Communicatie met narcistische personen om tijdwinst

Tips voor tijdwinst praten met een narcistische persoon.  

1. Wees realistisch in uw communicatie met narcistische personen.  

Ook niet met praten met een narcistische persoon zult U het gedrag van een ander niet veranderen, hoe goed u ook communiceert. Alleen die persoon kan dat doen. Je doel is simpelweg om tijd te winnen door communicatie met narcistische personen op een manier die jou en de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis respecteert. 

Praten met narcistische personen is zeker niet gemakkelijk omdat je bijna nooit een diagnose hebt. Helaas is communicatie met narcistische personen om tijdwinst te bekomen maar mogelijk als je al een beetje emotioneel onafhankelijk bent geworden.

2. Als praten met narcistische personen niet meer kan vertrek indien nodig. (time-out

U hoeft fysieke bedreigingen of emotioneel of verbaal geweld niet te tolereren. Uw veiligheid en dat van uw geliefde heeft absolute vooraf op alles. 

3. Vereenvoudig uw gesprek met narcistische personen.  

Als je met een narcistisch persoon spreekt, vooral over gevoelige kwesties, onthoud dan dat emotie waarschijnlijk zo sterk is dat jullie geen van beiden op hoog niveau kunnen denken. Maak elke zin kort, simpel en direct. Laat geen ruimte voor verkeerde interpretatie. 

4. Scheid de narcistische persoon van het narcistisch gedrag.  

Maak de narcist duidelijk dat wanneer je een hekel hebt aan gedrag, je de persoon niet haat. Mogelijk moet u dit vaak versterken.  

5. Benadruk gevoelens vóór feiten.  

In een gewoon gesprek stellen we feiten boven gevoelens.

We beoordelen feiten en reageren er met onze gevoelens op. Maar mensen met een stoornis keren dit proces vaak om.  

Ze hebben bepaalde gevoelens – zoals de angst dat een partner ze in de steek zal laten – en dus veranderen ze de feiten om ze aan te passen aan hun gevoelens. Hun partner gaat bijvoorbeeld niet naar de supermarkt; hij loopt de relatie uit.  

Een persoon zonder persoonlijkheidsstoornis die met die beschuldiging wordt geconfronteerd, wil misschien proberen de feiten aan te wijzen. Hij neemt een boodschappenlijstje, er staat geen eten in de koelkast, enzovoort.

Toch is deze gedachtenhang in de emotionele toestand van de persoon met een stoornis niet relevant.

In plaats daarvan kan de niet-gestoorde verder komen door te erkennen dat de gevoelens van de narcistisch gestoorde (geen feiten) zich inleven in plaats van ze te negeren.  

Dan kan de niet-gestoorde haar werkelijkheid invoegen. Bijvoorbeeld: “Je klinkt erg overstuur. Ik zou ook overstuur zijn als ik dacht dat je voor altijd weg zou lopen. Maar (is beter dan” maar “) Ik ga gewoon naar de winkel en ik ben over een uur terug. ” 

6. Blijf focussen op uw boodschap tijdens het praten met een narcistische persoon  

Negeer de aanvallen, bedreigingen of pogingen van de gestoorde om van onderwerp te veranderen. Blijf kalm en herhaal uw punt. Als je je aangevallen voelt, zeg dan rustig dat het te warm wordt en dat je over een uur terug bent. Ga dan. 

 7. Stel vragen.  

Draag het probleem over aan de andere persoon. Vraag om alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld door te zeggen: “Waar denk je dat we heen moeten gaan?” Of: ‘Ik kan geen ja zeggen, en jij lijkt het echt te willen. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?’  

8. Onthoud het belang van timing in het praten met een narcistische persoon.  

Er zijn goede en slechte tijden om bepaalde onderwerpen ter sprake te brengen. Een incident waardoor de gestoorde zich bijzonder kwetsbaar kan voelen – bijvoorbeeld het verlies van een baan – kan hem of haar het gevoel geven afgewezen, verlaten of abnormaal verklaard te worden. 

Uw gesprek wordt waarschijnlijk een stuk moeilijker. Stel het uit als je kunt, of houd op zijn minst rekening met de grotere kwetsbaarheid van de gestoorde persoonlijkheid op dat moment.  

9. Oefen geduld, leid je af, veronpersoonlijk en maak je los te midden van een intens gesprek dat escaleert en niet productief is.  

Gebruik vertraging.

Zeg tegen de andere persoon: ‘Waarom denken we niet aan dingen en praten we er later over?’ of ‘Geef me wat tijd om na te denken over wat je zegt.’  

Spreek rustig en op een manier die zowel de ander als uzelf bevestigt.

Doe dit zonder noodzakelijkerwijs hun beweringen te bevestigen: ‘Ik voel me nu overstuur. Uw gevoelens zijn belangrijk voor mij en ik heb wat tijd nodig om ze te begrijpen.’ 

Afleiden tijdens het praten met een narcistische persoon

Stel bijvoorbeeld voor dat jullie samen een boodschap doen.  

Depersonaliseer.

Over het algemeen zul je het beter doen als je jezelf er regelmatig aan herinnert dat de harde kritiek van de gestoorde niet echt op jou is, maar nog steeds heel echt aanvoelt voor die persoon.  

Vat de opmerkingen van de ander niet persoonlijk op, hoe snijdend of wreed ze ook voor u kunnen zijn. Dit is de aard van hun narcistische persoonlijkheid.  

Maak je zo snel mogelijk los na het praten met een narcistische persoon.

Haal jezelf emotioneel weg om verstrikt te raken in de emotionele wervelwind.  Neem een douche. Maak een lange wandeling. Doe een meditatie. Alles wat helpt om je te focussen om jezelf.

Besluit bij jezelf: ‘Ik ga me hier niet zo mee bemoeien.’ 

Deze communicatieregels gelden vooral niet alleen op momenten van hoge negativiteit, maar ook op momenten van hoge positieve emoties.  

Impulsiviteit is een belangrijk kenmerk van narcistische mensen , en hoewel het kan optreden in negatieve acties – zoals iets door een raam gooien of je vertellen dat je een monster bent en hij of zij je nooit meer wil zien – kan het ook in positieve zin verschijnen acties: Je vertellen dat ze dol op je zijn en wil trouwen, nu of morgen.  

De positieve impulsiviteit van een narcistische persoonlijkheid kan erg verleidelijk zijn.  

Door jezelf los te maken, kun je je ertegen beschermen.  

De onvoorspelbare emotionele cyclus die een persoon met een narcistische stoornis doormaakt, kan worden vergeleken met een rij dominostenen. Eén trigger, één druk op de eerste domino en de hele rij valt snel achter elkaar. 

 Jouw taak is om te proberen je eigen “domino” uit de rij te verwijderen tijdens en na het praten met narcistische personen.

 Je kunt ook leren waardoor de domino’s vallen. Besteed aandacht aan uw ervaringen en anticipeer op manieren om de zaken kalm te houden.

Als je jezelf kunt kalmeren, stroomt de adrenaline niet door je systeem en kun je proberen de vluchtige relatie in minder stormachtige zeeën te sturen.  

Het kan helpen als je jezelf eraan herinnert: ‘Ik kan de splitsing van die narcistische persoon niet helpen. Ik kan de schaamte van die persoon niet helpen. Daarbij kun je de verlatingsangst van die persoon onmogelijk verhelpen. Ik kan die dingen niet beheersen van een ander.  

Wat ik kan beheersen, is hoe ik reageer.

En als ik kalm en niet impulsief reageer, kan ik misschien de temperatuur van het gesprek verlagen. Ook kun je zoeken nieuwe manieren te vinden om op elkaar te reageren en de invloed van narcistische stoornis te beheersen om me te kunnen voorbereiden om een eind te maken aan de relatie.   

Dit betekent echter niet dat je moet instorten.

Het simpelweg aannemen van “wat je ook zegt, lieverd” is niet goed voor je eigen mentale gezondheid, en het is ook niet goed voor de persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.  

Dit zijn slechts tips om tijd te winnen om jezelf te versterken, en je voor te bereiden op je scheiding. Hoe sneller dat dit kan geschieden hoe beter.

Geen contact is veel beter voor je geluk dan weinig contact zoals hierboven beschreven. Je kunt op basis van die communicatie van hierboven geen goed compromis maken.  

Alleen tijd winnen door jouw juiste communicatie met narcistische personen.

De intentie is dus niet meer de andere beter begrijpen, of zelf beter begrepen te worden. Het is ook niet de bedoeling om de circelgesprekken te doorbreken. De reden is ook niet om de brokken te lijmen. Ook is het geen winst voor jou als je de scheiding probeert op die manier bespreekbaar te maken.

Uw scheidingsprincipes en persoonlijke waarden

Van zodra je de principes en waarden hebt bepaald van hoe je jouw toekomst ziet en hoe en waarom je wenst te scheiden en de relatie volledig te beëindigen kun je je verschillende opties bekijken. Daarna kun je  een beslissing nemen.

Vervolgens kun je scheidingsplanning opmaken. Intussen dien je te anticiperen op de mogelijke situaties. Tegelijkertijd dien je jezelf voortdurend te versterken.

Mits je ondertussen de taken uitvoert kun je de finish bereiken. Het is de voorbereiding en de condititie waarmee je aan die eindwedstrijd begint die het succes bepaald.

Het is ook de eindsprint die uiteindelijk beslist. Je probeert je zo goed mogelijk te zelfpartneren en te begeleiden door therapeuten, online therapeuten, ervaringsdeskundigen en juridische adviseurs met kennis van narcisme.

Ondertussen hou je de communicatie met narcistische personen volgens het minimum en de regels zoals we ze hier aanduiden.

Zoek steun bij vriend.familie/therapeut/huisdokter als ze 100% te vertrouwen zijn. 

Zorg dan je iemand hebt dat je kunt vertrouwen en waar je ten allentijde terecht kunt, zorg dat al je papieren zijn gefotografeerd en dat je die veilig hebt gestockeerd.

Verander al je wachtwoorden. Communiceer anders niets daarover met iemand anders.  Zie ook alle andere teksten rond echtscheiding die je vindt met de zoekfunctie. 

Een narcist kan zonder reden ontploffen in een woedeaanval.

Loop dan weg en kom pas terug wanneer de stemming is verschoven. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van iemand anders nog verantwoordelijk voor de communicatie met narcistische personen.

Echte communicatie met narcistische personen waar er met je rekening wordt gehouden met je gevoelens en waarden is niet mogelijke. Sowieso is hun communicatie de toepassing van een manipulatie techniek.

Gezien hun angst voor verlating, het belang van je eigen veiligheid is weglopen goed, als je je vooraf een voorstelling hebt gemaakt van hoe dit verloopt.

Zorg als je buiten stapt dat je alles wat je zou kunnen nodig hebben bij hebt zoals medicatie ,bankkaarten en de mogelijke bescherming tegen gevaren. Ook over deze voorbereiding maak je geen communicatie met narcistische .personen

Het belangrijkste dat je moet weten over communicatie met narcistische personen: je kunt een échte narcist niet veranderen.

Kortom die communicatie kan niet zoveel zin hebben.

Zijn of haar gedrag ligt namelijk niet aan jou, niet aan jouw houding en noch aan jouw communicatie.

Kun je nog zo assertief zijn als je wil en alles goed doen in de communicatie; het gaat niet baten in de omgang met een narcist. Het ligt in dit zeldzame geval écht puur aan de ander, waardoor jij het niet in de hand hebt – en dus niets kunt veranderen aan de stoornis van de ander. Een ware narcist heeft namelijk een stoornis.

Van zijn persoonlijkheid. Vandaar de volledige naam: Narcissism Personality Disorder.

Wellicht zullen in de toekomst meer therapeutische middelen mogelijk zijn voor psychologen om te praten met narcistische personen.

Maar voor ieder van ons is de beste tip ga voorbereid naar de nooduitgang. En stop elke communicatie. Zolang je het niet doet of noch niet kunt zit je in een heel lastig parket.

Probeer de narcist dan zoveel mogelijk uit de weg te gaan en zo neutraal mogelijk over te komen. Niet sterk, niet zwak. Een beetje saai mag wel.

Yale professor Nicholas Christakis: We hebben aangetoond dat altruïstisch gedrag door relaties heen sijpelt, net als gemeen gedrag dat doet. Relaties vergroten datgene waarmee ze gevoed worden: van Ebola tot ongelukkigheid en geweld. Maar ook van liefde tot altruïsme en geluk.

Laten we anti-narcisme, solidariteit, eenvoud en mededogen verspreiden.

E-boeken en Paperbacks die kunnen helpen uw communicatie met narcistische personen in de juiste richting te doen evolueren.

How to communicate with difficult people?

how to communicate with difficult people

 

How to deal with difficult people?

Communicatie met moeilijke mensen kunnen je gevoel serieus afschudden. Ze maken je leven uitdagender en veroorzaken onnodige stress en pijn.

Helaas is communicatie met moeilijke mensen ook onvermijdelijk. Je zult verschillende keren in je leven in contact komen met onbeschofte, manipulatieve, pessimistische, besluiteloze of overdreven behoeftige mensen.

Als u op bepaalde gebieden werkt, zoals verkoop, management of klantenservice, zult u zelfs nog meer dan de meesten lastige mensen tegenkomen.

Je kunt ook worstelen met je familie of collega’s die moeilijk zijn en je leven moeilijker maken.

Wat kun je doen aan de onvermijdelijkheid van moeilijke mensen in je leven?

Nou, dit boek is hier om te helpen. De bijgevoegde pagina’s zijn gevuld met uitstekende tips over hoe om te gaan met allerlei moeilijke mensen. Je leert hoe je kunt stoppen met  moeilijke mensen zo persoonlijk te nemen, hoe je afstand kunt nemen van herrieschoppers, hoe je je communicatie met moeilijke mensen kunt verbeteren en hoe koppige mensen kunnen overtuigen om dingen op jouw manier te zien of te doen.

Er zijn tips voor elk mogelijk soort moeilijk persoon die je misschien tegenkomt tijdens je leven. Je zult je leven een stuk eenvoudiger maken en uiteindelijk zul je leren conflicten te voorkomen voordat het zelfs begint met behulp van deze handige gids.

Wat moet je nog meer weten over communicatie met narcistische mensen?

Moeilijke mensen zijn mensen, net als jij. Leren hoe om te gaan met moeilijke mensen vraagt ​​om finesse en delicatesse. Zodra je dit onder de knie hebt, wordt je leven zoveel gemakkelijker.

Je zult niet langer in de breekkamer ineenkrimpen om een ​​onaangename collega te vermijden of in schreeuwwedstrijden met je tante op vakantiebijeenkomsten te komen. Dus begin nu te lezen om uw interacties met moeilijke mensen te verbeteren en om uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Een spiegel voor narcisten 1e druk is een boek van Martin Appelo uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 9789461055507

Wat is de overeenkomst tussen Pim Fortuyn, Zlatan Ibrahimovi, Steve Jobs, Nina Brink en Neelie Kroes? Volgens Martin Appelo zijn ze alle vijf narcistisch. Narcisme is een verslavend patroon van jezelf opblazen en anderen afstoten. Een instabiele psychische basis ligt hieraan ten grondslag.

Een spiegel voor narcisten

Het eerste deel van dit boek gaat over de psychische ontwikkeling van ieder mens en presenteert ‘de narcistische cirkel’, een model om narcisme beter te begrijpen en bijgevolg de communicatie met narcistische personen in de best mogelijke manier te laten verlopen.

Uiteindelijk dien je een eind te maken aan het praten met narcistische personen maar in de omstandigheden dat dit goed moet voorbereid worden wil dit geen kwalijke gevolgen hebben, heb je een voordeel als je kennis en ervaring hebt met narcisme.

In deel twee laat Appelo zien hoe de levensverhalen van Pim Fortuyn, Zlatan Ibrahimovi, Steve Jobs, Nina Brink en Neelie Kroes hierin passen. Het derde deel geeft praktische richtlijnen om de schadelijke gevolgenvan narcisme te hanteren. Deze zijn geïllustreerd met veel voorbeelden uit de therapeutische praktijk van de auteur.


Over de auteur(s):
Martin Appelo is als gezondheidszorgpsycholoog en gedragstherapeut werkzaam bij diverse instellingen. Van zijn hand verschenen bij Uitgeverij Boom onder meer Waardenloze gesprekken (2010), Het gelaagde brein (2011), Socratisch motiveren (2011) en Het innerlijk bureaublad (2012).

Een spiegel voor narcisten

Paperback E-book

Het eerste deel van dit boek gaat over de psychische ontwikkeling van ieder mens en presenteert ‘de narcistische cirkel’, een model om narcisme beter te begrijpen.

In deel twee laat Appelo zien hoe de levensverhalen van Pim Fortuyn, Zlatan Ibrahimovi, Steve Jobs, Nina Brink en Neelie Kroes hierin passen. Het derde deel geeft praktische richtlijnen om de schadelijke gevolgenvan narcisme te hanteren.

Deze zijn geïllustreerd met veel voorbeelden uit de therapeutische praktijk van de auteur.

Dealing with difficult people.

Klagers, fout zoekers, manipulators – dit zijn, maar enkele voorbeelden van de moeilijke mensen die we op het werk hebben. Er zijn ook heel wat technieken die gelijklopend zijn als je veel communicatie met narcistische personen hebt.

dealing with difficult people

Maar door hun motieven en individueel gedrag te begrijpen, kun je leren agressie te beheersen, ongemakkelijke situaties te vermijden en je kalm te houden.

Deze tweede editie van de bestverkopende “Omgang met moeilijke mensen” bevat een gloednieuw hoofdstuk over communicatie met moeilijke mensen in de digitale sfeer.

Het biedt de tools en technieken die je nodig hebt om het beste uit het slechtste te halen, inclusief hoe om te gaan met moeilijke klanten, advies over het verslaan van pesters in hun eigen spel en hoe je moet omgaan met een baas die je frustratie aandrijft.

Hoog sensitieve personen hebben moeilijke communicatie met narcistische personen.

Door het feit dat ze zo goed en intens de gevoelens van de narcistische persoon aanvoelen kruipen ze nog al snel in de rol van redder. De communicatie met narcistische personen bestaat dan vooral uit het medelijden tonen en ondersteunen. Ze krijgen het gevoel dat ze een zielsverwant hebben ontmoet die de ware zin aan hun leven zal geven.

Een op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren HSP’s.

Veel HSP’s zijn uiterst consciëntieus en intuïtief.

Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: HSP’s hebben de neiging snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen.

HSP’s hebben vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen.

Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een HSP, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor HSP’s én voor de mensen in hun omgeving.

Het boek bevat zelftests, veel praktijkgevallen en tips om met overgevoeligheid om te gaan, van onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden.

Dit boek is al voor velen een eyeopener geweest.

Klachten waar men zich al jaren voor schaamde werden ineens in een verrassend nieuwe en heldere context geplaatst.

Dit boek bevat tips en adviezen voor het omgaan met overgevoeligheid, over hoe van je onzekerheid af te komen en een nieuwe sociale balans te vinden.

Communicatie met narcistische personen.

Bovendien werpt het een ander uitgangspunt op communicatie met moeilijke mensen. Vele tienduizenden mensen, waaronder Daphne Deckers, vonden in dit boek de (h)erkenning waarnaar ze op zoek waren.

Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt?

hoog sensitieve personen

Effectief omgaan met agressie en zinloos geweld.

Effectief omgaan met agressie en zinloos geweld’ leert je wat agressie is en hoe je er het beste mee kunt omgaan om calamiteiten te voorkomen.

effectief omgaan met agressie en zinloos geweld

Mocht zich toch een calamiteit voordoen, dan biedt dit boek hulp bij het verwerken ervan en leert het je hoe je anderen daarbij kunt helpen.

De theorie die wordt besproken, wordt toegelicht met herkenbare voorbeelden.

Deel 1 leert je hoe je professioneel kunt omgaan met agressie en geweld.

Hierdoor neemt de kans af dat je slachtoffer wordt van de situatie. In dit deel wordt ingegaan op het ontstaan en de oorzaken van agressie, evenals de invloed van stress en emoties op agressie.

Het thema ‘zinloos geweld’ wordt uitvoerig besproken.

Deel 2 geeft uitleg over calamiteiten in een instelling en de verwerking daarvan door het slachtoffer.

Onbegrip, frustratie en stress zijn factoren die agressie in de hand kunnen werken. Hoe kun je deze factoren op je werk beïnvloeden? Wat gebeurt er met je na een ingrijpende gebeurtenis en hoe kun je dit een plaats geven in je leven?

Deel 3 behandelt de rol van de omgeving na een ingrijpende gebeurtenis.

De opvang, de sociale steun en de communicatie na een ingrijpende gebeurtenis zijn van groot belang. Je leert hoe je iemand anders het best kunt begeleiden als hij slachtoffer is geworden van agressie, (zinloos) geweld of een andere calamiteit zoals communicatie met moeilijke mensen.

Dit boek is bestemd voor iedereen die in de zorgverlening met agressie in aanraking kan komen, bijvoorbeeld verpleegkundigen en baliemedewerkers. Daarnaast is het ook geschikt om te gebruiken in het onderwijs, als zelfstudiemateriaal en bij trainingen in het bedrijfsleven.

Scheiden van een narcist.

Tijdens een verblijf in Zwitserland, leerde ik A mijn toekomstig echtgenoot kennen. Na enkele maanden waren we getrouwd en ik emigreerde naar Zwitserland.

Scheiden van een narcist

De relatie tussen ons beide was heel veranderlijk. De geboorte van onze twee kinderen bracht daar geen verandering in, de afstand tussen ons werd zelfs nog groter.

Het was niet mijn voorstelling van het huwelijk en we besloten tijdelijk uit elkaar te gaan. Ik vertrok met de kinderen naar Nederland. Dat A veel voor mij verzweeg werd duidelijk toen ik bericht kreeg dat hij in voorarrest was genomen.

Een periode van onzekerheid brak aan voor mij en de kinderen.
Na zijn vrijlating stonden we voor de keuze. Direct uit elkaar of als gezin nog een poging wagen.

We besloten het huwelijk nog een kans te geven. A overtuigde mij dat hij zijn leven had veranderd. Maar niets is minder waar.

Hij was een pathologisch leugenaar.

We werden speelbal van zijn grillen en wispelturige karakter.
Ik wilde de scheiding. Maar daarmee krenkte ik hem in zijn trots en dat was de trigger tot nog meer ellende.

De narcist in volle glorie. Leugens, manipulatie en intimidatie. Alles werd aangewend om mij kapot te maken en de kinderen te ontnemen.

Constructief omgaan met irritatie en boosheid.

Boosheid is een signaal dat basale behoeften tekortkomen. Via een innerlijke dialoog kun je helder krijgen wat in je werd getriggerd door een conflict, en wat je nodig hebt.

constructief omgaan met irritatie en boosheid

Vanuit je hart kun je de pijnlijke gevoelens die onder je boosheid liggen met mededogen benaderen en zo je innerlijke balans hervinden.

Daarna wordt het mogelijk op vreedzame en respectvolle wijze de dialoog met de ander aan te gaan tenzij je dat verwacht door praten met een narcistische persoon. Vandaar dat dit boek belangrijk is te leren communiceren met moeilijke mensen.

Een babbeltje maken met een narcistische persoon?

Naarmate de narcistische persoon groter is, en dus de empathie kleiner zal praten met een narcistische persoon of een ontmoeting met een narcistische persoon moeilijker verlopen.

Regine Herbig verbindt inzichten van de westerse psychologie (vooral de geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg), oosterse wijsheid en recent wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen emoties, hart en brein met elkaar.

In dit boek vind je praktische voorbeelden en oefeningen om met begrip en empathie te leren communiceren met jezelf en anderen.

Conflict hanteren vanuit authenticiteit én verbinding

REGINE HERBIG is ademtherapeute en coach. Na ruim twintig jaar in München te hebben gewerkt, heeft ze nu een praktijk in De Bilt en geeft workshops. In haar werkwijze integreert zij lichaamswerk, psychologie en spiritualiteit.

Hechtingsproblemen kunnen een belangrijke rol spelen in communicatie met moeilijke mensen. Door te praten met een narcistische persoon zul je snel merken dat deze persoon weinig echte vrienden heeft en veel gebroken relaties.

omgaan met hechtingsproblemen

Liefde is het mooiste wat er is. Toch gaat ”houden van” lang niet altijd vanzelf.

Liefde geven en nemen kan behoorlijk wat problemen opleveren.

Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je gevoelens te delen of last hebben van bindings – of verlatingsangst. Dit kun je vooral niet doen door te praten met een narcistische persoon. Dergelijke hechtingsproblemen kunnen je leven flink verzieken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je relatie op de klippen loopt, ook al houd je nog zoveel van je partner.
In “Omgaan met hechtingsproblemen” geeft Pieternel Dijkstra inzicht in de oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van hechtingsproblemen.

Wat is ”hechten” eigenlijk?

Op welke manieren kun je dat doen? Wat is de rol van jeugdervaringen? Wat zijn de gevolgen van hechtingsproblemen voor je relatie en je zelfbeeld?

En natuurlijk: wat is de beste behandeling? Gelukkig kun je ook zelf veel aan hechtingsproblemen doen. Op deze zelfhulptechnieken gaat het boek eveneens in.

Omgaan met hechtingsproblemen verschijnt in de reeks Van A tot ggZ.

Zeg me dat ik oké ben over perfectionisme en bevestigingsdrang.

Zeg me dat ik oké ben is ook te verkrijgen als e-book.

Kleuters met faalangst. Leerlingen die volledig blokkeren tijdens de examens. Studenten die hun leerstof niet verwerkt krijgen omdat ze geen samenvattingen kunnen maken. Bekwame, waardevolle medewerkers die een burn-out krijgen.

Allemaal dingen die nauw in verband staan met perfectionisme of bevestigingsdrang. Als je kinderen hebt met faalangst of mensen kent die last hebben van pleasen – bevestigingsdrang of perfectionisme – dan is dit boek een must.

Het maakt je bewust van wat perfectionisme doet met mensen. Hoe het ervoor zorgt dat ze het zichzelf moeilijk maken, vaak tot ze er ziek van worden.

Perfectionisme is niet alleen een persoonlijk belemmerend patroon, het is een rechtstreeks gevolg van de zieke maatschappij waar wij allemaal deel van uitmaken. De druk wordt almaar groter, op het ongezonde af, en het is nooit goed genoeg. Alles moet steeds meer en beter.

Onze maatschappij vormt op die manier een vruchtbare voedingsbodem voor dit patroon.

Het is belangrijk te beseffen dat communicatie met narcistische personen nooit goed genoeg zal zijn.

Daar is geen objectief critierium voor. Op subjectieve basis, gewoon op basis van zijn narcistisch gevoel kun je geen communicatie met narcistische personen voeren die goed genoeg zal zijn, laat staan perfect.

Het maakt dan ook weinig uit om je te druk te maken. Je bereidt je voor en je dient de instelling aan te leren dat je je het niet meer aantrekt hoe ze reactie is.

Wellicht in je communicatie met narcistische personen is het uiterst belangrijk erop te letten hen niet te bekritiseren in het bijzijn van anderen, want dat krengt zijn ego.

Weet je, eigenlijk ben je nooit verplicht om te antwoorden tijdens communicatie met narcistische personen. Gewoon je schouders ophalen en diep laten zakken kan voldoende zijn om duidelijk te maken dat je geen dienstmeisje bent.

Transforming Family of Origin Wounds

Doe narcisme.blog groeien.

Dag lieve vriend, een kort berichtje om je te melden dat je via onze website narcisme.blog  alle producten online kunt bestellen via bol.com i.v.m. zoals boeken, muziek, films & series, games, speelgoed, babyproducten, mooi & gezond, koken, tafelen & huishouden, elektronica, sieraden, dierenproducten, horloges & accessoires, klussen, tassen & reisbagage, computer, sport & vrije tijd, tuin, wonen, mode & accessoires enz.  

Je vindt de bol.com publiciteit onderaan de website en ook hier:

  Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Daarop ontvang ik dan 6 % tot 8 % commissie die gebruikt wordt om de website narcisme.blog draaiende te houden.  Dank je wel! 

Ik wens je nog een fijne dag en een aangename week.  

Ik zou van harte willen dat dit artikel je vandaag heeft geholpen om je hoop, vertrouwen en troost te geven dat er opluchting, kracht en wederopbouw is van de ervaring van narcistisch misbruik.

Ik weet al lang dat ons grootste goud uit de diepste duisternis wordt gedolven.

Als wat ik geschreven heb diep met je resoneert, zou ik graag zien dat je NARP bekijkt, het pad dat ikzelf en zoveel anderen hebben gevolgd om te evolueren en onszelf te bevrijden.

Als Bol.com-partner ontvang ik een kleine commissie op aankopen zonder dat het jou iets kost om de kosten van onze website te kunnen dragen. Steunen kun je door te klikken op de bol.com publiciteit.

Zowel vrouwen als mannen kunnen misbruikers of slachtoffers zijn, dus beschouw mijn voornaamwoordkeuze niet als een gevolg dat het ene geslacht misbruikt en het andere het slachtoffer is.

Annemie Persyn Declercq

Geef een reactie, vraag of antwoord.