Onderzoeksgebied narcisme: research, observaties Deel 4 +video

Onderzoeksgebied narcisme: research, observaties Deel 4 +video

Enkele onderzoeken in het onderzoeksgebied narcisme.

Naarmate we meer relevante artikelen vinden over het onderzoeksgebied narcisme vullen we de lijst hieronder aan. Dus kom regelmatig terug of bookmark dit artikel.

Dating-apps zijn een broedplaats voor duistere persoonlijkheden

Een team van onderzoekers van de Johannes Kepler Universiteit in Linz, Oostenrijk, ontdekte dat mensen die datingapps gebruiken, meer kans hebben op duistere persoonlijkheidskenmerken zoals narcisme en machiavellisme, en minder snel over positieve persoonlijkheidskenmerken zoals openheid of vriendelijkheid.

Om tot deze conclusie te komen, rekruteerden de onderzoekers 555 Duitse volwassenen om deel te nemen aan een trackingstudie van 3 weken. Sommige deelnemers installeerden software op hun telefoons die hun dagelijkse gebruik van drie van de populairste datingapps van Duitsland in de gaten hield, terwijl anderen zelf hun gebruik van de datingapp rapporteerden. 

De onderzoekers vroegen de deelnemers om twee bekende persoonlijkheidsschalen in te vullen:

de Big Five en de Naughty Nine. De Big Five bevat metingen van neutrale persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie, vriendelijkheid en consciëntieusheid, terwijl de Naughty Nine negatieve persoonlijkheidskenmerken meet zoals narcisme (bijv. ‘Ik streef naar prestige en status ‘), machiavellisme (‘Ik heb vleierij gebruikt ‘). mijn wil opleggen ‘), en psychopathie (“Ik heb de neiging om me niet druk te maken over de moraal van mijn daden”).

Het team ontdekte dat de negatieve eigenschappen veel sterkere voorspellers waren van het gebruik van online dating dan de neutrale en positieve eigenschappen. In het bijzonder was narcisme de sterkste voorspeller van het feit of iemand een online dating-app gebruikte, terwijl machiavellisme de sterkste voorspeller was van gemiddeld dagelijks gebruik. 

Van de neutrale eigenschappen die door de onderzoekers werden getest, was emotionele stabiliteit de enige eigenschap die betrouwbaar werd geassocieerd met het gebruik van datingapps, maar in omgekeerde richting: minder emotioneel stabiele mensen gebruikten eerder online datingapps.

Vaarwel Dark Triad, hallo Dark Tetrad

Volgens psychologen beschrijft de Dark Triad mensen die de volgende drie soorten sociaal aanstootgevende persoonlijkheidskenmerken vertonen:

  • Narcisme verwijst naar iemand die door zichzelf geobsedeerd is en gelooft dat ze speciaal, begaafd en superieur zijn aan anderen.
  • Machiavellianisme verwijst naar iemand die manipulatief, lastig en innemend is.
  • Psychopathie beschrijft mensen die gevaarlijk risico zoeken en geen empathie voor anderen hebben.

Een groeiend aantal onderzoeken suggereert dat een vierde dimensie, sadisme genaamd, aan de lijst moet worden toegevoegd. Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Psychological Assessment, voldoet sadisme “aan de criteria van” ongevoeligheid of verminderde empathie “, terwijl het ook een” uniek element toevoegt dat niet wordt gedekt door de leden van de Dark Triad, namelijk intrinsiek plezier in het kwetsen van anderen. “

De studie, ” Gevolgen van jeugdherinneringen: narcisme, kwaadaardige en welwillende ervaringen uit de kindertijd “, is geschreven door Aspen D. Starbird en Paul A. Story.

De onderzoekers ontdekten dat voormalige pleegkinderen zich de minste positieve ervaringen uit de kindertijd herinnerden, gevolgd door geadopteerden en vervolgens degenen die noch geadopteerd noch opgevoed waren. 

Gezinstype werd ook geassocieerd met onaangepaste schema’s, waarbij voormalige pleegkinderen hoger scoorden op de mate van onaangepaste denkpatronen, gevolgd door geadopteerden.

“Voormalige pleegkinderen en geadopteerden hadden wederzijdse gevoelens van onzekere gehechtheid en de verwachting dat ze niet op anderen kunnen vertrouwen om voor koestering, veiligheid en stabiliteit te zorgen”, legden de onderzoekers uit. 

Voormalige pleegkinderen

“Zowel voormalige pleegkinderen als geadopteerden waren ook eerder geneigd te geloven dat anderen hen zouden uitbuiten voor hun eigen egoïstische behoeften en consequent in de overtuiging dat ze waardeloos zijn en niet geliefd zullen zijn bij anderen, waarbij de twee eerdere overtuigingen vaker voorkwamen in pleegkinderen.”

De onderzoekers ontdekten dat narcisme vaker voorkwam bij degenen die meer positieve ervaringen in de kindertijd rapporteerden. De meeste onaangepaste schema’s hadden daarentegen een significante negatieve correlatie met narcisme. Bijgevolg hadden voormalige pleegkinderen en geadopteerden de neiging om minder narcisme te hebben.

klik op de foto

Obsessive-Compulsive Personality Disorder: Understanding the Overly Rigid, Controlling Person.

https://narcisme.blog/wp-content/uploads/2019/08/breek-met-jouw-narcist-en-word-vrij.mp4

Belangrijk is echter dat positieve ervaringen uit de kindertijd de associatie tussen gezinstype en onaangepaste interpersoonlijke denkpatronen verzwakten.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. We houden onze blog volledig zonder advertenties en delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media.

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

alle artikels over narp-systeem, narps-programma, narcissistic abuse recovery programma, narcistisch misbruik herstelprogramma
dr. Nicole LePera holistic-psychologist

Reacties

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder!Reactie annuleren

Disclaimer/Vrijwaring

Door toegang te krijgen tot deze blog, of video erken je, begrijp je en ga je ermee akkoord dat de inhoud van die video/blog geen therapie is en niet bedoeld is om therapie te verstrekken en het vormt geen medisch, juridisch of ander professioneel advies en/of behandeling. Je erkent en begrijpt dat auteurs van deze blog/video geen erkende therapeuten zijn, psychiaters, psychotherapeuten, artsen of andere medische, psychologische en/of psychiatrische professionals en gaat ermee akkoord om indien nodig de juiste medische en/of therapeutische behandeling te zoeken.

Jij erkent, begrijpt en gaat ermee akkoord, en verklaart dat je gekwalificeerd bent voor de aard van de inhoud van deze blog en video, in goede gezondheid en in een goede fysieke en mentale conditie om deel te nemen aan dergelijke activiteiten. Je bent het er verder mee eens en verbindt je, dat als je op enig moment van mening bent dat je deelname aan een activiteit die voorkomt in een video, in een groeitaak, of blog, of video’s jezelf of anderen zou kunnen in gevaar brengen, je zult weigeren om hieraan deel te nemen. Of als een dergelijke activiteit is begonnen, onmiddellijk verdere deelname aan dergelijke activiteit zal stoppen. Als je deelneemt aan een activiteit, doe je dat vrijwillig en willens en wetens en je alle risico’s van materiële schade, persoonlijk letsel en/of overlijden voor jezelf of anderen op zich neemt voortvloeiend uit je deelname aan dergelijke activiteiten.

Voeg je bij 4.606 andere abonnees