Communicatie met narcistische personen om tijdwinst

Tips voor tijdwinst praten met een narcistische persoon.  

1. Wees realistisch in uw communicatie met narcistische personen.  

Ook niet met praten met een narcistische persoon zult U het gedrag van een ander niet veranderen, hoe goed u ook communiceert. Alleen die persoon kan dat doen. Je doel is simpelweg om tijd te winnen door communicatie met narcistische personen op een manier die jou en de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis respecteert. 

Praten met narcistische personen is zeker niet gemakkelijk omdat je bijna nooit een diagnose hebt. Helaas is communicatie met narcistische personen om tijdwinst te bekomen maar mogelijk als je al een beetje emotioneel onafhankelijk bent geworden.

praten met een narcistische personen, communicatie met narcistische personen
Wat heeft er meer capaciteit in begrip dan praten met een narcist?

2. Als praten met narcistische personen niet meer kan vertrek indien nodig. (time-out) 

U hoeft fysieke bedreigingen of emotioneel of verbaal geweld niet te tolereren. Uw veiligheid en dat van uw geliefde heeft absolute vooraf op alles. 

3. Vereenvoudig uw gesprek met narcistische personen.  

Als je met een narcistisch persoon spreekt, vooral over gevoelige kwesties, onthoud dan dat emotie waarschijnlijk zo sterk is dat jullie geen van beiden op hoog niveau kunnen denken. Maak elke zin kort, simpel en direct. Laat geen ruimte voor verkeerde interpretatie. 

4. Scheid de narcistische persoon van het narcistisch gedrag.  

Maak de narcist duidelijk dat wanneer je een hekel hebt aan gedrag, je de persoon niet haat. Mogelijk moet u dit vaak versterken.  

5. Benadruk gevoelens vóór feiten.  

In een gewoon gesprek stellen we feiten boven gevoelens.

We beoordelen feiten en reageren er met onze gevoelens op. Maar mensen met een stoornis keren dit proces vaak om.  

Ze hebben bepaalde gevoelens – zoals de angst dat een partner ze in de steek zal laten – en dus veranderen ze de feiten om ze aan te passen aan hun gevoelens. Hun partner gaat bijvoorbeeld niet naar de supermarkt; hij loopt de relatie uit.  

Een persoon zonder persoonlijkheidsstoornis die met die beschuldiging wordt geconfronteerd, wil misschien proberen de feiten aan te wijzen. Hij neemt een boodschappenlijstje, er staat geen eten in de koelkast, enzovoort.

Toch is deze gedachtenhang in de emotionele toestand van de persoon met een stoornis niet relevant.

In plaats daarvan kan de niet-gestoorde verder komen door te erkennen dat de gevoelens van de narcistisch gestoorde (geen feiten) zich inleven in plaats van ze te negeren.  

Dan kan de niet-gestoorde haar werkelijkheid invoegen. Bijvoorbeeld: “Je klinkt erg overstuur. Ik zou ook overstuur zijn als ik dacht dat je voor altijd weg zou lopen. Maar (is beter dan” maar “) Ik ga gewoon naar de winkel en ik ben over een uur terug. ” 

Probeer niet te zoeken naar een logische reden voor een narcistische daad

6. Blijf focussen op uw boodschap tijdens het praten met een narcistische persoon  

Negeer de aanvallen, bedreigingen of pogingen van de gestoorde om van onderwerp te veranderen. Blijf kalm en herhaal uw punt. Als je je aangevallen voelt, zeg dan rustig dat het te warm wordt en dat je over een uur terug bent. Ga dan. 

 7. Stel vragen.  

Draag het probleem over aan de andere persoon. Vraag om alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld door te zeggen: “Waar denk je dat we heen moeten gaan?” Of: ‘Ik kan geen ja zeggen, en jij lijkt het echt te willen. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?’  

8. Onthoud het belang van timing in het praten met een narcistische persoon.  

Er zijn goede en slechte tijden om bepaalde onderwerpen ter sprake te brengen. Een incident waardoor de gestoorde zich bijzonder kwetsbaar kan voelen – bijvoorbeeld het verlies van een baan – kan hem of haar het gevoel geven afgewezen, verlaten of abnormaal verklaard te worden. 

Uw gesprek wordt waarschijnlijk een stuk moeilijker. Stel het uit als je kunt, of houd op zijn minst rekening met de grotere kwetsbaarheid van de gestoorde persoonlijkheid op dat moment.  

9. Oefen geduld, leid je af, veronpersoonlijk en maak je los te midden van een intens gesprek dat escaleert en niet productief is.  

Gebruik vertraging.

Zeg tegen de andere persoon: ‘Waarom denken we niet aan dingen en praten we er later over?’ of ‘Geef me wat tijd om na te denken over wat je zegt.’  

Spreek rustig en op een manier die zowel de ander als uzelf bevestigt.

Doe dit zonder noodzakelijkerwijs hun beweringen te bevestigen: ‘Ik voel me nu overstuur. Uw gevoelens zijn belangrijk voor mij en ik heb wat tijd nodig om ze te begrijpen.’ 

Afleiden tijdens het praten met een narcistische persoon

Stel bijvoorbeeld voor dat jullie samen een boodschap doen.  

Depersonaliseer.

Over het algemeen zul je het beter doen als je jezelf er regelmatig aan herinnert dat de harde kritiek van de gestoorde niet echt op jou is, maar nog steeds heel echt aanvoelt voor die persoon.  

Vat de opmerkingen van de ander niet persoonlijk op, hoe snijdend of wreed ze ook voor u kunnen zijn. Dit is de aard van hun narcistische persoonlijkheid.  

Maak je zo snel mogelijk los na het praten met een narcistische persoon.

Haal jezelf emotioneel weg om verstrikt te raken in de emotionele wervelwind.  Neem een douche. Maak een lange wandeling. Doe een meditatie. Alles wat helpt om je te focussen om jezelf.

Besluit bij jezelf: ‘Ik ga me hier niet zo mee bemoeien.’ 

communicatie met narcistische personen, babbeltje maken met een narcistische persoon, conversatie voeren met een narcistische persoon, discours hebben met een narcistische persoon,geschil hebben met een narcistische persoon, discussie hebben met een narcistische persoon, gedachtewisseling voeren met een narcistische persoon, kouten met een narcistische persoon, onderhandeling hebben met een narcistische persoon, onderhoud hebben met een narcistische persoon, ontmoeting hebben met een narcistische persoon, overleg hebben met een narcistische persoon, praatje hebben met een narcistische persoon, tweespraak hebben met een narcistische persoon,, met een narcistische persoon woorden hebben.
Hypnotische meditatie
Deze communicatieregels gelden vooral niet alleen op momenten van hoge negativiteit, maar ook op momenten van hoge positieve emoties.  

Impulsiviteit is een belangrijk kenmerk van narcistische mensen , en hoewel het kan optreden in negatieve acties – zoals iets door een raam gooien of je vertellen dat je een monster bent en hij of zij je nooit meer wil zien – kan het ook in positieve zin verschijnen acties: Je vertellen dat ze dol op je zijn en wil trouwen, nu of morgen.  

De positieve impulsiviteit van een narcistische persoonlijkheid kan erg verleidelijk zijn.  

Door jezelf los te maken, kun je je ertegen beschermen.  

De onvoorspelbare emotionele cyclus die een persoon met een narcistische stoornis doormaakt, kan worden vergeleken met een rij dominostenen. Eén trigger, één druk op de eerste domino en de hele rij valt snel achter elkaar. 

 Jouw taak is om te proberen je eigen “domino” uit de rij te verwijderen tijdens en na het praten met narcistische personen.

 Je kunt ook leren waardoor de domino’s vallen. Besteed aandacht aan uw ervaringen en anticipeer op manieren om de zaken kalm te houden.

Als je jezelf kunt kalmeren, stroomt de adrenaline niet door je systeem en kun je proberen de vluchtige relatie in minder stormachtige zeeën te sturen.  

Het kan helpen als je jezelf eraan herinnert: ‘Ik kan de splitsing van die narcistische persoon niet helpen. Ik kan de schaamte van die persoon niet helpen. Daarbij kun je de verlatingsangst van die persoon onmogelijk verhelpen. Ik kan die dingen niet beheersen van een ander.  

Wat ik kan beheersen, is hoe ik reageer.

En als ik kalm en niet impulsief reageer, kan ik misschien de temperatuur van het gesprek verlagen. Ook kun je zoeken nieuwe manieren te vinden om op elkaar te reageren en de invloed van narcistische stoornis te beheersen om me te kunnen voorbereiden om een eind te maken aan de relatie.   

Dit betekent echter niet dat je moet instorten.

Het simpelweg aannemen van “wat je ook zegt, lieverd” is niet goed voor je eigen mentale gezondheid, en het is ook niet goed voor de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.  

Dit zijn slechts tips om tijd te winnen om jezelf te versterken, en je voor te bereiden op je scheiding. Hoe sneller dat dit kan geschieden hoe beter.

Geen contact is veel beter voor je geluk dan weinig contact zoals hierboven beschreven. Je kunt op basis van die communicatie van hierboven geen goed compromis maken.  

Alleen tijd winnen door jouw juiste communicatie met narcistische personen.

De intentie is dus niet meer de andere beter begrijpen, of zelf beter begrepen te worden. Het is ook niet de bedoeling om de circelgesprekken te doorbreken. De reden is ook niet om de brokken te lijmen. Ook is het geen winst voor jou als je de scheiding probeert op die manier bespreekbaar te maken.

Uw scheidingsprincipes en persoonlijke waarden

Van zodra je de principes en waarden hebt bepaald van hoe je jouw toekomst ziet en hoe en waarom je wenst te scheiden en de relatie volledig te beëindigen kun je je verschillende opties bekijken. Daarna kun je  een beslissing nemen.

Vervolgens kun je scheidingsplanning opmaken. Intussen dien je te anticiperen op de mogelijke situaties. Tegelijkertijd dien je jezelf voortdurend te versterken.

Mits je ondertussen de taken uitvoert kun je de finish bereiken. Het is de voorbereiding en de condititie waarmee je aan die eindwedstrijd begint die het succes bepaald.

Het is ook de eindsprint die uiteindelijk beslist. Je probeert je zo goed mogelijk te zelfpartneren en te begeleiden door therapeuten, online therapeuten, ervaringsdeskundigen en juridische adviseurs met kennis van narcisme.

Ondertussen hou je de communicatie met narcistische personen volgens het minimum en de regels zoals we ze hier aanduiden.

communicatie met narcistische personen, babbeltje maken met een narcistische persoon, conversatie voeren met een narcistische persoon, discours hebben met een narcistische persoon,geschil hebben met een narcistische persoon, discussie hebben met een narcistische persoon, gedachtewisseling voeren met een narcistische persoon, kouten met een narcistische persoon, onderhandeling hebben met een narcistische persoon, onderhoud hebben met een narcistische persoon, ontmoeting hebben met een narcistische persoon, overleg hebben met een narcistische persoon, praatje hebben met een narcistische persoon, tweespraak hebben met een narcistische persoon,, met een narcistische persoon woorden hebben.
Het belang van lichaamsbeweging voor versterking tegen trauma

Zoek steun bij vriend.familie/therapeut/huisdokter als ze 100% te vertrouwen zijn. 

Zorg dan je iemand hebt dat je kunt vertrouwen en waar je ten allentijde terecht kunt, zorg dat al je papieren zijn gefotografeerd en dat je die veilig hebt gestockeerd.

Verander al je wachtwoorden. Communiceer anders niets daarover met iemand anders.  Zie ook alle andere teksten rond echtscheiding die je vindt met de zoekfunctie. 

Een narcist kan zonder reden ontploffen in een woedeaanval.

Loop dan weg en kom pas terug wanneer de stemming is verschoven. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van iemand anders nog verantwoordelijk voor de communicatie met narcistische personen.

Echte communicatie met narcistische personen waar er met je rekening wordt gehouden met je gevoelens en waarden is niet mogelijke. Sowieso is hun communicatie de toepassing van een manipulatie techniek.

Gezien hun angst voor verlating, het belang van je eigen veiligheid is weglopen goed, als je je vooraf een voorstelling hebt gemaakt van hoe dit verloopt.

Zorg als je buiten stapt dat je alles wat je zou kunnen nodig hebben bij hebt zoals medicatie ,bankkaarten en de mogelijke bescherming tegen gevaren. Ook over deze voorbereiding maak je geen communicatie met narcistische .personen

Het belangrijkste dat je moet weten over communicatie met narcistische personen: je kunt een échte narcist niet veranderen.

Kortom die communicatie kan niet zoveel zin hebben.

Zijn of haar gedrag ligt namelijk niet aan jou, niet aan jouw houding en noch aan jouw communicatie.

Kun je nog zo assertief zijn als je wil en alles goed doen in de communicatie; het gaat niet baten in de omgang met een narcist. Het ligt in dit zeldzame geval écht puur aan de ander, waardoor jij het niet in de hand hebt – en dus niets kunt veranderen aan de stoornis van de ander. Een ware narcist heeft namelijk een stoornis.

Van zijn persoonlijkheid. Vandaar de volledige naam: Narcissism Personality Disorder.

Wellicht zullen in de toekomst meer therapeutische middelen mogelijk zijn voor psychologen om te praten met narcistische personen.

Maar voor ieder van ons is de beste tip ga voorbereid naar de nooduitgang. En stop elke communicatie. Zolang je het niet doet of noch niet kunt zit je in een heel lastig parket.

Probeer de narcist dan zoveel mogelijk uit de weg te gaan en zo neutraal mogelijk over te komen. Niet sterk, niet zwak. Een beetje saai mag wel.

Yale professor Nicholas Christakis: We hebben aangetoond dat altruïstisch gedrag door relaties heen sijpelt, net als gemeen gedrag dat doet. Relaties vergroten datgene waarmee ze gevoed worden: van Ebola tot ongelukkigheid en geweld. Maar ook van liefde tot altruïsme en geluk.

Laten we anti-narcisme, solidariteit, eenvoud en mededogen verspreiden.

Ga naar deel 2

knop meer info

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren

Voeg je bij 4.580 andere abonnees