
De Change Triangle®-tool of in het Nederlands de veranderdriehoek voor emotionele gezondheid is een gids om je van een plaats van ontkoppeling terug naar je ware Zelf te brengen. Dit is een proces waarbij je stap voor stap leert hoe je je beter kunt voelen. Het doel is je weer bekend te maken met de basale emoties, zoals vreugde, woede, verdriet, angst en opwinding. Het helpt je een meer energiek, toegewijd en echt Zelf te vinden.
De veranderdriekhoek is gebaseerd op concepten die Dr. David Malan in de jaren zeventig heeft beschreven. Ze werden later door Diana Fosha, Ph.D. in haar baanbrekende tekst “The Transforming Power of Affect (Basic Books, 2000)” heropgenomen.
Wat zijn kernemoties?
Emoties zijn grotendeels lichamelijke gewaarwordingen die we leren herkennen en benoemen. De kernemoties geven ons inzicht in onze omgeving.
Vindt u zichzelf in een veilige of onveilige positie? Is er iets wat je nodig hebt of mist? Is er iets wat je dwarszit? Heb je pijn? Wat is er in uw leven dat u plezier oplevert? Is er iets wat u vreselijk vindt aan deze situatie? Wat wind je op?
De kernemoties zitten vast in het middelste deel van de hersenen, waardoor we er NIET bewust invloed op kunnen uitoefenen. Elke emotie wordt door onze omgeving uitgelokt en zet enkele fysiologische reacties in gang die ons helpen te overleven, zoals wegrennen voor gevaar.
Emoties zijn kerngevoelens die ons, als we ze niet onderdrukken, helpen te groeien door hun aangeboren programma.
De kernemoties zijn: verdriet, angst, woede, vreugde, opwinding, seksuele opwinding en afkeer.
Wat zijn remmende emoties?
Remmende emoties voorkomen de kernemoties. Schaamte, angst- en schuldgevoelens blokkeren kernemoties.
1) wanneer ze in strijd zijn met wat anderen behaagt die we nodig hebben, zoals ouders, leeftijdsgenoten en partners;
2) wanneer kernemoties te intens worden en onze hersenen ze willen afsluiten om ons te beschermen tegen de emotionele overweldiging.
Wat zijn verdedigingen?
Alles wat we doen om te voorkomen dat we onze verontrustendste of verlammende emoties voelen, noemen we afweer. Depressie is een manier om ons af te sluiten van onze diepste emoties. Er zijn ontelbaar veel verdedigingen die we kunnen opzetten, maar enkele van de andere, veelvoorkomende verdedigingen in onze cultuur zijn: grappen maken, sarcasme, te veel “schermtijd”, kritiek leveren, afstand nemen, uitstelgedrag, preoccupatie, negatief denken, misplaatste agressie, te veel werken, te veel – sporten, te veel eten, te weinig eten, snijden, seks, obsessie, verslaving, enz.
Hier is hoe de veranderdriehoek werkt
Wanneer een gebeurtenis of situatie u van streek maakt of uit balans brengt, moet u:
1) Bepaal waar je bent op de Veranderdriehoek: verdediging, remmend, kern?
2) Bepaal waar je naartoe wilt met de klok mee rond de Veranderdriehoek, door kernemoties, die inherent leiden tot vrede, perspectief of oplossing.
De Veranderdriehoek is een plek om naar toe te gaan op het moment dat iets in je, of iemand, of iets in je omgeving ervoor zorgt dat je emotionele strijd ervaart. Je wendt je tot The Change Triangle, want bijna zodra je weet “waar je bent op The Triangle” voel je je om twee redenen beter:
1) gewoon door wat afstand en perspectief te krijgen van mijn directe gevoel; en
2) door enige richting te hebben over wat ik moet doen om mezelf te helpen me beter te voelen.
Dit zijn de basisstappen:
Bepaal in welke hoek je je het meeste bevindt.
Neem in ieder geval een paar seconden rust, adem diep in en ontspan je.
Probeer de emoties die je in het moment voelt te benoemen. Er kunnen er meer dan een zijn. Zeg me alle namen die je kent.
Stel je open voor wat de emotie je probeert te vertellen, zonder er meteen een oordeel over te vellen.
Bedenk hoe je nu het beste verder kunt.
Met een beetje oefening, als je vraagt: “Waar ben ik op dit moment in de Veranderdriehoek?” je zult je realiseren dat je emotionele toestand zich in een van de drie hoeken van de Driehoek bevindt:
1) Linkerbovenhoek – Verdediging
2) Rechterbovenhoek – Angst, schaamte of schuldgevoel
3) Benedenhoek – Kernemotie
Of onder The Triangle, in een kalme staat van vrede en openhartigheid – waar we allemaal veel meer tijd hopen door te brengen. Wanneer we goed luisteren naar de kernboodschap van het moment, die ons door onze lichamelijke gewaarwordingen vertelt, en deze eerbiedigen totdat ze vanzelf weggaan, bevinden we ons in De Driehoek.
Kernemoties zijn golfachtig van aard: stijgend en dan afnemend.

Voorbeeld van de Change Triangle Tool in actie:
Ik gebruik zelf regelmatig de veranderdriehoek om me beter te voelen. Hier is een recent voorbeeld uit mijn eigen ervaring:
U hebt zin in een project. Maar dan denk ik, misschien kan ik het niet. Dit is een afweermechanisme om niet met mijn angst te hoeven dealen. Door die negatieve gedachten vermijd ik dat. Dit verloopt vanzelf van opgewonden emoties tot een verdediging.
Wanneer je besefte dat je negatieve ideeën had (“Ik kan dit niet!”), die in werkelijkheid afweermiddelen zijn (wat enige oefening vergt om bewust te worden), besefte je dat je de veranderdriehoek kon gebruiken om je beter te voelen. Dus je begon jezelf af te vragen:
“Kan je erachter komen welke kernemoties je op dit moment drijven?”
Kernemoties worden gevonden door je aandacht te verleggen naar je lichaam. Dit is de sleutel! Wanneer je je aandacht verplaatst van je afweer (negatieve gedachten dat je dit niet kan) terug naar je lichaam, voel je je angst weer. Je bevindt je weer in de rechterbovenhoek van de veranderdriehoek, maar deze keer ga je in de juiste richting, om onmiddellijk aan te pakken wat je dwarszit. Het is de bedoeling dat je contact maakt met je ware Zelf en dat je ophoudt met luisteren naar die negatieve gedachten die je hebt ontwikkeld om je gevoelens te vermijden.
Om met je angstige gevoelens om te gaan, haal je diep adem terwijl je je concentreert op het fysieke gevoel vanbinnen. Je concentreert je op het fysieke gevoel van je angst met een houding van mededogen en nieuwsgierigheid versus angst en oordeel. Zodra je angst een beetje afneemt door ademhaling en andere zelf kalmerende methodes, beginnen de onderliggende kernemoties naar boven te komen.
Soms is de kernemotie die je ervaart overduidelijk. Andere keren is het moeilijk om erachter te komen. Op de uitdagende momenten kun je letterlijk elke kernemotie één voor één uittesten.
Hier is hoe:
Je kunt je aandacht nog steeds op je lichaam hebben. Vraag jezelf af: “Is er verdriet? Is er woede? Opwinding? Vreugde? Is er angst? Of walging?” Er is meestal een gevoel van herkenning als je de juiste kernemotie vindt. Dat kunnen er meer zijn! Als je ze vindt en benoem ze allemaal. Dan ga je naar elke emotie, één voor één. Je ontdekt dat onder je angst de kernemotie angst zit.
Angst voelt vergelijkbaar met bang zijn, maar angst komt niet met een recept voor wat te doen. Angst heeft de neiging te verlammen in plaats van te informeren. Maar bang zijn? We kunnen echt omgaan met bang zijn!
Hier is hoe:
Je vraagt jezelf: “Waar ben je bang voor?” Je angst antwoord je: “Ik ben bang om mezelf in verlegenheid te brengen, bang om … teleur te stellen.” Nu kom je echt ergens. Angst omvat, zoals alle kernemoties, vastgebonden impulsen. Angst vertelt ons om weg te rennen alsof we in gevaar zijn door een opspringende leeuw.
Dit is wat ik kan doen om deze impulsen te beheersen:
U vraagt zich af: wilt u uw angst onder ogen zien en weglopen van wat de angst veroorzaakt? Of ga je je angst (met moed!) te lijf en probeer het? Je neemt de beslissing het te proberen. Je moedigt jezelf aan door te beseffen dat je zelfs als je angst uitkomt, het zeker zal overleven (in tegenstelling tot wanneer een leeuw je zou bespringen).
Hoe bevalt het u op dit moment? Beter? Als je je angst eenmaal hebt onder ogen gezien, wordt hij minder. Je weet beter wat je stoort, dus je voelt je rustiger. U hebt ervoor gekozen om dapper te zijn in plaats van bang en u bent geïnspireerd om te doen wat nodig is!
Onze gevoelens zijn een kompas voor het leven. Het negeren van emoties leidt tot stress, angst en moeite om vreugde en vrede te vinden – een gevoel van verlies van het Zelf.
Het is niet nodig dat het zo zal zijn! Iedereen kan in overeenstemming met zijn of haar innerlijke gevoelens leven. Hoe dan?
Door het leren kennen van die emoties. De veranderdriehoek is een middel tot het vinden van je ware Zelf.
Lees meer

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren