Categorieën
groeitaak Recent sociale media post

Opgroeien in onvoorspelbare omgeving waar vertrouwen geen rol speelde

Vertrouwen is een van onze fundamentele menselijke behoeften. 

Veiligheid en vertrouwen gaan hand in hand. Wanneer we ons veilig en zeker voelen, kunnen we die persoon of situatie als betrouwbaar en voorspelbaar vertrouwen. In een onvoorspelbare omgeving vertrouwen we na een tijdje niemand meer.

Als een kind opgroeit en niet in staat is om samenhangend en voorspelbaar te vertrouwen op of zich veilig te voelen bij zijn verzorgers, zullen ze leren dat mensen niet te vertrouwen zijn. Waaronder zijzelf.

Deze situaties vertekenen ons zelfoordeel en onze intuïtie. 

We worden gevoelloos voor het herkennen van onze eigen instincten en onze eigen intuïtie. Dit kan de basis leggen voor het verwelkomen van giftige vriendschappen, narcistische relaties en meer onvoorspelbare en onbetrouwbare situaties in ons leven. 

We negeren misschien ons instinct over iemand met wie we aan het daten zijn, we kunnen ons in ongezonde vriendschappen of in giftige situaties bevinden als ons zelfvertrouwen ontbreekt.

Stappen om onszelf te leren vertrouwen in een onvoorspelbare omgeving:

De eerste stap om op onszelf te gaan vertrouwen, is door tijd alleen met onszelf door te brengen. 

We moeten de giftige conditionering afleren die ons verslaafd hield aan giftige situaties. Dit vraagt ​​om duidelijkheid. 

En de enige manier om duidelijkheid te krijgen over een relatie of situatie is om jezelf tijd alleen te gunnen, het te verwerken en meer op één lijn te komen met je emoties en gevoelens; en onze intuïtie.

Grenzen stellen wordt ook een belangrijke stap. 

We moeten leren “nee” te zeggen en oké zijn met nee zeggen. Als we ons niet op ons gemak voelen bij iets of iemand, loop dan weg. Dit hoort ook bij het stellen en handhaven van gezonde grenzen voor onszelf. Wat doe jij om zelfvertrouwen op te bouwen?

Schuld geven met de 5 illusies van”ik ben een slachtoffer” Dl 1

Bang zijn voor echt onbekend en onvoorspelbaar welzijn.

Ontwikkel jouw coping-werktuigdoos

Verbinden met je intuïtie hoe doe je dat? (groeitaak)

De narcistische wereld kan geen vrede produceren. Zelfzorg wel.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren