Missen van het masker, het idee, het imago van de narcist!

Missen van het masker, het idee, het imago van de narcist!

Na het beëindigen van een relatie, kunnen we ons afvragen of we het juiste hebben gedaan door weg te lopen van de narcist. Onze geest en ego kan ons parten spelen. Als het een relatief gezond einde is, weet je het. Er was en is nog respect. Er is een vorm van afsluiting. Je blijft zo vriendschappelijk als het kan. Tenslotte heb je een deel van je leven met hen gedeeld. Maar wat als je niet weet wie die persoon eigenlijk was? Had je alleen maar een illusie van de narcist en blijven er alleen onvervulde beloftes over waardoor je het gevoel hebt het masker te missen?

En ja, nostalgie kan ons doen afvragen of we *ze* missen of dat we de juiste keuze hebben gemaakt.

Wanneer het einde van de relatie echter traumatisch is – geen afscheid, uitsluiting, “ghosting”, vals spelen en/of geen afsluiting, kan dit ons in een sterkere traumaband haken. 

Nostalgie kan worden vervangen door tranen, angsten, woede en symptomen van PTSS. Nachtmerries kunnen komen. Je slaapt misschien niet.

Traumatische eindes * zullen * een persoon laten twijfelen aan wat ze verkeerd hebben gedaan. Je vraagt je af waarom je niet “goed genoeg” was? Of waarom de relatie zo tragisch is geëindigd.

“Als het een giftige relatie was, zal het een giftig einde zijn.”

man met masker in tunnel met muurschilderijen, missen van het masker
Ik leer je heel bewust een nieuwe versie van jezelf te creëren

Tekenen dat een relatie giftig is:

Een onvermogen om alleen te zijn.
Vermijdt groei na een relatie.
Problemen.
Gladstrijken of minimaliseren en een giftige positiviteit.
Emotionele onbeschikbaarheid.
Onveilige gehechtheid en de “push-pull”.
Ongehoord voelen.
Ongelijke machtsbalans.
Emotionele intimiteit wordt vermeden.
Altijd afgeleid of druk.
Basisbehoeften worden niet vervuld.

Egoïstisch of alleen zelf – investering.
Emotioneel onvolwassen.

Het is moeilijk om dingen objectiever te zien als je vecht tegen een narcistische uitsluiting, een traumatische binding, een moeilijk einde van een relatie die veel voor je betekende, of als je de “goede tijden” romantiseert.

Als tijdens de relatie je zelf je rode vlaggen deed zwaaien, je had enorme bedenkingen, zelfs als je ze probeerde te negeren, of het einde respectloos was of geen afsluiting bood, doe dan een stap terug. 

Je zult merken dat het nooit *hen* was die je hebt gemist, het was het *idee* van hen, en de “wat als”. Of het toch eens waar was wat ze zeiden en beloofden, die gedachte is een ernstig signaal.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like.

Lees meer

narcistisch misbruik herstelprogramma
online programma's van Melanie Tonia Evans

Geplaatst

in

door

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees