Categorieën
Begrippen Narcisme Nederland België Nederlandstalig Recent zelfzorg

Positieve en negatieve schaamte

Er zijn twee soorten schaamte.
Positieve schaamte stelt ons in staat deel uit te maken van de samenleving en goede mensen te zijn.
Giftige schaamte geeft ons de boodschap dat er inherent iets mis met ons is. Giftige schaamte is een belangrijk afschrikmiddel voor onze genezing omdat het ons blokkeert om toegang te krijgen tot onze kernemoties.

Zonder onze kernemoties volledig te voelen, kunnen we niet genezen.

Hiervoor moeten we eerst door de dikke laag schaamte heen.
Om door schaamte heen te komen, moeten we er gewoon getuige van zijn.
In plaats van dat het allemaal wordt wie we zijn, kunnen we het voelen als slechts een deel van ons.
We kunnen dit deel met mededogen en liefde onderzoeken.

Wanneer schaamte wordt waargenomen door het volwassen deel van ons, verdwijnt het.
We kunnen onze schaamte ook met anderen delen, om gevalideerd en gezien te worden.
Wanneer een baby een hete kachel probeert aan te raken, snakken hun ouders naar adem van afschuw. De baby schaamt zich en probeert deze actie niet opnieuw.

De boodschap is: IK DEED IETS VERKEERD.

Positieve schaamte.

Als de ouders dan de baby uitlachen, in plaats van de baby vast te houden en te laten weten dat er van hem gehouden wordt, zelfs als ze een fout hebben gemaakt, wordt de boodschap: ER IS IETS MIS.

Giftige schaamte.

Deze dikke laag giftige schaamte omhult dit kind als het volwassen wordt. Bij alles wat ze doen, is de eerste sensatie een stillegging gedreven door schaamte. Het is pijnlijk en voelt zo vast.

Om te genezen, moeten we schaamte in ons laten zien. We kunnen lachen om het vervelende gevoel hoe graag ik het middelpunt van de aandacht van mijn moeder ben, terwijl ik de schaamte opmerkt die dit in mij oproept) – we kunnen de waarnemer zijn van de schaamte, in plaats van zich te schamen.

Wat we zien, kan ons niet langer in de greep houden. We kunnen leren om getuige te zijn van schaamte met mededogen, nederigheid, nieuwsgierigheid en zelfs humor. We kunnen het delen met een ander die ons zal vertellen: “oh ja, dit voel ik ook!” We worden er dan aan herinnerd dat dit allemaal deel uitmaakt van de menselijke ervaring.

4 Verbazingwekkende praktijken om het zenuwstelsel te reguleren.


Resourcing – een plek in je lichaam voelen die op dit moment goed voelt.
Pendulatie – uw aandacht verplaatsen tussen vernauwing en openheid.
Somatische aarding – voelen hoe het is om met je voeten op de grond te staan.
Elk deel van je lichaam zachtjes aanraken, met zachte aanraking.

Door johanpersyn

Het is niet genoeg om klinische beschrijvingen en wetenschappelijke proefschriften te vinden over aandoeningen en hun symptomen. Ook is het niet nuttig om alleen over het verdriet van de slachtoffers te schrijven. Soms hebben we voorbeelden nodig - voorbeelden van het leven - van het gedrag dat deze mensen vertonen en een vertaling van wat echt is, echt aan de hand, voordat we het kunnen internaliseren en de informatie toepassen in ons eigen leven. Maar dikwijls hebben we ook iemand nodig om te luisteren naar onze reactie op die verhalen en gebeurtenissen in ons leven. Daar wil ik mijn ervaring met u delen om samen te groeien in kwalitatievere opvoeding en beleving.

Voeg hieronder een reactie toe! Reactie annuleren