Narcistische cyclus: In welke fase zit u met uw relatie?

De narcistische cyclus.

Dit is de naam voor de voortdurende rotatie tussen destructief en opbouwend gedrag dat typerend is voor veel disfunctionele relaties en families. Dan spreken we over een cyclus. De narcistische cyclus is vergelijkbaar met de woede-cyclus.

De beledigende narcistische cyclus is een herhalend patroon waarbij zowel de dader als het slachtoffer van misbruik bijdragen aan de omstandigheden die de cyclus voortzetten.

Er zijn vier verschillende fasen:

Flashpoint-fase.

Dit is het punt in de narcistische cyclus waar de ene persoon een daad van verbale, fysieke of emotionele mishandeling begaat op een andere. De dader heeft in deze fase maximaal vermogen en het slachtoffer heeft een minimale kracht.

Het emotionele energieniveau in de relatie schiet naar boven, terwijl adrenaline begint en beide partijen de klassieke “vecht- of vlucht” – reacties aannemen.

Retributie-fase.

Deze fase in de narcistische cyclus volgt onmiddellijk na het vlampunt. De dader stopt het aanstootgevende gedrag en kan spijt krijgen van de gevolgen van hun acties, omdat het slachtoffer doorgaans emotioneel of fysiek wegtrekt.

De dader probeert vaak zijn slachtoffer te bereiken of ‘hooveren’ met aanbiedingen van genegenheid, gunsten, geschenken of beloftes om te veranderen.

Het slachtoffer heeft in deze fase de maximale macht en de dader minimaal.
De meeste slachtoffers zullen op dat moment aangemoedigd zijn en velen zullen eisen en voorwaarden stellen waaraan de dader moet voldoen om weer binnen te mogen.

Zolang je eisen stelt weet de narcist dat het nog niet voorbij is.

De dader is vaak bereid om hieraan te voldoen en kan gerustgesteld zijn om te weten dat eisen van verandering aangeven dat de relatie nog niet voorbij is.

Het emotionele energieniveau in de relatie blijft hoog als het slachtoffer alert blijft en de dader werkt om de schuld te zuiveren.
Daarom dat het moreel van het slachtoffer in deze fase een hoogtepunt kan bereiken, omdat ze veel positieve signalen van de dader ontvangt.

Het is best mogelijk dat in deze fase van de narcistische cyclus er inclusief opbouwende woorden komen. Vanzelfsprekend dat daardoor het slachtoffer denkt dat de redding gelukt is. Net zo krijgt het slachtoffer enkele acties en enkele onderwerpen op hun “lijst” die aan bod komen.

Afleiding-fase.

In het algemeen is dit de fase in de narcistische cyclus waarin de relatie stilt valt. In het algemeen begint de emotionele energie van beide partijen te dalen. Ondanks dat wordt het slachtoffer minder waakzaam.  Onder die omstandigheden maakt de dader zich minder zorgen over het verlies van de relatie.

Aan de andere kant hebben beide partijen de neiging om terug te gaan naar hun oorspronkelijke of standaard toestand. Tezelfdertijd worden ze minder analytisch over de relatie.

Intussen richten ze hun aandacht op andere dingen. Ondanks de beloften van verandering en eisen van verandering hebben ze de neiging om weg te ebben.

Daarbij zal de dader minder aandacht besteden aan de relatie.

Daarentegen zal het slachtoffer minder waakzaam zij bij het controleren van zijn grenzen. Ondertussen worden beide partijen meer en meer gelaten in hun standaardrollen in de relatie.
In werkelijkheid is de narcistische cyclus ingesteld om zich opnieuw te herhalen …

Hoeveel keer denkt u dat u diezelfde narcistische cyclus al bent doorlopen met uw narcist?

Wanneer ben jij een relatie begonnen met een narcist?  Wat is de tijdsduur van 1 cyclus? Laat het me weten! Ik antwoord graag op uw vragen.

Lees Meer.

Handboek psychodiagnostiek voor de hulpverlening aan kinderen en adolescenten.

Er zijn vele velden waarop de psy­cho­diag­nos­tiek van kinderen zich richt. Allereerst natuurlijk op het kind zelf in al zijn as­pec­ten: gedrag, intelligentie, leervorderingen, neuropsychologische vaardighedenstructuur, sociaal-emotioneel functioneren.

Maar belangrijk is ook de diagnostiek van zijn omgeving: de ouders en, groter, het gezinsverband, de school en de leeftijdgenoten. Dit handboek geeft een volledig, interdisciplinair beeld van al deze terreinen in de context van de hulpverlening.

Naast de theoretische achtergronden van diagnostiek, onderzoek en hulpverlening bevat het een overzicht van diagnostische methoden. De auteurs, werkzaam in de praktijk als hulpverlener en/of als docent, hebben veel aandacht besteed aan de toepassing van deze methoden op duidelijke onderzoeksdomeinen.

Praktijkvoorbeelden verlevendigen de tekst op veel plaatsen. Deze achtste druk telt minder hoofdstukken dan de voorgaande drukken. Het hoofdstuk over zeer jonge kinderen is nu verspreid over de andere hoofdstukken.

Door de tekst heen worden ook voorbeelden gegeven van diagnostische valkuilen. Bovendien geeft deze druk op vijf losse uitslaanders een compleet overzicht van alle diagnostische tests en hun leeftijdsbereik, geordend naar toepassingsgebied.

Bij bestelling via onze website, krijgt u direct 24 uur toegang tot het boek in onze leeromgeving. Daarna kan deze toegang definitief gemaakt worden door de code die in het boek staat.

Gepubliceerd door Annemie Declercq

Annemie is in het bezit van een Bachelor diploma in Orthopedagogie dat ze heeft behaald aan de Hogeschool Gent. Ze heeft een passie voor het bouwen van groepsluiken werkwelzijn en het gebruikmaken van de goedstoel-methodiek en presentie. Ze werkt al vele jaren in de VDAB om mensen te helpen werk te vinden en te behouden. Ze houdt van fietsen, boeken, schrijven, wandelen en muziek luisteren. Annemie Declercq is moeder van 3 kinderen, grootmoeder pleegmoeder, plusmama, armoede consulent en orthopedagoge. Ze werkt 33 jaar in de VDAB in Roeselare. Ervaringsdeskundige narcistisch misbruik en zelfgenezer van trauma.

Eén opmerking over 'Narcistische cyclus: In welke fase zit u met uw relatie?'

  1. De cyclus is elke keer 3 weken ongeveer.Het begint met aardig en lief doen,overal met mij naartoe gaan.Dan begint het manipuleren…en als ik er niet op in ga dan gaat hij bv mijn kinderen afkraken omdat hij weet dat ik daar niet tegen kan en ga reageren en dan is zijn respons…..zie je wel ,jij kunt niks hebben en dan ben ik weer de schuldige partij.Dan krijg ik de stilte behandeling en na een week of langer begint het hele spel opnieuw en ondertussen is meneer met andere vrouwen bezig te smsen want hij geeft aandacht nodig!En hij kan op commando huilen lijkt het.

Voeg hieronder een reactie toe!

%d bloggers liken dit: