Narcistische cyclus: In welke fase ben je in jouw relatie?

Narcistische cyclus: In welke fase ben je in jouw relatie?

De narcistische cyclus.

Dit is de naam voor de voortdurende rotatie tussen destructief en opbouwend gedrag dat typerend is voor veel disfunctionele relaties en families. Dan spreken we over een cyclus. De narcistische cyclus is vergelijkbaar met de woede-cyclus.

De beledigende narcistische cyclus is een herhalend patroon waarbij zowel de dader als het slachtoffer van misbruik bijdragen aan de omstandigheden die de cyclus voortzetten.

narcistische cyclus
Recover, Heal & Thrive Masterclass

Er zijn vier verschillende fasen:

Flashpoint-fase.

Dit is het punt in de narcistische cyclus waar de ene persoon een daad van verbale, fysieke of emotionele mishandeling begaat op een andere. De dader heeft in deze fase maximaal vermogen en het slachtoffer heeft een minimale kracht.

Het emotionele energieniveau in de relatie schiet naar boven, terwijl adrenaline begint en beide partijen de klassieke “vecht- of vlucht” – reacties aannemen.

Retributie-fase.

Deze fase in de narcistische cyclus volgt onmiddellijk na het vlampunt. De dader stopt het aanstootgevende gedrag en kan spijt krijgen van de gevolgen van hun acties, omdat het slachtoffer doorgaans emotioneel of fysiek wegtrekt.

De dader probeert vaak zijn slachtoffer te bereiken of ‘hooveren’ met aanbiedingen van genegenheid, gunsten, geschenken of beloftes om te veranderen.

Het slachtoffer heeft in deze fase de maximale macht en de dader minimaal.
De meeste slachtoffers zullen op dat moment aangemoedigd zijn en velen zullen eisen en voorwaarden stellen waaraan de dader moet voldoen om weer binnen te mogen.

Zolang je eisen stelt weet de narcist dat het nog niet voorbij is.

De dader is vaak bereid om hieraan te voldoen en kan gerustgesteld zijn om te weten dat eisen van verandering aangeven dat de relatie nog niet voorbij is.

Het emotionele energieniveau in de relatie blijft hoog als het slachtoffer alert blijft en de dader werkt om de schuld te zuiveren.
Daarom dat het moreel van het slachtoffer in deze fase een hoogtepunt kan bereiken, omdat ze veel positieve signalen van de dader ontvangt.

Het is best mogelijk dat in deze fase van de narcistische cyclus er inclusief opbouwende woorden komen. Vanzelfsprekend dat daardoor het slachtoffer denkt dat de redding gelukt is. Net zo krijgt het slachtoffer enkele acties en enkele onderwerpen op hun “lijst” die aan bod komen.

Afleiding-fase.

In het algemeen is dit de fase in de narcistische cyclus waarin de relatie stilt valt. In het algemeen begint de emotionele energie van beide partijen te dalen. Ondanks dat wordt het slachtoffer minder waakzaam. Onder die omstandigheden maakt de dader zich minder zorgen over het verlies van de relatie.

Aan de andere kant hebben beide partijen de neiging om terug te gaan naar hun oorspronkelijke of standaard toestand. Tezelfdertijd worden ze minder analytisch over de relatie.

Intussen richten ze hun aandacht op andere dingen. Ondanks de beloften van verandering en eisen van verandering hebben ze de neiging om weg te ebben.

Daarbij zal de dader minder aandacht besteden aan de relatie.

Daarentegen zal het slachtoffer minder waakzaam zij bij het controleren van zijn grenzen. Ondertussen worden beide partijen meer en meer gelaten in hun standaardrollen in de relatie.
In werkelijkheid is de narcistische cyclus ingesteld om zich opnieuw te herhalen …

Hoeveel keer denk je dat je diezelfde narcistische cyclus al bent doorlopen met jouw narcist?

Wanneer ben jij een relatie begonnen met een narcist? Wat is de tijdsduur van 1 cyclus? Laat het me weten! Ik antwoord graag op uw vragen.

Hoe verloopt de beledigende cyclus van de narcist?

Conflict begint met verbaal geweld door een narcist(e). Deel 1 video

Afhankelijkheid en verslaving aan de narcist stoppen. Hoe? Deel 2 video

Lossen van disfunctionele relaties is deel van het genezingsproces.

Vormen van seksueel misbruik door een narcist(e).

probeer deze techniek

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Eén reactie op “Narcistische cyclus: In welke fase ben je in jouw relatie?”

  1. Gena avatar
    Gena

    De cyclus is elke keer 3 weken ongeveer.Het begint met aardig en lief doen,overal met mij naartoe gaan.Dan begint het manipuleren…en als ik er niet op in ga dan gaat hij bv mijn kinderen afkraken omdat hij weet dat ik daar niet tegen kan en ga reageren en dan is zijn respons…..zie je wel ,jij kunt niks hebben en dan ben ik weer de schuldige partij.Dan krijg ik de stilte behandeling en na een week of langer begint het hele spel opnieuw en ondertussen is meneer met andere vrouwen bezig te smsen want hij geeft aandacht nodig!En hij kan op commando huilen lijkt het.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees