Door trauma verwarren we gezonde met giftige relaties.

emotionele verslaving

Wanneer “giftig” in de kindertijd als comfortabel wordt aangeleerd of goedgepraat, wordt het met ons meegedragen tot in onze volwassen relaties als ‘gezond’ en ‘veilig’. 

Onze vroegste relaties – moeder, vader, grootouders en broers en zussen bepalen hoe we onszelf zien. 

Als onze vroegste ervaringen overschaduwd werden met giftige ondertonen, een gebrek aan grenzen, ongeldigverklaring, verlating, genegeerd/tot zwijgen gebracht worden, of emotioneel verraad, dan worden deze patronen doorgevoerd in onze volwassen relaties.

Als volwassenen kunnen we deze cycli herhalen met: “ghosting” (verraad, verlating), bedriegen (verraad, ongeldigverklaring, grensoverschrijding), push-pull-relaties & (ongeldigheid, tot zwijgen worden gebracht/genegeerd).

We saboteren ons geluk. Op jacht naar meer ellende. We verwarren traumabanden als ‘liefde’. En onbewust gaan we op zoek naar meer pijn omdat dat alles is wat we geloven dat we verdienen.

Deze cyclus is een van de grootste vormen van emotionele verslaving die ik zie bij mensen. Daar is een krachtige cocktail van dopamine, oxytocine, cortisol en serotonine in werking om de verslaving in het spel te houden. Elke keer dat kwetsbaarheid of emotionele intimiteit op het spel staat komt er een nieuwe ronde in de duw- trekken cyclus. Daarin gebeurt er weer zelfverraad.

Emotioneel onveilige volwassen relaties (vals spelen, woede, met de vinger wijzen, zich genegeerd/ongehoord voelen, je grenzen overschrijden, onvoorspelbaarheid, impulsief gedrag, chaos) zullen ons vaste patroon blijven als ze niet genezen zijn.

Om van deze dynamiek te genezen, is meer nodig dan alleen “doorgaan” en “eroverheen komen”. 

Het vereist een volledige investering in onze eigenwaarde. Bovendien is het nodig dat we onszelf de tijd geven om alleen te zijn – zonder een relatie – om helderheid en zelfbewustzijn te krijgen. Het vereist dat we leren over onze hechtingsstijl.

We kunnen onszelf verantwoordelijk houden voor onze volwassen relatiekeuzes. Daarna kunnen we de stappen nemen om een ​​gezonde en veilige relatie met onszelf op te bouwen… eerst. Ofwel doen we dit als zelfgenezers of in therapie. 

#leven #emotioneleintelligentie #zelfzorg #zelfgenezers #zelfcoaching #innerlijkkind #groei #orthopedagogie #psychologie #relaties #narcismeblog #narcismeHelp #innerlijkesterkte #emotioneleverslaving #emotionelevermijding #welzijn #trauma #therapeutischegedachten

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!