Hoe is je mentale gezondheid?

Hoe is je mentale gezondheid?

Het is oké om niet oké te zijn, maar soms hebben we hulp nodig om ermee om met onze mentale gezondheid om te gaan, bijvoorbeeld een vriendelijke schouder of specialistisch advies. 

Als je resoneert met deze titel of zelfs maar een voorbijgaande nieuwsgierigheid hebt naar deze titel, hebben we veel om over te praten. Maar iedereen is welkom, als je het met me eens of oneens bent, wil ik je standpunt horen, want als individuen zijn we net zo belangrijk als ieder ander op deze aarde.

Voordat we beginnen, wil ik het een en ander duidelijk maken. Ik heb zeker niets uitgevonden van de concepten waar ik het over heb. Zoveel van wat ik hier zeg, zal een aanpassing zijn, een uitbreiding van andermans concept over complex trauma, het genezen van schaamte en het opbouwen van gezonde relaties.

Op deze blog gebruiken we verschillende psychologische modellen als middel om onszelf beter te begrijpen en andere mensen beter te begrijpen en in het algemeen te proberen de gezondheid van onze relaties en ons leven in het algemeen te verbeteren.

Dus wat betekent, is dat we meer krijgen van wat we wel willen in ons leven en onze relaties en minder van wat we niet willen en hier verwijs ik naar het model van complexe posttraumatische stressstoornis.

Nu ga ik niet te diep in op wat cptss is of toxische relaties zijn.

Als je het niet weet, vind je meer in de categorieën en tags, zodat je wat meer kunt leren voordat je terugkomt. Maar ik wil er ook voor zorgen dat je geen cptss of toxische relatie hoeft te hebben om je te verhouden tot wat ik in dit artikel ga zeggen. Zoveel van wat ik zeg, zal van toepassing zijn op iedereen die worstelt met gevoelens van giftige schaamte, evenals op iedereen die een zeer onveilige hechtingsstijl heeft.

Dus de reden dat ik de term regelmatig cptss gebruik, is omdat ik geloof dat waar ik het over ga hebben het directst van toepassing is op mensen met cptss. (ten gevolge van narcistisch misbruik of langdurige toxische relaties. Maar als je jezelf herkent in dit artikel, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat je cptss hebt, want de situatie dat ik ga beschrijven zal van toepassing zijn op mensen in een breed scala aan contexten. Dus waar ik het vandaag over wil hebben, kan inspirerend voor je zijn. Ik hoop dat je neemt wat goed voor je is, en dat je vermijdt om te doen wat op dit moment niet met je resoneert.

Welk pad je ook hebt gevolgd, ik ben echt blij dat je er bent.

Deze site staat vol met ongelooflijke bronnen en ideeën die u kunnen helpen uw complex trauma te stoppen en een gelukkig leven op te bouwen. Ik ben geen filosoof, wel ontwikkelaar van deze site en ik heb niet alle antwoorden.

Ik maak fouten, heb slechte dagen en raak verwikkeld in angst en twijfel aan mezelf, net als de rest van de mensheid. Maar het is mijn toewijding om u het allerbeste te bieden van wat ik leef en leer, terwijl ik het tegelijkertijd reëel en eerlijk houd. Verwacht dus geen perfectie (daar ben ik te openhartig voor), maar verwacht wel tot nadenken stemmende ideeën, tijdloze wijsheid, wat gekke capriolen en een niet aflatende toewijding om je te helpen zoeken naar antwoorden en werktuigen om om te gaan met complex trauma.

Er is geen thermometer om te meten hoe goed onze geestelijke gezondheid is. Maar er is een vragenlijst voor zelfdiagnose die u kan helpen de problemen die u mogelijk heeft te begrijpen. De vragen zijn in de eerste plaats gericht op het opsporen van tekenen van depressie en gegeneraliseerde angststoornis, maar ze helpen ook bij het opsporen van tekenen van andere aandoeningen. Aangezien deze vragenlijst alleen afhankelijk is van uw persoonlijke antwoorden, moet elk positief resultaat worden bevestigd door een professional.

Hoe vaak heeft u de afgelopen twee weken de volgende symptomen gehad:

VRAAG 1 Voelde me nerveus, angstig of gespannen

Nooit

Op aparte dagen

In meer dan de helft van de dagen Bijna elke dag

VRAAG 2 Kon de opwinding niet kwijtraken of beheersen

Nooit

Op aparte dagen

In meer dan de helft van de dagen Bijna elke dag

VRAAG 3 Te veel zorgen gemaakt over verschillende dingen

Nooit

Op aparte dagen

In meer dan de helft van de dagen Bijna elke dag

VRAAG 4 Het was moeilijk voor je om te ontspannen

Nooit

Op aparte dagen

In meer dan de helft van de dagen

Bijna elke dag

VRAAG 5 Ze waren zo rusteloos dat ze niet stil konden zitten

Nooit

Op aparte dagen

In meer dan de helft van de dagen Bijna elke dag

VRAAG 6 Snel geïrriteerd of nerveus Nooit

Op aparte dagen

In meer dan de helft van de dagen Bijna elke dag

VRAAG 7 Ze waren bang dat er iets vreselijks zou kunnen gebeuren

Nooit

Op aparte dagen

In meer dan de helft van de dagen Bijna elke dag

De mentale gezondheidstest komt overeen met de patiëntenvragenlijsten PHQ-9 en GAD-7 – evidence-based instrumenten ontwikkeld op basis van de screeningsmethode Primary Care Evaluation of Mental Disorders (PRIME-MD). 

Deze vragenlijst is alleen gebaseerd op de antwoorden van patiënten, dus elke diagnose moet door een arts worden bevestigd, aangezien er aanvullende klinische factoren zijn die van invloed kunnen zijn op behandelbeslissingen en het beheer van de aandoening.

Dergelijke factoren in verband met uw mentale gezondheid zijn met name:

  • Worden de huidige symptomen veroorzaakt door psychologische stressfactoren?
  • Hoe lang heb je al last van de aandoening en heb je een behandeling ondergaan?
  • In hoeverre belemmeren deze symptomen uw dagelijks leven en activiteiten?
  • Heeft u een voorgeschiedenis van soortgelijke episodes gehad of bent u behandeld?
  • Heeft u een familiegeschiedenis met vergelijkbare aandoeningen?

Als de symptomen verergeren en uw normale levensstijl verstoren, moet u een professional in de geestelijke gezondheidszorg raadplegen, ongeacht de testresultaten.

Gebruik misschien de commentaren om elkaar te steunen!

Zoals altijd laat me weten in de commentaren wat je denkt, wat je voelt en wat je ervaart terwijl je deze blog leest. Ik hou er aan van te zeggen dat ik je graag zie en ik hoop dat je goed voor jezelf zorgt, voor je geliefden en voor je innerlijk kind. Ik hoor hopelijk snel van je terug.

Als dit artikel resoneert met je, deel het dan alsjeblieft. Delen helpt ons om meer mensen op hun reis te helpen. Volg ons ook op sociale media. Geef deze tekst een waardering door uw commentaar en like. Dank je!

Waardering: 1 uit 5.

Lees meer

formulier voor zelfanalyse in Oekraïnse taal

dr. Nicole LePera holistic-psychologist
alle artikels over Oekraïne