Lichaamsbeeld heeft niets te maken met onze fysieke verschijning.

Lichaamsbeeld leeft in de geest.

Het zijn de geïnternaliseerde gedachten, overtuigingen, voorkeuren die ons in de kindertijd direct werden verteld of gehoord.

Onze ouderfiguren hebben de grootste invloed op ons eigen lichaamsbeeld.

Hoe ze praten over hun lichaam, praten over het lichaam van andere mensen, en over ons eigen lichaam wordt ons lichaamsbeeld.

Als we de leerplichtige leeftijd bereiken, hebben we leeftijdsgenoten die ook hun ideeën over lichaamsbeeld projecteren (dezelfde ideeën die ze thuis hebben gehoord).

We krijgen ook berichten van de media (het collectieve lichaamsbeeld) die dezelfde ideeën versterken die we thuis horen.

Ik ben nog bezig met het leren van mijn eigen lichaam te houden.

Voor mij was het nuttig om terug te gaan naar mijn ouders en familieleden berichten over hun eigen lichaam. Ze worstelden altijd met hun gewicht. Ze hadden ook altijd commentaar op het gewicht van andere mensen. Hoe ze zouden aankomen. Hoe ze waren afgevallen. Op het gewicht van mijn vrienden en vriendinnen. Van jongs af aan was ik me ervan bewust dat uiterlijk heel belangrijk was en er werd vaak over gesproken.

Diëten waren ook ongelooflijk gebruikelijk bij mij thuis. Crash-diëten – *niet* gericht op voeding, of eten door naar het lichaam te luisteren. 

Afvallen was altijd een doel, maar eigenlijk werd er niet gesproken over je goed voelen.

De boodschap: het lichaam is alleen geliefd en kan geaccepteerd worden bij een bepaald gewicht. Als het lichaam zwaar is, wordt het gehaat of afgewezen.

Hoe heb je je ouderfiguren horen praten over gewicht, hun lichaam, en jouw lichaam?

Like, deel en geef je commentaar.

#traumabinding #relatiememes #relatiequotes #zelfliefde #zelfrespect #zelfbewustzijn #bekrachtiging #groeiquotes #welzijn #emotionelegroei #emotioneleintelligentie #emotioneelonbeschikbaar #zelfgenezers #emotionelegezondheid #orthopedagogischegedachten #therapeutischegedachten #narcismeblog #zelfzorg #zelfcoaching #zelfherstel #lichaamsbeeld

Geef een reactie, vraag of antwoord.