Wat wel werkt met narcisten?

star wars

Niet alle narcisten zijn hetzelfde, dus de manier waarop je ervoor kiest om te handelen met een narcist  zou gebaseerd moeten zijn op het type waar je mee te maken hebt. Wat wel werkt met narcisten van één soort werkt daarom nog niet met narcisten van een ander soort.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat vaak als een verplichting aanvoelt, gewoon je menselijkheid  is.

Je wilt eerlijk zijn, anderen helpen, op die manier doen zoals je wilt dat tegen jou wordt gedaan.

Maar dat werkt niet met narcisten.

Er verandert niets als er niets verandert. Het is moeilijk om oude gewoonten te doorbreken. Vooral degenen die zich in een toxische omgeving bevinden, omdat traumabanden moeten worden doorbroken om vooruit te komen. Je kunt niet op de narcist vertrouwen om je eindelijk met rust te laten.

Dit moet u zelf afdwingen. Je moet een andere set regels met hen implementeren en je er niet schuldig over voelen. Vergeet niet dat je niet gedwongen zou worden om al deze dingen te doen, als niet voor wie ze zijn. Kom op voor jezelf en je recht op een rustige omgeving in je eigen huis.

Narcist(e) of narcistische gedrag.

Meestal schrijf ik in mijn teksten narcist, maar liever zou ik schrijven persoon met “narcistisch”. Dus eerder het gedrag nader benoemen in plaats van ze een narcist te noemen (het etiket van de mens in plaats van het gedrag), of zegt dat ze NPD hebben (Narcistische persoonlijkheidsstoornis).

Maar dat vermindert de leesbaarheid. Toch ben ik overtuigd dat de persoon benoemen de polarisatie in de hand werkt.

Polarisatie kan ik een bepaalde fase een aanzet zijn voor het slachtoffer vanuit zijn of haar pijn en woede om afstand te nemen.  Immers gedrag zou kunnen geassocieerd worden met een gedragsverandering.

Die is echter zeer moeilijk te bewerkstelligen met een meestal niet meewerkende dader ook al ben je psychiater, en zeker niet als je een slachtoffer bent.

Het is veel genuanceerder om over een onverbeterlijk narcistisch gedrag te spreken toch in een later fase. Zoals je ook vaak hoort over ex-narcisten: hij of zij is nog geen haar beter.  Maar zo’n term maakt het minder leesbaar.

Het verschil in aanpak.

Egan en collega’s ontdekten dat de grootse narcisten meestal gelukkiger, extravert en emotioneler stabiel waren.

De kwetsbare narcisten waren minder aangenaam, minder emotioneel stabiel en hoger in de andere Dark Triad-kenmerken van manipulativiteit en psychopathie.

Het is beter een grandioze narcist in je groep te hebben zolang je die persoon maar aan boord kunt krijgen met de doelen van de algehele groep.

Herken snel waar je frustratie vandaan komt kan je helpen de kracht te krijgen die je nodig hebt om er een eind aan te maken.

De juiste hoeveelheid zekerheid bieden aan een kwetsbare narcist zal hen in staat stellen om te kalmeren en om de taak bij de hand te krijgen. Het is goed aftasten wat hen net genoeg kalmeert om mee te werken.

Het is belangrijk om te onthouden dat een jaloerse situatie bijdraagt aan het creëren van het monster waarmee je nu een interactie moet aangaan.

Zoek een context voor de narcist die niet kan leiden tot wraak, bijvoorbeeld door een gemiste promotie.

Narcisten beleven plezier aan het kijken naar anderen die lijden onder de pijn die ze hebben veroorzaakt. Dat zet hen aan om nog agressiever te worden. Kijk niet in de war, ook niet als je geïrriteerd bent, en uiteindelijk zal dat gedrag in frequentie afnemen.

Zoek de balans tussen doorgaan in de richting die u wilt volgen en het verlichten van de angsten en onzekerheden van de kwetsbare narcist. Als het een grandioze  narcist is, wil je misschien zijn of haar gevoelens erkennen, maar dan hoe dan ook verdergaan.

Reageer op de bluf af en toe met een lach. Zonder wreed te zijn, kun je wijzen op de ongepastheid van het egocentrische gedrag van de persoon met een lach of grap.

Het zelfrespect van het individu versterken is misschien niet iets wat je alleen aan kunt pakken, maar het is iets waar je met hulp van buitenaf aan kunt werken.

Wat ga je doen om weerstand aan narcisme te bieden? Wat gaat je helpen de verschrikkelijke verwoesting door de narcist aangericht te overwinnen?

De eerste stap is door deze blog te volgen zodat je een melding krijgt zodra een nieuwe video, audio of artikel wordt uitgebracht.

Blijf glimlachen, werken aan je genezing. Er gaat niets anders voor het ontwikkelen van jouw veerkracht.

Je hebt gaven, talenten en vaardigheden, en ook minder aangename tot zeer traumatische met narcisten & narcisme.  We beschouwen het als onze taak om je te helpen deze te delen met de wereld.

Je helpen actie te ondernemen na misbruik door een narcist zal je in de gezonde zone brengen.

Dat kan zijn door je te doen stappen nemen naar hulpverlening. Misschien raad ik je aan om uit je isolement te treden.  Wellicht dien je je zelfliefde verder te ontwikkelen door creatief te zijn.

De spanning in je lichaam kan je verminderen door mindfulness, meditatie, osteopathie, acupunctuur enz.

Het kan belangrijk zijn dat je in beweging komt door sport of fitness.

Bovendien blijft het enorm belangrijk om op je voeding te letten zodat je niet verzwakt. Een volledige check-up bij de huisarts kan belangrijk zijn gezien je enkele gezondheidsrisico’s kan lopen.

Herhaling van traumatische situaties wil je vermijden door bewustwording, engagement in een gemeenschap (online & offline) zodat je nieuwe vertrouwvolle contacten vindt die kunnen uitgroeien tot vriendschap.

Heb je al geluisterd naar de audio van deze blog? Zo niet klik dan hier. Dat kan namelijk helpen om de boodschap verder te laten inzinken. Herhaling is immers de bakermat van de kennis aan je vingertoppen klaar om te gebruiken, om toegepast te worden nadat je er over hebt gemediteerd en je eigen mening hebt gevormd.

Het is belangrijk dat je deze blog volgt om regelmatig op de hoogte gebracht te worden. Het is als je blijft kloppen op dezelfde nagel dat je resultaat krijgt. Daarom plaats ik ook regelmatig nieuwe onderwerpen.

Deze site volgen doe je door je beste email in te vullen op de site-bar rechts.

Wat wel werkt met narcisten?

Ga niet de strijd aan.

Vergeet niet dat de dynamiek van de winnaars-verliezers altijd speelt in het zeer ongewone narcisme, ook al is dat niet meteen duidelijk.

Omdat buitengewone Narcisten meedogenloos zijn in het verdedigen van het zelfbeeld als winnaar, zul je nooit winnen als je terug vecht om te bewijzen dat jij de winnaar bent.

Documenteer alles.

Omdat buitengewone narcisten vaak meedogenloos en wraakzuchtig zijn, neem elke voorzorgsmaatregel om jezelf te verdedigen.

Dit betekent vaak dat de basis wordt gelegd voor juridische stappen die nodig kunnen blijken, inclusief het bewaren van e-mails of andere schriftelijke uitwisselingen, het verkrijgen van getuigenverklaringen, enz.

Het eindspel hangt vaak af van het hebben van juridisch bewijs.

Haal zoveel mogelijk afstand.

Je zult de narcist nooit veranderen. Laat jezelf niet misleiden dat je hem of haar kunt laten ‘het licht zien’. Denk niet dat je de verslaafde narcist kunt redden, of de verleidelijke narcist kunt overtuigen om terug te komen.

Doe niets dat hun schaamte zou kunnen stimuleren.

Houd in gedachten dat schaamte altijd de kwestie is, ook al is de zeer ongewone narcist er bijna zelf nooit van op de hoogte.

Wees daarom buitengewoon voorzichtig en verwond zijn zelfrespect niet, ook als u uw opmerkingen of gedrag niet als kwetsend bedoelt waren.

Houd rekening met verwachtingen van eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Bezwaren als “Ik bedoelde het niet zo!” Of “Dat is niet eerlijk!” Zijn zinloos voor de zeer ongewone narcist. Winnen is alles wat telt en je moet erkennen dat je de in heel hoge mate narcist nooit redelijk zult vinden.

Je kunt ook toetreden tot één van de Facebook groepen bestemt om je verder te ondersteunen, zodat je gaat weten wat wel werkt met narcisten

Je kunt ook uw boodschap via Facebook Messenger over maken. En/of mij bevrienden op Facebook, zodat wij elkaar beter leren kennen om een vertrouwensrelatie op te bouwen. De links vind je in het menu.

Aanvullende informatie in kleinere statussen dan de eerder langere artikels hier op deze site vind je op mijn Facebook pagina’s.

Zonder actie te ondernemen na misbruik door een narcist wordt je zeker niet bewust van wat je overkomt. Je voelt je leeg, overweldigt, je energie lijkt verdwenen. Helaas de weg terug is niet gemakkelijk zonder de nodige steun en kennis.

Maar geen paniek, je hoeft immers het wiel niet uit te vinden. Narcisme kent een zeer lange geschiedenis. En vaak vind je in je omgeving iemand die het ook meegemaakt heeft als je het durft te uiten.

Anders vind je ook mij op sociale media en anderen die zorgen voor bewustmaking. Die kun je ook positieve commentaar geven en verspreiden zonder daarvoor bevriend te zijn.

Nadat je hebt gekeken, hoor ik graag van je.

Welke tekst zou u het meeste helpen en waarom?

Als je enkele gedachten niet akkoord gaat of andere suggesties hebt en aanvullingen – laat het me weten! Een getuigenis is altijd zeer welkom, omdat ze ook de ogen opent van anderen.

Deel zoveel mogelijk details in de onderstaande opmerkingen. Vergeet niet dat honderden ongelooflijke zielen hier elke week komen voor inzicht en inspiratie. Uw verhaal is misschien precies wat iemand anders nodig heeft om een grote doorbraak te krijgen.

Belangrijk: deel uw ideeën rechtstreeks in de opmerkingen.

Links naar andere berichten, video’s, etc. kunnen worden verwijderd.

Bedankt voor het lezen, bekijken en delen van uw gedachten want actie te ondernemen na misbruik door een narcist is heel belangrijk. Immers alles blijft hetzelfde is alleen maar een kleine waarheid, het zal slechter worden als je niets onderneemt.

Ik hoop dat de aflevering van vandaag JOU inspireert om je gaven te blijven delen, ondanks de kritiek.

Zoekfunctie in narcisme.blog.

Als je nog meer wilt weten over een bepaalde onderwerp gebruik dan de zoekfunctie door een kernwoord in te vullen eventueel verschillende woorden met een + teken verbonden, en dan te zien of je relevantie, nieuwe of oudere posten wenst te bekijken.

Ook heb ik enkele artikels waar de verschillende begrippen die het mogelijk maken om narcisme te begrijpen uitgelegd staan.

Zoeken op verschillende lange artikels kunt u bijvoorbeeld in Chrome door naar de werkbalk van Chrome te gaan en op ‘Vind’ te zoeken.

Op die manier dient dit je om actie te ondernemen na misbruik door een narcist door specifieke termen te vinden die alleen op dat moment voor jou van belang zijn.

In kleine stappen help je je immers vooruit. Dan verschijnt er een vak waar je uw zoekwoord voor die pagina kunt in tikken. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar “EMDR” in de boekenlijst dan typ je daar “EMDR” in. Emdr is een soort therapie die bedoeld is om trauma’s te verwerken.

Meer bewustwording en kennis aan je vingertoppen.

Begrippen van A tot G.
Begrippenlijst narcisme van S.
Begrippen van T – Z .
Begrippen van O – R.

Maak hier een keuze uit boeken – e-boek – cd – dvd als je je wilt verdiepen om actie te ondernemen na misbruik door een narcist.

 

Een aanvullende service.
 
 
Films over persoonlijkheidsstoornissen.

 

Van kwetsuur naar litteken hulpverlening aan kinderen met complex trauma Paperback

Super interessant boek voor professionals en de hulpverlening. Je krijgt een goed inzicht in het hoe en waarom van trauma en hoe dit het functioneren van een kind en zijn gezin beïnvloed.

Debunking the Narcissist’s Smear Campaign.

 

How To Overcome A Narcissist’s Smear Campaign.

 

Fit For Life – Yoga voor Beginners. DVD.

 

U hebt al van yoga gehoord, maar u voelt dat uw zelfvertrouwen nog wat moet groeien om die unieke houdingen onder de knie te krijgen? Goed, dan is dit baanbrekende programma iets voor u!

Yoga is zowat de meest populaire, alternatieve lifestyle geworden met een scala aan voordelen; van een strakker lichaam tot meer ontspanning.

Susan Fulton toont u hoe het moet en leidt u door een reeks van lichaamsoefeningen die speciaal zijn ontworpen voor diegenen onder u die nieuw zijn in de wereld van de yoga.

Emotional Thinking. test.

 

Mentaal kapitaal versterk je mentale veerkracht en vermijd burn-out. Paperback. E-boek.

Neuropsycholoog Elke Geraerts over het belang van een veerkrachtig brein De burn-out-epidemie neemt ongekende vormen aan. Maar er is een oplossing: hoe groter je mentale weerbaarheid, hoe beter je beschermd bent tegen stress, burn-out en andere mentale problemen.

In dit grensverleggende boek toont brein expert Elke Geraerts wat de belangrijkste componenten zijn van mentale veerkracht, en hoe je deze kunt trainen om je mentale kapitaal te vergroten.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat we zelf een aanzienlijke invloed hebben op ons mentale kapitaal. Met de juiste mindset kan de kans op een burn-out dus aanzienlijk worden verkleind, en met de juiste aanpak kan burn-out in je bedrijf sterk worden gereduceerd.

foto cover boek veerkracht onze natuurlijke weerstand
Veerkracht onze natuurlijke weerstand tegen een leven vol stress. Paperback.

 

Veerkracht is vandaag hét sleutelwoord als het gaat om de manier waarop we in het leven staan. Wat er ook gebeurt in ons leven (veranderingen, negatieve
gebeurtenissen, een verlies, een burn-out, een depressie, problemen veroorzaakt door stress op het werk…), steeds weer wordt de manier waarop we ons een weg banen door het leven bepaald door onze veerkracht.

Wetenschappelijk onderzoek leert ons steeds meer over het belang van veerkracht. Is veerkracht een persoonlijkheidskenmerk of iets wat door onze omgeving wordt beïnvloed?

Is veerkracht iets wat aangeboren is of kan je
veerkracht aankweken? Kan je je eigen veerkracht meten? En kan je je eigen veerkracht ook doen groeien?

Michael Portzky is neuro-pyscholoog. Hij is de auteur van zowat alle Nederlandstalige vragenlijsten over mentale veerkracht en bouwde de voorbije jaren een sterke reputatie op in het lezingencircuit.

In dit boek legt hij in begrijpelijke taal uit wat we moeten weten over veerkracht. Bovendien ontwikkelt hij een praktisch en onmisbaar actieplan voor wie de schade die veroorzaakt is door stress en aanverwante problemen stap voor stap wil herstellen…

foto cover Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness geluk, veerkracht & intuïtie
Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness geluk, veerkracht & intuïtie. Paperback.  E-boek.

‘Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness’ van Carolina Bont is het langverwachte vervolg op haar eerdere bestsellers over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit (meer dan 55.000 exemplaren verkocht). Als je hooggevoelig bent, is balans vinden in de hectiek van alledag een extra uitdaging.

Dit werkboek helpt om beter om te gaan met de lastige kanten van hooggevoeligheid én zo goed mogelijk de sterke kanten ervan te gebruiken.
Door te oefenen met mindfulness zet je gerichte stappen op weg naar meer innerlijke rust.

Op die manier kun je gaan toepassen wat wel werkt met narcisten.

Zo ontstaat er ruimte om meer te vertrouwen op intuïtie en te genieten van het leven. Daarnaast leer je technieken om je weerbaarheid te vergroten. De energie-uitwisselingen met je omgeving worden duidelijker, waardoor er nieuwe levenskracht vrijkomt.

Allemachtig via veerkracht naar invloed
Allemachtig via veerkracht naar invloed. Paperback.

We willen graag controle over wat rond en met ons gebeurt. En dat kan. Want veel meer dan met zaken als geld of positie heeft macht te maken met de juiste mindset. In dit boek tonen Katalien Bollen en Tine Bergen hoe je invloed kan krijgen door te investeren in je veerkracht, zelfkennis en soft vaardigheden.

Met praktische verhalen focussen ze op de situatie thuis, op het werk en in de samenleving. Op al deze domeinen kunnen we ons geregeld machteloos voelen. Waarom lijkt het alsof je kind de baas is?

Hoe kan het dat je vroegere soulmate nu het bloed van onder je nagels haalt? Wanneer begrijpt je baas dat je die job verdient? Hoe krijg je vat op die uitpuilende agenda? Waarom zou jij de fiets nemen als je buren altijd de auto kiezen? In wat voor wereld worden je kinderen groot?

Veerkracht Auteur: Aagje Vanwalleghem Taal: Nede
Veerkracht.
Aagje Vanwalleghem.

Hét boek voor iedereen die een droom heeft.
Ben jij bereid om hard te werken, af te zien, doelen te stellen, pijn te verdragen en toch door te gaan? Alles voor dat gevoel van euforie?
Aagje Vanwalleghem ging door een hel om haar droom te verwezenlijken. In een klimaat dat niet klaar was voor haar talent.

Zij nam op zestienjarige leeftijd deel aan de turnfinale op de Olympische Spelen in Athene en zette niet alleen zichzelf maar ook het Belgische turnen op de kaart.
Maar tegen welke prijs?
Dit boek brengt niet alleen de waarheid over haar afkomst, maar vertelt ook hoe Aagje Vanwalleghem het boegbeeld van het Belgische turnen werd.

Met een finale op de Olympische Spelen, de eerste Belgische turnmedaille ooit op een EK en veel wereldbekermedailles zette Aagje Vanwalleghem het Belgische turnen op de kaart.

Toch is Veerkracht niet alleen een sportief verhaal.

Het is ook een verhaal over vallen en opstaan, balanceren tussen twijfel en vertrouwen en over de kracht om de juiste energie aan te spreken en door te gaan.

Een topsportverhaal wordt hier omgevormd tot een schatkist vol inspiratie. Voor iedereen die het verschil wil maken in topsport, maar ook in het leven. Een inspiratie voor als je wil weten wat wel werkt met narcisten.

Talent is één zaak maar zonder het verwerven van bepaalde vaardigheden en denktechnieken kun je nooit doorbreken in een wereld waar elk resultaat staat of valt met een duizendste van een punt.

Het zijn precies die uitgangspunten die gaan helpen om toe te passen wat wel werkt met narcisten. Aagje Vanwalleghem geeft je met dit boek de kracht en de souplesse om je eigen koers te varen met een focus op de winnaarsmodus!

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Voeg hieronder een reactie toe!