel en bescheiden, en gebeurt via voicemail, sms-berichten, e-mail, telefoontjes, notities, andere mensen of via enige andere vorm van mogelijke communicatie met het slachtoffer.

Omdat de Narcist de zwakke plekken van het slachtoffer kent, zullen ze zich over het algemeen op deze gebieden richten om de communicatie te heropenen.

Een Hoover is een metafoor die verwijst naar het populaire merk van stofzuigers.

Stofzuigen door een narcist is dan gelijk aan hoovering.

Waarschijnlijk is het dat een slachtoffer van misbruik door een narcist een tijdlang depressief rondloopt. Je eigenwaarde is tot het vriespunt gedaald door alle vernederingen, beledigingen, verkrachtingen, leugens en bedrog door de narcist.

Je voelt je een stuk afval en de narcist weet dat. Dat was zijn bedoeling.

Maar na regen komt zonnig schijn, als je batterij half gevuld is, bestaat de kans dat je die status quo van emotioneel in de macht zijn van de narcist zou kunnen doorbreken en een gevaar zijn voor de reputatie, voor zijn nieuwe relatie en voor zijn superioriteitsgevoel.

Vandaar dat ik stofzuigen door een narcist gebruik. In veel gesprekken word ik gevraagd wat het slachtoffer moet doen wanneer de narcist bij hen weer voor de stoep staat.

Vele slachtoffers weten niet wat ze zullen doen wanneer ze een telefoon, een sms berichtje of een email krijgen van hun ex. Ze zijn in een periode van rouw, en het is net alsof ze spoken zien.

Eigenlijk zijn ze bang dat ze de controle over zichzelf zullen verliezen. Ze lopen uren te piekeren en komen tot geen besluit.

Want op één of andere manier voelen ze zich verslaaft aan de narcist en vrezen ze dat ze zich zullen laten doen.

Ze weten niet wat precies zou kunnen triggeren dat ze de narcist opnieuw een kans geven.

Het voelt bij hen zo raar. Eigenlijk zouden ze liefst stoppen met de narcist. Dat zegt hun verstand maar hun gevoel wilt dat nog niet totaal volgen.

Het omschrijft hoe een narcistische dader “een slachtoffer dat probeert om voor hun eigen rechten op te komen door het verlaten van het contact in die disfunctionele relatie te beperken”, “terug gezogen” wordt als de dader tijdelijk verbeterd of gewenst gedrag vertoont.

Net als stof gevangen raakt in de stofzuiger, worden slachtoffers terug in de status quo gezogen wanneer ze proberen om aan een gewelddadige situatie te ontsnappen.

Dit fenomeen dat we dus stofzuigen door een narcist of met de Engelstalige term “Hoovering” noemen valt zeer frequent voor. Vandaar dat slachtoffers van narcisten jaren soms geheel hun leven in zo’n misbruik blijven leven.

Het meest waarschijnlijk gebeurt dit wanneer:

Er net een emotionele uitbarsting, episode van geweld of andere zeer ongewone periode van misbruik heeft plaats gehad; op het punt waar de dader beseft dat het slachtoffer waarschijnlijk zal vertrekken, wraak of hulp van anderen zoeken.

Het slachtoffer begint zich terug te trekken uit de relatie, verlaat de relatie of steviger grenzen stelt.

De dader voelt zichzelf onwaardig  en vreest het verlies van de relatie.

De dader kan hun slachtoffer met geschenken, complimenten, beloften, demonstraties van liefde en daden van genegenheid overstelpen om het vertrouwen of geloof van het slachtoffer terug te winnen, en daardoor de status quo herinstalleren.

Stofzuigen door een narcist  is een van de belangrijkste onderdelen van een gewelddadige cyclus.

Het is de tactiek die ervoor zorgt dat veel misbruikers niet hoeven alleen te leven. Het kan ook dienst doen als de ‘plus’ kant wanneer het slachtoffer de emotionele balans berekent zodat ze verder hen kan manipuleren in het behoud van de gewelddadige relatie.

Net als een tango, gebeurt een tango met twee: de persoon die stofzuigt en de persoon die wordt aangezogen. (in de ogen van de narcist – het afval)

Hoe voelt stofzuigen door een narcist?

Stofzuigen door een narcist voelt goed – en dat is het punt!

Wanneer u wordt gestofzuigd, worden uw warme en zachte knoppen ingedrukt, je gevoelens worden steeds gevalideerd – erkent – gewaardeerd, uw behoeften wordt voldaan.

Je stoutste materiële dromen komen waar. Zelfs naar je mening wordt er geluisterd. Je bent de belangrijkste persoon in de wereld voor die bepaalde persoon.

Het voelt vaak als rechtvaardiging. Misschien gaat u zelf denken “Eindelijk! De boodschap dringt door! Ik ben niet gek na alles! Nu dat is over wat ik het  heb! Hij of zij doet echt zijn best voor me!” Maar let op …

Al je honger hebt voor emotioneel eten, zowat elke soort van persoonlijke validatie zal dan heerlijk smaken.

Echter, alleen omdat het goed smaakt, betekent niet dat het eigenlijk gezond of voedzaam is.

Manipulatieve misbruikers zijn vaak bedreven in het geven van hun slachtoffers genoeg van wat ze willen om hen te houden waar ze willen.

Zelfs slaveneigenaren weten dat ze hun slaven net genoeg moeten voeden om ze gezond en productief te houden.

Hoe weet ik of het een “echte” stofzuiger is?

Het kan tot een innerlijke strijd komen bij het slachtoffer of een narcistische stofzuiger een echte stofzuiger is of niet, omdat het in eerste instantie lijkt alsof het een oprechte poging tot verandering van de narcist is waar ze vinden dat ze nog zorg moeten over dragen en een kans moeten geven. Dat is precies wat de dader zou willen.

De foute logica is dat het veronderstelt dat zij niet beiden kunnen zijn.

Veel verslaafden en narcistische persoonlijkheidsstoornis mensen zijn echt oprecht en proberen ook echt als ze ook stofzuigen.

Mensen die stofzuigen proberen u soms niet bewust te manipuleren of te misleiden. Stofzuigen door een narcist komt door zijn verlatingsangst.

Zij kunnen oprecht proberen, zelfs in de hoop, om het “deze keer beter” te doen. Zij mogen niet bewust gelogen hebben toen ze beloften van verandering maakten en in praktijk brachten.

Ze kunnen zo overtuigend zijn, omdat ze zo overtuigend zijn, althans op dit moment.

Je gaat te doen hebben met een volwassene in een ouder-kind relatie, die luistert naar zwart-wit beloften van hun kind en zegt: “Hmm, we zullen afwachten”.

Als je niet zeker weet of je te maken hebt met stofzuigen door een narcist moet je afwachten. Neem de langetermijnvisie.

Het karakter van een persoon is als een gemiddelde van hun gedrag over hun leven. Mensen kunnen soms positieve veranderen in hun leven na een beslissing om hun gedrag ten goede te veranderen.

Het best is dan een jaar wachten en te zien.

Als je voelt dat je een jaar niet kunt wachten, dan kan het zijn dat je relatie balans diep in het rood is, en dat is een alarmbel die het beluisteren waard is.

Hoe om te gaan met het stofzuigen door een narcist?

Als iemand waarvan sprake is dat hij u met misbruik heeft behandeld en hij begint om u goed te behandelen, dan kan het geen kwaad om hen te laten kloppen aan uw deur voor je hen binnen laat.

Misschien zelfs 1 jaar. Geef jezelf een pauze. Wees gewoon voorzichtig om het aas niet te nemen. Laat je grenzen niet eroderen.

Waarom genoegen nemen met minder dan wat je verdient?

Bovendien waarom zou je stoppen met dingen die gezond zijn voor u?

Er is geen reden om te  stoppen met de uitoefening van uw eigen onafhankelijkheid.

Welke reactie je niet moet doen op het stofzuigen door een narcist?

Wijzig geen grenzen of stel hen niet in staat om een grens van jezelf te breken.

Niet toegeven of vergeven van de eventuele gevolgen van eerdere slechte beslissingen door de dader. Bijvoorbeeld een juridische procedure stopzetten. Een aanklacht intrekken enz.

Stop niet met de gezonde activiteiten of relaties waarmee je ergens anders bezig bent.

Neem niet aan dat het stofzuigen door de narcist eeuwig zal duren.

Gebruik het stofzuigen door de narcist niet om te onderhandelen voor een beter leven.

Laat niet toe dat de dader een belofte kan opzetten die hij kan breken waardoor je jezelf instelt voor een teleurstelling.

Wat moet je doen tegen stofzuigen door een narcist?

Vergeet niet dat stemmingswisselingen een normaal onderdeel zijn van enkele persoonlijkheidsstoornissen. Dat wat omhoog gaat, zal omlaag gaan.

Accepteer dat pieken en dalen een onderdeel zijn van het emotionele leven van iedereen en dat voor een persoonlijkheidsgestoorde persoon, die mogelijk meer intens zijn en leiden tot schommelingen in hun gedrag.

Handhaaf al uw gezonde leefgewoonten en relaties met anderen.

Neem de langetermijnvisie. Wacht een jaar of het veilig is om dat te doen om in te gaan op de uitnodiging van de narcist.

Ga niet terug op de achtbaan.

Positioneer jezelf, zodat uw veiligheid en geluk niet afhankelijk is van de stemming van een persoon met een persoonlijkheidsstoornis.

Als het stofzuigen door een narcist werd voorafgegaan door daden van geweld tegen u, een kind of een huisdier, dan raad ik je aan om onmiddellijk het advies in te winnen van een Huiselijk Geweld dienst.

NARP

Laat me weten hoeveel pogingen in stofzuigen door een narcist je hebt meegemaakt?

Wat heeft de narcist bij jou ondernomen om je terug binnen zijn invloedssfeer te stofzuigen en wat hij of zij daarvoor ondernomen heeft?


Deel dit artikel met de mensen van wie je houdt en waarvan je weet dat ze zelf geen anderen uitsluiten in je gemeenschappen, zodat zij en hun families ook kunnen ontsnappen aan misbruik.

Ondersteuning vragen – vertel anderen die begrijpen wat je doormaakt wat er is gebeurd en laat ze bepalen wat ze vinden van deze gebeurtenis.

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze prive Support group VKoN. Lees eerst de info vooraleer uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Vertel ons eerst wat je hebt meegemaakt aan narcisme!

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

thrive membership
klik hier voor Thrive
thrive membership
klik hier voor Thrive

Geef een reactie, vraag of antwoord.