Categorieën
Recent sociale media post

Hoe komt ons Body-image /lichaamsbeeld tot stand?

Lichaamsbeeld heeft niets te maken met onze fysieke verschijning.

Lichaamsbeeld leeft in de geest. Het zijn de geïnternaliseerde gedachten, overtuigingen, voorkeuren die men ons in de kindertijd direct vertelde.

Onze ouderfiguren hebben de grootste invloed op ons eigen lichaamsbeeld.

Hoe ze praten over hun lichaam, praten over het lichaam van andere mensen, en over ons eigen lichaam wordt ons lichaamsbeeld.

Als we de leerplichtige leeftijd bereiken, hebben we leeftijdsgenoten die ook hun ideeën over lichaamsbeeld projecteren (dezelfde ideeën die ze thuis hebben gehoord).

We krijgen ook berichten van de media (het collectieve lichaamsbeeld) die dezelfde ideeën versterken die we thuis horen.

Ik ben nog bezig met het leren van mijn eigen lichaam te houden.

Voor mij was het nuttig om terug te gaan naar mijn ouders en familieleden berichten over hun eigen lichaam. Ze worstelden altijd met hun gewicht. Ze hadden ook altijd commentaar op het gewicht van andere mensen. Hoe ze zouden aankomen. Hoe ze waren afgevallen. 

Op het gewicht van mijn vrienden en vriendinnen. Van jongs af aan was ik me ervan bewust dat uiterlijk heel belangrijk was en men sprak er vaak over.

Diëten waren ook ongelooflijk gebruikelijk bij mij thuis. Crash-diëten – *niet* gericht op voeding, of eten door naar het lichaam te luisteren. 

Afvallen was altijd een doel, maar eigenlijk sprak men niet over je goed voelen.

De boodschap: het lichaam is alleen geliefd en kan je accepteren bij een bepaald gewicht. Als je lichaam zwaar is,haat je het en /of wijs je het af.

Hoe heb je je ouderfiguren horen praten over gewicht, hun lichaam, en jouw lichaam?

Like, deel en geef je commentaar.

We zijn benieuwd naar je reactie hieronder! Reactie annuleren