star wars

Wat wel werkt met narcisten?

Niet alle narcisten zijn hetzelfde, dus de manier waarop je ervoor kiest om te handelen met een narcist  zou gebaseerd moeten zijn op het type waar je mee te maken hebt. Wat wel werkt met narcisten van één soort werkt daarom nog niet met narcisten van een ander soort.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat vaak als een verplichting aanvoelt, gewoon je menselijkheid  is.

Je wilt eerlijk zijn, anderen helpen, op die manier doen zoals je wilt dat tegen jou wordt gedaan. Maar dat werkt niet met narcisten.

Er verandert niets als er niets verandert. Het is moeilijk om oude gewoonten te doorbreken. Vooral degenen die zich in een toxische omgeving bevinden, omdat traumabanden moeten worden doorbroken om vooruit te komen. Je kunt niet op de narcist vertrouwen om je eindelijk met rust te laten.

Dit moet u zelf afdwingen. Je moet een andere set regels met hen implementeren en je er niet schuldig over voelen. Vergeet niet dat je niet gedwongen zou worden om al deze dingen te doen, als niet voor wie ze zijn. Kom op voor jezelf en je recht op een rustige omgeving in je eigen huis.

Narcist(e) of narcistische gedrag.

Meestal schrijf ik in mijn teksten narcist, maar liever zou ik schrijven persoon met “narcistisch”. Dus eerder het gedrag nader benoemen in plaats van ze een narcist te noemen (het etiket van de mens in plaats van het gedrag), of zegt dat ze NPD hebben (Narcistische persoonlijkheidsstoornis).

Maar dat vermindert de leesbaarheid. Toch ben ik overtuigd dat de persoon benoemen de polarisatie in de hand werkt.

Polarisatie kan ik een bepaalde fase een aanzet zijn voor het slachtoffer vanuit zijn of haar pijn en woede om afstand te nemen.  Tenslotte kan dit gedrag geassocieerd worden met een gedragsverandering.

Die is echter zeer moeilijk te bewerkstelligen met een meestal niet meewerkende dader, ook al ben je psychiater, en zeker niet als je een slachtoffer bent.

Het is veel genuanceerder om over een onverbeterlijk narcistisch gedrag te spreken toch in een later fase. Zoals je ook vaak hoort over ex-narcisten: hij of zij is nog geen haar beter.  Maar zo’n term maakt het minder leesbaar.

Het verschil in aanpak.

Egan en collega’s ontdekten dat de grootse narcisten meestal gelukkiger, extravert en emotioneler stabiel waren.

De kwetsbare narcisten waren minder aangenaam, minder emotioneel stabiel en hoger in de andere Dark Triad-kenmerken van manipulativiteit en psychopathie.

Het is beter een grandioze narcist in je groep te hebben zolang je die persoon, maar aan boord kunt krijgen met de doelen van de algehele groep.

Snel herkennen waar je frustratie vandaan komt kan je helpen de kracht te krijgen die je nodig hebt om er een eind aan te maken.

De juiste hoeveelheid zekerheid bieden aan een kwetsbare narcist zal hen in staat stellen om te kalmeren en om de taak bij de hand te krijgen. Het is goed aftasten wat hen net genoeg kalmeert om mee te werken.

Het is belangrijk om te onthouden dat een jaloerse situatie bijdraagt aan het creëren van het monster waarmee je nu een interactie moet aangaan.

Zoek een context voor de narcist die niet kan leiden tot wraak, bijvoorbeeld door een gemiste promotie.

Narcisten beleven plezier aan het kijken naar anderen die lijden onder de pijn die ze hebben veroorzaakt. Dat zet hen aan om nog agressiever te worden. Kijk niet in de war, ook niet als je geïrriteerd bent, en uiteindelijk zal dat gedrag in frequentie afnemen.

Zoek de balans tussen doorgaan in de richting die u wilt volgen en het verlichten van de angsten en onzekerheden van de kwetsbare narcist. Als het een grandioze  narcist is, wil je misschien zijn of haar gevoelens erkennen, maar dan hoe dan ook verdergaan.

Reageer op de bluf af en toe met een lach. Zonder wreed te zijn, kun je wijzen op de ongepastheid van het egocentrische gedrag van de persoon met een lach of grap.

Het zelfrespect van het individu versterken is misschien niet iets wat je alleen aan kunt pakken, maar het is iets waar je met hulp van buitenaf aan kunt werken.

Wat ga je doen om weerstand aan narcisme te bieden? Wat gaat je helpen de verschrikkelijke verwoesting door de narcist aangericht te overwinnen?

De eerste stap is door deze blog te volgen, zodat je een melding krijgt zodra een nieuwe video, audio of artikel wordt uitgebracht.

Blijf glimlachen, werken aan je genezing. Er gaat niets anders voor het ontwikkelen van jouw veerkracht.

Je hebt gaven, talenten en vaardigheden, en ook minder aangename tot zeer traumatische met narcisten & narcisme.  We beschouwen het als onze taak om je te helpen deze te delen met de wereld.

Je helpen actie te ondernemen na misbruik door een narcist zal je in de gezonde zone brengen.

Dat kan zijn door je te doen stappen nemen naar hulpverlening. Misschien raad ik je aan om uit je isolement te treden.  Mogelijk dien je je zelfliefde verder te ontwikkelen door creatief te zijn.

De spanning in je lichaam kun je verminderen door mindfulness, meditatie, osteopathie, acupunctuur enz.

Het kan belangrijk zijn dat je in beweging komt door sport of fitness.

Bovendien blijft het enorm belangrijk om op je voeding te letten zodat je niet verzwakt. Een volledige check-up bij de huisarts kan belangrijk zijn gezien je enkele gezondheidsrisico’s kan lopen.

Herhaling van traumatische situaties wil je vermijden door bewustwording, engagement in een gemeenschap (online & offline) zodat je nieuwe vertrouwvolle contacten vindt die kunnen uitgroeien tot vriendschap.

Het is belangrijk dat je deze blog volgt om regelmatig op de hoogte gebracht te worden. Het is als je blijft kloppen op dezelfde nagel dat je resultaat krijgt. Daarom plaats ik ook regelmatig nieuwe onderwerpen.

Deze site volgen doe je door je beste email in te vullen.

Wat wel werkt met narcisten?

Ga niet de strijd aan.

Vergeet niet dat de dynamiek van de winnaars-verliezers altijd speelt in het zeer ongewone narcisme, ook al is dat niet meteen duidelijk.

Omdat buitengewone Narcisten meedogenloos zijn in het verdedigen van het zelfbeeld als winnaar, zul je nooit winnen als je terug vecht om te bewijzen dat jij de winnaar bent.

Documenteer alles.

Omdat buitengewone narcisten vaak meedogenloos en wraakzuchtig zijn, neem elke voorzorgsmaatregel om jezelf te verdedigen.

Dit betekent vaak dat de basis wordt gelegd voor juridische stappen die nodig kunnen blijken, inclusief het bewaren van e-mails of andere schriftelijke uitwisselingen, het verkrijgen van getuigenverklaringen, enz.

Het eindspel hangt vaak af van het hebben van juridisch bewijs.

Haal zoveel mogelijk afstand.

Je zult de narcist nooit veranderen. Laat jezelf niet misleiden dat je hem of haar kunt laten ‘het licht zien’. Denk niet dat je de verslaafde narcist kunt redden, of de verleidelijke narcist kunt overtuigen om terug te komen.

Doe niets wat hun schaamte zou kunnen stimuleren.

Houd in gedachten dat schaamte altijd de kwestie is, ook al is de zeer ongewone narcist er bijna zelf nooit van op de hoogte.

Wees daarom buitengewoon voorzichtig en verwond zijn zelfrespect niet, ook als u uw opmerkingen of gedrag niet als kwetsend bedoeld waren.

Houd rekening met verwachtingen van eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Bezwaren als “Ik bedoelde het niet zo!” Of “Dat is niet eerlijk!” Zijn zinloos voor de zeer ongewone narcist. Winnen is alles wat telt en je moet erkennen dat je de in heel hoge mate narcist nooit redelijk zult vinden.

Je kunt ook toetreden tot één van de Facebook groepen bestemt om je verder te ondersteunen, zodat je gaat weten wat wel werkt met narcisten

Je kunt ook uw boodschap via Facebook Messenger over maken. En/of mij bevrienden op Facebook, zodat wij elkaar beter leren kennen om een vertrouwensrelatie op te bouwen. De links vind je in het menu.

Aanvullende informatie in kleinere statussen dan de eerder langere artikels hier op deze site vind je op mijn Facebook pagina’s.

Zonder actie te ondernemen na misbruik door een narcist word je zeker niet bewust van wat je overkomt. Je voelt je leeg, overweldigt, je energie lijkt verdwenen. Helaas de weg terug is niet gemakkelijk zonder de nodige steun en kennis.

Maar geen paniek, je hoeft namelijk het wiel niet uit te vinden. Narcisme kent een zeer lange geschiedenis. En vaak vind je in je omgeving iemand die het ook meegemaakt heeft als je het durft te uiten.

Anders vind je ook mij op sociale media en anderen die zorgen voor bewustmaking. Die kun je ook positieve commentaar geven en verspreiden zonder daarvoor bevriend te zijn.

Nadat je hebt gekeken, hoor ik graag van je.

Welke tekst zou u het meeste helpen en waarom?

Als je enkele gedachten niet akkoord gaat of andere suggesties hebt en aanvullingen – laat het me weten! Een getuigenis is altijd zeer welkom, omdat ze ook de ogen opent van anderen.

Deel zoveel mogelijk details in de onderstaande opmerkingen. Vergeet niet dat honderden ongelooflijke zielen hier elke week komen voor inzicht en inspiratie. Uw verhaal is misschien precies wat iemand anders nodig heeft om een grote doorbraak te krijgen.

Belangrijk: deel uw ideeën rechtstreeks in de opmerkingen.

Links naar andere berichten, video’s, etc. kunnen worden verwijderd.

Bedankt voor het lezen, bekijken en delen van uw gedachten want actie te ondernemen na misbruik door een narcist is heel belangrijk. Uiteindelijk is alles blijft hetzelfde alleen maar een kleine waarheid, het zal slechter worden als je niets onderneemt.

Ik hoop dat de aflevering van vandaag JOU inspireert om je gaven te blijven delen, ondanks de kritiek.

Zoekfunctie in narcisme.blog.

Als je nog meer wilt weten over een bepaalde onderwerp gebruik dan de zoekfunctie door een kernwoord in te vullen, eventueel verschillende woorden met een + teken verbonden, en dan te zien of je relevantie, nieuwe of oudere posten wenst te bekijken.

Ook heb ik enkele artikels waar de verschillende begrippen die het mogelijk maken om narcisme te begrijpen uitgelegd staan.

Zoeken op verschillende lange artikels kunt u bijvoorbeeld in Chrome door naar de werkbalk van Chrome te gaan en op ‘Vind’ te zoeken.

Op die manier dient dit je om actie te ondernemen na misbruik door een narcist door specifieke termen te vinden die alleen op dat moment voor jou van belang zijn.

In kleine stappen help je je namelijk vooruit. Dan verschijnt er een vak waar je uw zoekwoord voor die pagina kunt in tikken. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar “EMDR” in de boekenlijst dan typ je daar “EMDR” in. Emdr is een soort therapie die bedoeld is om trauma’s te verwerken.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.581 andere abonnees