Hypervigilantie wakkerheid & waakzaamheid

Hypervigilantie wakkerheid & waakzaamheid

Hypervigilantie is een term met gevarieerde definities, maar het voorkomendste gebruik is aanhoudende aandacht of tonische alertheid. Dit gebruik van hyperwaakzaamheid of hypervigilantie betekent zowel de mate van opwinding op de slaap-waak-as als het niveau van cognitieve prestaties.

Er zijn veel op elkaar inwerkende neurale en neurotransmittersystemen die de waakzaamheid beïnvloeden. De meeste onderzoeken naar waakzaamheid zijn gebaseerd op toestanden waarbij de slaap-waaktoestand is veranderd, bijv. slaperigheid, slaapgebrek en CNS-actieve medicijnen, maar er zijn factoren variërend van psychofysica tot motivatie die waakzaamheid kunnen beïnvloeden.

Het handhaven van een ongezonde mate van interesse in het gedrag, opmerkingen, gedachten en interesses van anderen noemen we relatie hypervigilantie.

Wat moet je doen als jouw leven onder de microscoop geplaatst wordt door een relatie? Wanneer iemands interne wereld chaotisch en onevenwichtig is, zoals het is voor veel persoonlijkheidsgestoorde mensen, kunnen ze de behoefte voelen om anderen te onderzoeken.

Meestal gaan ze dingen analyseren tot een punt dat verder gaat dan wat gezond of in balans is. Niet alleen kan het erg invasief (indringend) zijn als je degene bent die onder het vergrootglas wordt geplaatst.

Dat noemen we relatie hypervigilantie. Een andere vorm van relatie hypervigilantie komt voort uit gevoelens van paranoia of vervolging.  Meestal gaat de persoon dan overdreven bezorgd zijn over potentiële ‘bedreigingen’.

De  persoon die lijdt aan hypervigilantie let dan voortdurend op.
Merk op dat de term ‘hypervigilantie’ klassiek verwijst naar een sensorische reactie die wordt ervaren door mensen die lijden aan PTSS. De term wordt hier metaforisch gebruikt.

hypervigilantie
Handbook Narcissism Recovery

Hoe het eruit ziet als iemand relatie hypervigilantie heeft?

Als gevolg van hypervigilantie besteedt een man enkele uren aan het analyseren van een terloops commentaar van een kennis.
Een ander voorbeeld is dat een man twee mijl omweg maakt om niet langs het huis van een persoon te rijden die hem kent. Daardoor verspilt hij veel tijd.

Maar evengoed is het hypervigilantie als een vrouw verregaande veronderstellingen maakt over de stemmingen van haar man op basis van zijn lichaamstaal.
Een man leest in een tijdschrift over een ziekte en vermoedt meteen dat hij eronder lijdt.

Hoe het voelt om om te gaan met iemand die relatie hypervigilantie uitoefent?

Als je een relatie hebt met een persoon met hyperwaakzaamheid, ben je waarschijnlijk bekend met de frustratie van het besteden aan enorme hoeveelheden persoonlijke energie aan discussie.

Je verknoeit ontzettend veel tijd met schijnbaar triviale gebeurtenissen en de meningen van anderen. Bovendien kun je merken dat je op je lip bijt om de vrede te bewaren. Soms is het alleen maar een kleinigheid die een gesprek laat ontploffen. Een kleinigheid doet de frustratie uitbarsten in een boze tirade. Dit leidt zelden tot een verandering in uw situatie.

Of het kan je eigen uitdrukkingsvorm, woord, beweging en relatie van buitenaf zijn waar naar gekeken en gevraagd wordt. Dit kan leiden tot het gevoel dat je niet vertrouwd wordt.

Maar wat zeker is dat het leidt dat je ‘op eierschalen loopt’. Dit doet je dan om te proberen uit de weg te blijven van de laservisie van de NPD-persoon. Het gevolg is dat zowel de persoonlijkheidsgestoorde als de niet NPD hyper waakzaamheid uitoefenen op elkaar.

Wat je niet moet doen als je omgaat met een NPD die relatie hypervigilantie heeft?

Spendeer je energie niet om een ​​hyperalerte persoon te repareren of te veranderen.
Denk niet in straf of tuchtig termen. Het is hun persoonlijke keuzes om in die situatie zo te reageren. Hun gedachten zijn hun eigendom – en de uwe zijn van u.

Geef niet toe aan enige druk om te voldoen aan een standaard die onrealistisch of onbereikbaar is. Verontschuldig je niet dat je jezelf bent.
Isoleer jezelf niet of bezwijk niet onder de druk om geïsoleerd te raken.

Wat moeten we doen als we dienen om te gaan met personen die hypervigilantie hebben?

Handhaven van gezonde externe belangen en recreatie.
Breng elke dag enige tijd weg van de aandacht en de observaties van een hyper alerte persoon.

Wees jezelf, het maakt niet uit hoeveel goedkeuring of afkeuring je krijgt van een narcistische persoonlijkheidsgestoorde persoon.
Krijg steun van anderen die persoonlijkheidsstoornissen begrijpen en begrijp wat u doormaakt.

De inhoud van dit artikel is bedoeld als een algemene leidraad voor het onderwerp. Er moet specialistisch advies worden ingewonnen over uw specifieke omstandigheden.

alle artikelen over traumaherstel op narcisme.blog

Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Hypervigilantie wakkerheid & waakzaamheid”

 1. Kaatje avatar
  Kaatje

  Beste Johan.
  Bedankt alweer,
  Voor het artikel.
  Steeds weer herken ik mijn heden en verleden terug in de verhalen.
  Het geeft kracht en kennis om te gaan met de narcist waar ik jaren slachtoffer van ben geweest.
  Je helpt mijn kinderen aan een moeder die steeds beter kan reageren op het gedrag van een vader die eigenlijk geen ouder heten mag.

 2. johanpersyn avatar
  johanpersyn

  Dank je wel ! Wat een prachtige motivatie dat je hebt ! Jij bent die hen in balans brengt ! Johan

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees