Hypervigilantie: een overdreven hyper wakkerheid & hyperwaakzaamheid

Hypervigilantie is een term met gevarieerde definities, maar het meest voorkomende gebruik is aanhoudende aandacht of tonische alertheid. Dit gebruik van hyperwaakzaamheid of hypervigilantie betekent zowel de mate van opwinding op de slaap-waak-as als het niveau van cognitieve prestaties.

Er zijn veel op elkaar inwerkende neurale en neurotransmittersystemen die de waakzaamheid beïnvloeden. De meeste onderzoeken naar waakzaamheid zijn gebaseerd op toestanden waarbij de slaap-waaktoestand is veranderd, b.v. slaperigheid, slaapgebrek en CNS-actieve medicijnen, maar er zijn factoren variërend van psychofysica tot motivatie die waakzaamheid kunnen beïnvloeden.

Het handhaven van een ongezonde mate van interesse in het gedrag, opmerkingen, gedachten en interesses van anderen noemen we relatie hypervigilantie.

Wat moet je doen als jouw leven onder de microscoop geplaatst wordt door een relatie? Wanneer iemands interne wereld chaotisch en onevenwichtig is, zoals het is voor veel persoonlijkheidsgestoorde mensen, kunnen ze de behoefte voelen om anderen te onderzoeken.

Meestal gaan ze dingen analyseren tot een punt dat verder gaat dan wat gezond of in balans is.

Niet alleen kan het erg invasief (indringend) zijn als je degene bent die onder het vergrootglas wordt geplaatst.

Dat noemen we relatie hypervigilantie.
Een andere vorm van relatie hypervigilantie komt voort uit gevoelens van paranoia of vervolging.  Meestal gaat de persoon dan overdreven bezorgd zijn over potentiële ‘bedreigingen’.

De  persoon die lijdt aan hypervigilantie let dan voortdurend op.
Merk op dat de term ‘hypervigilantie’ klassiek verwijst naar een sensorische reactie die wordt ervaren door mensen die lijden aan PTSS. De term wordt hier metaforisch gebruikt.

Basisconcept voor een bloeiend resultaat na narcisme deel 2

Hoe het eruit ziet als iemand relatie hypervigilantie heeft?

Als gevolg van hypervigilantie besteedt een man enkele uren aan het analyseren van een terloops commentaar van een kennis.
Een ander voorbeeld is dat een man twee mijl omweg maakt om niet langs het huis van een persoon te rijden die hem kent. Daardoor verspilt hij veel tijd.

Maar evengoed is het hypervigilantie als een vrouw verregaande veronderstellingen maakt over de stemmingen van haar man op basis van zijn lichaamstaal.
Een man leest in een tijdschrift over een ziekte en vermoedt meteen dat hij eronder lijdt.

Hoe het voelt om om te gaan met iemand die relatie hypervigilantie uitoefent?

Als je een relatie hebt met een persoon met hyperwaakzaamheid, ben je waarschijnlijk bekend met de frustratie van het besteden aan enorme hoeveelheden persoonlijke energie aan discussie.

Je verknoeit ontzettend veel tijd met schijnbaar triviale gebeurtenissen en de meningen van anderen.
Je kunt merken dat je op je lip bijt om de vrede te bewaren.

Soms is het alleen maar een kleinigheid die een gesprek laat ontploffen. Een kleinigheid doet de frustratie uitbarsten in een boze tirade. Dit leidt zelden tot een verandering in uw situatie.

Of het kan je eigen uitdrukkingsvorm, woord, beweging en relatie van buitenaf zijn waar naar gekeken en gevraagd wordt. Dit kan leiden tot het gevoel dat je niet vertrouwd wordt.

Maar wat zeker is dat het leidt dat je ‘op eierschalen loopt’. Dit doet je dan om te proberen uit de weg te blijven van de laservisie van de NPD-persoon. Het gevolg is dat zowel de persoonlijkheidsgestoorde als de niet NPD hyper waakzaamheid uitoefenen op elkaar.

Wat je niet moet doen als je omgaat met een NPD die relatie hypervigilantie heeft?

Spendeer je energie niet om een ​​hyperalerte persoon te repareren of te veranderen.
Denk niet in straf of tuchtig termen. Het is hun persoonlijke keuzes om in die situatie zo te reageren. Hun gedachten zijn hun eigendom — en de uwe zijn van u.

Geef niet toe aan enige druk om te voldoen aan een standaard die onrealistisch of onbereikbaar is.
Verontschuldig je niet dat je jezelf bent.
Isoleer jezelf niet of bezwijk niet onder de druk om geïsoleerd te raken.

Wat moeten we doen als we dienen om te gaan met personen die hypervigilantie hebben?

Handhaven van gezonde externe belangen en recreatie.
Breng elke dag enige tijd weg van de aandacht en de observaties van een hyper alerte persoon.

Wees jezelf, het maakt niet uit hoeveel goedkeuring of afkeuring je krijgt van een narcistische persoonlijkheidsgestoorde persoon.
Krijg steun van anderen die persoonlijkheidsstoornissen begrijpen en begrijp wat u doormaakt.

De inhoud van dit artikel is bedoeld als een algemene leidraad voor het onderwerp. Er moet specialistisch advies worden ingewonnen over uw specifieke omstandigheden.

Conquering Mental Fatigues Ptsd & Hypervigilance Disorder- Post War.

Indien je wenst te groeien in zelfliefde en u wenst uw narcistisch ziel trauma te herstellen word nu lid van onze Privé Support Group VKoN.

Lees eerst de info voordat uw aanvraag te doen. Voor wie is VKoN bedoeld? Iedereen die genoeg heeft van een teleurstellend leven en zichzelf, en die bereid is om innerlijk werk te doen om te genezen.

Melanie Tonia Evans is een relatie expert rond narcisme.

Ze weet alles van het fenomeen narcisme en PTSS, ze heeft zelf twee levens- en bijna-dood narcistische misbruikrelaties meegemaakt die haar achterlieten met medische aandoeningen waarvan haar werd verteld dat ze onmogelijk te genezen waren.

Deze relatie expert rond narcisme ontwikkelde een genezingsmethode die tienduizenden mensen uit meer dan 120 verschillende landen heeft geholpen.

Tegenwoordig is Melanie de # 1 expert op het gebied van herstel van narcistisch misbruik ter wereld en ze weet, na meer dan 10 jaar mensen te hebben geholpen met genezen, waarom het zo moeilijk is om over giftige relaties heen te komen. Schrijf in voor haar gratis workshop:http://bit.ly/MelanieMarch18

Share
Leave a Comment

Bekijk commentaren

 • Beste Johan.
  Bedankt alweer,
  Voor het artikel.
  Steeds weer herken ik mijn heden en verleden terug in de verhalen.
  Het geeft kracht en kennis om te gaan met de narcist waar ik jaren slachtoffer van ben geweest.
  Je helpt mijn kinderen aan een moeder die steeds beter kan reageren op het gedrag van een vader die eigenlijk geen ouder heten mag.

  • Dank je wel ! Wat een prachtige motivatie dat je hebt ! Jij bent die hen in balans brengt ! Johan

Recent Posts

 • Begrippen Narcisme
 • Nederland België Nederlandstalig
 • Recent

Beschrijvingen van ocpd en persoonlijkheidsstoornis kenmerken.

Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPD). Obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPD) wordt gekenmerkt door een inflexibele naleving van regels of systemen of een affiniteit… Read More

 • afkicken van de narcist
 • complex trauma
 • narcissist
 • online training
 • Recent
 • zelfgenezing

Toxic Relationship Expert Reveals knowledge of narcissism

Do you have someone in your life, who you want to love, get along with and care about, yet …… Read More

 • communicatie
 • Nederland België Nederlandstalig
 • persoonlijke ontwikkeling
 • Recent
 • transformatie motivatie

Een dunne lijn tussen narcisme en vriendelijkheid voor jezelf.

Velen vinden het vermoeiend en uitdagend om van anderen te houden. Ze zijn bang om hun geest te openen en hun… Read More

%%footer%%